Przewaga konkurencyjna: Różnice pomiędzy wersjami
m (Infobox update) |
m (cleanup bibliografii i rotten links) |
||
(Nie pokazano 15 wersji utworzonych przez 3 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Przewaga konkurencyjna''' jest to osiągnięcie przez [[przedsiębiorstwo]] nadrzędnej pozycji wobec większej liczby [[konkurencja|konkurentów]]. Jest ona relatywną miarą jej funkcjonowania na rynku - pozwala na zaoferowanie [[klient]]owi usług lub [[rodzaje produktów|produktów]] odpowiadających jego oczekiwaniom, a lepszych niż oferty konkurencji. Wyraża się to w wyższej [[jakość produktu|jakości produktu]], niższej cenie i lepszej obsłudze lub bardziej kompleksowym zaspokojeniu potrzeb klienta. | |||
==TL;DR== | |||
Przewaga konkurencyjna to nadrzędna pozycja przedsiębiorstwa na rynku, która pozwala na oferowanie lepszej jakości produktów, niższych cen i lepszej obsługi niż konkurencja. Wyróżnia się trzy rodzaje przewagi konkurencyjnej: jakościowa, cenowa i informacyjna. Kapitał intelektualny ma duży wpływ na przewagę konkurencyjną, obejmując wiedzę, kompetencje, relacje z klientami i możliwości organizacyjne. Teoria J. Kaya wskazuje, że kluczowymi elementami przedsiębiorstw wygrywających w walce konkurencyjnej są architektura, innowacje i reputacja. | |||
==Rodzaje== | ==Rodzaje== | ||
Linia 24: | Linia 11: | ||
==Przewaga jakościowa== | ==Przewaga jakościowa== | ||
Przewaga jakościowa: tutaj zaliczamy te działania i instrumenty [[organizowanie działalności marketingowej|marketingowe]], które mogą ulegać zmianom jakościowym np. [[produkt]], [[opakowanie]], [[dystrybucja]], usługi i warunki ich oferowania. Poprzez nadanie powyższym instrumentom wyższej lub odmiennej jakości niż konkurenci oraz dostosowania jej do [[preferencje konsumenta|preferencji]] nabywców przedsiębiorstwo może osiągnąć przewagę jakościową (dużą siłę przetargową wobec nabywcy). | Przewaga jakościowa: tutaj zaliczamy te działania i instrumenty [[organizowanie działalności marketingowej|marketingowe]], które mogą ulegać zmianom jakościowym np. [[produkt]], [[opakowanie]], [[dystrybucja]], [[usługi]] i warunki ich oferowania. Poprzez nadanie powyższym instrumentom wyższej lub odmiennej jakości niż konkurenci oraz dostosowania jej do [[preferencje konsumenta|preferencji]] nabywców przedsiębiorstwo może osiągnąć przewagę jakościową (dużą siłę przetargową wobec nabywcy). | ||
<google> | |||
<google>n</google> | |||
==Przewaga cenowa== | ==Przewaga cenowa== | ||
Przewaga cenowa: tutaj z kolei podstawą do osiągnięcia tej przewagi są te instrumenty marketingu i działania marketingowe, które są bezpośrednio związane z materialnym zainteresowaniem nabywców. Wymaga to kształtowania cen na niższym poziomie, a innych instrumentów zainteresowania nabywców (np.[[proces promocji i reklamy|promocja]]) na wyższym poziomie niż konkurenci. | Przewaga cenowa: tutaj z kolei podstawą do osiągnięcia tej przewagi są te instrumenty marketingu i działania marketingowe, które są bezpośrednio związane z materialnym zainteresowaniem nabywców. Wymaga to kształtowania cen na niższym poziomie, a innych instrumentów zainteresowania nabywców (np.[[proces promocji i reklamy|promocja]]) na wyższym poziomie niż konkurenci. | ||
Linia 31: | Linia 20: | ||
==Przewaga informacyjna== | ==Przewaga informacyjna== | ||
Przewaga informacyjna: jest związana z procesami kreowania informacji. Może ona spełniać dwie funkcje: | Przewaga informacyjna: jest związana z procesami kreowania informacji. Może ona spełniać dwie funkcje: | ||
* służebną w procesie osiągania przez przedsiębiorstwo jakościowej i cenowej przewagi konkurencyjnej - związane jest to z informowaniem przez przedsiębiorstwo nabywców o wyższym (innym) poziomie jakości np. produktów i działań np. obsługa klienta, a także niższym niż u [[konkurent]]ów poziomie cen jak i o większych czy innych korzyściach oferowanych nabywcom. | * służebną w procesie osiągania przez przedsiębiorstwo jakościowej i cenowej przewagi konkurencyjnej - związane jest to z informowaniem przez przedsiębiorstwo nabywców o wyższym (innym) poziomie jakości np. produktów i działań np. [[obsługa klienta]], a także niższym niż u [[konkurent]]ów poziomie cen jak i o większych czy innych korzyściach oferowanych nabywcom. | ||
* [[autonomia|autonomiczną]], skierowaną na kształtowanie preferencji nabywców w sposób skuteczniejszy niż konkurenci przy danym poziomie jakości i cen produktów czy usług - co zmierza do wywołania wśród nabywców akceptacji oferty przy danej jakości i cenie. Jest ona ukierunkowana na kształtowanie preferencji nabywców. | * [[autonomia|autonomiczną]], skierowaną na kształtowanie preferencji nabywców w sposób skuteczniejszy niż konkurenci przy danym poziomie jakości i cen produktów czy usług - co zmierza do wywołania wśród nabywców akceptacji oferty przy danej jakości i cenie. Jest ona ukierunkowana na kształtowanie preferencji nabywców. | ||
Linia 39: | Linia 28: | ||
Przedsiębiorstwo po osiągnięciu przewagi konkurencyjnej dąży również do powiększenia jej wielkości. Wraz ze wzrostem tej przewagi zwiększa się stopień ich niezależności w dziedzinie operowania instrumentami, których zmiany sprzyjają powiększaniu efektów działania na rynku. Rodzaj oraz wielkość przewagi konkurencyjnej decyduje o stopniu jej trwałości. Osiągnięciu oraz zwiększeniu przez przedsiębiorstwo stopnia trwałości, sprzyja stosowanie marketingu czyli zintegrowanego zbioru instrumentów. Odpowiednie jego stosowanie przyczynia się do zwiększenia oraz utrwalenia przewagi konkurencyjnej. | Przedsiębiorstwo po osiągnięciu przewagi konkurencyjnej dąży również do powiększenia jej wielkości. Wraz ze wzrostem tej przewagi zwiększa się stopień ich niezależności w dziedzinie operowania instrumentami, których zmiany sprzyjają powiększaniu efektów działania na rynku. Rodzaj oraz wielkość przewagi konkurencyjnej decyduje o stopniu jej trwałości. Osiągnięciu oraz zwiększeniu przez przedsiębiorstwo stopnia trwałości, sprzyja stosowanie marketingu czyli zintegrowanego zbioru instrumentów. Odpowiednie jego stosowanie przyczynia się do zwiększenia oraz utrwalenia przewagi konkurencyjnej. | ||
Celem każdej firmy jest uzyskanie przewagi konkurencyjnej, którą każda [[firma]] powinna utrzymywać - może to być m.in. wytworzenie większego zysku od średniego w [[branża|branży]] czy posiadanie znaczącego [[udział w rynku|udziału w rynku]]. Każde przedsiębiorstwo, aby uzyskać powyższe [[cele]] powinno pamiętać o kompetentnym [[pracownik]]u, który tą przewagę konkurencyjną na rynku będzie umiał wylansować. | Celem każdej firmy jest uzyskanie przewagi konkurencyjnej, którą każda [[firma]] powinna utrzymywać - może to być m.in. wytworzenie większego zysku od średniego w [[branża|branży]] czy [[posiadanie]] znaczącego [[udział w rynku|udziału w rynku]]. Każde przedsiębiorstwo, aby uzyskać powyższe [[cele]] powinno pamiętać o kompetentnym [[pracownik]]u, który tą przewagę konkurencyjną na rynku będzie umiał wylansować. | ||
==Przewaga konkurencyjna a kapitał intelektualny== | ==Przewaga konkurencyjna a kapitał intelektualny== | ||
[[Kapitał]] intelektualny jest ważnym czynnikiem długotrwałego sukcesu firmy oraz ma duży wpływ na przewagę konkurencyjną. [[Kapitał intelektualny]] oznacza przede wszystkim wiedzę, nabyte doświadczenia, [[kompetencje]], relacje z klientami, możliwości organizacyjne, kanały informacyjne. | |||
Kapitał intelektualny jest ważnym czynnikiem długotrwałego sukcesu firmy oraz ma duży wpływ na przewagę konkurencyjną. Kapitał intelektualny oznacza przede wszystkim wiedzę, nabyte doświadczenia, kompetencje, relacje z klientami, możliwości organizacyjne, kanały informacyjne. | |||
Kapitał intelektualny obejmuje: | Kapitał intelektualny obejmuje: | ||
*'''kapitał ludzki'''- kwalifikacje, kompetencje, umiejętności praktyczne, wykształcenia, zdolności, moralne wartości osób pracujących w organizacji, | * '''kapitał ludzki'''- [[kwalifikacje]], kompetencje, [[umiejętności]] praktyczne, wykształcenia, [[zdolności]], moralne wartości osób pracujących w organizacji, | ||
*'''kapitał strukturalny''' - patenty, licencje, know-how, oprogramowanie, znaki towarowe, techniczne ubezpieczenie, [[struktura organizacyjna|strukturę organizacyjną]], [[kultura organizacyjna|kulturę organizacyjną]], które zapewniają [[produktywność]] pracowników i funkcjonowania przedsiębiorstwa, | * '''kapitał strukturalny''' - patenty, licencje, [[know-how]], oprogramowanie, znaki towarowe, techniczne [[ubezpieczenie]], [[struktura organizacyjna|strukturę organizacyjną]], [[kultura organizacyjna|kulturę organizacyjną]], które zapewniają [[produktywność]] pracowników i funkcjonowania przedsiębiorstwa, | ||
*'''kapitał relacyjny'''- relacje z partnerami gospodarczymi ([[dostawca|dostawcy]], klienci, sprzedawcy, instytucje finansowe i kredytowe i inne), [[reputacja]]. | * '''kapitał relacyjny'''- relacje z partnerami gospodarczymi ([[dostawca|dostawcy]], klienci, sprzedawcy, [[instytucje finansowe]] i kredytowe i inne), [[reputacja]]. | ||
Zarządzanie [[kapitał intelektualny|kapitałem intelektualnym]] w wąskim znaczeniu jest zredukowane do wykorzystania kapitału ludzkiego dla podejmowania twórczych decyzji, tworzenia zasobów niematerialnych i [[innowacja|innowacji]] oraz wykorzystanie ich w procesie produkcji, co ma na celu unowocześnić technologie, zwiększyć jakość, [[innowacyjność]] produktów i usług oraz zapewnić przewagę konkurencyjną na rynku. | [[Zarządzanie]] [[kapitał intelektualny|kapitałem intelektualnym]] w wąskim znaczeniu jest zredukowane do wykorzystania kapitału ludzkiego dla podejmowania twórczych decyzji, tworzenia zasobów niematerialnych i [[innowacja|innowacji]] oraz wykorzystanie ich w procesie produkcji, co ma na celu unowocześnić technologie, zwiększyć [[jakość]], [[innowacyjność]] produktów i usług oraz zapewnić przewagę konkurencyjną na rynku. | ||
==Teoria J. Kaya== | ==Teoria J. Kaya== | ||
Według J. Kaya przedsiębiorstwa wygrywające w walce konkurencyjnej wykazują się trzema kluczowymi elementami: | Według J. Kaya przedsiębiorstwa wygrywające w walce konkurencyjnej wykazują się trzema kluczowymi elementami: | ||
* architekturą, | * architekturą, | ||
Linia 60: | Linia 47: | ||
'''Architektura''' — nawiązywanie i utrzymywanie kontaktów wewnątrz lub na zewnątrz przedsiębiorstwa. Architekturę można podzielić na: | '''Architektura''' — nawiązywanie i utrzymywanie kontaktów wewnątrz lub na zewnątrz przedsiębiorstwa. Architekturę można podzielić na: | ||
* '''architekturę wewnętrzną''' - wewnętrzna komunikacja, | * '''architekturę wewnętrzną''' - wewnętrzna [[komunikacja]], współ[[praca]] pomiędzy pracownikami, | ||
* '''architekturę zewnętrzną''' - utrzymanie stosunków z klientami, dostawcami i innymi firmami. | * '''architekturę zewnętrzną''' - utrzymanie stosunków z klientami, dostawcami i innymi firmami. | ||
Architektura umożliwia firmie zdobycie świadomości organizacyjnej, aby móc elastycznie przystosować się do zmian wewnątrz i na zewnątrz firmy. | Architektura umożliwia firmie zdobycie świadomości organizacyjnej, aby móc elastycznie przystosować się do zmian wewnątrz i na zewnątrz firmy. | ||
'''Innowacje''' — mają duży wpływ na długotrwałą przewagę konkurencyjną, gdyż udana [[innowacja]] szybko rozwija organizację. Stosują się strategie wspierające. Istnieją trzy rodzaje innowacji: | '''Innowacje''' — mają duży wpływ na długotrwałą przewagę konkurencyjną, gdyż udana [[innowacja]] szybko rozwija organizację. Stosują się strategie wspierające. Istnieją trzy rodzaje innowacji: | ||
* '''innowacje organizacyjne''' - wdrożenie nowych strategii w przedsiębiorstwie, | * '''[[innowacje]] organizacyjne''' - [[wdrożenie]] nowych strategii w przedsiębiorstwie, | ||
* '''innowacje produktowe''' - udoskonalenia już wytwarzanych wyrobów, rozszerzenie struktury asortymentowej, | * '''innowacje produktowe''' - udoskonalenia już wytwarzanych wyrobów, rozszerzenie struktury asortymentowej, | ||
* '''innowacje procesowe''' - wprowadzenia nowych metod wytwarzania | * '''innowacje procesowe''' - wprowadzenia nowych metod wytwarzania | ||
'''Reputacja''' — jest bardzo ważnym instrumentem przedsiębiorstwa. Służy przekazywaniu informacji klientom na temat przedsiębiorstwa, jego wyrobów i usług za pomocą reklam, marek firmowych itd. Dobra reputacja zapewnia trwałe pozytywne opinie wobec firmy i jej oferty, wpływa na pozytywny [[wizerunek firmy]] oraz gwarantuje firmie rozmaite korzyści. | '''Reputacja''' — jest bardzo ważnym instrumentem przedsiębiorstwa. Służy przekazywaniu informacji klientom na temat przedsiębiorstwa, jego wyrobów i usług za pomocą reklam, marek firmowych itd. Dobra reputacja zapewnia trwałe pozytywne opinie wobec firmy i jej oferty, wpływa na pozytywny [[wizerunek firmy]] oraz gwarantuje firmie rozmaite korzyści. | ||
{{infobox5|list1={{i5link|a=[[Ewolucyjna teoria przedsiębiorstwa]]}} — {{i5link|a=[[Wartość dla klienta]]}} — {{i5link|a=[[Marketing mix]]}} — {{i5link|a=[[Potencjał]]}} — {{i5link|a=[[Strategia rozwoju]]}} — {{i5link|a=[[Konkurencja cenowa i pozacenowa]]}} — {{i5link|a=[[Dyferencjacja]]}} — {{i5link|a=[[Koncepcje zarządzania]]}} — {{i5link|a=[[Zarządzanie marką]]}} — {{i5link|a=[[Koszt kwalifikowalny]]}} }} | |||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
* Beyer K. (2012) [http://www.wneiz.pl/nauka_wneiz/sip/sip25-2012/SiP-25-241.pdf Kapitał intelektualny jako podstawa przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw], WNEIZ, nr 25, Uniwersytet Szczeciński | <noautolinks> | ||
* Bis J. (2013) | * Beyer K. (2012), ''[http://www.wneiz.pl/nauka_wneiz/sip/sip25-2012/SiP-25-241.pdf Kapitał intelektualny jako podstawa przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw]'', WNEIZ, nr 25, Uniwersytet Szczeciński | ||
* Edvinsson L., Malone M | * Bis J. (2013), ''Modele biznesowe'', Społeczna Akademia Nauk, Łódź | ||
* Garbarski L., Rutkowski I., Wrzosek W. (2000), '' | * Edvinsson L., Malone M. (2001), ''Kapitał intelektualny'', Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa | ||
* Porter | * Garbarski L., Rutkowski I., Wrzosek W. (2000), ''Marketing'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa | ||
* Stryś A.(red.) (1999), ''Strategiczne | * Porter M. (2010), ''Przewaga konkurencyjna. Osiąganie i utrzymywanie lepszych wyników'', Onepress, Gliwice | ||
* Stryś A. (red.) (1999), ''Strategiczne planowanie marketingowe'', PWE, Warszawa | |||
</noautolinks> | |||
{{a|Edyta Kusek, Viktoria Kryzhanivska}} | {{a|Edyta Kusek, Viktoria Kryzhanivska}} | ||
[[Kategoria:Modele konkurencji]] | [[Kategoria:Modele konkurencji]] | ||
[[en:Competitive advantage]] | [[en:Competitive advantage]] | ||
{{#metamaster:description|Osiągnij przewagę konkurencyjną na rynku dzięki lepszym produktom, niższym cenom i kompleksowej obsłudze. Dowiedz się więcej na naszej stronie.}} |
Aktualna wersja na dzień 19:16, 8 sty 2024
Przewaga konkurencyjna jest to osiągnięcie przez przedsiębiorstwo nadrzędnej pozycji wobec większej liczby konkurentów. Jest ona relatywną miarą jej funkcjonowania na rynku - pozwala na zaoferowanie klientowi usług lub produktów odpowiadających jego oczekiwaniom, a lepszych niż oferty konkurencji. Wyraża się to w wyższej jakości produktu, niższej cenie i lepszej obsłudze lub bardziej kompleksowym zaspokojeniu potrzeb klienta.
TL;DR
Przewaga konkurencyjna to nadrzędna pozycja przedsiębiorstwa na rynku, która pozwala na oferowanie lepszej jakości produktów, niższych cen i lepszej obsługi niż konkurencja. Wyróżnia się trzy rodzaje przewagi konkurencyjnej: jakościowa, cenowa i informacyjna. Kapitał intelektualny ma duży wpływ na przewagę konkurencyjną, obejmując wiedzę, kompetencje, relacje z klientami i możliwości organizacyjne. Teoria J. Kaya wskazuje, że kluczowymi elementami przedsiębiorstw wygrywających w walce konkurencyjnej są architektura, innowacje i reputacja.
Rodzaje
Osiąganie tej przewagi oznacza najpierw zwiększenie stopnia niezależności działania od konkurentów. To z kolei oznacza rozszerzenie zakresu swobody operowania instrumentami w taki sposób, który umożliwia przedsiębiorstwu zwiększanie efektów działania na rynku. Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje przewagi konkurencyjnej:
- przewaga jakościowa
- przewaga cenowa
- przewaga informacyjna
Przewaga jakościowa
Przewaga jakościowa: tutaj zaliczamy te działania i instrumenty marketingowe, które mogą ulegać zmianom jakościowym np. produkt, opakowanie, dystrybucja, usługi i warunki ich oferowania. Poprzez nadanie powyższym instrumentom wyższej lub odmiennej jakości niż konkurenci oraz dostosowania jej do preferencji nabywców przedsiębiorstwo może osiągnąć przewagę jakościową (dużą siłę przetargową wobec nabywcy).
Przewaga cenowa
Przewaga cenowa: tutaj z kolei podstawą do osiągnięcia tej przewagi są te instrumenty marketingu i działania marketingowe, które są bezpośrednio związane z materialnym zainteresowaniem nabywców. Wymaga to kształtowania cen na niższym poziomie, a innych instrumentów zainteresowania nabywców (np.promocja) na wyższym poziomie niż konkurenci.
Przewaga informacyjna
Przewaga informacyjna: jest związana z procesami kreowania informacji. Może ona spełniać dwie funkcje:
- służebną w procesie osiągania przez przedsiębiorstwo jakościowej i cenowej przewagi konkurencyjnej - związane jest to z informowaniem przez przedsiębiorstwo nabywców o wyższym (innym) poziomie jakości np. produktów i działań np. obsługa klienta, a także niższym niż u konkurentów poziomie cen jak i o większych czy innych korzyściach oferowanych nabywcom.
- autonomiczną, skierowaną na kształtowanie preferencji nabywców w sposób skuteczniejszy niż konkurenci przy danym poziomie jakości i cen produktów czy usług - co zmierza do wywołania wśród nabywców akceptacji oferty przy danej jakości i cenie. Jest ona ukierunkowana na kształtowanie preferencji nabywców.
Rola przewagi konkurencyjnej
Jeśli przedsiębiorstwo osiągnie jakościowa przewagę konkurencyjną to tym samym zwiększa sobie swobodę w dziedzinie operowania cenami oraz innymi instrumentami związanymi z materialnymi zainteresowaniami nabywców. Uzyskując przewagę cenową zwiększa swobodę w dziedzinie operowania instrumentami pozacenowymi. Natomiast uzyskując przewagę informacyjną skutecznie kształtuje preferencje nabywców, uzyskując ich akceptację dla uruchamianych instrumentów i działań.
Przedsiębiorstwo po osiągnięciu przewagi konkurencyjnej dąży również do powiększenia jej wielkości. Wraz ze wzrostem tej przewagi zwiększa się stopień ich niezależności w dziedzinie operowania instrumentami, których zmiany sprzyjają powiększaniu efektów działania na rynku. Rodzaj oraz wielkość przewagi konkurencyjnej decyduje o stopniu jej trwałości. Osiągnięciu oraz zwiększeniu przez przedsiębiorstwo stopnia trwałości, sprzyja stosowanie marketingu czyli zintegrowanego zbioru instrumentów. Odpowiednie jego stosowanie przyczynia się do zwiększenia oraz utrwalenia przewagi konkurencyjnej.
Celem każdej firmy jest uzyskanie przewagi konkurencyjnej, którą każda firma powinna utrzymywać - może to być m.in. wytworzenie większego zysku od średniego w branży czy posiadanie znaczącego udziału w rynku. Każde przedsiębiorstwo, aby uzyskać powyższe cele powinno pamiętać o kompetentnym pracowniku, który tą przewagę konkurencyjną na rynku będzie umiał wylansować.
Przewaga konkurencyjna a kapitał intelektualny
Kapitał intelektualny jest ważnym czynnikiem długotrwałego sukcesu firmy oraz ma duży wpływ na przewagę konkurencyjną. Kapitał intelektualny oznacza przede wszystkim wiedzę, nabyte doświadczenia, kompetencje, relacje z klientami, możliwości organizacyjne, kanały informacyjne.
Kapitał intelektualny obejmuje:
- kapitał ludzki- kwalifikacje, kompetencje, umiejętności praktyczne, wykształcenia, zdolności, moralne wartości osób pracujących w organizacji,
- kapitał strukturalny - patenty, licencje, know-how, oprogramowanie, znaki towarowe, techniczne ubezpieczenie, strukturę organizacyjną, kulturę organizacyjną, które zapewniają produktywność pracowników i funkcjonowania przedsiębiorstwa,
- kapitał relacyjny- relacje z partnerami gospodarczymi (dostawcy, klienci, sprzedawcy, instytucje finansowe i kredytowe i inne), reputacja.
Zarządzanie kapitałem intelektualnym w wąskim znaczeniu jest zredukowane do wykorzystania kapitału ludzkiego dla podejmowania twórczych decyzji, tworzenia zasobów niematerialnych i innowacji oraz wykorzystanie ich w procesie produkcji, co ma na celu unowocześnić technologie, zwiększyć jakość, innowacyjność produktów i usług oraz zapewnić przewagę konkurencyjną na rynku.
Teoria J. Kaya
Według J. Kaya przedsiębiorstwa wygrywające w walce konkurencyjnej wykazują się trzema kluczowymi elementami:
- architekturą,
- innowacją,
- reputacją.
Architektura — nawiązywanie i utrzymywanie kontaktów wewnątrz lub na zewnątrz przedsiębiorstwa. Architekturę można podzielić na:
- architekturę wewnętrzną - wewnętrzna komunikacja, współpraca pomiędzy pracownikami,
- architekturę zewnętrzną - utrzymanie stosunków z klientami, dostawcami i innymi firmami.
Architektura umożliwia firmie zdobycie świadomości organizacyjnej, aby móc elastycznie przystosować się do zmian wewnątrz i na zewnątrz firmy.
Innowacje — mają duży wpływ na długotrwałą przewagę konkurencyjną, gdyż udana innowacja szybko rozwija organizację. Stosują się strategie wspierające. Istnieją trzy rodzaje innowacji:
- innowacje organizacyjne - wdrożenie nowych strategii w przedsiębiorstwie,
- innowacje produktowe - udoskonalenia już wytwarzanych wyrobów, rozszerzenie struktury asortymentowej,
- innowacje procesowe - wprowadzenia nowych metod wytwarzania
Reputacja — jest bardzo ważnym instrumentem przedsiębiorstwa. Służy przekazywaniu informacji klientom na temat przedsiębiorstwa, jego wyrobów i usług za pomocą reklam, marek firmowych itd. Dobra reputacja zapewnia trwałe pozytywne opinie wobec firmy i jej oferty, wpływa na pozytywny wizerunek firmy oraz gwarantuje firmie rozmaite korzyści.
Przewaga konkurencyjna — artykuły polecane |
Ewolucyjna teoria przedsiębiorstwa — Wartość dla klienta — Marketing mix — Potencjał — Strategia rozwoju — Konkurencja cenowa i pozacenowa — Dyferencjacja — Koncepcje zarządzania — Zarządzanie marką — Koszt kwalifikowalny |
Bibliografia
- Beyer K. (2012), Kapitał intelektualny jako podstawa przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw, WNEIZ, nr 25, Uniwersytet Szczeciński
- Bis J. (2013), Modele biznesowe, Społeczna Akademia Nauk, Łódź
- Edvinsson L., Malone M. (2001), Kapitał intelektualny, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
- Garbarski L., Rutkowski I., Wrzosek W. (2000), Marketing, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
- Porter M. (2010), Przewaga konkurencyjna. Osiąganie i utrzymywanie lepszych wyników, Onepress, Gliwice
- Stryś A. (red.) (1999), Strategiczne planowanie marketingowe, PWE, Warszawa
Autor: Edyta Kusek, Viktoria Kryzhanivska