Zależność między ceną a kosztem: Różnice pomiędzy wersjami
m (Infobox update) |
m (cleanup bibliografii i rotten links) |
||
(Nie pokazano 7 wersji utworzonych przez 3 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
Uważne przyglądanie się kosztom i temu jak oddziałują one na ceny, a następnie na marże jest dla firmy niezbędne z dwóch powodów: | Uważne przyglądanie się kosztom i temu jak oddziałują one na ceny, a następnie na marże jest dla firmy niezbędne z dwóch powodów: | ||
* po pierwsze; globalna [[konkurencja]], żaden [[rynek]] nie jest wolny od nacisku konkurencyjnego, co może spowodować obniżenie marży i negatywnie wpłynąć na [[udział w rynku]]. Znajomość struktury [[koszt]]ów i ich zachowanie się pod wpływem informacji rynkowej zapewnia elastyczność i pozwala reagować bardziej efektywnie na zagrożenia konkurencyjne niż poprzez obniżki cen. | * po pierwsze; globalna [[konkurencja]], żaden [[rynek]] nie jest wolny od nacisku konkurencyjnego, co może spowodować obniżenie marży i negatywnie wpłynąć na [[udział w rynku]]. Znajomość struktury [[koszt]]ów i ich zachowanie się pod wpływem informacji rynkowej zapewnia [[elastyczność]] i pozwala reagować bardziej efektywnie na [[zagrożenia]] konkurencyjne niż poprzez obniżki cen. | ||
* po drugie; zmian podstaw konkurencji na każdym prawie rynku, co stało się podstawą do nowego sposobu traktowania kosztów. | * po drugie; zmian podstaw konkurencji na każdym prawie rynku, co stało się podstawą do nowego sposobu traktowania kosztów. | ||
W przypadku podejmowania decyzji cenowych zawsze trzeba pamiętać o kosztach w przeciwnym razie można doprowadzić do bankructwa. Jednakże obowiązuje tutaj [[zasada]] mówiąca, iż [[koszty]] są dostosowane do ceny, określonej na podstawie wielu czynników mających wpływ na jej poziom, a nie odwrotnie. Dlatego koszty determinują jedynie opłacalność poszczególnych propozycji cenowych. Wówczas [[przedsiębiorstwo]] dąży do obniżki kosztów, gdyż to przyczyni się do wzrostu opłacalności oferowanych przez nie [[produkt]]ów. | W przypadku podejmowania decyzji cenowych zawsze trzeba pamiętać o kosztach w przeciwnym razie można doprowadzić do bankructwa. Jednakże obowiązuje tutaj [[zasada]] mówiąca, iż [[koszty]] są dostosowane do ceny, określonej na podstawie wielu czynników mających wpływ na jej poziom, a nie odwrotnie. Dlatego koszty determinują jedynie opłacalność poszczególnych propozycji cenowych. Wówczas [[przedsiębiorstwo]] dąży do obniżki kosztów, gdyż to przyczyni się do wzrostu opłacalności oferowanych przez nie [[produkt]]ów. | ||
==TL;DR== | |||
Artykuł omawia znaczenie kosztów w procesie kształtowania cen. Koszty mają wpływ na marże i konkurencyjność firm. Metoda kosztowa polega na uwzględnieniu wszystkich kosztów i dodaniu marży. Jest prosta, ale nie uwzględnia czynników zewnętrznych. Koszty mogą usprawiedliwiać różnice cenowe i rabaty. Metoda ta ma wady, takie jak ignorowanie konsumentów i brak uwzględnienia konkurencji. Koszty odgrywają ważną rolę, ale nie są jedynym elementem w kształtowaniu cen. Ważne jest znalezienie równowagi między ceną akceptowalną dla klientów a pokryciem kosztów. | |||
==Decyzje cenowe== | ==Decyzje cenowe== | ||
Ustalając ceny w oparciu o koszty należy zadać sobie kilka pytań: "Jaki poziom cen pokryje koszty i zapewni adekwatny zwrot od [[kapitał]]u?", "Jakie czynniki determinują relatywną pozycję kosztów?", "Jakie cechy produktu powinny być wycenione?", "Czy powinno się stosować różne ceny dla różnych [[klient]]ów?" | Ustalając ceny w oparciu o koszty należy zadać sobie kilka pytań: "Jaki poziom cen pokryje koszty i zapewni adekwatny zwrot od [[kapitał]]u?", "Jakie czynniki determinują relatywną pozycję kosztów?", "Jakie cechy produktu powinny być wycenione?", "Czy powinno się stosować różne ceny dla różnych [[klient]]ów?" | ||
Zasadnicze znaczenie dla efektywnego kształtowania cen ma możliwość rozpoznawania i identyfikowania wszystkich elementów kosztów stałych i zmiennych, bieżących i przyszłych, przewidywalnych i nie przewidywalnych, które mogą być częścią procesu rozwijania produkcji i marketingu produktów. Historia biznesu przedstawia przypadki, kiedy to kierownictwo firmy ustaliło ceny, które nie pozwoliły na pokrycie ogólnych kosztów. Przyczyny tego wynikały rzadziej z niewłaściwej kalkulacji czy alokacji kosztów, tkwiąc raczej w nieuchwytnym charakterze i niedefiniowalności pewnych kosztów. | Zasadnicze znaczenie dla efektywnego kształtowania cen ma możliwość rozpoznawania i identyfikowania wszystkich elementów kosztów stałych i zmiennych, bieżących i przyszłych, przewidywalnych i nie przewidywalnych, które mogą być częścią procesu rozwijania produkcji i marketingu produktów. Historia biznesu przedstawia przypadki, kiedy to kierownictwo firmy ustaliło ceny, które nie pozwoliły na pokrycie ogólnych kosztów. Przyczyny tego wynikały rzadziej z niewłaściwej kalkulacji czy alokacji kosztów, tkwiąc raczej w nieuchwytnym charakterze i niedefiniowalności pewnych kosztów. | ||
<google>n</google> | |||
==Kształtowanie ceny na podstawie kosztów== | ==Kształtowanie ceny na podstawie kosztów== | ||
Linia 33: | Linia 21: | ||
Koszty traktowane są jako najważniejszy determinant zachowań cenowych firmy, które z kolei powinny zapewnić pokrycie tych kosztów i realizacje pożądanej zyskowności. | Koszty traktowane są jako najważniejszy determinant zachowań cenowych firmy, które z kolei powinny zapewnić pokrycie tych kosztów i realizacje pożądanej zyskowności. | ||
Inną ważną korzyścią kosztowego podejścia do ceny jest uzasadnienie dyskryminacji cenowej. [[Sprzedawca]] może usprawiedliwić stosowanie różnych cen różnicami kosztów.. Zatem odpowiednia ewidencja kosztów może być traktowana jako dowód lub usprawiedliwienie dla różnic cenowych opartych na kosztach. Pojęcie kosztów i [[oszczędności]] kosztowych jest także usprawiedliwieniem przy stosowaniu [[rabat]]ów ilościowych. | Inną ważną korzyścią kosztowego podejścia do ceny jest uzasadnienie dyskryminacji cenowej. [[Sprzedawca]] może usprawiedliwić stosowanie różnych cen różnicami kosztów.. Zatem odpowiednia [[ewidencja]] kosztów może być traktowana jako dowód lub [[usprawiedliwienie]] dla różnic cenowych opartych na kosztach. Pojęcie kosztów i [[oszczędności]] kosztowych jest także usprawiedliwieniem przy stosowaniu [[rabat]]ów ilościowych. | ||
Z powodu swej prostoty metoda ta wykorzystywana jest przez [[hurtownik]]ów, detalistów, a także niektórych [[producent]]ów do ustalanie własnych cen. Metoda ta szeroko stosowana jest również w kontraktach budowlanych, kontraktach dla potrzeb obrony narodowej, taryfach opłat za energię i gaz, przy monopsonie oraz w usługach. Ponieważ podejście to zapewnia pożą[[dane]] rezultaty w relatywnie krótkim czasie oraz nie wymaga wychodzenia poza fizyczne granice firmy. | Z powodu swej prostoty metoda ta wykorzystywana jest przez [[hurtownik]]ów, detalistów, a także niektórych [[producent]]ów do ustalanie własnych cen. Metoda ta szeroko stosowana jest również w kontraktach budowlanych, kontraktach dla potrzeb obrony narodowej, taryfach opłat za energię i gaz, przy monopsonie oraz w usługach. Ponieważ podejście to zapewnia pożą[[dane]] rezultaty w relatywnie krótkim czasie oraz nie wymaga wychodzenia poza fizyczne granice firmy. | ||
Linia 46: | Linia 34: | ||
==Znaczenie kosztów w procesie kształtowania cen== | ==Znaczenie kosztów w procesie kształtowania cen== | ||
Koszty odgrywają ważną rolę w kształtowaniu cen, czego dowodem jest wielka liczba decyzji cenowych opartych całkowicie na kosztach. Producent nie będzie wytwarzał produktu, jeżeli wszystkie koszty nie zostaną pokryte a on nie osiągnie zadowalającego zysku. Niewątpliwie koszty są ważnym elementem decyzji cenowych. Nie jest to jedyny element. Ścisłe stosowanie się do kosztów w procesie kształtowanie cen może doprowadzić do usztywnienia systemu cen i destrukcji innowacyjności, które są charakterystyczne dla [[system]]ów wolnej przedsiębiorczości. | Koszty odgrywają ważną rolę w kształtowaniu cen, czego dowodem jest wielka liczba decyzji cenowych opartych całkowicie na kosztach. Producent nie będzie wytwarzał produktu, jeżeli wszystkie koszty nie zostaną pokryte a on nie osiągnie zadowalającego zysku. Niewątpliwie koszty są ważnym elementem decyzji cenowych. Nie jest to jedyny element. Ścisłe stosowanie się do kosztów w procesie kształtowanie cen może doprowadzić do usztywnienia systemu cen i destrukcji innowacyjności, które są charakterystyczne dla [[system]]ów wolnej przedsiębiorczości. | ||
Ważną rolą kosztów jest wskazywanie kierownictwu dolnej granicy cen. Poszukiwanie ceny powinno się kształtować pomiędzy górną granicą, jaka są skłonni zaakceptować klienci, a dolną granica ustaloną przez poziom cen. Ceny produktów i różnice w ich kształtowaniu nie są najbardziej skutecznym sposobem reagowania na konkurencję i zmiany w zachowaniach klientów. Bez możliwości porównywania kosztów i oceny preferencji klientów wysiłki kierownictwa byłyby nieproduktywne i nieefektywne. | Ważną rolą kosztów jest wskazywanie kierownictwu dolnej granicy cen. Poszukiwanie ceny powinno się kształtować pomiędzy górną granicą, jaka są skłonni zaakceptować klienci, a dolną granica ustaloną przez poziom cen. Ceny produktów i różnice w ich kształtowaniu nie są najbardziej skutecznym sposobem reagowania na konkurencję i zmiany w zachowaniach klientów. Bez możliwości porównywania kosztów i oceny preferencji klientów wysiłki kierownictwa byłyby nieproduktywne i nieefektywne. | ||
{{infobox5|list1={{i5link|a=[[Strategia projakościowa]]}} — {{i5link|a=[[Rodzaje polityk cenowych]]}} — {{i5link|a=[[Rachunek kosztów działań]]}} — {{i5link|a=[[Strategia błękitnego oceanu]]}} — {{i5link|a=[[Lojalność klienta]]}} — {{i5link|a=[[Reakcje nabywców i konkurentów na zmiany cen]]}} — {{i5link|a=[[Duopol Stackelberga]]}} — {{i5link|a=[[Konkurencja cenowa i pozacenowa]]}} — {{i5link|a=[[Kalkulacja cen w formie narzutów na koszty]]}} }} | |||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
* Nessim | <noautolinks> | ||
* Karasiewicz G. (1997), ''Marketingowe strategie cen'', PWE, Warszawa | |||
* Nessim H., Dodge R. (1997), ''Kształtowanie cen, strategie i procedury'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa | |||
</noautolinks> | |||
{{a|Arcab Monika}} | {{a|Arcab Monika}} | ||
[[Kategoria:Cena]] | [[Kategoria:Cena]] | ||
{{#metamaster:description|Znajomość kosztów i elastyczność - kluczem do konkurencyjnego rynku. Dowiedz się, jak zarządzać kosztami i zwiększyć opłacalność.}} |
Aktualna wersja na dzień 23:47, 4 sty 2024
Uważne przyglądanie się kosztom i temu jak oddziałują one na ceny, a następnie na marże jest dla firmy niezbędne z dwóch powodów:
- po pierwsze; globalna konkurencja, żaden rynek nie jest wolny od nacisku konkurencyjnego, co może spowodować obniżenie marży i negatywnie wpłynąć na udział w rynku. Znajomość struktury kosztów i ich zachowanie się pod wpływem informacji rynkowej zapewnia elastyczność i pozwala reagować bardziej efektywnie na zagrożenia konkurencyjne niż poprzez obniżki cen.
- po drugie; zmian podstaw konkurencji na każdym prawie rynku, co stało się podstawą do nowego sposobu traktowania kosztów.
W przypadku podejmowania decyzji cenowych zawsze trzeba pamiętać o kosztach w przeciwnym razie można doprowadzić do bankructwa. Jednakże obowiązuje tutaj zasada mówiąca, iż koszty są dostosowane do ceny, określonej na podstawie wielu czynników mających wpływ na jej poziom, a nie odwrotnie. Dlatego koszty determinują jedynie opłacalność poszczególnych propozycji cenowych. Wówczas przedsiębiorstwo dąży do obniżki kosztów, gdyż to przyczyni się do wzrostu opłacalności oferowanych przez nie produktów.
TL;DR
Artykuł omawia znaczenie kosztów w procesie kształtowania cen. Koszty mają wpływ na marże i konkurencyjność firm. Metoda kosztowa polega na uwzględnieniu wszystkich kosztów i dodaniu marży. Jest prosta, ale nie uwzględnia czynników zewnętrznych. Koszty mogą usprawiedliwiać różnice cenowe i rabaty. Metoda ta ma wady, takie jak ignorowanie konsumentów i brak uwzględnienia konkurencji. Koszty odgrywają ważną rolę, ale nie są jedynym elementem w kształtowaniu cen. Ważne jest znalezienie równowagi między ceną akceptowalną dla klientów a pokryciem kosztów.
Decyzje cenowe
Ustalając ceny w oparciu o koszty należy zadać sobie kilka pytań: "Jaki poziom cen pokryje koszty i zapewni adekwatny zwrot od kapitału?", "Jakie czynniki determinują relatywną pozycję kosztów?", "Jakie cechy produktu powinny być wycenione?", "Czy powinno się stosować różne ceny dla różnych klientów?" Zasadnicze znaczenie dla efektywnego kształtowania cen ma możliwość rozpoznawania i identyfikowania wszystkich elementów kosztów stałych i zmiennych, bieżących i przyszłych, przewidywalnych i nie przewidywalnych, które mogą być częścią procesu rozwijania produkcji i marketingu produktów. Historia biznesu przedstawia przypadki, kiedy to kierownictwo firmy ustaliło ceny, które nie pozwoliły na pokrycie ogólnych kosztów. Przyczyny tego wynikały rzadziej z niewłaściwej kalkulacji czy alokacji kosztów, tkwiąc raczej w nieuchwytnym charakterze i niedefiniowalności pewnych kosztów.
Kształtowanie ceny na podstawie kosztów
Jest to najbardziej elementarna metoda ustalanie ceny. Obejmuje ona kalkulacje wszystkich
kosztów związanych z danym produktem, zarówno stałych jak i zmiennych, powiększoną o daną marżę ustaloną przez kierownictwo firmy. Jest to metoda bardzo prosta, która nie wymaga badania popytu występującego na rynku, uwzględniania konkurencji, czy też rozpatrywania innych czynników, które mogą mieć wpływ na cenę. Metoda ta wymaga jedynie konsultowania zapisów księgowych i wyników finansowych firmy.
Koszty traktowane są jako najważniejszy determinant zachowań cenowych firmy, które z kolei powinny zapewnić pokrycie tych kosztów i realizacje pożądanej zyskowności.
Inną ważną korzyścią kosztowego podejścia do ceny jest uzasadnienie dyskryminacji cenowej. Sprzedawca może usprawiedliwić stosowanie różnych cen różnicami kosztów.. Zatem odpowiednia ewidencja kosztów może być traktowana jako dowód lub usprawiedliwienie dla różnic cenowych opartych na kosztach. Pojęcie kosztów i oszczędności kosztowych jest także usprawiedliwieniem przy stosowaniu rabatów ilościowych.
Z powodu swej prostoty metoda ta wykorzystywana jest przez hurtowników, detalistów, a także niektórych producentów do ustalanie własnych cen. Metoda ta szeroko stosowana jest również w kontraktach budowlanych, kontraktach dla potrzeb obrony narodowej, taryfach opłat za energię i gaz, przy monopsonie oraz w usługach. Ponieważ podejście to zapewnia pożądane rezultaty w relatywnie krótkim czasie oraz nie wymaga wychodzenia poza fizyczne granice firmy.
Wady kosztowego podejścia do ceny
- ignorowanie konsumentów
- błędna lub zniekształcona informacja kosztowa
- związki przyczynowo - skutkowe
- prognozowanie sprzedaży
- nieuwzględnianie sił konkurencyjnych
- nie traktowanie ceny jako opcji strategicznej
Znaczenie kosztów w procesie kształtowania cen
Koszty odgrywają ważną rolę w kształtowaniu cen, czego dowodem jest wielka liczba decyzji cenowych opartych całkowicie na kosztach. Producent nie będzie wytwarzał produktu, jeżeli wszystkie koszty nie zostaną pokryte a on nie osiągnie zadowalającego zysku. Niewątpliwie koszty są ważnym elementem decyzji cenowych. Nie jest to jedyny element. Ścisłe stosowanie się do kosztów w procesie kształtowanie cen może doprowadzić do usztywnienia systemu cen i destrukcji innowacyjności, które są charakterystyczne dla systemów wolnej przedsiębiorczości.
Ważną rolą kosztów jest wskazywanie kierownictwu dolnej granicy cen. Poszukiwanie ceny powinno się kształtować pomiędzy górną granicą, jaka są skłonni zaakceptować klienci, a dolną granica ustaloną przez poziom cen. Ceny produktów i różnice w ich kształtowaniu nie są najbardziej skutecznym sposobem reagowania na konkurencję i zmiany w zachowaniach klientów. Bez możliwości porównywania kosztów i oceny preferencji klientów wysiłki kierownictwa byłyby nieproduktywne i nieefektywne.
Zależność między ceną a kosztem — artykuły polecane |
Strategia projakościowa — Rodzaje polityk cenowych — Rachunek kosztów działań — Strategia błękitnego oceanu — Lojalność klienta — Reakcje nabywców i konkurentów na zmiany cen — Duopol Stackelberga — Konkurencja cenowa i pozacenowa — Kalkulacja cen w formie narzutów na koszty |
Bibliografia
- Karasiewicz G. (1997), Marketingowe strategie cen, PWE, Warszawa
- Nessim H., Dodge R. (1997), Kształtowanie cen, strategie i procedury, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
Autor: Arcab Monika