Motel: Różnice pomiędzy wersjami
m (Infobox update) |
(LinkTitles.) |
||
Linia 15: | Linia 15: | ||
'''Motel''' to obiekt położony przy drogach i trasach komunikacyjnych, który dysponuje parkingiem oraz świadczy usługi motoryzacyjne. Powinien posiadać co najmniej 10 pokoi. (Koman, Kubicki 1996, s. 18) W motelu powinna znajdować się przynajmniej jedna placówka gastronomiczna. Zaszeregowania obiektów hotelarskich do kategorii motelu dokonuje marszałek danego województwa. W zależności od wyposażenia motelu i gamy świadczonych w nim usług, istnieje pięć kategorii moteli: najwyższa - pięć gwiazdek; oraz najniższa - jedna gwiazdka. (Turkowski M. 2010, s. 17) | '''Motel''' to obiekt położony przy drogach i trasach komunikacyjnych, który dysponuje parkingiem oraz świadczy [[usługi]] motoryzacyjne. Powinien posiadać co najmniej 10 pokoi. (Koman, Kubicki 1996, s. 18) W motelu powinna znajdować się przynajmniej jedna placówka gastronomiczna. Zaszeregowania obiektów hotelarskich do kategorii motelu dokonuje marszałek danego województwa. W zależności od wyposażenia motelu i gamy świadczonych w nim usług, istnieje pięć kategorii moteli: najwyższa - pięć gwiazdek; oraz najniższa - jedna gwiazdka. (Turkowski M. 2010, s. 17) | ||
==Klasyfikacja moteli w Polsce== | ==Klasyfikacja moteli w Polsce== | ||
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, wymagania dla poszczególnych kategorii moteli są następujące: | Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, wymagania dla poszczególnych kategorii moteli są następujące: | ||
Linia 22: | Linia 22: | ||
{| class="wikitable" | {| class="wikitable" | ||
|- | |- | ||
! Kategoria motelu !! Minimalne wymagania | ! [[Kategoria]] motelu !! Minimalne wymagania | ||
|- | |- | ||
| Jedna gwiazdka || | | Jedna gwiazdka || | ||
Linia 40: | Linia 40: | ||
#* instalacja radiowa i telewizyjna | #* instalacja radiowa i telewizyjna | ||
#* winda powyżej kondygnacji 4 | #* winda powyżej kondygnacji 4 | ||
# Funkcje, program obsługowy i użytkowność: | # Funkcje, [[program]] obsługowy i użytkowność: | ||
#* hall recepcyjny o powierzchni 10m² | #* hall recepcyjny o powierzchni 10m² | ||
#* ogólnodostępna łazienka zawierająca: umywalki z blatem lub półką, oświetlone lustro, dozownik z płynnym mydłem, pojemnik na odpady, suszarka do rąk lub ręczniki, wieszak na ubrania, WC oddzielne dla kobiet i mężczyzn, pisuar w męskim WC | #* ogólnodostępna łazienka zawierająca: umywalki z blatem lub półką, oświetlone lustro, dozownik z płynnym mydłem, pojemnik na [[odpady]], suszarka do rąk lub ręczniki, wieszak na ubrania, WC oddzielne dla kobiet i mężczyzn, pisuar w męskim WC | ||
# Część mieszkalna: | # Część mieszkalna: | ||
#* powierzchnia mieszkalna pokoju: | #* powierzchnia mieszkalna pokoju: | ||
Linia 50: | Linia 50: | ||
#*# czteroosobowego - 16m² | #*# czteroosobowego - 16m² | ||
#*# w pokojach przeznaczonych dla większej liczby osób - dodatkowe 4m² na każdą osobę | #*# w pokojach przeznaczonych dla większej liczby osób - dodatkowe 4m² na każdą osobę | ||
#* jednolite wyposażenie meblowe: łóżko jednoosobowe o wymiarach min. 90x200cm, łóżko dwuosobowe o wymiarach min. 140x200cm, stolik nocny, szafa lub wnęka garderobiana, stół albo biurko, krzesło (1 na osobę), lustro, wieszak ścienny lub stojący | #* jednolite [[wyposażenie]] meblowe: łóżko jednoosobowe o wymiarach min. 90x200cm, łóżko dwuosobowe o wymiarach min. 140x200cm, stolik nocny, szafa lub wnęka garderobiana, stół albo biurko, krzesło (1 na osobę), lustro, wieszak ścienny lub stojący | ||
#* oświetlenie: lampka nocna, lampka na biurku, oświetlenie ogólne, łatwy dostęp do min. jednego gniazdka | #* oświetlenie: lampka nocna, lampka na biurku, oświetlenie ogólne, łatwy dostęp do min. jednego gniazdka | ||
#* wyposażenie uzupełniające: dywan, firany, rolety lub żaluzje przyciemniające i przepuszczające światło, materiały dotyczące bezpieczeństwa i usług, popielniczka, pojemnik na odpady, szklanki | #* wyposażenie uzupełniające: dywan, firany, rolety lub żaluzje przyciemniające i przepuszczające światło, [[materiały]] dotyczące bezpieczeństwa i usług, popielniczka, pojemnik na odpady, szklanki | ||
#* wyposażenie łazienki: wanna lub prysznic, umywalka z blatem z oświetleniem, WC, mydelniczka, papiernica, wieszaki, uchwyty ścienne przy wannie i prysznicu, oświetlone lustro, gniazdko z osłoną, kosz na śmieci, mydełko, ręcznik, szklanka, torba higieniczna | #* wyposażenie łazienki: wanna lub prysznic, umywalka z blatem z oświetleniem, WC, mydelniczka, papiernica, wieszaki, uchwyty ścienne przy wannie i prysznicu, oświetlone lustro, gniazdko z osłoną, kosz na śmieci, mydełko, ręcznik, szklanka, torba higieniczna | ||
#* łazienki ogólne w części pobytowej: 5 osób na umywalkę z blatem lub półką, 15 osób na wannę lub prysznic, 20 osób na WC z umywalkami, lustro, dozownik z płynnym mydłem, ręczniki lub suszarka do rąk, kosz na śmieci, wieszaki ścienne | #* łazienki ogólne w części pobytowej: 5 osób na umywalkę z blatem lub półką, 15 osób na wannę lub prysznic, 20 osób na WC z umywalkami, lustro, dozownik z płynnym mydłem, ręczniki lub suszarka do rąk, kosz na śmieci, wieszaki ścienne | ||
# Usługi podstawowe i uzupełniające: | # Usługi podstawowe i uzupełniające: | ||
#* sprzedaż gorących napojów przez całą dobę | #* [[sprzedaż]] gorących napojów przez całą dobę | ||
#* budzenie | #* budzenie | ||
#* całodobowe przechowywanie bagażu i rzeczy wartościowych gości | #* całodobowe przechowywanie bagażu i rzeczy wartościowych gości | ||
#* akceptacja kart płatniczych | #* [[akceptacja]] kart płatniczych | ||
#* podawanie śniadań | #* podawanie śniadań | ||
#* zespół odnowy biologicznej | #* [[zespół]] odnowy biologicznej | ||
#* świetlica z telewizorem | #* świetlica z telewizorem | ||
#* zmiana pościeli oraz ręczników co trzy dni lub na życzenie gości | #* [[zmiana]] pościeli oraz ręczników co trzy dni lub na życzenie gości | ||
#* codzienne sprzątanie na życzenie gości | #* codzienne sprzątanie na życzenie gości | ||
|- | |- | ||
Linia 198: | Linia 198: | ||
#* budzenie | #* budzenie | ||
#* room-service czynny przez min. 18 godz. na dobę | #* room-service czynny przez min. 18 godz. na dobę | ||
#* całodobowa usługa bagażowa | #* całodobowa [[usługa]] bagażowa | ||
#* całodobowe przechowywanie bagażu i rzeczy wartościowych gości | #* całodobowe przechowywanie bagażu i rzeczy wartościowych gości | ||
#* akceptacja kart płatniczych | #* akceptacja kart płatniczych | ||
Linia 269: | Linia 269: | ||
==Motele w innych krajach== | ==Motele w innych krajach== | ||
* Niemcy: | * Niemcy: | ||
Motele, to obiekty hotelarskie przeznaczone dla zmotoryzowanych turystów. Umożliwiają skorzystanie z garaży oraz parkingów. Ponadto świadczą usługi motoryzacyjne. Znajdują się w pobliżu dróg szybkiego ruchu i autostrad. Ich architektura jest prosta, a większość pokoi znajduje się na parterze. Usługi gastronomiczne i dodatkowe mają ograniczony zakres. | Motele, to obiekty hotelarskie przeznaczone dla zmotoryzowanych turystów. Umożliwiają skorzystanie z garaży oraz parkingów. Ponadto świadczą usługi motoryzacyjne. Znajdują się w pobliżu dróg szybkiego ruchu i autostrad. Ich architektura jest prosta, a większość pokoi znajduje się na parterze. Usługi gastronomiczne i dodatkowe mają ograniczony [[zakres]]. | ||
* Stany Zjednoczone: | * Stany Zjednoczone: | ||
Hotele i motele przy autostradach, to obiekty hotelarskie, których rozwój nastąpił w latach 50. i 60. XX wieku. Z początku ich oferta dawała możliwość ze skorzystania z tanich noclegów, jednak z czasem nastąpiła ich rozbudowa o baseny, telewizję i radio, automaty z napojami, czy różne formy rozrywki. Są głównie zlokalizowane przy wjazdach do miast, lub na obrzeżach. Są przeważnie stawiane na taniej działce i zbudowane są z taniej konstrukcji modułowej, dzięki czemu oferowane w nich noclegi mają niską cenę. (Sala J. 2008, s. 23-26) | Hotele i motele przy autostradach, to obiekty hotelarskie, których [[rozwój]] nastąpił w latach 50. i 60. XX wieku. Z początku ich [[oferta]] dawała możliwość ze skorzystania z tanich noclegów, jednak z czasem nastąpiła ich rozbudowa o baseny, telewizję i radio, automaty z napojami, czy różne formy rozrywki. Są głównie zlokalizowane przy wjazdach do miast, lub na obrzeżach. Są przeważnie stawiane na taniej działce i zbudowane są z taniej konstrukcji modułowej, dzięki czemu oferowane w nich noclegi mają niską cenę. (Sala J. 2008, s. 23-26) | ||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
* Jabłońska J., Kopczyk D. (2015). ''[http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.desklight-353e077a-ffeb-4e6a-a131-efaf9b0cb217 Preferencje użytkowników hoteli w zakresie produktu i usług]'', Zeszyty Naukowe Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie nr 2-3(27), s. 123-132 | * Jabłońska J., Kopczyk D. (2015). ''[http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.desklight-353e077a-ffeb-4e6a-a131-efaf9b0cb217 Preferencje użytkowników hoteli w zakresie produktu i usług]'', Zeszyty Naukowe Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie nr 2-3(27), s. 123-132 | ||
* Koman S., Kubicki M. (1996). ''Poradnik ekonomiczny dla hotelarzy'', Wydawnictwo Polskie Hotele, Warszawa | * Koman S., Kubicki M. (1996). ''Poradnik ekonomiczny dla hotelarzy'', Wydawnictwo Polskie Hotele, Warszawa | ||
* Matuszewska D. (2008). ''[https://www.researchgate.net/profile/Alina_Zajadacz/publication/282613060_Ruch_turystyczny_w_ujeciu_statystycznym/links/561422b008ae4ce3cc63858d/Ruch-turystyczny-w-ujeciu-statystycznym.pdf#page=54 Zagospodarowanie turystyczne - aspekt teoretyczny]'', Turystyka i rekreacja - studia i prace nr 2, s. 65-77 | * Matuszewska D. (2008). ''[https://www.researchgate.net/profile/Alina_Zajadacz/publication/282613060_Ruch_turystyczny_w_ujeciu_statystycznym/links/561422b008ae4ce3cc63858d/Ruch-turystyczny-w-ujeciu-statystycznym.pdf#page=54 Zagospodarowanie turystyczne - aspekt teoretyczny]'', [[Turystyka]] i [[rekreacja]] - studia i prace nr 2, s. 65-77 | ||
* ''[http://bip.rbip.wzp.pl/sites/bip.wzp.pl/files/articles/rozporzadzeniewsprawieobiektowhotelarskich.tekstujednolicony.pdf Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie]'', s. 7-12 | * ''[http://bip.rbip.wzp.pl/sites/bip.wzp.pl/files/articles/rozporzadzeniewsprawieobiektowhotelarskich.tekstujednolicony.pdf Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie]'', s. 7-12 | ||
* Sala J. (2008). ''Formy współczesnego hotelarstwa'', Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków | * Sala J. (2008). ''Formy współczesnego hotelarstwa'', Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków | ||
* Szydłowska K. (2013). ''[https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=230871 Europejskie i polskie hotelarstwo w dobie kryzysu europejskiego]'', Nauki o zarządzaniu 3(16)-2013, s. 119-132 | * Szydłowska K. (2013). ''[https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=230871 Europejskie i polskie hotelarstwo w dobie kryzysu europejskiego]'', Nauki o zarządzaniu 3(16)-2013, s. 119-132 | ||
* Turkowski M. (2010). ''Marketing usług hotelarskich'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa | * Turkowski M. (2010). ''[[Marketing]] usług hotelarskich'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa | ||
* ''[http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20140000196/U/D20140196Lj.pdf Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 roku o usługach turystycznych]'', s. 33-40 | * ''[http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20140000196/U/D20140196Lj.pdf Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 roku o usługach turystycznych]'', s. 33-40 | ||
* Witkowski Cz. (2007). ''Aktywność międzynarodowych systemów hotelowych na polskim rynku'', AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa | * Witkowski Cz. (2007). ''Aktywność międzynarodowych systemów hotelowych na polskim rynku'', AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa |
Wersja z 21:06, 20 maj 2020
Motel |
---|
Polecane artykuły |
Motel to obiekt położony przy drogach i trasach komunikacyjnych, który dysponuje parkingiem oraz świadczy usługi motoryzacyjne. Powinien posiadać co najmniej 10 pokoi. (Koman, Kubicki 1996, s. 18) W motelu powinna znajdować się przynajmniej jedna placówka gastronomiczna. Zaszeregowania obiektów hotelarskich do kategorii motelu dokonuje marszałek danego województwa. W zależności od wyposażenia motelu i gamy świadczonych w nim usług, istnieje pięć kategorii moteli: najwyższa - pięć gwiazdek; oraz najniższa - jedna gwiazdka. (Turkowski M. 2010, s. 17)
Klasyfikacja moteli w Polsce
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, wymagania dla poszczególnych kategorii moteli są następujące:
Kategoria motelu | Minimalne wymagania |
---|---|
Jedna gwiazdka |
|
Dwie gwiazdki |
|
Trzy gwiazdki |
|
Cztery gwiazdki |
|
Pięć gwiazdek |
|
Motele w innych krajach
- Niemcy:
Motele, to obiekty hotelarskie przeznaczone dla zmotoryzowanych turystów. Umożliwiają skorzystanie z garaży oraz parkingów. Ponadto świadczą usługi motoryzacyjne. Znajdują się w pobliżu dróg szybkiego ruchu i autostrad. Ich architektura jest prosta, a większość pokoi znajduje się na parterze. Usługi gastronomiczne i dodatkowe mają ograniczony zakres.
- Stany Zjednoczone:
Hotele i motele przy autostradach, to obiekty hotelarskie, których rozwój nastąpił w latach 50. i 60. XX wieku. Z początku ich oferta dawała możliwość ze skorzystania z tanich noclegów, jednak z czasem nastąpiła ich rozbudowa o baseny, telewizję i radio, automaty z napojami, czy różne formy rozrywki. Są głównie zlokalizowane przy wjazdach do miast, lub na obrzeżach. Są przeważnie stawiane na taniej działce i zbudowane są z taniej konstrukcji modułowej, dzięki czemu oferowane w nich noclegi mają niską cenę. (Sala J. 2008, s. 23-26)
Bibliografia
- Jabłońska J., Kopczyk D. (2015). Preferencje użytkowników hoteli w zakresie produktu i usług, Zeszyty Naukowe Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie nr 2-3(27), s. 123-132
- Koman S., Kubicki M. (1996). Poradnik ekonomiczny dla hotelarzy, Wydawnictwo Polskie Hotele, Warszawa
- Matuszewska D. (2008). Zagospodarowanie turystyczne - aspekt teoretyczny, Turystyka i rekreacja - studia i prace nr 2, s. 65-77
- Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, s. 7-12
- Sala J. (2008). Formy współczesnego hotelarstwa, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków
- Szydłowska K. (2013). Europejskie i polskie hotelarstwo w dobie kryzysu europejskiego, Nauki o zarządzaniu 3(16)-2013, s. 119-132
- Turkowski M. (2010). Marketing usług hotelarskich, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
- Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 roku o usługach turystycznych, s. 33-40
- Witkowski Cz. (2007). Aktywność międzynarodowych systemów hotelowych na polskim rynku, AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa
Autor: Patryk Gębica
Treść tego artykułu została oparta na aktach prawnych. Zwróć uwagę, że niektóre akty prawne mogły ulec zmianie od czasu publikacji tego tekstu. |