Hostel

Z Encyklopedia Zarządzania
Wersja z dnia 22:10, 19 maj 2020 autorstwa 127.0.0.1 (dyskusja) (LinkTitles.)
Hostel
Polecane artykuły


Miejsce taniego zakwaterowania. Charakteryzuje się większą ilością miejsc w pokoju, łóżkami piętrowymi, współdzieleniem części wyposażenia oraz pomieszczeniami przeznaczonymi dla gości m.in. łazienka i kuchnia. Najczęściej klientami w hostelach są studenci i osoby uczące się z różnych krajów. Specyfiką hostelu jest wynajmowanie łóżka, a nie pokoju.

Co więcej, hostele nie spełniają niektórych wymogów formalnoprawnych i z tego względu nie mogą używać nazwy hotel czy motel. PKWiU dla hotelu to 55.23.Z, czyli miejsce krótkotrwałego zamieszkania, gdzie indziej niesklasyfikowane.

Geneza

Słowo hostel pochodzi z języka angielskiego i oznacza dom akademicki, schronisko, noclegownia. W hostelu znajdują się tzw. dormitoria, czyli pokoje wieloosobowe, w tym przypadku 6-12 łóżek w pokoju. Często są przeznaczone dla obu płci lub podzielone na męskie i żeńskie (nie przestrzegane we wszystkich krajach na świecie). W hostelach można również znaleźć także pokoje indywidualne: 1-, 2-, 3-osobowe. Cena pokoju wzrasta, jeśli znajduje się w nim łazienka, w innym wypadku łazienka jest współdzielona i znajduje się blisko pokoju. Ceny w hostelu są o wiele niższe niż w hotelach.

Standardy polskich hosteli nie odbiegają od norm Europy Zachodniej, różnią się jedynie cena, gdyż są na ogół tańsze. Najwięcej hosteli w Polsce znajduje się w Krakowie, Wrocławiu, Gdańsku i Poznaniu. W głosowaniu na stronie Hostelworld.com jako najlepszy hostel na świecie roku 2008 został wybrany hostel Flamingo w Krakowie.

Usługi hostelu

Niepisany standard hostelowy:

  • darmowy Internet
  • czasem darmowe proste śniadanie lub kawa i herbata
  • pokoje wspólne dla gości z telewizorem
  • całodobowa recepcja

Hostele istnieją na całym świecie i są bardzo popularna alternatywą dla hoteli.

Regulacje prawne

Hostel może prowadzić każda osoba fizyczna lub prawna, nie jest nawet wymagany akt własności danego obiektu, w którym wynajmuje się miejsca do spania (może to być np. najemca). Do prowadzenia hostelu nie jest wymagana żadna koncesja, wystarczy zarejestrowana działalność gospodarcza. Aby rozpocząć świadczenie usług hotelarskich, przedsiębiorca jest zobligowany zgłosić ten obiekt do ewidencji prowadzonej przez władze lokalne (wójt, prezydent miasta itp.) Wniosek o wpis do takiej ewidencji powinien zawierać dokładny opis obiektu, zawierający wszystkie podstawowe informacje dotyczące obiektu oraz deklarację spełnienia warunków wyposażenia takiego obiektu. Usługi hotelarskie prowadzone w obiektach takich jak hostele muszą również spełniać wymagania sanitarne oraz przeciwpożarowe. Wymagania te są wyszczególnione w rozporządzeniu Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie (Dz. U. z 2015 r. nr 22, poz. 169 ze zm.). Wymogi wyposażenia lokalu takiego lokalu zawierają między innymi odpowiednie oświetlenie, zapewnioną dostawę zarówno ciepłej jak i zimnej wody, czy wyposażenie pokoi w pościel, ręczniki i koce. Cały obiekt powinien być systematycznie sprzątany, a także poddawany dezynfekcji i deratyzacji.

Bibliografia

Autor: Natalia Zając, Tomasz Kubicz