Marketing usług turystycznych: Różnice pomiędzy wersjami
m (Dodanie MetaData Description) |
m (cleanup bibliografii i rotten links) |
||
(Nie pokazano 14 wersji utworzonych przez 2 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''[[Marketing]] usług turystycznych''' to działalność prowadzona w celu zbadania popytu [[konsument]]ów oraz ich preferencji, ukształtowaniu potrzeb wcześniej nie ujawnianych, skutecznym zachęceniu do zakupu danych usług, a także dostarczenie ich klientowi we właściwym czasie i miejscu po odpowiedniej cenie. | '''[[Marketing]] usług turystycznych''' to działalność prowadzona w celu zbadania popytu [[konsument]]ów oraz ich preferencji, ukształtowaniu potrzeb wcześniej nie ujawnianych, skutecznym zachęceniu do zakupu danych usług, a także dostarczenie ich klientowi we właściwym czasie i miejscu po odpowiedniej cenie. | ||
Linia 27: | Linia 11: | ||
* powstawanie korporacji turystycznych oraz wyspecjalizowanych podmiotów obsługi ruchu turystycznego, | * powstawanie korporacji turystycznych oraz wyspecjalizowanych podmiotów obsługi ruchu turystycznego, | ||
* rozkwit międzynarodowych stosunków politycznych, gospodarczych i społecznych | * rozkwit międzynarodowych stosunków politycznych, gospodarczych i społecznych | ||
==Istota rynku usług turystycznych== | ==Istota rynku usług turystycznych== | ||
Linia 34: | Linia 16: | ||
Fundamentalne znaczenie dla specyfiki marketingu w turystyce ma usługowy charakter produktu turystycznego: | Fundamentalne znaczenie dla specyfiki marketingu w turystyce ma usługowy charakter produktu turystycznego: | ||
* nierozdzielność usługi z osobą wykonawcy- jest świadczona i konsumowana jednocześnie, | * nierozdzielność usługi z osobą wykonawcy - jest świadczona i konsumowana jednocześnie, | ||
* niematerialny charakter- wiążę się z tym trudność w obiektywnej ocenie jakości usługi, | * niematerialny charakter - wiążę się z tym trudność w obiektywnej ocenie jakości usługi, | ||
* zróżnicowanie usług- zmienność usług i ich zależność od profesjonalizmu i możliwości wykonawcy, miejsca, czasu, warunków; występuje tu problem w zachowaniu jednakowych standardów jakości, | * zróżnicowanie usług - zmienność usług i ich zależność od profesjonalizmu i możliwości wykonawcy, miejsca, czasu, warunków; występuje tu problem w zachowaniu jednakowych standardów jakości, | ||
* nietrwałość i brak możliwości przechowywania w celu przyszłej [[sprzedaż]]y, | * nietrwałość i brak możliwości przechowywania w celu przyszłej [[sprzedaż]]y, | ||
* wysoka [[komplementarność]]-uzupełnianie przez usługi innych [[produkt]]ów rynkowych, dóbr materialnych oraz innych usług w danym sektorze, | * wysoka [[komplementarność]]-uzupełnianie przez usługi innych [[produkt]]ów rynkowych, dóbr materialnych oraz innych usług w danym sektorze, | ||
* trudność standaryzacji -problem z określeniem stałego pożądanego poziomu usług. | * trudność standaryzacji - problem z określeniem stałego pożądanego poziomu usług. | ||
Równie ważne są inne cechy: | Równie ważne są inne cechy: | ||
Linia 46: | Linia 28: | ||
* znaczna wrażliwość koniunkturalna, | * znaczna wrażliwość koniunkturalna, | ||
* sezonowość ruchu turystycznego, która pociąga za sobą konieczność uwzględniania relacji [[koszt]]ów stałych i zmiennych. | * sezonowość ruchu turystycznego, która pociąga za sobą konieczność uwzględniania relacji [[koszt]]ów stałych i zmiennych. | ||
<google>n</google> | |||
==Koncepcja marketingu w turystyce== | ==Koncepcja marketingu w turystyce== | ||
Linia 67: | Linia 51: | ||
==Znaczenie marketingu turystycznego== | ==Znaczenie marketingu turystycznego== | ||
Pojawienie się zainteresowania marketingiem w rozwiniętych krajach gospodarki rynkowej zauważono w sektorze działalności usługowej. Dotyczyło to tych sektorów usługowych, w których zaczęła rozwijać się konkurencja (turystyka, [[transport]], [[bankowość]]). Podstawową przesłanką wprowadzenia koncepcji marketingowej do turystyki był wzrost znaczenia turystyki oraz dynamicznie wzrastający [[ruch turystyczny]]. | Pojawienie się zainteresowania marketingiem w rozwiniętych krajach gospodarki rynkowej zauważono w sektorze działalności usługowej. Dotyczyło to tych sektorów usługowych, w których zaczęła rozwijać się konkurencja (turystyka, [[transport]], [[bankowość]]). Podstawową przesłanką wprowadzenia koncepcji marketingowej do turystyki był wzrost znaczenia turystyki oraz dynamicznie wzrastający [[ruch turystyczny]]. | ||
==Marketing w usługowej działalności biur podróży== | ==Marketing w usługowej działalności biur podróży== | ||
W działalności marketingowej [[przedsiębiorstwo]] turystyczne może stosować różne konkurencyjne koncepcje, ale przy uwzględnieniu zasady efektywności i wydajności. | W działalności marketingowej [[przedsiębiorstwo]] turystyczne może stosować różne konkurencyjne koncepcje, ale przy uwzględnieniu zasady efektywności i wydajności. | ||
Są to następujące koncepcje: | Są to następujące koncepcje: | ||
* koncepcja produkcyjna | * koncepcja produkcyjna | ||
Linia 78: | Linia 62: | ||
* koncepcja konsumenta | * koncepcja konsumenta | ||
* koncepcja marketingu społecznego | * koncepcja marketingu społecznego | ||
*'''Koncepcja produkcyjna''' zakłada, że konsumentów interesuje produkt, który jest tani i łatwo dostępny. Dlatego firma koncentruje się na osiągnięciu dużej wydajności przy niskich kosztach wytworzenia. | * '''Koncepcja produkcyjna''' zakłada, że konsumentów interesuje produkt, który jest tani i łatwo dostępny. Dlatego firma koncentruje się na osiągnięciu dużej wydajności przy niskich kosztach wytworzenia. | ||
*'''Koncepcja produktu''' zakłada, że konsumenci wybierają produkty wysokiej jakości oraz niezawodne w działaniu. Dlatego producenci ciągle udoskonalają swoje produkty. | * '''Koncepcja produktu''' zakłada, że konsumenci wybierają produkty wysokiej jakości oraz niezawodne w działaniu. Dlatego producenci ciągle udoskonalają swoje produkty. | ||
*'''Koncepcja sprzedażowa''' koncentruje się na osiągnięciu zysku i na sprzedaży jak największej ilości produktów. Dlatego przedsiębiorstwa turystyczne dążą do dynamicznego rozwoju sieci dystrybucji. | * '''Koncepcja sprzedażowa''' koncentruje się na osiągnięciu zysku i na sprzedaży jak największej ilości produktów. Dlatego przedsiębiorstwa turystyczne dążą do dynamicznego rozwoju sieci dystrybucji. | ||
*'''Koncepcja marketingowa''' tutaj istotna jest troska o klienta zarówno o starego jak i o nowego. | * '''Koncepcja marketingowa''' tutaj istotna jest troska o klienta zarówno o starego jak i o nowego. | ||
*'''Koncepcja konsumenta''' celem tej koncepcji jest przejmowanie coraz większej części budżetu klienta dzięki dostarczaniu mu wartości oraz indywidualnego podejścia, co owocuje pozyskaniem jego lojalności. | * '''Koncepcja konsumenta''' celem tej koncepcji jest przejmowanie coraz większej części budżetu klienta dzięki dostarczaniu mu wartości oraz indywidualnego podejścia, co owocuje pozyskaniem jego lojalności. | ||
*'''Koncepcja marketingu społecznego''' związana jest z dążeniem do pogodzenia sprzecznych ze sobą celów i wartości występujących w działalności rynkowej przedsiębiorstwa. Z jednej strony chodzi o zaspokojenie wymaga klientów, a z drugiej o zadbanie o ich perspektywiczne [[dobro]]. | * '''Koncepcja marketingu społecznego''' związana jest z dążeniem do pogodzenia sprzecznych ze sobą celów i wartości występujących w działalności rynkowej przedsiębiorstwa. Z jednej strony chodzi o zaspokojenie wymaga klientów, a z drugiej o zadbanie o ich perspektywiczne [[dobro]]. | ||
{{infobox5|list1={{i5link|a=[[Orientacja marketingowa]]}} — {{i5link|a=[[Zasady funkcjonowania rynku usług]]}} — {{i5link|a=[[Merchandising]]}} — {{i5link|a=[[Konkurencja cenowa i pozacenowa]]}} — {{i5link|a=[[Rynek zbytu]]}} — {{i5link|a=[[Planowanie sprzedaży]]}} — {{i5link|a=[[Monopol]]}} — {{i5link|a=[[Marketing usług bankowych]]}} — {{i5link|a=[[Moda na produkt]]}} — {{i5link|a=[[Strumień materiałów]]}} }} | |||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
* Altkorn J., ''Marketing w turystyce'', Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa | <noautolinks> | ||
* Briggs S., ''Marketing w turystyce'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa | * Altkorn J. (2006), ''Marketing w turystyce'', Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa | ||
* Holloway J | * Briggs S. (2003), ''Marketing w turystyce'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa | ||
* Marcinkiewicz C., Kowalski S., ''Marketing turystyczny'', Oficyna Wydawnicza Humanitas, Sosnowiec | * Holloway J., Robinson C. (1997), ''Marketing w turystyce'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa | ||
* Oleksiuk A.,'' | * Marcinkiewicz C., Kowalski S. (2012), ''Marketing turystyczny'', Oficyna Wydawnicza Humanitas, Sosnowiec | ||
* Panasiuk A.,'' | * Oleksiuk A. (2010), ''Marketing usług turystycznych'', Difin, Warszawa | ||
* Panasiuk | * Panasiuk A. (2006), ''Marketing usług turystycznych'', Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa | ||
* Panasiuk A. (2011), ''Gospodarka turystyczna'', Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa | |||
</noautolinks> | |||
{{a|Małgorzata Domańska, Klaudia Dębakowska}} | {{a|Małgorzata Domańska, Klaudia Dębakowska}} | ||
[[Kategoria: | [[Kategoria:Rodzaje marketingu]] | ||
[[Kategoria: | [[Kategoria:Gospodarka turystyczna]] | ||
{{#metamaster:description|Marketing usług turystycznych - badanie preferencji, kreowanie potrzeb i skuteczne zachęcanie do zakupu, dla dostarczenia odpowiednich usług w odpowiednim czasie i miejscu.}} | {{#metamaster:description|Marketing usług turystycznych - badanie preferencji, kreowanie potrzeb i skuteczne zachęcanie do zakupu, dla dostarczenia odpowiednich usług w odpowiednim czasie i miejscu.}} |
Aktualna wersja na dzień 19:19, 7 sty 2024
Marketing usług turystycznych to działalność prowadzona w celu zbadania popytu konsumentów oraz ich preferencji, ukształtowaniu potrzeb wcześniej nie ujawnianych, skutecznym zachęceniu do zakupu danych usług, a także dostarczenie ich klientowi we właściwym czasie i miejscu po odpowiedniej cenie.
TL;DR
Artykuł omawia rozwój marketingu usług turystycznych, ich istotę i koncepcję marketingową. Marketing w turystyce opiera się na orientacji na konsumenta i zbieraniu informacji o jego potrzebach. Istnieją różne koncepcje marketingowe w turystyce, takie jak koncepcja produktu, sprzedaży, konsumenta i marketingu społecznego. Ważne jest również uwzględnienie ograniczeń takich jak nadmierne wykorzystanie surowców naturalnych czy stosowanie działań nieetycznych.
Przyczyny rozwoju usług turystycznych
Obserwowany w ostatnich latach gwałtowny rozwój marketingu turystycznego wiąże się z rozwojem samej turystyki. Do przyczyn tego zalicza się:
- obecny i przewidywany wzrost popytu turystycznego,
- wzrost stopy życiowej oraz wymagań konsumentów na rynku usług turystycznych,
- wzrost konkurencyjności państw i regionów turystycznych, szczególnie tych krajów, w których turystyka znacznie wpływa na wysokość Produktu Krajowego Brutto,
- powstawanie korporacji turystycznych oraz wyspecjalizowanych podmiotów obsługi ruchu turystycznego,
- rozkwit międzynarodowych stosunków politycznych, gospodarczych i społecznych
Istota rynku usług turystycznych
Zgodnie z Ustawą o usługach turystycznych z 29 sierpnia 1997 roku usługi turystyczne to "usługi przewodnickie, usługi hotelarskie oraz wszystkie inne usługi świadczone turystom lub odwiedzającym".
Fundamentalne znaczenie dla specyfiki marketingu w turystyce ma usługowy charakter produktu turystycznego:
- nierozdzielność usługi z osobą wykonawcy - jest świadczona i konsumowana jednocześnie,
- niematerialny charakter - wiążę się z tym trudność w obiektywnej ocenie jakości usługi,
- zróżnicowanie usług - zmienność usług i ich zależność od profesjonalizmu i możliwości wykonawcy, miejsca, czasu, warunków; występuje tu problem w zachowaniu jednakowych standardów jakości,
- nietrwałość i brak możliwości przechowywania w celu przyszłej sprzedaży,
- wysoka komplementarność-uzupełnianie przez usługi innych produktów rynkowych, dóbr materialnych oraz innych usług w danym sektorze,
- trudność standaryzacji - problem z określeniem stałego pożądanego poziomu usług.
Równie ważne są inne cechy:
- silne oddziaływania nieekonomicznych zmiennych popytu,
- długość okresów nieaktywności rynkowej konsumentów i sprzedawców,
- znaczna wrażliwość koniunkturalna,
- sezonowość ruchu turystycznego, która pociąga za sobą konieczność uwzględniania relacji kosztów stałych i zmiennych.
Koncepcja marketingu w turystyce
Podstawą koncepcji marketingowej w turystyce jest orientacja rynkowa czyli myślenie w kategoriach potrzeb konsumentów.
Cechą współczesnego rynku turystycznego jest nieustanny wzrost wymagań, potrzeb i świadomości konsumentów, postęp w zakresie jakości ofert, a także nasilająca się konkurencja wśród podmiotów świadczących usługi turystyczne. Dlatego tak ważne jest zbieranie informacji o zachowaniach konsumenta.
Orientacja na konsumenta wynika ze stosowania w praktyce idei marketingu, z której wynikają 4 główne przesłanki:
- powodzenie firmy zależy od konsumenta i od tego co jest w stanie kupić,
- firma musi mieć informacje o zapotrzebowaniu rynkowym zanim jeszcze rozpocznie świadczenie usług,
- ważna jest obserwacja potrzeb konsumentów, aby być w stanie wyprzedzić konkurencję
- istotna jest integracja wszystkich elementów strategia marketingowa, cena, rozwój wyrobu, dystrybucja i promocja.
Realizacja działań marketingowych wymaga utworzenia elastycznych struktur organizacyjnych, które są ukierunkowane na pozyskiwanie informacji i zapewnienie sprawnego ich przepływu między otoczeniem a firmą, a także odnajdywanie potencjalnych rynków zbytu. Stosowania procedur przewidywania i kształtowania zjawisk na rynku dotyczy planowanie marketingowe.
Ograniczenia marketingu usług turystycznych
- nadmierne wykorzystanie surowców naturalnych (przekonywani klienta o wyższości danego produktu nad innymi, w rzeczywistości bardzo podobnymi),
- stosowanie działań nieetycznych (korzystanie z faktu, że usługa turystyczna jest jedynie opisywana a nie pokazana), np. sprzedawanie nadmiernej liczby usług co prowadzi do trudności lub niezdolności ich zrealizowania,
- nadmierny popyt prowadzący do obniżenia atrakcyjności produktu (tzw. paradoks masowej turystyki),
- granie na emocjach i manipulowanie w celu przekonania o potrzebie zakupu danego dobra, jako drogi do szczęścia i sukcesu.
Znaczenie marketingu turystycznego
Pojawienie się zainteresowania marketingiem w rozwiniętych krajach gospodarki rynkowej zauważono w sektorze działalności usługowej. Dotyczyło to tych sektorów usługowych, w których zaczęła rozwijać się konkurencja (turystyka, transport, bankowość). Podstawową przesłanką wprowadzenia koncepcji marketingowej do turystyki był wzrost znaczenia turystyki oraz dynamicznie wzrastający ruch turystyczny.
Marketing w usługowej działalności biur podróży
W działalności marketingowej przedsiębiorstwo turystyczne może stosować różne konkurencyjne koncepcje, ale przy uwzględnieniu zasady efektywności i wydajności. Są to następujące koncepcje:
- koncepcja produkcyjna
- koncepcja produktu
- koncepcja sprzedażowa
- koncepcja marketingowa
- koncepcja konsumenta
- koncepcja marketingu społecznego
- Koncepcja produkcyjna zakłada, że konsumentów interesuje produkt, który jest tani i łatwo dostępny. Dlatego firma koncentruje się na osiągnięciu dużej wydajności przy niskich kosztach wytworzenia.
- Koncepcja produktu zakłada, że konsumenci wybierają produkty wysokiej jakości oraz niezawodne w działaniu. Dlatego producenci ciągle udoskonalają swoje produkty.
- Koncepcja sprzedażowa koncentruje się na osiągnięciu zysku i na sprzedaży jak największej ilości produktów. Dlatego przedsiębiorstwa turystyczne dążą do dynamicznego rozwoju sieci dystrybucji.
- Koncepcja marketingowa tutaj istotna jest troska o klienta zarówno o starego jak i o nowego.
- Koncepcja konsumenta celem tej koncepcji jest przejmowanie coraz większej części budżetu klienta dzięki dostarczaniu mu wartości oraz indywidualnego podejścia, co owocuje pozyskaniem jego lojalności.
- Koncepcja marketingu społecznego związana jest z dążeniem do pogodzenia sprzecznych ze sobą celów i wartości występujących w działalności rynkowej przedsiębiorstwa. Z jednej strony chodzi o zaspokojenie wymaga klientów, a z drugiej o zadbanie o ich perspektywiczne dobro.
Marketing usług turystycznych — artykuły polecane |
Orientacja marketingowa — Zasady funkcjonowania rynku usług — Merchandising — Konkurencja cenowa i pozacenowa — Rynek zbytu — Planowanie sprzedaży — Monopol — Marketing usług bankowych — Moda na produkt — Strumień materiałów |
Bibliografia
- Altkorn J. (2006), Marketing w turystyce, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
- Briggs S. (2003), Marketing w turystyce, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
- Holloway J., Robinson C. (1997), Marketing w turystyce, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
- Marcinkiewicz C., Kowalski S. (2012), Marketing turystyczny, Oficyna Wydawnicza Humanitas, Sosnowiec
- Oleksiuk A. (2010), Marketing usług turystycznych, Difin, Warszawa
- Panasiuk A. (2006), Marketing usług turystycznych, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
- Panasiuk A. (2011), Gospodarka turystyczna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
Autor: Małgorzata Domańska, Klaudia Dębakowska