Proces biznesowy: Różnice pomiędzy wersjami
m (Infobox update) |
(LinkTitles.) |
||
Linia 15: | Linia 15: | ||
'''Proces biznesowy''' lun inaczej metoda biznesowa, która funkcjonuje w każdym przedsiębiorstwie. Są to zadania ze sobą powiązane, które prowadzą do osiągnięcia wyznaczonego efektu. Najważniejszym celem tego procesu jest zrozumieć klienta, dostawców i słabe strony tego procesu.(A. Bitkowska 2009, s.26) | '''[[Proces]] biznesowy''' lun inaczej [[metoda]] biznesowa, która funkcjonuje w każdym przedsiębiorstwie. Są to zadania ze sobą powiązane, które prowadzą do osiągnięcia wyznaczonego efektu. Najważniejszym celem tego procesu jest zrozumieć klienta, dostawców i [[słabe strony]] tego procesu.(A. Bitkowska 2009, s.26) | ||
To wartość dodana, którą tworzą aktywności produktów lub usług organizacji. | To [[wartość]] dodana, którą tworzą aktywności produktów lub usług organizacji. | ||
==Nurty modelu biznesowego== | ==Nurty modelu biznesowego== | ||
W publikacjach możemy wyróżnić trzy nurty tego modelu. W pierwszym z nich możemy wskazać elementy składowe, zdefiniować i opisać proces jako koncepcja teoretyczna. W drugim wyodrębniamy rodzaje modelu oraz jego specyfikę analizy. Ostatni model to rodzaj podejścia do problematyki. Obejmuje koncepcje i prezentacje modelu dla wskazanego przedsiębiorstwa. | W publikacjach możemy wyróżnić trzy nurty tego modelu. W pierwszym z nich możemy wskazać elementy składowe, zdefiniować i opisać proces jako koncepcja teoretyczna. W drugim wyodrębniamy rodzaje modelu oraz jego specyfikę analizy. Ostatni [[model]] to rodzaj podejścia do problematyki. Obejmuje koncepcje i prezentacje modelu dla wskazanego przedsiębiorstwa. | ||
'''Podstawowe składniki modelu biznesowego''' (T. Szot-Gabryś 2016, s.87) | '''Podstawowe składniki modelu biznesowego''' (T. Szot-Gabryś 2016, s.87) | ||
Linia 32: | Linia 32: | ||
'''Zasady podejścia do biznesu:''' | '''Zasady podejścia do biznesu:''' | ||
* Marketing i innowacja jako dwie podstawowe funkcje, | * [[Marketing]] i [[innowacja]] jako dwie podstawowe funkcje, | ||
* produktywne wykorzystywanie zasobów, | * produktywne wykorzystywanie zasobów, | ||
* innowacje rozwiązania, | * [[innowacje]] rozwiązania, | ||
* uzyskiwanie wysokiej pozycji na rynku, | * uzyskiwanie wysokiej pozycji na rynku, | ||
* nakaz uzyskiwania zysku i ryzyka z nim związanego. | * nakaz uzyskiwania zysku i ryzyka z nim związanego. | ||
Linia 42: | Linia 42: | ||
* mierniki: które mierzą stopień realizacji celu, | * mierniki: które mierzą stopień realizacji celu, | ||
* przebieg procesu: model procesu pokazuje co robimy i w jaki sposób, | * przebieg procesu: model procesu pokazuje co robimy i w jaki sposób, | ||
* właściciel procesu: który nadzoruje przebieg, | * [[właściciel]] procesu: który nadzoruje przebieg, | ||
* narzędzia informatyczne: elementy wspierające przebieg. | * narzędzia informatyczne: elementy wspierające przebieg. | ||
Właściciel procesu o osoba, która odgrywa znaczącą role. Odpowiada i koordynuje cały proces biznesowy. Posiada stosowną wiedzę oraz uprawnienia. (A. Bitkowska, 2009) | Właściciel procesu o osoba, która odgrywa znaczącą role. Odpowiada i koordynuje cały proces biznesowy. Posiada stosowną wiedzę oraz [[uprawnienia]]. (A. Bitkowska, 2009) | ||
==Model biznesu== | ==Model biznesu== | ||
Jest to tak zwana architektura procesów na którą składa się modelowanie, wyznaczania poszczególnych etapów działań a także ich filozofia, która jest niezbędna do rozwoju istniejącej lub przyszłej organizacji. (B. Kożuch 2013, s. 28) | Jest to tak zwana architektura procesów na którą składa się [[modelowanie]], wyznaczania poszczególnych etapów działań a także ich filozofia, która jest niezbędna do rozwoju istniejącej lub przyszłej organizacji. (B. Kożuch 2013, s. 28) | ||
==Model biznesowy w przemyśle spożywczym== | ==Model biznesowy w przemyśle spożywczym== | ||
Przemysł spożywczy w naszym kraju jest najszybciej rozwijającą się gałęzią gospodarki poprzez współpracę producentów rolnych i przetwórców. Dzięki zmodernizowanemu procesowi biznesowemu możemy pochwalić się 6 pozycją w rankingu krajów, które są eksporterami netto żywności i napojów. Mimo dobrych wyników finansowych zakłady wciąż poddaje się modernizacji, aby sprostać konkurencji na rynku. Dlatego też opracowywane są modele, które wspomagają ten proces. | [[Przemysł]] spożywczy w naszym kraju jest najszybciej rozwijającą się gałęzią gospodarki poprzez współpracę producentów rolnych i przetwórców. Dzięki zmodernizowanemu procesowi biznesowemu możemy pochwalić się 6 pozycją w rankingu krajów, które są eksporterami netto żywności i napojów. Mimo dobrych wyników finansowych zakłady wciąż poddaje się modernizacji, aby sprostać konkurencji na rynku. Dlatego też opracowywane są [[modele]], które wspomagają ten proces. | ||
==Wieloaspektowość procesów biznesowych (skład)== | ==Wieloaspektowość procesów biznesowych (skład)== | ||
* aspekty realizacyjne: alokacja zasobów ludzkich i technicznych, efektywność i elastyczność, | * aspekty realizacyjne: [[alokacja]] zasobów ludzkich i technicznych, [[efektywność]] i [[elastyczność]], | ||
* aspekty finansowe: analiza i monitorowanie kosztów, | * aspekty finansowe: analiza i [[monitorowanie]] kosztów, | ||
* koegzystencja elementów natury biznesowej, technicznej i społecznej. | * koegzystencja elementów natury biznesowej, technicznej i społecznej. | ||
(W. Fliegner, 2015 s.2) | (W. Fliegner, 2015 s.2) | ||
Linia 64: | Linia 64: | ||
** Ofertę dla klientów oraz możliwości rozwiązania danego problemu, | ** Ofertę dla klientów oraz możliwości rozwiązania danego problemu, | ||
** Co musimy zrobić aby rozwiązać problem i zaspokoić najważniejszą potrzebę, | ** Co musimy zrobić aby rozwiązać problem i zaspokoić najważniejszą potrzebę, | ||
*Drugi blok to formuła obejmująca zysk: | *Drugi blok to formuła obejmująca [[zysk]]: | ||
** Jakie przychody możemy osiągnąć aby były iloczynem ceny i ilości, | ** Jakie [[przychody]] możemy osiągnąć aby były iloczynem ceny i ilości, | ||
** Strukturę kosztów, czyli gdzie i jak lokować koszty ważnych zasobów, | ** Strukturę kosztów, czyli gdzie i jak lokować [[koszty]] ważnych zasobów, | ||
** Model marży, który pokazuje jak osiągnąć zysk na transakcjach, | ** Model marży, który pokazuje jak osiągnąć zysk na transakcjach, | ||
* Trzeci blok to zasoby kluczowe, które dotyczą : | * Trzeci blok to [[zasoby]] kluczowe, które dotyczą : | ||
**personelu, technologii, wyposażenia technicznego, informacji, kanału dystrybucji, marki i partnerstwa. | **personelu, technologii, wyposażenia technicznego, informacji, kanału dystrybucji, marki i partnerstwa. | ||
* Czwarty blok dotyczy kluczowych procesów, które powodują, że przedsiębiorstwo realizuje zyski przez dostarczanie klientowi wartości: | * Czwarty blok dotyczy kluczowych procesów, które powodują, że [[przedsiębiorstwo]] realizuje zyski przez dostarczanie klientowi wartości: | ||
* procesy opracowania produktu np. jak się rozwija i wytwarza, | * procesy opracowania produktu np. jak się rozwija i wytwarza, | ||
* miary i prawidła, | * miary i prawidła, | ||
* normy podejścia do klienta i projektu. | * [[normy]] podejścia do klienta i projektu. | ||
(M.W. Johnson, C.M. Christensen, H. Kagerman 2010, s.47-70) | (M.W. Johnson, C.M. Christensen, H. Kagerman 2010, s.47-70) | ||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
* Bitkowska A., (2009), ''Zarządzanie procesami biznesowymi w przedsiębiorstwie'' VIZJA PRESS & IT, Warszawa | * Bitkowska A., (2009), ''[[Zarządzanie]] procesami biznesowymi w przedsiębiorstwie'' VIZJA PRESS & IT, Warszawa | ||
* Brzóska J., (2009), ''[http://delibra.bg.polsl.pl/Content/27281/BCPS_30987_-_Model-biznesowy---ws_0000.pdf Model biznesowy - Współczesna forma modelu organizacyjnego zarządzania przedsiębiorstwem]'', Politechnika Śląska | * Brzóska J., (2009), ''[http://delibra.bg.polsl.pl/Content/27281/BCPS_30987_-_Model-biznesowy---ws_0000.pdf Model biznesowy - Współczesna forma modelu organizacyjnego zarządzania przedsiębiorstwem]'', Politechnika Śląska | ||
* Fliegner W., (2015), ''Metoda analizy międzyorganizacyjnych procesów biznesowych wspomaganych komputerowo'' UE w Katowicach | * Fliegner W., (2015), ''Metoda analizy międzyorganizacyjnych procesów biznesowych wspomaganych komputerowo'' UE w Katowicach | ||
Linia 83: | Linia 83: | ||
* Kożuch B., (2013), ''Modele Biznesowe'' SAN, Łódź | * Kożuch B., (2013), ''Modele Biznesowe'' SAN, Łódź | ||
* Suchenia A., Ligęza A., (2017), ''[http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-07330068-4ca9-46ee-8d18-bb2f258d374a Anomalie w modelowaniu procesów biznesowych]'' | * Suchenia A., Ligęza A., (2017), ''[http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-07330068-4ca9-46ee-8d18-bb2f258d374a Anomalie w modelowaniu procesów biznesowych]'' | ||
* Szot-Gabryś T., (2016), ''Modele Biznesowe w działalności MMSP. Otwarcie i rozwój przedsiębiorstwa'' Difin SA, Warszawa | * Szot-Gabryś T., (2016), ''Modele Biznesowe w działalności MMSP. Otwarcie i [[rozwój]] przedsiębiorstwa'' Difin SA, Warszawa | ||
* Zaborowski M., (2005), ''[https://www.researchgate.net/profile/Miroslaw_Zaborowski2/publication/318429281_Model_zarzadzania_operacja_produkcyjna/links/596a1923458515e9afad8a3a/Model-zarzadzania-operacja-produkcyjna.pdf Model zarządzania operacją produkcyjną]'', Dąbrowa Górnicza. | * Zaborowski M., (2005), ''[https://www.researchgate.net/profile/Miroslaw_Zaborowski2/publication/318429281_Model_zarzadzania_operacja_produkcyjna/links/596a1923458515e9afad8a3a/Model-zarzadzania-operacja-produkcyjna.pdf Model zarządzania operacją produkcyjną]'', Dąbrowa Górnicza. | ||
Wersja z 04:47, 21 maj 2020
Proces biznesowy |
---|
Polecane artykuły |
Proces biznesowy lun inaczej metoda biznesowa, która funkcjonuje w każdym przedsiębiorstwie. Są to zadania ze sobą powiązane, które prowadzą do osiągnięcia wyznaczonego efektu. Najważniejszym celem tego procesu jest zrozumieć klienta, dostawców i słabe strony tego procesu.(A. Bitkowska 2009, s.26)
To wartość dodana, którą tworzą aktywności produktów lub usług organizacji.
Nurty modelu biznesowego
W publikacjach możemy wyróżnić trzy nurty tego modelu. W pierwszym z nich możemy wskazać elementy składowe, zdefiniować i opisać proces jako koncepcja teoretyczna. W drugim wyodrębniamy rodzaje modelu oraz jego specyfikę analizy. Ostatni model to rodzaj podejścia do problematyki. Obejmuje koncepcje i prezentacje modelu dla wskazanego przedsiębiorstwa.
Podstawowe składniki modelu biznesowego (T. Szot-Gabryś 2016, s.87)
- przedstawienie segmentu rynkowego,
- określenie odbiorcą szczegółowej funkcji,
- przedstawienie struktury łańcucha jakości,
- oszacowanie kosztów i zysków wytwarzanych i sprzedawanych produktów,
- określenie strategi.
Zasady podejścia do biznesu:
- Marketing i innowacja jako dwie podstawowe funkcje,
- produktywne wykorzystywanie zasobów,
- innowacje rozwiązania,
- uzyskiwanie wysokiej pozycji na rynku,
- nakaz uzyskiwania zysku i ryzyka z nim związanego.
Za wytyczne procesu biznesowego bierzemy
- strony zainteresowane: czyli realizacja procesu dla zainteresowanych stron,
- mierniki: które mierzą stopień realizacji celu,
- przebieg procesu: model procesu pokazuje co robimy i w jaki sposób,
- właściciel procesu: który nadzoruje przebieg,
- narzędzia informatyczne: elementy wspierające przebieg.
Właściciel procesu o osoba, która odgrywa znaczącą role. Odpowiada i koordynuje cały proces biznesowy. Posiada stosowną wiedzę oraz uprawnienia. (A. Bitkowska, 2009)
Model biznesu
Jest to tak zwana architektura procesów na którą składa się modelowanie, wyznaczania poszczególnych etapów działań a także ich filozofia, która jest niezbędna do rozwoju istniejącej lub przyszłej organizacji. (B. Kożuch 2013, s. 28)
Model biznesowy w przemyśle spożywczym
Przemysł spożywczy w naszym kraju jest najszybciej rozwijającą się gałęzią gospodarki poprzez współpracę producentów rolnych i przetwórców. Dzięki zmodernizowanemu procesowi biznesowemu możemy pochwalić się 6 pozycją w rankingu krajów, które są eksporterami netto żywności i napojów. Mimo dobrych wyników finansowych zakłady wciąż poddaje się modernizacji, aby sprostać konkurencji na rynku. Dlatego też opracowywane są modele, które wspomagają ten proces.
Wieloaspektowość procesów biznesowych (skład)
- aspekty realizacyjne: alokacja zasobów ludzkich i technicznych, efektywność i elastyczność,
- aspekty finansowe: analiza i monitorowanie kosztów,
- koegzystencja elementów natury biznesowej, technicznej i społecznej.
(W. Fliegner, 2015 s.2)
Bloki tworzące model biznesu według M.W. Johnson, C.M. Christensen, H. Kagerman
- Pierwszy blok dotyczy klienta, a obejmuje:
- Zdefiniowanie do jakich klientów chcemy dotrzeć,
- Ofertę dla klientów oraz możliwości rozwiązania danego problemu,
- Co musimy zrobić aby rozwiązać problem i zaspokoić najważniejszą potrzebę,
- Drugi blok to formuła obejmująca zysk:
- Trzeci blok to zasoby kluczowe, które dotyczą :
- personelu, technologii, wyposażenia technicznego, informacji, kanału dystrybucji, marki i partnerstwa.
- Czwarty blok dotyczy kluczowych procesów, które powodują, że przedsiębiorstwo realizuje zyski przez dostarczanie klientowi wartości:
- procesy opracowania produktu np. jak się rozwija i wytwarza,
- miary i prawidła,
- normy podejścia do klienta i projektu.
(M.W. Johnson, C.M. Christensen, H. Kagerman 2010, s.47-70)
Bibliografia
- Bitkowska A., (2009), Zarządzanie procesami biznesowymi w przedsiębiorstwie VIZJA PRESS & IT, Warszawa
- Brzóska J., (2009), Model biznesowy - Współczesna forma modelu organizacyjnego zarządzania przedsiębiorstwem, Politechnika Śląska
- Fliegner W., (2015), Metoda analizy międzyorganizacyjnych procesów biznesowych wspomaganych komputerowo UE w Katowicach
- Johanson M.W., Christensen C.M., Kagerman H. (2010), Reiventing your Business Model Harvard Business Review on Business Model Innovation
- Kożuch B., (2013), Modele Biznesowe SAN, Łódź
- Suchenia A., Ligęza A., (2017), Anomalie w modelowaniu procesów biznesowych
- Szot-Gabryś T., (2016), Modele Biznesowe w działalności MMSP. Otwarcie i rozwój przedsiębiorstwa Difin SA, Warszawa
- Zaborowski M., (2005), Model zarządzania operacją produkcyjną, Dąbrowa Górnicza.
Autor: Natalia Ryś