Procedura rozwoju nowego produktu: Różnice pomiędzy wersjami
m (Dodanie MetaData Description) |
m (cleanup bibliografii i rotten links) |
||
Linia 13: | Linia 13: | ||
</ul> | </ul> | ||
}} | }} | ||
Termin '''nowy [[produkt]]''' nie jest pojęciem jednoznacznym. Można określić trzy główne podejścia: | Termin '''nowy [[produkt]]''' nie jest pojęciem jednoznacznym. Można określić trzy główne podejścia: | ||
* nowy produkt jest produktem zupełnie oryginalnym, nieistniejącym do tego czasu na rynku, którego wytwarzanie rozpoczęło się po raz pierwszy, | * nowy produkt jest produktem zupełnie oryginalnym, nieistniejącym do tego czasu na rynku, którego wytwarzanie rozpoczęło się po raz pierwszy, | ||
* nowy produkt odróżnia się od prototypów i analogów, wszelka progresywna [[zmiana]] odróżnia go od już znanych produktów. Zmiany te mogą dotyczyć surowców, materiałów, technologii, wyglądu itp. | * nowy produkt odróżnia się od prototypów i analogów, wszelka progresywna [[zmiana]] odróżnia go od już znanych produktów. Zmiany te mogą dotyczyć surowców, materiałów, technologii, wyglądu itp. | ||
* produkt uważa się za nowy kiedy ma udoskonalone charakterystyki, na przykład funkcje, konstrukcję, kształt. | * produkt uważa się za nowy kiedy ma udoskonalone charakterystyki, na przykład funkcje, konstrukcję, kształt. | ||
Pod względem ''przedsiębiorstwa'', nowy produkt jest całkowitą nowością lub modyfikacją w zależności od celów i możliwości producentów, ponieważ potrzebne są odpowiednie [[koszty]] dla wprowadzania produktu na [[rynek]]: | Pod względem ''przedsiębiorstwa'', nowy produkt jest całkowitą nowością lub modyfikacją w zależności od celów i możliwości producentów, ponieważ potrzebne są odpowiednie [[koszty]] dla wprowadzania produktu na [[rynek]]: | ||
* nowy produkt na świecie (nowy produkt na nowym rynku), | * nowy produkt na świecie (nowy produkt na nowym rynku), | ||
* nowa [[linia produkcyjna]] | * nowa [[linia produkcyjna]] | ||
* dopełnienie do istniejącej linii produkcyjnej (nowy produkt uzupełnia istniejący [[asortyment]]), | * dopełnienie do istniejącej linii produkcyjnej (nowy produkt uzupełnia istniejący [[asortyment]]), | ||
* zmiana lub udoskonalenie istniejącego produktu, | * zmiana lub udoskonalenie istniejącego produktu, | ||
Linia 30: | Linia 28: | ||
Pod względem ''konsumentów'' [[innowacyjność]] produktu określa się tym, jak ten produkt jest postrzegany na rynku i jak go kupują. Istnieją trzy poziomy zapoznania się konsumentów z produktem: | Pod względem ''konsumentów'' [[innowacyjność]] produktu określa się tym, jak ten produkt jest postrzegany na rynku i jak go kupują. Istnieją trzy poziomy zapoznania się konsumentów z produktem: | ||
* '''pierwszy poziom''' - produkty, które nie wymagają długiego zapoznania się, bo zmiany są znane dla konsumentów, | * '''pierwszy poziom''' - produkty, które nie wymagają długiego zapoznania się, bo zmiany są znane dla konsumentów, | ||
* '''drugi poziom''' - produkty, które rozszerzają istniejącą praktykę jego stosowania, ale nie wymagają [[zbyt]] długiego zapoznania, | * '''drugi poziom''' - produkty, które rozszerzają istniejącą praktykę jego stosowania, ale nie wymagają [[zbyt]] długiego zapoznania, | ||
* '''trzeci poziom''' - nowe produkty, bez analogów. | * '''trzeci poziom''' - nowe produkty, bez analogów. | ||
<google>ban728t</google> | <google>ban728t</google> | ||
==TL;DR== | ==TL;DR== | ||
Artykuł omawia różne podejścia do pojęcia "nowy produkt" oraz etapy planowania nowego produktu. Wyróżnia się trzy poziomy innowacyjności produktu na podstawie zapoznania się konsumentów z nim. Etapy planowania to: poszukiwanie pomysłu, ocena i selekcja pomysłu, analiza marketingowa, plan strategii marketingowej, analiza ekonomiczna, tworzenie produktu, testowanie rynku i komercjalizacja. Każdy etap ma swoje cele i metody działania. | Artykuł omawia różne podejścia do pojęcia "nowy produkt" oraz etapy planowania nowego produktu. Wyróżnia się trzy poziomy innowacyjności produktu na podstawie zapoznania się konsumentów z nim. Etapy planowania to: poszukiwanie pomysłu, ocena i selekcja pomysłu, analiza marketingowa, plan strategii marketingowej, analiza ekonomiczna, tworzenie produktu, testowanie rynku i komercjalizacja. Każdy etap ma swoje cele i metody działania. | ||
Linia 51: | Linia 49: | ||
'''Poszukiwanie pomysłu nowego produktu''' | '''Poszukiwanie pomysłu nowego produktu''' | ||
Ten etap polega na poszukiwaniu różnorodnych pomysłów dla stworzenia nowego produktu. Głównymi źródłami nowych pomysłów są: rynek, konsumenci, sprzedawcy, konkurenci. Celem tego etapu jest zdobycie jak największej liczby pomysłów. Istnieją różne metody generowania nowych pomysłów: [[burza mózgów]], metoda 635, [[analiza morfologiczna|metoda morfologiczna]], kontrolna lista innowacji itd. | Ten etap polega na poszukiwaniu różnorodnych pomysłów dla stworzenia nowego produktu. Głównymi źródłami nowych pomysłów są: rynek, konsumenci, sprzedawcy, konkurenci. Celem tego etapu jest zdobycie jak największej liczby pomysłów. Istnieją różne metody generowania nowych pomysłów: [[burza mózgów]], metoda 635, [[analiza morfologiczna|metoda morfologiczna]], kontrolna lista innowacji itd. | ||
'''Ocena i selekcja pomysłu''' | '''Ocena i selekcja pomysłu''' | ||
W tym etapie przeprowadza się wstępna ocena wszystkich pomysłów i wyznacza się który z nich odpowiada celom firmy oraz czy jest możliwa realizacja tej idei. Na tym etapie istnieje możliwość popełnienia dwóch błędów: | W tym etapie przeprowadza się wstępna ocena wszystkich pomysłów i wyznacza się który z nich odpowiada celom firmy oraz czy jest możliwa realizacja tej idei. Na tym etapie istnieje możliwość popełnienia dwóch błędów: | ||
* rezygnacji z dobrego pomysłu, | * rezygnacji z dobrego pomysłu, | ||
* przepuszczenie złych pomysłów. | * przepuszczenie złych pomysłów. | ||
'''Analiza marketingowa''' | '''Analiza marketingowa''' | ||
Na następnym etapie sprawdza się pomysł i stwarza się koncepcja produktu. Celem tego etapu jest określenie postawy konsumentów wobec koncepcji nowego produktu, uzyskanie wiedzy o tym kto jest zainteresowany tym produktem, kto będzie z niego korzystał i w jakich celach. | Na następnym etapie sprawdza się pomysł i stwarza się koncepcja produktu. Celem tego etapu jest określenie postawy konsumentów wobec koncepcji nowego produktu, uzyskanie wiedzy o tym kto jest zainteresowany tym produktem, kto będzie z niego korzystał i w jakich celach. | ||
'''Plan strategii marketingowej produktu''' | '''Plan strategii marketingowej produktu''' | ||
Linia 73: | Linia 71: | ||
'''Analiza ekonomiczna''' | '''Analiza ekonomiczna''' | ||
Na tym etapie można uzyskać odpowiedź na pytanie: jakie jest [[prawdopodobieństwo]], że realna wielkość sprzedaży, [[udział w rynku]] i zyski ze sprzedaży nowego produktu będą odpowiadały opracowanej [[marketing strategiczny|strategii marketingowej]]? | Na tym etapie można uzyskać odpowiedź na pytanie: jakie jest [[prawdopodobieństwo]], że realna wielkość sprzedaży, [[udział w rynku]] i zyski ze sprzedaży nowego produktu będą odpowiadały opracowanej [[marketing strategiczny|strategii marketingowej]]? | ||
Prognoz wielkość sprzedaży buduje się w oparciu o analizę sprzedaży istniejących i podobnych produktów na rynku. Podobnie się buduje prognozę [[przychody i koszty finansowe|przychodów i kosztów]]. | Prognoz wielkość sprzedaży buduje się w oparciu o analizę sprzedaży istniejących i podobnych produktów na rynku. Podobnie się buduje prognozę [[przychody i koszty finansowe|przychodów i kosztów]]. | ||
'''Tworzenie produktu''' | '''Tworzenie produktu''' | ||
Na tym etapie stworzenie rzeczywistego produktu w oparciu o jego koncepcję nowego. Należy opracować: | Na tym etapie stworzenie rzeczywistego produktu w oparciu o jego koncepcję nowego. Należy opracować: | ||
Linia 93: | Linia 91: | ||
* Kiedy? - określa się odpowiedni termin wprowadzania | * Kiedy? - określa się odpowiedni termin wprowadzania | ||
* Gdzie? - jedne [[miasto]], kilka regionów, [[rynek krajowy]] czy międzynarodowy | * Gdzie? - jedne [[miasto]], kilka regionów, [[rynek krajowy]] czy międzynarodowy | ||
* Jak? - określa się plan działania. | * Jak? - określa się plan działania. | ||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
<noautolinks> | |||
* Altkorna J. (red.) (2004), ''Podstawy Marketingu'', Instytut Marketingu, Kraków, s. 138-157 | * Altkorna J. (red.) (2004), ''Podstawy Marketingu'', Instytut Marketingu, Kraków, s. 138-157 | ||
* Badowska S. [http://zif.wzr.pl/pim/2012_2_2_1.pdf Źródła i inspiracje wprowadzania innowacji produktowych], Uniwersytet Gdański | * Badowska S. [http://zif.wzr.pl/pim/2012_2_2_1.pdf Źródła i inspiracje wprowadzania innowacji produktowych], Uniwersytet Gdański | ||
* Boroń W. [http://ilot.edu.pl/prace_ilot/public/PDF/spis_zeszytow/208_2010/12_Boron.pdf Zarządzanie projektowaniem a marketingowa strategia rozwoju nowych produktów], Instytut Technik Innowacyjnych EMAG, Katowice | * Boroń W. [http://ilot.edu.pl/prace_ilot/public/PDF/spis_zeszytow/208_2010/12_Boron.pdf Zarządzanie projektowaniem a marketingowa strategia rozwoju nowych produktów], Instytut Technik Innowacyjnych EMAG, Katowice | ||
* Kotler Ph. (1999), ''Marketing - analiza, | * Kotler Ph. (1999), ''Marketing - analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola'', Felberg SJA, Warszawa | ||
* Michalski E. (2003), '' | * Michalski E. (2003), ''Marketing podręcznik akademicki'', PWN, Warszawa, s. 205 - 206 | ||
* Sojkin B. (2003), '' | * Sojkin B. (2003), ''Zarządzanie Produktem'', PWE | ||
* Sosnowska A.(2000), ''Zarządzanie nowym produktem'', Oficyna Wydawnicza Szkoły Głównej Handlowej, Warszawa | * Sosnowska A.(2000), ''Zarządzanie nowym produktem'', Oficyna Wydawnicza Szkoły Głównej Handlowej, Warszawa | ||
* Sulszyńska U. (2002) [https://repozytorium.amu.edu.pl/bitstream/10593/7102/1/12_Urszula_Szulczynska_Strategiczne%20znaczenie%20nowych%20produkt%C3%B3w%20w%20dzia_alno_ci_187-210.pdf Strategiczne znaczenie nowych produktów w działaniu przedsiębiorstw], Ruch prawniczy, ekonomiczny i socjologiczny, zeszyt 4 | * Sulszyńska U. (2002) [https://repozytorium.amu.edu.pl/bitstream/10593/7102/1/12_Urszula_Szulczynska_Strategiczne%20znaczenie%20nowych%20produkt%C3%B3w%20w%20dzia_alno_ci_187-210.pdf Strategiczne znaczenie nowych produktów w działaniu przedsiębiorstw], Ruch prawniczy, ekonomiczny i socjologiczny, zeszyt 4 | ||
</noautolinks> | |||
{{a|Krzysztof Kulasa, Viktoria Kryzhanivska}} | {{a|Krzysztof Kulasa, Viktoria Kryzhanivska}} |
Wersja z 09:28, 29 paź 2023
Procedura rozwoju nowego produktu |
---|
Polecane artykuły |
Termin nowy produkt nie jest pojęciem jednoznacznym. Można określić trzy główne podejścia:
- nowy produkt jest produktem zupełnie oryginalnym, nieistniejącym do tego czasu na rynku, którego wytwarzanie rozpoczęło się po raz pierwszy,
- nowy produkt odróżnia się od prototypów i analogów, wszelka progresywna zmiana odróżnia go od już znanych produktów. Zmiany te mogą dotyczyć surowców, materiałów, technologii, wyglądu itp.
- produkt uważa się za nowy kiedy ma udoskonalone charakterystyki, na przykład funkcje, konstrukcję, kształt.
Pod względem przedsiębiorstwa, nowy produkt jest całkowitą nowością lub modyfikacją w zależności od celów i możliwości producentów, ponieważ potrzebne są odpowiednie koszty dla wprowadzania produktu na rynek:
- nowy produkt na świecie (nowy produkt na nowym rynku),
- nowa linia produkcyjna
- dopełnienie do istniejącej linii produkcyjnej (nowy produkt uzupełnia istniejący asortyment),
- zmiana lub udoskonalenie istniejącego produktu,
- skierowanie istniejącego produktu na nowy rynek.
Pod względem konsumentów innowacyjność produktu określa się tym, jak ten produkt jest postrzegany na rynku i jak go kupują. Istnieją trzy poziomy zapoznania się konsumentów z produktem:
- pierwszy poziom - produkty, które nie wymagają długiego zapoznania się, bo zmiany są znane dla konsumentów,
- drugi poziom - produkty, które rozszerzają istniejącą praktykę jego stosowania, ale nie wymagają zbyt długiego zapoznania,
- trzeci poziom - nowe produkty, bez analogów.
TL;DR
Artykuł omawia różne podejścia do pojęcia "nowy produkt" oraz etapy planowania nowego produktu. Wyróżnia się trzy poziomy innowacyjności produktu na podstawie zapoznania się konsumentów z nim. Etapy planowania to: poszukiwanie pomysłu, ocena i selekcja pomysłu, analiza marketingowa, plan strategii marketingowej, analiza ekonomiczna, tworzenie produktu, testowanie rynku i komercjalizacja. Każdy etap ma swoje cele i metody działania.
Etapy planowania nowego produktu
W procesie planowania nowych produktów wyodrębnia się 7 etapów:
- Poszukiwanie pomysłu dla nowego produktu
- Ocena i selekcja pomysłu
- Analiza marketingowa
- Plan strategii marketingowej produktu
- Analiza ekonomiczna
- Tworzenie produktu
- Testowanie rynku
- Komercjalizacja
Poszukiwanie pomysłu nowego produktu
Ten etap polega na poszukiwaniu różnorodnych pomysłów dla stworzenia nowego produktu. Głównymi źródłami nowych pomysłów są: rynek, konsumenci, sprzedawcy, konkurenci. Celem tego etapu jest zdobycie jak największej liczby pomysłów. Istnieją różne metody generowania nowych pomysłów: burza mózgów, metoda 635, metoda morfologiczna, kontrolna lista innowacji itd.
Ocena i selekcja pomysłu
W tym etapie przeprowadza się wstępna ocena wszystkich pomysłów i wyznacza się który z nich odpowiada celom firmy oraz czy jest możliwa realizacja tej idei. Na tym etapie istnieje możliwość popełnienia dwóch błędów:
- rezygnacji z dobrego pomysłu,
- przepuszczenie złych pomysłów.
Analiza marketingowa
Na następnym etapie sprawdza się pomysł i stwarza się koncepcja produktu. Celem tego etapu jest określenie postawy konsumentów wobec koncepcji nowego produktu, uzyskanie wiedzy o tym kto jest zainteresowany tym produktem, kto będzie z niego korzystał i w jakich celach.
Plan strategii marketingowej produktu
Na czwartym etapie projektuje się plan strategii marketingowej nowego produktu, który ma na celu wprowadzić produkt na rynek. Ten projekt składa się z trzech części:
- W pierwszej części opisuje się rynek docelowy, przewidywalne pozycjonowanie produktów, wielkość sprzedaży oraz zysk w ciągu kilku pierwszych lat produkcji,
- W drugiej części projektu określa się planowaną cenę, kanały dystrybucji, marketingowy budżet na pierwszy rok.
- W trzeciej części określa się wielkość sprzedaży i marżę, które przedsiębiorstwo zamierza osiągnąć w ciągu kilku pierwszych lat oraz opis strategii marketing mix.
Analiza ekonomiczna
Na tym etapie można uzyskać odpowiedź na pytanie: jakie jest prawdopodobieństwo, że realna wielkość sprzedaży, udział w rynku i zyski ze sprzedaży nowego produktu będą odpowiadały opracowanej strategii marketingowej? Prognoz wielkość sprzedaży buduje się w oparciu o analizę sprzedaży istniejących i podobnych produktów na rynku. Podobnie się buduje prognozę przychodów i kosztów.
Tworzenie produktu
Na tym etapie stworzenie rzeczywistego produktu w oparciu o jego koncepcję nowego. Należy opracować:
- konstrukcję produktu,
- materiał, z którego będzie wykonany,
- technologię jego produkcji,
- opakowanie itd.
Testowanie rynku
Szósty etap polega na testowaniu produktu w rzeczywistych warunkach rynkowych. Celem tego etapu jest przetestowanie produktu i programu marketingu, obserwacja reakcji konsumentów, pośredników oraz konkurentów.
Komercjalizacja
Od informacji, zebranej w trakcie testowania produktu, zależy czy będzie ten produkt wytwarzany czy nie. Przy komercjalizacji, lub wprowadzeniu nowego produktu na rynek, firma powinna odpowiedzieć na następujące pytania:
- Kiedy? - określa się odpowiedni termin wprowadzania
- Gdzie? - jedne miasto, kilka regionów, rynek krajowy czy międzynarodowy
- Jak? - określa się plan działania.
Bibliografia
- Altkorna J. (red.) (2004), Podstawy Marketingu, Instytut Marketingu, Kraków, s. 138-157
- Badowska S. Źródła i inspiracje wprowadzania innowacji produktowych, Uniwersytet Gdański
- Boroń W. Zarządzanie projektowaniem a marketingowa strategia rozwoju nowych produktów, Instytut Technik Innowacyjnych EMAG, Katowice
- Kotler Ph. (1999), Marketing - analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola, Felberg SJA, Warszawa
- Michalski E. (2003), Marketing podręcznik akademicki, PWN, Warszawa, s. 205 - 206
- Sojkin B. (2003), Zarządzanie Produktem, PWE
- Sosnowska A.(2000), Zarządzanie nowym produktem, Oficyna Wydawnicza Szkoły Głównej Handlowej, Warszawa
- Sulszyńska U. (2002) Strategiczne znaczenie nowych produktów w działaniu przedsiębiorstw, Ruch prawniczy, ekonomiczny i socjologiczny, zeszyt 4
Autor: Krzysztof Kulasa, Viktoria Kryzhanivska