Lojalność klienta: Różnice pomiędzy wersjami
m (Infobox update) |
m (cleanup bibliografii i rotten links) |
||
(Nie pokazano 11 wersji utworzonych przez 3 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''[[Lojalność]] klienta''' wobec marki to efekt: | |||
* nauczenia się przez [[konsument]]a, iż określona [[marka]] najlepiej zaspokaja jego [[potrzeby]], przynosi mu wyjątkowe i pożą[[dane]] przez niego korzyści. | |||
* wytworzenia się więzi emocjonalnej konsumenta z marką, w wyniku emocjonalnego oddziaływania marki na konsumenta. | |||
* tego iż [[wizerunek]] marki, jej [[osobowość]] odpowiada osobowości i stylu życia konsumenta. | |||
W literaturze autorzy wspominają o dwóch głównych podejściach do pojęcia lojalności. | |||
# Podejście behawioralne, mówiące o tym, że lojalny [[konsument]] to taki, który regularnie robi zakupy w danym [[Przedsiębiorstwo|przedsiębiorstwie]]. Lojalność staje się więc wynikiem pragmatyki, a nie indywidualnych pozytywnych odczuć, których znaczenie spada na drugi [[plan]]. Podejście behawioralne zakłada więc, że lojalność to zachowania polegające na powtarzalności dokonywania zakupów określonych produktów. Takie postępowanie wynika z zadowolenia użytkowania danych [[towarów]]/usług. To podejście jest najstarszym pojmowaniem pojęcia lojalności. | |||
# Podejście emocjonalne, wynikające z subiektywnych uczuć konsumenta, których wynikiem jest przywiązanie do danej [[Marka|marki]], przedsiębiorstwa. Warto zaznaczyć, że to przywiązanie emocjonalne klienta bardzo często kieruje jego zachowaniem, tzn. konsument jest w stanie powtarzać zakupy towarów określonej marki nawet w sytuacji, gdy [[konkurencja]] ma znacznie atrakcyjniejszą ofertę. W tym wypadku lojalność powoduje, że [[klient]] staje się odporny na wszelkie działania konkurencji. Podejście emocjonalne można najczęściej spotkać w praktyce konsumenckiej. | |||
==TL;DR== | |||
Lojalność klienta wobec marki wynika z nauczenia, emocjonalnego oddziaływania marki na konsumenta i zgodności wizerunku marki z osobowością klienta. Istnieją dwa podejścia do pojęcia lojalności: behawioralne (oparte na regularnych zakupach) i emocjonalne (oparte na przywiązaniu do marki). Lojalność różni się od nawyku, który polega na powtarzaniu zakupów danej marki bez odczuwania emocji. Istnieją różne poziomy lojalności, a ekonomiczne motywy lojalności obejmują korzystną cenę, otrzymanie korzyści przy następnym zakupie i dodatkowe korzyści użytkowe. Aby zatrzymać klienta, ważne jest właściwe traktowanie, bliskość klienta i badanie oraz sterowanie satysfakcją klienta. | |||
==Lojalność a nawyk== | ==Lojalność a nawyk== | ||
Ważną rzeczą jest odróżnienie lojalności od nawyku. John O'Shauhnessy przez lojalność rozumie ''wierne przywiązanie do marki na dobre i na złe''. Lojalność jest oparta na osobistej więzi nabywcy z marką, wiąże się ona z lubieniem marki i jej preferowaniem a także deklaracja jej kupowania w przyszłości. Natomiast nawyk oznacza ponawianie zakupów tej samej marki, będące wynikiem przekonania klienta, iż te same [[motyw]]y, które spowodowały pierwotny wybór danej marki determinują również obecne decyzje. Konsument nie jest przywiązany do danej marki, jest nawet podatny na zmianę marki pod wpływem korzystnych ofert [[promocja|promocyjnych]] | Ważną rzeczą jest odróżnienie lojalności od nawyku. John O'Shauhnessy przez lojalność rozumie ''wierne przywiązanie do marki na dobre i na złe''. Lojalność jest oparta na osobistej więzi nabywcy z marką, wiąże się ona z lubieniem marki i jej preferowaniem a także deklaracja jej kupowania w przyszłości. Natomiast [[nawyk]] oznacza ponawianie zakupów tej samej marki, będące wynikiem przekonania klienta, iż te same [[motyw]]y, które spowodowały pierwotny wybór danej marki determinują również obecne decyzje. Konsument nie jest przywiązany do danej marki, jest nawet podatny na zmianę marki pod wpływem korzystnych ofert [[promocja|promocyjnych]] | ||
J.C. Mowen - W przypadku nawyku, konsument po prostu kupuje stale ten sam [[produkt]], nie odczuwając wobec niego żadnych uczuć. | J.C. Mowen - W przypadku nawyku, konsument po prostu kupuje stale ten sam [[produkt]], nie odczuwając wobec niego żadnych uczuć. | ||
O'Shauhnessy ''Konsumenci, którzy maja nawyk kupowania określonej marki, niekoniecznie muszą być z niej w pełni zadowoleni. Na ogół sadza, że trudności lub [[koszt]]y zmiany marki przeważają nad prawdopodobnymi korzyściami''. | O'Shauhnessy ''Konsumenci, którzy maja nawyk kupowania określonej marki, niekoniecznie muszą być z niej w pełni zadowoleni. Na ogół sadza, że trudności lub [[koszt]]y zmiany marki przeważają nad prawdopodobnymi korzyściami''. | ||
<google>n</google> | |||
==Poziomy lojalności== | ==Poziomy lojalności== | ||
Amerykański profesor w dziedzinie [[zarządzanie|zarządzania]] marką Dawid Aaker rozróżnia pięć poziomów lojalności wobec marki: | Amerykański profesor w dziedzinie [[zarządzanie|zarządzania]] marką Dawid Aaker rozróżnia pięć poziomów lojalności wobec marki: | ||
# Nabywca nielojalny (switcher, price buyer)- nie ma sprecyzowanej marki, przy wyborze kieruje się wyłącznie ich dostępnością lub [[cena|ceną]]. | # Nabywca nielojalny (switcher, price buyer) - nie ma sprecyzowanej marki, przy wyborze kieruje się wyłącznie ich dostępnością lub [[cena|ceną]]. | ||
# Nabywca nawykowy - poziom niezadowolenia nie jest na tyle wysoki by prowadzić do zmiany marki. Zmiana marki wymaga wysiłku i dlatego konkurenci powinni starać się, aby zmiana marki niosła ze sobą korzyści dla klienta. | # Nabywca nawykowy - poziom niezadowolenia nie jest na tyle wysoki by prowadzić do zmiany marki. [[Zmiana]] marki wymaga wysiłku i dlatego konkurenci powinni starać się, aby zmiana marki niosła ze sobą korzyści dla klienta. | ||
# Nabywca zadowolony z marki przy wysokich kosztach zmiany na inną - kosztami tymi mogą być czas, [[pieniądz]]e lub ryzyko związane z działaniem nieznanego produktu. W takim przypadku odpowiednia [[strategia|strategią]] jest zaoferowanie klientom zachęt finansowych, bądź na tyle widocznych korzyści, by uzasadniały zmianę marki. | # Nabywca zadowolony z marki przy wysokich kosztach zmiany na inną - kosztami tymi mogą być czas, [[pieniądz]]e lub [[ryzyko]] związane z działaniem nieznanego produktu. W takim przypadku odpowiednia [[strategia|strategią]] jest zaoferowanie klientom zachęt finansowych, bądź na tyle widocznych korzyści, by uzasadniały zmianę marki. | ||
# Nabywcy lubiący markę, traktujący ją jak przyjaciela- ich preferencje są stymulowane przez doświadczenia związane z daną marką lub wysoko postrzegana jakością. ''Lubienie'' to jednak nie ma charakteru konkretnego. Konsument nie potrafi sprecyzować przyczyn, które są powodem przywiązania do danej marki. | # Nabywcy lubiący markę, traktujący ją jak przyjaciela - ich preferencje są stymulowane przez doświadczenia związane z daną marką lub wysoko postrzegana jakością. ''Lubienie'' to jednak nie ma charakteru konkretnego. Konsument nie potrafi sprecyzować przyczyn, które są powodem przywiązania do danej marki. | ||
# Konsumenci zagorzali- odczuwają dumę z odkrycia i bycia użytkownikiem danej marki. Marka dla nabywcy ma znaczenie funkcjonalne i symboliczne. Konsumenci tego typu są o tyle ważni, ze względu na wpływ jaki mogą wywrzeć na innych konsumentów przez swoje rekomendacje. | # Konsumenci zagorzali - odczuwają dumę z odkrycia i bycia użytkownikiem danej marki. Marka dla nabywcy ma znaczenie funkcjonalne i symboliczne. Konsumenci tego typu są o tyle ważni, ze względu na wpływ jaki mogą wywrzeć na innych konsumentów przez swoje [[rekomendacje]]. | ||
==Ekonomiczne motywy lojalności== | ==Ekonomiczne motywy lojalności== | ||
Bardzo często finanse stają się decydującym czynnikiem podczas dokonywania zakupów. Wykorzystywanie przez przedsiębiorstwa czynników ekonomicznych w celu budowania lojalności klientów ma jedną istotną zaletę, jaką jest łatwość stosowania. Jednak istnieje również zasadnicza wada | Bardzo często finanse stają się decydującym czynnikiem podczas dokonywania zakupów. Wykorzystywanie przez przedsiębiorstwa czynników ekonomicznych w celu budowania lojalności klientów ma jedną istotną zaletę, jaką jest łatwość stosowania. Jednak istnieje również zasadnicza [[wada]] - łatwo je skopiować przez konkurencję, a klient, którego działania mają motyw ekonomiczny, szybko zrezygnuje z oferty przedsiębiorstwa, które zaprzestanie tych działań. | ||
* Najkorzystniejsza cena, występuje u klientów, którzy dokonują zakupu w oparciu o jedno główne kryterium, jakim jest [[cena]]. Dokonują oni zazwyczaj porównania wielu ofert i ostatecznie wybierają tą, którą charakteryzuje najniższa cena. | * Najkorzystniejsza cena, występuje u klientów, którzy dokonują zakupu w oparciu o jedno główne kryterium, jakim jest [[cena]]. Dokonują oni zazwyczaj porównania wielu ofert i ostatecznie wybierają tą, którą charakteryzuje najniższa cena. | ||
* Otrzymanie korzyści przy następnym zakupie, występuje u konsumentów, którzy są podatni na dodatkowe korzyści materialne, finansowe lub prestiżowe. Przedsiębiorca zachęca klienta do dokonywania zakupu poprzez upewnianie go, że każdy zakup zbliża go do nagrody ([[Rabat|rabatu]], dodatkowych upustów, [[Promocja|promocji]], itd.) | * Otrzymanie korzyści przy następnym zakupie, występuje u konsumentów, którzy są podatni na dodatkowe korzyści materialne, finansowe lub prestiżowe. [[Przedsiębiorca]] zachęca klienta do dokonywania zakupu poprzez upewnianie go, że każdy zakup zbliża go do nagrody ([[Rabat|rabatu]], dodatkowych upustów, [[Promocja|promocji]], itd.) | ||
* Dodatkowa korzyść użytkowa, szczególnie ważna dla klientów, którzy porównują różne produkty pod względem wartości dostarczanych przez produkt podczas jego użytkowania. W tym wypadku przedsiębiorca zapewnia konsumenta, że tylko jego towar jest w stanie dostarczyć danych wartości w odniesieniu do indywidualnych potrzeb (konfiguracja oferty do konkretnego konsumenta). | * Dodatkowa [[korzyść]] użytkowa, szczególnie ważna dla klientów, którzy porównują różne produkty pod względem wartości dostarczanych przez produkt podczas jego użytkowania. W tym wypadku przedsiębiorca zapewnia konsumenta, że tylko jego [[towar]] jest w stanie dostarczyć danych wartości w odniesieniu do indywidualnych potrzeb (konfiguracja oferty do konkretnego konsumenta). | ||
==Jak zatrzymać klienta?== | ==Jak zatrzymać klienta?== | ||
Właściwe traktowanie klientów- dobrze funkcjonujący powód stanowi najpoważniejszą podstawę lojalności klienta i stanowi powód by nie zmieniać marki. W [[usługa]]ch zaś pozytywne doświadczenia klienta zapewniają dbałość o kulturę obsługi i szkolenia sprzedawców. | Właściwe traktowanie klientów - dobrze funkcjonujący powód stanowi najpoważniejszą podstawę lojalności klienta i stanowi powód by nie zmieniać marki. W [[usługa]]ch zaś pozytywne doświadczenia klienta zapewniają dbałość o kulturę obsługi i szkolenia sprzedawców. | ||
Bądź blisko klienta- sprawny system kontaktowania się z klientami m.in. przez wydawanie świątecznych obiadów dla największych klientów, organizowanie spotkań w trakcie imprez [[targi|targowych]], zastosowanie infolinii, a także inne działania z zakresu [[marketing bezpośredni|marketingu bezpośredniego]]. | Bądź blisko klienta - sprawny [[system]] kontaktowania się z klientami m.in. przez wydawanie świątecznych obiadów dla największych klientów, [[organizowanie]] spotkań w trakcie imprez [[targi|targowych]], zastosowanie infolinii, a także inne działania z zakresu [[marketing bezpośredni|marketingu bezpośredniego]]. | ||
Badaj satysfakcje klienta i steruj nią- Badaj odczucia klienta i dostosuj ofertę firmy do ich potrzeb. Metodami pomocnymi tutaj mogą być: analiza skarg klientów, [[ankieta|badania ankietowe]], pozorne zakupy (podszywanie się pod klienta i sprawdzanie jakie ma on doświadczenia związane z produktem lub usługą) | Badaj satysfakcje klienta i steruj nią- Badaj odczucia klienta i dostosuj ofertę firmy do ich potrzeb. Metodami pomocnymi tutaj mogą być: analiza skarg klientów, [[ankieta|badania ankietowe]], pozorne zakupy (podszywanie się pod klienta i sprawdzanie jakie ma on doświadczenia związane z produktem lub usługą) | ||
{{infobox5|list1={{i5link|a=[[Branding]]}} — {{i5link|a=[[Psychologia sprzedaży]]}} — {{i5link|a=[[Strategia dyferencjacji]]}} — {{i5link|a=[[Dyferencjacja]]}} — {{i5link|a=[[Unikalna cecha oferty]]}} — {{i5link|a=[[Strategia konkurencji]]}} — {{i5link|a=[[Cross-selling]]}} — {{i5link|a=[[Marketing usług bankowych]]}} — {{i5link|a=[[Strategia zbierania śmietanki]]}} }} | |||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
* Dziewanowska K. (2010), [http://www.sim.wz.uw.edu.pl/sites/default/files/artykuly/sim_2010_1_dziewanowska.pdf Determinanty zachowań lojalnościowych nabywców] | <noautolinks> | ||
* Dziewanowska K. (2012), ''Relacje i lojalność klientów w marketingu'', Wydawnictwo Naukowe Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa | * Dziewanowska K. (2010), ''[http://www.sim.wz.uw.edu.pl/sites/default/files/artykuly/sim_2010_1_dziewanowska.pdf Determinanty zachowań lojalnościowych nabywców]'' Studia i Materiały / Wydział Zarządzania. Uniwersytet Warszawski, nr 1 | ||
* Furtak R. (2003), ''Marketing partnerski na rynku usług'', PWE, Warszawa | * Dziewanowska K. (2012), ''Relacje i lojalność klientów w marketingu'', Wydawnictwo Naukowe Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa | ||
* Kall J. (2001), ''Silna | * Furtak R. (2003), ''Marketing partnerski na rynku usług'', PWE, Warszawa | ||
* Ostrowska I. (2010), ''[https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/11576/Ostrowska_Model%20ksztaltowania%20lojalnosci.pdf?sequence=1&isAllowed=y Model kształtowania lojalności klientów w stosunku do marki]'', Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin | * Kall J. (2001), ''Silna marka. Istota i kreowanie'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa | ||
* Pazio N | * Ostrowska I. (2010), ''[https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/11576/Ostrowska_Model%20ksztaltowania%20lojalnosci.pdf?sequence=1&isAllowed=y Model kształtowania lojalności klientów w stosunku do marki]'', Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin | ||
* Studzińska E. (2015), ''[ | * Pazio N. (2015), ''Marketing Q Lojalności'', Difin, Warszawa | ||
* Studzińska E. (2015), ''[https://www.dbc.wroc.pl/Content/27346/Studzinska_Lojalnosc_klienta_pojecie_podzial_rodzaje.pdf Lojalność klienta - pojęcie, podział, rodzaje i stopnie]'', Prace naukowe uniwersytetu ekonomicznego we Wrocławiu, nr 376 | |||
</noautolinks> | |||
{{a|Magdalena Jędrzejak, Aleksandra Witek}} | {{a|Magdalena Jędrzejak, Aleksandra Witek}} | ||
[[Kategoria:Klient]] | [[Kategoria:Klient]] | ||
{{#metamaster:description|Lojalność klienta do marki to efekt zadowalania potrzeb i tworzenia więzi emocjonalnej. Podejścia to: powtarzalność zakupów i przywiązanie do marki.}} |
Aktualna wersja na dzień 21:50, 7 gru 2023
Lojalność klienta wobec marki to efekt:
- nauczenia się przez konsumenta, iż określona marka najlepiej zaspokaja jego potrzeby, przynosi mu wyjątkowe i pożądane przez niego korzyści.
- wytworzenia się więzi emocjonalnej konsumenta z marką, w wyniku emocjonalnego oddziaływania marki na konsumenta.
- tego iż wizerunek marki, jej osobowość odpowiada osobowości i stylu życia konsumenta.
W literaturze autorzy wspominają o dwóch głównych podejściach do pojęcia lojalności.
- Podejście behawioralne, mówiące o tym, że lojalny konsument to taki, który regularnie robi zakupy w danym przedsiębiorstwie. Lojalność staje się więc wynikiem pragmatyki, a nie indywidualnych pozytywnych odczuć, których znaczenie spada na drugi plan. Podejście behawioralne zakłada więc, że lojalność to zachowania polegające na powtarzalności dokonywania zakupów określonych produktów. Takie postępowanie wynika z zadowolenia użytkowania danych towarów/usług. To podejście jest najstarszym pojmowaniem pojęcia lojalności.
- Podejście emocjonalne, wynikające z subiektywnych uczuć konsumenta, których wynikiem jest przywiązanie do danej marki, przedsiębiorstwa. Warto zaznaczyć, że to przywiązanie emocjonalne klienta bardzo często kieruje jego zachowaniem, tzn. konsument jest w stanie powtarzać zakupy towarów określonej marki nawet w sytuacji, gdy konkurencja ma znacznie atrakcyjniejszą ofertę. W tym wypadku lojalność powoduje, że klient staje się odporny na wszelkie działania konkurencji. Podejście emocjonalne można najczęściej spotkać w praktyce konsumenckiej.
TL;DR
Lojalność klienta wobec marki wynika z nauczenia, emocjonalnego oddziaływania marki na konsumenta i zgodności wizerunku marki z osobowością klienta. Istnieją dwa podejścia do pojęcia lojalności: behawioralne (oparte na regularnych zakupach) i emocjonalne (oparte na przywiązaniu do marki). Lojalność różni się od nawyku, który polega na powtarzaniu zakupów danej marki bez odczuwania emocji. Istnieją różne poziomy lojalności, a ekonomiczne motywy lojalności obejmują korzystną cenę, otrzymanie korzyści przy następnym zakupie i dodatkowe korzyści użytkowe. Aby zatrzymać klienta, ważne jest właściwe traktowanie, bliskość klienta i badanie oraz sterowanie satysfakcją klienta.
Lojalność a nawyk
Ważną rzeczą jest odróżnienie lojalności od nawyku. John O'Shauhnessy przez lojalność rozumie wierne przywiązanie do marki na dobre i na złe. Lojalność jest oparta na osobistej więzi nabywcy z marką, wiąże się ona z lubieniem marki i jej preferowaniem a także deklaracja jej kupowania w przyszłości. Natomiast nawyk oznacza ponawianie zakupów tej samej marki, będące wynikiem przekonania klienta, iż te same motywy, które spowodowały pierwotny wybór danej marki determinują również obecne decyzje. Konsument nie jest przywiązany do danej marki, jest nawet podatny na zmianę marki pod wpływem korzystnych ofert promocyjnych
J.C. Mowen - W przypadku nawyku, konsument po prostu kupuje stale ten sam produkt, nie odczuwając wobec niego żadnych uczuć.
O'Shauhnessy Konsumenci, którzy maja nawyk kupowania określonej marki, niekoniecznie muszą być z niej w pełni zadowoleni. Na ogół sadza, że trudności lub koszty zmiany marki przeważają nad prawdopodobnymi korzyściami.
Poziomy lojalności
Amerykański profesor w dziedzinie zarządzania marką Dawid Aaker rozróżnia pięć poziomów lojalności wobec marki:
- Nabywca nielojalny (switcher, price buyer) - nie ma sprecyzowanej marki, przy wyborze kieruje się wyłącznie ich dostępnością lub ceną.
- Nabywca nawykowy - poziom niezadowolenia nie jest na tyle wysoki by prowadzić do zmiany marki. Zmiana marki wymaga wysiłku i dlatego konkurenci powinni starać się, aby zmiana marki niosła ze sobą korzyści dla klienta.
- Nabywca zadowolony z marki przy wysokich kosztach zmiany na inną - kosztami tymi mogą być czas, pieniądze lub ryzyko związane z działaniem nieznanego produktu. W takim przypadku odpowiednia strategią jest zaoferowanie klientom zachęt finansowych, bądź na tyle widocznych korzyści, by uzasadniały zmianę marki.
- Nabywcy lubiący markę, traktujący ją jak przyjaciela - ich preferencje są stymulowane przez doświadczenia związane z daną marką lub wysoko postrzegana jakością. Lubienie to jednak nie ma charakteru konkretnego. Konsument nie potrafi sprecyzować przyczyn, które są powodem przywiązania do danej marki.
- Konsumenci zagorzali - odczuwają dumę z odkrycia i bycia użytkownikiem danej marki. Marka dla nabywcy ma znaczenie funkcjonalne i symboliczne. Konsumenci tego typu są o tyle ważni, ze względu na wpływ jaki mogą wywrzeć na innych konsumentów przez swoje rekomendacje.
Ekonomiczne motywy lojalności
Bardzo często finanse stają się decydującym czynnikiem podczas dokonywania zakupów. Wykorzystywanie przez przedsiębiorstwa czynników ekonomicznych w celu budowania lojalności klientów ma jedną istotną zaletę, jaką jest łatwość stosowania. Jednak istnieje również zasadnicza wada - łatwo je skopiować przez konkurencję, a klient, którego działania mają motyw ekonomiczny, szybko zrezygnuje z oferty przedsiębiorstwa, które zaprzestanie tych działań.
- Najkorzystniejsza cena, występuje u klientów, którzy dokonują zakupu w oparciu o jedno główne kryterium, jakim jest cena. Dokonują oni zazwyczaj porównania wielu ofert i ostatecznie wybierają tą, którą charakteryzuje najniższa cena.
- Otrzymanie korzyści przy następnym zakupie, występuje u konsumentów, którzy są podatni na dodatkowe korzyści materialne, finansowe lub prestiżowe. Przedsiębiorca zachęca klienta do dokonywania zakupu poprzez upewnianie go, że każdy zakup zbliża go do nagrody (rabatu, dodatkowych upustów, promocji, itd.)
- Dodatkowa korzyść użytkowa, szczególnie ważna dla klientów, którzy porównują różne produkty pod względem wartości dostarczanych przez produkt podczas jego użytkowania. W tym wypadku przedsiębiorca zapewnia konsumenta, że tylko jego towar jest w stanie dostarczyć danych wartości w odniesieniu do indywidualnych potrzeb (konfiguracja oferty do konkretnego konsumenta).
Jak zatrzymać klienta?
Właściwe traktowanie klientów - dobrze funkcjonujący powód stanowi najpoważniejszą podstawę lojalności klienta i stanowi powód by nie zmieniać marki. W usługach zaś pozytywne doświadczenia klienta zapewniają dbałość o kulturę obsługi i szkolenia sprzedawców.
Bądź blisko klienta - sprawny system kontaktowania się z klientami m.in. przez wydawanie świątecznych obiadów dla największych klientów, organizowanie spotkań w trakcie imprez targowych, zastosowanie infolinii, a także inne działania z zakresu marketingu bezpośredniego.
Badaj satysfakcje klienta i steruj nią- Badaj odczucia klienta i dostosuj ofertę firmy do ich potrzeb. Metodami pomocnymi tutaj mogą być: analiza skarg klientów, badania ankietowe, pozorne zakupy (podszywanie się pod klienta i sprawdzanie jakie ma on doświadczenia związane z produktem lub usługą)
Lojalność klienta — artykuły polecane |
Branding — Psychologia sprzedaży — Strategia dyferencjacji — Dyferencjacja — Unikalna cecha oferty — Strategia konkurencji — Cross-selling — Marketing usług bankowych — Strategia zbierania śmietanki |
Bibliografia
- Dziewanowska K. (2010), Determinanty zachowań lojalnościowych nabywców Studia i Materiały / Wydział Zarządzania. Uniwersytet Warszawski, nr 1
- Dziewanowska K. (2012), Relacje i lojalność klientów w marketingu, Wydawnictwo Naukowe Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa
- Furtak R. (2003), Marketing partnerski na rynku usług, PWE, Warszawa
- Kall J. (2001), Silna marka. Istota i kreowanie, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
- Ostrowska I. (2010), Model kształtowania lojalności klientów w stosunku do marki, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin
- Pazio N. (2015), Marketing Q Lojalności, Difin, Warszawa
- Studzińska E. (2015), Lojalność klienta - pojęcie, podział, rodzaje i stopnie, Prace naukowe uniwersytetu ekonomicznego we Wrocławiu, nr 376
Autor: Magdalena Jędrzejak, Aleksandra Witek