Podaż turystyczna: Różnice pomiędzy wersjami
m (Dodanie MetaData Description) |
m (cleanup bibliografii i rotten links) |
||
Linia 13: | Linia 13: | ||
</ul> | </ul> | ||
}} | }} | ||
'''[[Podaż]] turystyczna''' - to suma wszystkich oferowanych dóbr i usług na rynku, przez [[przedsiębiorstwo turystyczne|przedsiębiorstwa turystyczne]], w określonym miejscu, czasie i po danej cenie. Podobnie jak [[popyt turystyczny]], podaż turystyczna jest relacją miedzy ceną, a ilością, a nie jedynie ilością. (J. Altkorn 2006, s. 28) | '''[[Podaż]] turystyczna''' - to suma wszystkich oferowanych dóbr i usług na rynku, przez [[przedsiębiorstwo turystyczne|przedsiębiorstwa turystyczne]], w określonym miejscu, czasie i po danej cenie. Podobnie jak [[popyt turystyczny]], podaż turystyczna jest relacją miedzy ceną, a ilością, a nie jedynie ilością. (J. Altkorn 2006, s. 28) | ||
Linia 25: | Linia 23: | ||
==Cechy i struktura podaży turystycznej== | ==Cechy i struktura podaży turystycznej== | ||
Ze względu na [[złożoność]] produktu turystycznego, podaż turystyczną dzieli się na: (A. Panasiuk 2007, s. 104) | Ze względu na [[złożoność]] produktu turystycznego, podaż turystyczną dzieli się na: (A. Panasiuk 2007, s. 104) | ||
*'''pierwotną''' – obejmującą przyrodniczce i naturalne [[walory]] turystyczne, transport, zabytki i język. | *'''pierwotną''' – obejmującą przyrodniczce i naturalne [[walory]] turystyczne, transport, zabytki i język. | ||
*'''wtórną''' – do której zalicza się m.in. obiekty hotelarskie, gastronomiczne, urządzenia wypoczynkowe oraz pośredników w organizacji podróży. | *'''wtórną''' – do której zalicza się m.in. obiekty hotelarskie, gastronomiczne, urządzenia wypoczynkowe oraz pośredników w organizacji podróży. | ||
Cechą szczególną dla podaży turystycznej, jest jej związek z miejscem, w którym jest świadczona. Podaż turystyczną tworzą zatem następujące elementy: (W. Gawocercki 2010, s. 220) | Cechą szczególną dla podaży turystycznej, jest jej związek z miejscem, w którym jest świadczona. Podaż turystyczną tworzą zatem następujące elementy: (W. Gawocercki 2010, s. 220) | ||
Linia 38: | Linia 36: | ||
*'''Dobra turystyczne''' | *'''Dobra turystyczne''' | ||
:*Podstawowe | :*Podstawowe | ||
::*[[Walory turystyczne]] | ::*[[Walory turystyczne]] | ||
:::* Naturalne | :::* Naturalne | ||
:::* Kulturowe | :::* Kulturowe | ||
Linia 46: | Linia 44: | ||
::* Baza gastronomiczna | ::* Baza gastronomiczna | ||
*'''Usługi turystyczne''' | *'''Usługi turystyczne''' | ||
:*Podstawowe | :*Podstawowe | ||
::* Usługi hotelarskie i [[usługa gastronomiczna|gastronomiczne]] | ::* Usługi hotelarskie i [[usługa gastronomiczna|gastronomiczne]] | ||
::* Usługi telekomunikacyjne | ::* Usługi telekomunikacyjne | ||
Linia 59: | Linia 57: | ||
# Określona chłonność i pojemność turystyczna bazy noclegowej, społecznej oraz walorów turystycznych danych regionów i miejsc atrakcyjnych dla turystów. | # Określona chłonność i pojemność turystyczna bazy noclegowej, społecznej oraz walorów turystycznych danych regionów i miejsc atrakcyjnych dla turystów. | ||
# [[Komplementarność]] niektórych produktów turystycznych. | # [[Komplementarność]] niektórych produktów turystycznych. | ||
# Zmiany w natężeniu popytu turystycznego wpływają na sezonowość podaży turystycznej na określonych obszarach turystycznych, co może rodzić negatywne skutki w postaci np. braku możliwości wykorzystania obiektów turystycznych w okresie spadku popytu. | # Zmiany w natężeniu popytu turystycznego wpływają na sezonowość podaży turystycznej na określonych obszarach turystycznych, co może rodzić negatywne skutki w postaci np. braku możliwości wykorzystania obiektów turystycznych w okresie spadku popytu. | ||
# Podaż turystyczna jest cenowo nieelastyczna i składają się na nią głównie [[koszty]] stałe oraz kapitałochłonność, z uwagi na wysokie koszty związane z m.in. budową bazy noclegowej. | # Podaż turystyczna jest cenowo nieelastyczna i składają się na nią głównie [[koszty]] stałe oraz kapitałochłonność, z uwagi na wysokie koszty związane z m.in. budową bazy noclegowej. | ||
# Z uwagi na niematerialny charakter usług, nie istnieje możliwość ich magazynowania. | # Z uwagi na niematerialny charakter usług, nie istnieje możliwość ich magazynowania. | ||
Linia 75: | Linia 73: | ||
==Pomiar podaży turystycznej== | ==Pomiar podaży turystycznej== | ||
Badania podaży turystycznej mogą być prowadzone w skali lokalnej, regionalnej, krajowej lub międzynarodowej, lecz zawsze z uwzględnieniem tych samych elementów – walorów turystycznych oraz dóbr i usług turystycznych określonego rejonu. Wskaźniki podaży turystycznej powinny dostarczać informacji o: (E. Dziedzic, T. Skalska 2012, s. 28) | Badania podaży turystycznej mogą być prowadzone w skali lokalnej, regionalnej, krajowej lub międzynarodowej, lecz zawsze z uwzględnieniem tych samych elementów – walorów turystycznych oraz dóbr i usług turystycznych określonego rejonu. Wskaźniki podaży turystycznej powinny dostarczać informacji o: (E. Dziedzic, T. Skalska 2012, s. 28) | ||
* wielkości podaży | * wielkości podaży | ||
* wartości sprzedaży | * wartości sprzedaży | ||
* [[wartość dodana|wartości dodanej]] | * [[wartość dodana|wartości dodanej]] | ||
Linia 90: | Linia 88: | ||
*'''Baza gastronomiczna''' | *'''Baza gastronomiczna''' | ||
:* liczba obiektów gastronomicznych (restauracji, barów, kawiarnii) | :* liczba obiektów gastronomicznych (restauracji, barów, kawiarnii) | ||
:* liczba dostępnych miejsc w obiektach gastronomicznych | :* liczba dostępnych miejsc w obiektach gastronomicznych | ||
*'''[[Transport]]''' | *'''[[Transport]]''' | ||
:* sieć transportowa np. koleje, linie lotnicze, porty, [[komunikacja]] autobusowa i tramwajowa | :* sieć transportowa np. koleje, linie lotnicze, porty, [[komunikacja]] autobusowa i tramwajowa | ||
Linia 100: | Linia 98: | ||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
* Altkorn J. (2006). '' | <noautolinks> | ||
* Bosiacki S., Hołderna-Mielcarek B. (2014). '' | * Altkorn J. (2006). ''Marketing w turystyce'', Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa, s. 28-31 | ||
* Dziedzic E., Skalska T. (2012). ''Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju usług turystycznych w Polsce'', | * Bosiacki S., Hołderna-Mielcarek B. (2014). ''Konkurencyjność polskich firm turystycznych w Unii Europejskiej'', Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Ekologii, Sucha Beskidzka, s. 135-148 | ||
* Gaworecki W. (2010) | * Dziedzic E., Skalska T. (2012). ''Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju usług turystycznych w Polsce'', Stowarzyszenie na Rzecz Badania, Rozwoju i Promocji Turystyki, Warszawa, s.20-29 | ||
* Gaworecki W. (2010), ''Marketing usług turystycznych'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa | |||
* Kachniewska. (2014). ''[http://www.wzieu.pl/zn/805/ZN_805.pdf Polaryzacja podaży turystycznej jako stymulanta rozwoju sieciowych produktów turystycznych]'', Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Ekonomiczne Problemy Turystyki nr 1, s. 27-43 | * Kachniewska. (2014). ''[http://www.wzieu.pl/zn/805/ZN_805.pdf Polaryzacja podaży turystycznej jako stymulanta rozwoju sieciowych produktów turystycznych]'', Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Ekonomiczne Problemy Turystyki nr 1, s. 27-43 | ||
* Niemczyk A. (2010). '' | * Niemczyk A. (2010). ''Zachowania konsumentów na rynku turystycznym'', Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków, s. 10-12 | ||
* Panasiuk A. (2006). '' | * Panasiuk A. (2006). ''Ekonomika turystyki'', Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, s. 104-124 | ||
* Panasiuk A. (2014). ''[http://www.wzieu.pl/zn/805/ZN_805.pdf Relacje na rynku turystycznym]'', Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Ekonomiczne Problemy Turystyki nr 1, s. 101-115 | * Panasiuk A. (2014). ''[http://www.wzieu.pl/zn/805/ZN_805.pdf Relacje na rynku turystycznym]'', Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Ekonomiczne Problemy Turystyki nr 1, s. 101-115 | ||
</noautolinks> | |||
{{a|Aleksandra Pietruszka}} | {{a|Aleksandra Pietruszka}} |
Wersja z 09:52, 28 paź 2023
Podaż turystyczna |
---|
Polecane artykuły |
Podaż turystyczna - to suma wszystkich oferowanych dóbr i usług na rynku, przez przedsiębiorstwa turystyczne, w określonym miejscu, czasie i po danej cenie. Podobnie jak popyt turystyczny, podaż turystyczna jest relacją miedzy ceną, a ilością, a nie jedynie ilością. (J. Altkorn 2006, s. 28)
Podaż turystyczna, z marketingowego punku widzenia, wyraża się w produktach turystycznych, czyli dostępnych na rynku dobrach i usługach, które nabywają konsumenci, w związku z udziałem w podróży turystycznej oraz korzyści, będące jej rezultatem. (W. Gaworecki 2010, s. 220)
TL;DR
Podaż turystyczna to suma oferowanych dóbr i usług na rynku turystycznym. Składa się z pierwotnej (np. walory turystyczne i transport) i wtórnej (np. hotele i restauracje) podaży. Podaż turystyczna zależy od atrakcyjności miejsca, kosztów produkcji, liczby producentów i rozwoju technologii. Pomiar podaży turystycznej obejmuje ocenę walorów turystycznych, bazy noclegowej, gastronomicznej, transportowej i innych elementów.
Cechy i struktura podaży turystycznej
Ze względu na złożoność produktu turystycznego, podaż turystyczną dzieli się na: (A. Panasiuk 2007, s. 104)
- pierwotną – obejmującą przyrodniczce i naturalne walory turystyczne, transport, zabytki i język.
- wtórną – do której zalicza się m.in. obiekty hotelarskie, gastronomiczne, urządzenia wypoczynkowe oraz pośredników w organizacji podróży.
Cechą szczególną dla podaży turystycznej, jest jej związek z miejscem, w którym jest świadczona. Podaż turystyczną tworzą zatem następujące elementy: (W. Gawocercki 2010, s. 220)
- środowisko naturalne oraz atrakcje danego miejsca oraz jego dostępność,
- infrastruktura oraz usługi turystyczne w miejscu docelowym,
- cena produktów turystycznych,
- wizerunek miejsca turystycznego.
Strukturę podaży turystycznej tworzą następujące elementy: (A. Niemczyk 2010, s. 11)
- Dobra turystyczne
- Podstawowe
-
- Naturalne
- Kulturowe
- Komplementarne
- Transport
- Baza noclegowa
- Baza gastronomiczna
- Usługi turystyczne
- Podstawowe
- Usługi hotelarskie i gastronomiczne
- Usługi telekomunikacyjne
- Usługi informacyjne
- Komplementarne
- Przewodnictwo
- Rozrywka
Podaż turystyczna występuje na obszarach atrakcyjnych dla turystów pod wieloma względami. Na atrakcyjność miejsca turystycznego ma wpływ wiele czynników. Do głównych właściwości podaży turystycznej zalicza się: (A. Panasiuk 2007, s. 105-106)
- Silny związek z miejscem występowania atrakcyjnych walorów turystycznych np. walorów krajoznawczych, wypoczynkowych lub specjalistycznych.
- Na podaż turystyczną mają wpływ czynniki nie związane bezpośrednio z turystyką np. transport oraz sytuacja gospodarcza państwa.
- Określona chłonność i pojemność turystyczna bazy noclegowej, społecznej oraz walorów turystycznych danych regionów i miejsc atrakcyjnych dla turystów.
- Komplementarność niektórych produktów turystycznych.
- Zmiany w natężeniu popytu turystycznego wpływają na sezonowość podaży turystycznej na określonych obszarach turystycznych, co może rodzić negatywne skutki w postaci np. braku możliwości wykorzystania obiektów turystycznych w okresie spadku popytu.
- Podaż turystyczna jest cenowo nieelastyczna i składają się na nią głównie koszty stałe oraz kapitałochłonność, z uwagi na wysokie koszty związane z m.in. budową bazy noclegowej.
- Z uwagi na niematerialny charakter usług, nie istnieje możliwość ich magazynowania.
Determinanty podaży turystycznej
Podaż turystyczna kształtuje się w miejscach, uznawanych przez turystów, jako atrakcyjne. Popyt turystyczny przemieszcza się do miejsca występowania podaży turystycznej, z uwagi na nieprzenośny charakter podaży. (A. Panasiuk 2007 s. 106) Do podstawowych determinantów podaży turystycznej zalicza się: (J. Altkorn 2006, s. 28)
- cena produktów turystycznych,
- dostęp do czynników wytwórczych, takich jak praca i kapitał,
- zmiany opłacalności wytwarzania innych dóbr,
- zmiany produktywności, na które wpływa zmiana sposobów wytwarzania,
- liczba producentów na rynku,
- rozwój technologii.
Pomiar podaży turystycznej
Badania podaży turystycznej mogą być prowadzone w skali lokalnej, regionalnej, krajowej lub międzynarodowej, lecz zawsze z uwzględnieniem tych samych elementów – walorów turystycznych oraz dóbr i usług turystycznych określonego rejonu. Wskaźniki podaży turystycznej powinny dostarczać informacji o: (E. Dziedzic, T. Skalska 2012, s. 28)
- wielkości podaży
- wartości sprzedaży
- wartości dodanej
- kosztach, obrotach, wyniku finansowym
- strukturze podmiotów podaży
- nakładach inwestycyjnych
Atrakcyjność turystyczną można zmierzyć przy wykorzystaniu mierników podaży turystycznej. Pomiar podaży jest zbiorem subiektywnych i obiektywnych ocen poszczególnych produktów turystycznych danego obszaru. Do pomiaru podaży turystycznej służą następujące mierniki: (A. Panasiuk 2007, s. 123)
- Walory turystyczne obszaru
- liczba walorów naturalnych i antropogenicznych np. rezerwaty przyrody, zabytki, obiekty architektury, muzea, targi, festiwale, imprez kulturalne
- Baza noclegowa
- liczba obiektów noclegowych (hoteli, hosteli, moteli, pensjonatów, domów wycieczkowych)
- liczba dostępnych miejsc w obiektach noclegowych
- Baza gastronomiczna
- liczba obiektów gastronomicznych (restauracji, barów, kawiarnii)
- liczba dostępnych miejsc w obiektach gastronomicznych
- sieć transportowa np. koleje, linie lotnicze, porty, komunikacja autobusowa i tramwajowa
- rodzaj i liczba środków transportu
- jakość dróg
- częstotliwość połączeń
- Baza uzupełniająca
- liczba i rodzaj obiektów towarzyszących np. wypożyczalni sprzętu turystycznego, sklepów z pamiątkami, pól golfowych, kompleksów handlowych i innych.
Bibliografia
- Altkorn J. (2006). Marketing w turystyce, Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa, s. 28-31
- Bosiacki S., Hołderna-Mielcarek B. (2014). Konkurencyjność polskich firm turystycznych w Unii Europejskiej, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Ekologii, Sucha Beskidzka, s. 135-148
- Dziedzic E., Skalska T. (2012). Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju usług turystycznych w Polsce, Stowarzyszenie na Rzecz Badania, Rozwoju i Promocji Turystyki, Warszawa, s.20-29
- Gaworecki W. (2010), Marketing usług turystycznych, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
- Kachniewska. (2014). Polaryzacja podaży turystycznej jako stymulanta rozwoju sieciowych produktów turystycznych, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Ekonomiczne Problemy Turystyki nr 1, s. 27-43
- Niemczyk A. (2010). Zachowania konsumentów na rynku turystycznym, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków, s. 10-12
- Panasiuk A. (2006). Ekonomika turystyki, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, s. 104-124
- Panasiuk A. (2014). Relacje na rynku turystycznym, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Ekonomiczne Problemy Turystyki nr 1, s. 101-115
Autor: Aleksandra Pietruszka