Jakość informacji: Różnice pomiędzy wersjami
m (Infobox update) |
(LinkTitles.) |
||
Linia 17: | Linia 17: | ||
Autorem teorii o informacji jest [[Claude E. Shannon]], który po raz pierwszy użył tego określenia w 1945 roku. Stworzył podstawy ilościowej teorii informacji, dlatego też później różni autorzy próbowali stworzyć teorie wyjaśniające cenność informacji. W Polsce [[Marian Mazur]] stworzył oryginalną teorię, która opisywała ilość i [[jakość]] informacji. Mazur rozróżnił dwa [[rodzaje informacji]]: informację opisującą i informację identyfikującą. | Autorem teorii o informacji jest [[Claude E. Shannon]], który po raz pierwszy użył tego określenia w 1945 roku. Stworzył podstawy ilościowej teorii informacji, dlatego też później różni autorzy próbowali stworzyć teorie wyjaśniające cenność informacji. W Polsce [[Marian Mazur]] stworzył oryginalną teorię, która opisywała ilość i [[jakość]] informacji. Mazur rozróżnił dwa [[rodzaje informacji]]: informację opisującą i informację identyfikującą. | ||
W praktyce "oceniając jakość informacji [[kierownik|kierownicy]] powinni porównywać podane fakty z rzeczywistością. Im [[informacja]] dokładniejsza, tym wyższa jej jakość i tym pewniej kierownicy mogą na niej polegać przy [[podejmowanie decyzji|podejmowaniu decyzji]]. Ogólnie biorąc jednak, [[koszt]] uzyskania informacji rośnie wraz z jej jakością"<ref>Stoner James A.F., "Kierowanie", PWE Warszawa, 1996, s. 476</ref> | W praktyce "oceniając jakość informacji [[kierownik|kierownicy]] powinni porównywać podane fakty z rzeczywistością. Im [[informacja]] dokładniejsza, tym wyższa jej jakość i tym pewniej kierownicy mogą na niej polegać przy [[podejmowanie decyzji|podejmowaniu decyzji]]. Ogólnie biorąc jednak, [[koszt]] uzyskania informacji rośnie wraz z jej jakością"<ref>Stoner James A.F., "[[Kierowanie]]", PWE Warszawa, 1996, s. 476</ref> | ||
Dana informacja powinna być dostarczana przez [[system informacyjny]] w czasie umożliwiającym podjęcie działania. | Dana informacja powinna być dostarczana przez [[system informacyjny]] w czasie umożliwiającym podjęcie działania. | ||
Linia 31: | Linia 31: | ||
Ogólnie jakość informacji możemy określić przez kilka atrybutów: | Ogólnie jakość informacji możemy określić przez kilka atrybutów: | ||
* relatywność - informacja odpowiada na [[potrzeby]] i ma istotne znaczenie dla odbiorcy, | * relatywność - informacja odpowiada na [[potrzeby]] i ma istotne znaczenie dla odbiorcy, | ||
* dokładność - informacja jest adekwatna do poziomu [[wiedza|wiedzy]] jaki reprezentuje odbiorca, precyzyjne i dokładnie oddaje oraz określa temat, | * [[dokładność]] - informacja jest adekwatna do poziomu [[wiedza|wiedzy]] jaki reprezentuje [[odbiorca]], precyzyjne i dokładnie oddaje oraz określa temat, | ||
* [[aktualność informacji|aktualność]] - informacja nie jest nieaktualna, cykl jej aktualizacji jest zgodny z zawartością treści, tempo zmian, wchodzenie kolejnych wersji naturalne, jest stosowana do czasu, | * [[aktualność informacji|aktualność]] - informacja nie jest nieaktualna, [[cykl]] jej aktualizacji jest zgodny z zawartością treści, tempo zmian, wchodzenie kolejnych wersji naturalne, jest stosowana do czasu, | ||
* [[kompletność informacji|kompletność]] - informacja zawiera optymalną liczbę [[dane|danych]], która wystarcza by móc przetworzyć informację w konkretną wiedzę, poziom szczegółowości jest zależy od potrzeb odbiorcy, | * [[kompletność informacji|kompletność]] - informacja zawiera optymalną liczbę [[dane|danych]], która wystarcza by móc przetworzyć informację w konkretną wiedzę, poziom szczegółowości jest zależy od potrzeb odbiorcy, | ||
* spójność - poszczególne elementy, [[dane]] współgrają ze sobą, forma odpowiada treści, aktualizacja danych jest zgodna z celami, | * spójność - poszczególne elementy, [[dane]] współgrają ze sobą, forma odpowiada treści, aktualizacja danych jest zgodna z celami, | ||
* odpowiedniość - odpowiednia prezentacja informacji oraz opis do prezentacji umożliwiający poprawna interpretację, | * odpowiedniość - odpowiednia prezentacja informacji oraz opis do prezentacji umożliwiający poprawna interpretację, | ||
* [[dostępność informacji|dostępność]] - informacja jest dostępna, kiedy jest potrzebna właściwym odbiorcom, najlepiej 24h, | * [[dostępność informacji|dostępność]] - informacja jest dostępna, kiedy jest potrzebna właściwym odbiorcom, najlepiej 24h, | ||
* wiarygodność - informacja potwierdza prawdziwość danych, zawiera elementy upewniające co do rzetelności przekazu, | * [[wiarygodność]] - informacja potwierdza prawdziwość danych, zawiera elementy upewniające co do rzetelności przekazu, | ||
* przystawalność - informacja jest zgodna z inną informacją, interpretowana we właściwym kontekście, funkcjonująca w znajomym [[system komunikacyjny|systemie komunikacji]]. | * przystawalność - informacja jest zgodna z inną informacją, interpretowana we właściwym kontekście, funkcjonująca w znajomym [[system komunikacyjny|systemie komunikacji]]. | ||
[[efektywność|Efektywne]] [[planowanie]], [[podejmowanie decyzji]] i kontrola są oparte na [[skuteczność|skutecznym]] [[zarządzanie informacją|zarządzaniu informacją]]. Wszystkie organizacje mają zarówno nieformalny, jak i formalny [[system informacyjny]]; dzisiaj formalny [[system]] informacyjny jest zazwyczaj skomputeryzowany. | [[efektywność|Efektywne]] [[planowanie]], [[podejmowanie decyzji]] i [[kontrola]] są oparte na [[skuteczność|skutecznym]] [[zarządzanie informacją|zarządzaniu informacją]]. Wszystkie organizacje mają zarówno nieformalny, jak i formalny [[system informacyjny]]; dzisiaj formalny [[system]] informacyjny jest zazwyczaj skomputeryzowany. | ||
==Przypisy== | ==Przypisy== |
Wersja z 23:53, 19 maj 2020
Jakość informacji |
---|
Polecane artykuły |
Autorem teorii o informacji jest Claude E. Shannon, który po raz pierwszy użył tego określenia w 1945 roku. Stworzył podstawy ilościowej teorii informacji, dlatego też później różni autorzy próbowali stworzyć teorie wyjaśniające cenność informacji. W Polsce Marian Mazur stworzył oryginalną teorię, która opisywała ilość i jakość informacji. Mazur rozróżnił dwa rodzaje informacji: informację opisującą i informację identyfikującą.
W praktyce "oceniając jakość informacji kierownicy powinni porównywać podane fakty z rzeczywistością. Im informacja dokładniejsza, tym wyższa jej jakość i tym pewniej kierownicy mogą na niej polegać przy podejmowaniu decyzji. Ogólnie biorąc jednak, koszt uzyskania informacji rośnie wraz z jej jakością"[1]
Dana informacja powinna być dostarczana przez system informacyjny w czasie umożliwiającym podjęcie działania.
W procesie informacyjnym możemy wyróżnić zasadę selekcji, wiarygodności i aktualności.
- Zasada selekcji - zakłada, że "współczesny kierownik bywa źle poinformowany nie ze względu na niedostatek informacji, lecz ich nadmiar,
- Zasada wiarygodności - przekłamania informacyjne są zjawiskiem wcale nierzadkim w pracy kierowniczej. Nie chroni od nich nawet postępującą komputeryzacja systemów informacyjnych."[2]
- Zasada aktualności - zakłada, że wszyscy kierownicy i wykonawcy byli informowani na bieżąco o postępach działalności określonej jednostki oraz o indywidualnych wynikach pracy.
Atrybuty jakości informacji
Ogólnie jakość informacji możemy określić przez kilka atrybutów:
- relatywność - informacja odpowiada na potrzeby i ma istotne znaczenie dla odbiorcy,
- dokładność - informacja jest adekwatna do poziomu wiedzy jaki reprezentuje odbiorca, precyzyjne i dokładnie oddaje oraz określa temat,
- aktualność - informacja nie jest nieaktualna, cykl jej aktualizacji jest zgodny z zawartością treści, tempo zmian, wchodzenie kolejnych wersji naturalne, jest stosowana do czasu,
- kompletność - informacja zawiera optymalną liczbę danych, która wystarcza by móc przetworzyć informację w konkretną wiedzę, poziom szczegółowości jest zależy od potrzeb odbiorcy,
- spójność - poszczególne elementy, dane współgrają ze sobą, forma odpowiada treści, aktualizacja danych jest zgodna z celami,
- odpowiedniość - odpowiednia prezentacja informacji oraz opis do prezentacji umożliwiający poprawna interpretację,
- dostępność - informacja jest dostępna, kiedy jest potrzebna właściwym odbiorcom, najlepiej 24h,
- wiarygodność - informacja potwierdza prawdziwość danych, zawiera elementy upewniające co do rzetelności przekazu,
- przystawalność - informacja jest zgodna z inną informacją, interpretowana we właściwym kontekście, funkcjonująca w znajomym systemie komunikacji.
Efektywne planowanie, podejmowanie decyzji i kontrola są oparte na skutecznym zarządzaniu informacją. Wszystkie organizacje mają zarówno nieformalny, jak i formalny system informacyjny; dzisiaj formalny system informacyjny jest zazwyczaj skomputeryzowany.
Przypisy
- ↑ Stoner James A.F., "Kierowanie", PWE Warszawa, 1996, s. 476
- ↑ Martyniak Z. "Metody organizowania procesów pracy", PWE Warszawa, 1996 s. 30-31.
Autor: Ewa Jasieczko