Rekomendacja hotelu: Różnice pomiędzy wersjami
m (Infobox update) |
(LinkTitles.) |
||
Linia 15: | Linia 15: | ||
[[System]] rekomendacji zakładów hotelarskich i gastronomicznych został wprowadzony w roku 1993 przez Zrzeszenie Polskich Hoteli Turystycznych i kontynuowany od 1996 roku przez Polskie Zrzeszenie Hoteli. Rekomendacja jest dobrowolna, a postępowanie rekomendacyjne jest wszczynane na wniosek zainteresowanego zakładu. Celem jest wyłonienie najlepszych zakładów hotelarskich spośród hoteli, moteli, domów wycieczkowych, pensjonatów, schronisk i innych zakładów hotelarskich a także [[promocja]] ich usług. Rekomendacja opiera się na kategoryzacji zakładów uzupełnionej o elementy usługi zależne od czynnika ludzkiego. | [[System]] rekomendacji zakładów hotelarskich i gastronomicznych został wprowadzony w roku 1993 przez Zrzeszenie Polskich Hoteli Turystycznych i kontynuowany od 1996 roku przez Polskie Zrzeszenie Hoteli. [[Rekomendacja]] jest dobrowolna, a postępowanie rekomendacyjne jest wszczynane na wniosek zainteresowanego zakładu. Celem jest wyłonienie najlepszych zakładów hotelarskich spośród hoteli, moteli, domów wycieczkowych, pensjonatów, schronisk i innych zakładów hotelarskich a także [[promocja]] ich usług. Rekomendacja opiera się na kategoryzacji zakładów uzupełnionej o elementy [[usługi]] zależne od czynnika ludzkiego. | ||
==Kryteria== | ==Kryteria== | ||
Podstawowym kryterium rekomendacji jest spełnianie wymagań kategoryzacyjnych zakładu wzbogaconych o elementy sprawności i kultury obsługi oraz sprawność urządzeń technicznych. Rekomendacja opiera się na klasyfikacji siedmiu segmentów działalności, do których zalicza się: | Podstawowym kryterium rekomendacji jest spełnianie wymagań kategoryzacyjnych zakładu wzbogaconych o elementy sprawności i kultury obsługi oraz [[sprawność]] urządzeń technicznych. Rekomendacja opiera się na klasyfikacji siedmiu segmentów działalności, do których zalicza się: | ||
* zagospodarowanie terenu - wygląd i stan budynku, dekorację, oświetlenie, urządzenia rekreacyjne, | * zagospodarowanie terenu - wygląd i stan budynku, dekorację, oświetlenie, urządzenia rekreacyjne, | ||
* instalacje i urządzenia techniczne - sprawność ich działania, | * instalacje i urządzenia techniczne - sprawność ich działania, | ||
* standard pomieszczeń mieszkalnych, gastronomicznych i ogólnodostępnych, | * standard pomieszczeń mieszkalnych, gastronomicznych i ogólnodostępnych, | ||
* poziom usług - sprawność, rzetelność, kultura, uprzejmość, higiena, | * poziom usług - sprawność, [[rzetelność]], kultura, uprzejmość, higiena, | ||
* [[asortyment]] i jakość produkcji - wybór, zróżnicowanie i jakość potraw i napojów, | * [[asortyment]] i [[jakość]] produkcji - wybór, zróżnicowanie i jakość potraw i napojów, | ||
* usługi dodatkowe | * usługi dodatkowe | ||
* ogólne wrażenie - atmosfera spokoju, uprzejmości i ciepła, sprawność organizacji. | * ogólne wrażenie - atmosfera spokoju, uprzejmości i ciepła, sprawność organizacji. | ||
Linia 30: | Linia 30: | ||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
* Cz. Witkowski, Hotelarstwo cz. 1 Podstawy hotelarstwa, Warszawa, Wyższa Szkoła Ekonomiczna, 2002 s 82-83 | * Cz. Witkowski, [[Hotelarstwo]] cz. 1 Podstawy hotelarstwa, Warszawa, Wyższa Szkoła Ekonomiczna, 2002 s 82-83 | ||
{{a|Marzena Ryndak}} | {{a|Marzena Ryndak}} | ||
[[Kategoria:Turystyka]] | [[Kategoria:Turystyka]] |
Wersja z 21:31, 21 maj 2020
Rekomendacja hotelu |
---|
Polecane artykuły |
System rekomendacji zakładów hotelarskich i gastronomicznych został wprowadzony w roku 1993 przez Zrzeszenie Polskich Hoteli Turystycznych i kontynuowany od 1996 roku przez Polskie Zrzeszenie Hoteli. Rekomendacja jest dobrowolna, a postępowanie rekomendacyjne jest wszczynane na wniosek zainteresowanego zakładu. Celem jest wyłonienie najlepszych zakładów hotelarskich spośród hoteli, moteli, domów wycieczkowych, pensjonatów, schronisk i innych zakładów hotelarskich a także promocja ich usług. Rekomendacja opiera się na kategoryzacji zakładów uzupełnionej o elementy usługi zależne od czynnika ludzkiego.
Kryteria
Podstawowym kryterium rekomendacji jest spełnianie wymagań kategoryzacyjnych zakładu wzbogaconych o elementy sprawności i kultury obsługi oraz sprawność urządzeń technicznych. Rekomendacja opiera się na klasyfikacji siedmiu segmentów działalności, do których zalicza się:
- zagospodarowanie terenu - wygląd i stan budynku, dekorację, oświetlenie, urządzenia rekreacyjne,
- instalacje i urządzenia techniczne - sprawność ich działania,
- standard pomieszczeń mieszkalnych, gastronomicznych i ogólnodostępnych,
- poziom usług - sprawność, rzetelność, kultura, uprzejmość, higiena,
- asortyment i jakość produkcji - wybór, zróżnicowanie i jakość potraw i napojów,
- usługi dodatkowe
- ogólne wrażenie - atmosfera spokoju, uprzejmości i ciepła, sprawność organizacji.
Warunkiem zarekomendowania zakładu jest osiągnięcie, co najmniej minimalnej liczby punktów. Rekomendację, przyznaje się na dwa lata kalendarzowe, a koszty rekomendacji pokrywa zainteresowany zakład.
Bibliografia
- Cz. Witkowski, Hotelarstwo cz. 1 Podstawy hotelarstwa, Warszawa, Wyższa Szkoła Ekonomiczna, 2002 s 82-83
Autor: Marzena Ryndak