Hotel: Różnice pomiędzy wersjami
m (Dodanie TL;DR) |
m (cleanup bibliografii i rotten links) |
||
(Nie pokazano 14 wersji utworzonych przez 2 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Hotel''' to zakład oferujący podróżnym nocleg i wyżywienie w zamian za [[wynagrodzenie]]. Posiada co najmniej 10 pokoi (Koman, Kubicki 1996, s. 15,18) Zaszeregowania obiektów hotelarskich do kategorii hotelu dokonuje marszałek danego województwa. W zależności od wyposażenia hotelu, gamy świadczonych w nim usług, stopnia luksusu i wygody, istnieje pięć kategorii hoteli: najwyższa - pięć gwiazdek; oraz najniższa - jedna gwiazdka (Turkowski 2010, s. 17) | |||
'''Hotel''' to zakład oferujący podróżnym nocleg i wyżywienie w zamian za [[wynagrodzenie]]. Posiada co najmniej 10 pokoi | |||
==TL;DR== | ==TL;DR== | ||
Linia 21: | Linia 5: | ||
==Klasyfikacja hoteli w Polsce== | ==Klasyfikacja hoteli w Polsce== | ||
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone [[usługi]] hotelarskie, wymagania dla poszczególnych kategorii hoteli są następujące: | Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone [[usługi]] hotelarskie, wymagania dla poszczególnych kategorii hoteli są następujące: | ||
{| class="wikitable" | {| class="wikitable" | ||
Linia 28: | Linia 11: | ||
! [[Kategoria]] hotelu !! Minimalne wymagania | ! [[Kategoria]] hotelu !! Minimalne wymagania | ||
|- | |- | ||
| Jedna gwiazdka || | | Jedna gwiazdka || | ||
# Elementy zewnętrzne: | # Elementy zewnętrzne: | ||
#* bezpośrednie wejście do hallu, które nie dopuszcza nadmiernego napływu powietrza z zewnątrz | #* bezpośrednie wejście do hallu, które nie dopuszcza nadmiernego napływu powietrza z zewnątrz | ||
Linia 41: | Linia 24: | ||
#* oświetlenie zgodne z charakterem pomieszczeń | #* oświetlenie zgodne z charakterem pomieszczeń | ||
#* telefon i faks w recepcji, z którego mogą korzystać goście | #* telefon i faks w recepcji, z którego mogą korzystać goście | ||
#* instalacja radiowa i telewizyjna | #* instalacja radiowa i telewizyjna | ||
#* winda powyżej kondygnacji 4 | #* winda powyżej kondygnacji 4 | ||
# Funkcje, [[program]] obsługowy i użytkowność: | # Funkcje, [[program]] obsługowy i użytkowność: | ||
#* hall recepcyjny o powierzchni 10m² | #* hall recepcyjny o powierzchni 10m² | ||
#* ogólnodostępna łazienka zawierająca: umywalki z blatem lub półką, oświetlone lustro, dozownik z płynnym mydłem, pojemnik na [[odpady]], suszarka do rąk lub ręczniki, wieszak na ubrania, WC oddzielne dla kobiet i mężczyzn, pisuar w męskim WC | #* ogólnodostępna łazienka zawierająca: umywalki z blatem lub półką, oświetlone lustro, dozownik z płynnym mydłem, pojemnik na [[odpady]], suszarka do rąk lub ręczniki, wieszak na ubrania, WC oddzielne dla kobiet i mężczyzn, pisuar w męskim WC | ||
Linia 54: | Linia 37: | ||
#*# w pokojach przeznaczonych dla większej liczby osób - dodatkowe 4m² na każdą osobę | #*# w pokojach przeznaczonych dla większej liczby osób - dodatkowe 4m² na każdą osobę | ||
#* jednolite [[wyposażenie]] meblowe: łóżko jednoosobowe o wymiarach min. 90x200cm, łóżko dwuosobowe o wymiarach min. 140x200cm, stolik nocny, szafa lub wnęka garderobiana, stół albo biurko, krzesło (1 na osobę), lustro, wieszak ścienny lub stojący | #* jednolite [[wyposażenie]] meblowe: łóżko jednoosobowe o wymiarach min. 90x200cm, łóżko dwuosobowe o wymiarach min. 140x200cm, stolik nocny, szafa lub wnęka garderobiana, stół albo biurko, krzesło (1 na osobę), lustro, wieszak ścienny lub stojący | ||
#* oświetlenie: lampka nocna, lampka na biurku, oświetlenie ogólne, łatwy dostęp do min. jednego gniazdka | #* oświetlenie: lampka nocna, lampka na biurku, oświetlenie ogólne, łatwy dostęp do min. jednego gniazdka | ||
#* wyposażenie uzupełniające: dywan, firany, rolety lub żaluzje przyciemniające i przepuszczające światło, [[materiały]] dotyczące bezpieczeństwa i usług, popielniczka, pojemnik na odpady, szklanki | #* wyposażenie uzupełniające: dywan, firany, rolety lub żaluzje przyciemniające i przepuszczające światło, [[materiały]] dotyczące bezpieczeństwa i usług, popielniczka, pojemnik na odpady, szklanki | ||
#* wyposażenie łazienki: wanna lub prysznic, umywalka z blatem z oświetleniem, WC, mydelniczka, papiernica, wieszaki, uchwyty ścienne przy wannie i prysznicu, oświetlone lustro, gniazdko z osłoną, kosz na śmieci, mydełko, ręcznik, szklanka, torba higieniczna | #* wyposażenie łazienki: wanna lub prysznic, umywalka z blatem z oświetleniem, WC, mydelniczka, papiernica, wieszaki, uchwyty ścienne przy wannie i prysznicu, oświetlone lustro, gniazdko z osłoną, kosz na śmieci, mydełko, ręcznik, szklanka, torba higieniczna | ||
Linia 69: | Linia 52: | ||
#* codzienne sprzątanie na życzenie gości | #* codzienne sprzątanie na życzenie gości | ||
|- | |- | ||
| Dwie gwiazdki || | | Dwie gwiazdki || | ||
# Elementy zewnętrzne: | # Elementy zewnętrzne: | ||
#* bezpośrednie wejście do hallu, które nie dopuszcza nadmiernego napływu powietrza z zewnątrz | #* bezpośrednie wejście do hallu, które nie dopuszcza nadmiernego napływu powietrza z zewnątrz | ||
Linia 83: | Linia 66: | ||
#* telefon i faks w recepcji, z którego mogą korzystać goście | #* telefon i faks w recepcji, z którego mogą korzystać goście | ||
#* dostęp do internetu | #* dostęp do internetu | ||
#* instalacja radiowa i telewizyjna | #* instalacja radiowa i telewizyjna | ||
#* winda powyżej kondygnacji 4 | #* winda powyżej kondygnacji 4 | ||
# Funkcje, program obsługowy i użytkowność: | # Funkcje, program obsługowy i użytkowność: | ||
#* hall recepcyjny o powierzchni 20m² | #* hall recepcyjny o powierzchni 20m² | ||
#* ogólnodostępna łazienka zawierająca: umywalki z blatem lub półką, oświetlone lustro, dozownik z płynnym mydłem, pojemnik na odpady, suszarka do rąk lub ręczniki, wieszak na ubrania, WC oddzielne dla kobiet i mężczyzn, pisuar w męskim WC | #* ogólnodostępna łazienka zawierająca: umywalki z blatem lub półką, oświetlone lustro, dozownik z płynnym mydłem, pojemnik na odpady, suszarka do rąk lub ręczniki, wieszak na ubrania, WC oddzielne dla kobiet i mężczyzn, pisuar w męskim WC | ||
Linia 96: | Linia 79: | ||
#*# w pokojach przeznaczonych dla większej liczby osób - dodatkowe 4,5m² na każdą osobę | #*# w pokojach przeznaczonych dla większej liczby osób - dodatkowe 4,5m² na każdą osobę | ||
#* wyposażenie meblowe: łóżko jednoosobowe o wymiarach min. 90x200cm, łóżko dwuosobowe o wymiarach min. 140x200cm, stolik nocny, szafa lub wnęka garderobiana, stół albo biurko, bagażnik, krzesło (1 na osobę), lustro, wieszak ścienny lub stojący | #* wyposażenie meblowe: łóżko jednoosobowe o wymiarach min. 90x200cm, łóżko dwuosobowe o wymiarach min. 140x200cm, stolik nocny, szafa lub wnęka garderobiana, stół albo biurko, bagażnik, krzesło (1 na osobę), lustro, wieszak ścienny lub stojący | ||
#* oświetlenie: lampka nocna, lampka na biurku, oświetlenie ogólne, łatwy dostęp do min. jednego gniazdka | #* oświetlenie: lampka nocna, lampka na biurku, oświetlenie ogólne, łatwy dostęp do min. jednego gniazdka | ||
#* wyposażenie uzupełniające: instalacja radiowa, dywan, firany, rolety lub żaluzje przyciemniające i przepuszczające światło, materiały dotyczące bezpieczeństwa i usług, popielniczka, pojemnik na odpady, szklanki | #* wyposażenie uzupełniające: instalacja radiowa, dywan, firany, rolety lub żaluzje przyciemniające i przepuszczające światło, materiały dotyczące bezpieczeństwa i usług, popielniczka, pojemnik na odpady, szklanki | ||
#* wyposażenie łazienki: wanna lub prysznic, umywalka z blatem z oświetleniem, WC, osłona wanny lub prysznica, mydelniczka, papiernica, wieszaki, uchwyty ścienne przy wannie i prysznicu, oświetlone lustro, gniazdko z osłoną, kosz na śmieci, mydełko, ręcznik, szklanka, torba higieniczna | #* wyposażenie łazienki: wanna lub prysznic, umywalka z blatem z oświetleniem, WC, osłona wanny lub prysznica, mydelniczka, papiernica, wieszaki, uchwyty ścienne przy wannie i prysznicu, oświetlone lustro, gniazdko z osłoną, kosz na śmieci, mydełko, ręcznik, szklanka, torba higieniczna | ||
Linia 112: | Linia 95: | ||
#* codzienne sprzątanie na życzenie gości | #* codzienne sprzątanie na życzenie gości | ||
|- | |- | ||
| Trzy gwiazdki || | | Trzy gwiazdki || | ||
# Elementy zewnętrzne: | # Elementy zewnętrzne: | ||
#* bezpośrednie wejście do hallu, które nie dopuszcza nadmiernego napływu powietrza z zewnątrz | #* bezpośrednie wejście do hallu, które nie dopuszcza nadmiernego napływu powietrza z zewnątrz | ||
Linia 129: | Linia 112: | ||
#* telefon i faks w recepcji, z którego mogą korzystać goście | #* telefon i faks w recepcji, z którego mogą korzystać goście | ||
#* dostęp do internetu | #* dostęp do internetu | ||
#* instalacja radiowa i telewizyjna | #* instalacja radiowa i telewizyjna | ||
#* winda powyżej kondygnacji 3 | #* winda powyżej kondygnacji 3 | ||
# Funkcje, program obsługowy i użytkowność: | # Funkcje, program obsługowy i użytkowność: | ||
#* hall recepcyjny o powierzchni 20m² | #* hall recepcyjny o powierzchni 20m² | ||
#* ogólnodostępna łazienka zawierająca: umywalki z blatem lub półką, oświetlone lustro, dozownik z płynnym mydłem, pojemnik na odpady, suszarka do rąk lub ręczniki, wieszak na ubrania, WC oddzielne dla kobiet i mężczyzn, pisuar w męskim WC | #* ogólnodostępna łazienka zawierająca: umywalki z blatem lub półką, oświetlone lustro, dozownik z płynnym mydłem, pojemnik na odpady, suszarka do rąk lub ręczniki, wieszak na ubrania, WC oddzielne dla kobiet i mężczyzn, pisuar w męskim WC | ||
Linia 162: | Linia 145: | ||
#* jednolity ubiór poszczególnych służb hotelowych | #* jednolity ubiór poszczególnych służb hotelowych | ||
|- | |- | ||
| Cztery gwiazdki || | | Cztery gwiazdki || | ||
# Elementy zewnętrzne: | # Elementy zewnętrzne: | ||
#* bezpośrednie wejście do hallu, które nie dopuszcza nadmiernego napływu powietrza z zewnątrz | #* bezpośrednie wejście do hallu, które nie dopuszcza nadmiernego napływu powietrza z zewnątrz | ||
Linia 180: | Linia 163: | ||
#* telefon i faks w recepcji, z którego mogą korzystać goście | #* telefon i faks w recepcji, z którego mogą korzystać goście | ||
#* dostęp do internetu | #* dostęp do internetu | ||
#* instalacja radiowa i telewizyjna | #* instalacja radiowa i telewizyjna | ||
#* winda powyżej kondygnacji 2 | #* winda powyżej kondygnacji 2 | ||
#* oddzielna winda towarowa | #* oddzielna winda towarowa | ||
# Funkcje, program obsługowy i użytkowność: | # Funkcje, program obsługowy i użytkowność: | ||
#* hall recepcyjny o powierzchni 30m² | #* hall recepcyjny o powierzchni 30m² | ||
#* ogólnodostępna łazienka zawierająca: umywalki z blatem lub półką, oświetlone lustro, dozownik z płynnym mydłem, pojemnik na odpady, suszarka do rąk lub ręczniki, wieszak na ubrania, WC oddzielne dla kobiet i mężczyzn, pisuar w męskim WC | #* ogólnodostępna łazienka zawierająca: umywalki z blatem lub półką, oświetlone lustro, dozownik z płynnym mydłem, pojemnik na odpady, suszarka do rąk lub ręczniki, wieszak na ubrania, WC oddzielne dla kobiet i mężczyzn, pisuar w męskim WC | ||
Linia 216: | Linia 199: | ||
#* jednolity ubiór poszczególnych służb hotelowych | #* jednolity ubiór poszczególnych służb hotelowych | ||
|- | |- | ||
| Pięć gwiazdek || | | Pięć gwiazdek || | ||
# Elementy zewnętrzne: | # Elementy zewnętrzne: | ||
#* bezpośrednie wejście do hallu, które nie dopuszcza nadmiernego napływu powietrza z zewnątrz | #* bezpośrednie wejście do hallu, które nie dopuszcza nadmiernego napływu powietrza z zewnątrz | ||
Linia 235: | Linia 218: | ||
#* telefon i faks w recepcji, z którego mogą korzystać goście | #* telefon i faks w recepcji, z którego mogą korzystać goście | ||
#* dostęp do internetu | #* dostęp do internetu | ||
#* instalacja radiowa i telewizyjna | #* instalacja radiowa i telewizyjna | ||
#* winda powyżej kondygnacji | #* winda powyżej kondygnacji | ||
#* oddzielna winda towarowa | #* oddzielna winda towarowa | ||
# Funkcje, program obsługowy i użytkowność: | # Funkcje, program obsługowy i użytkowność: | ||
#* hall recepcyjny o powierzchni 50m² | #* hall recepcyjny o powierzchni 50m² | ||
#* ogólnodostępna łazienka zawierająca: umywalki z blatem lub półką, oświetlone lustro, dozownik z płynnym mydłem, pojemnik na odpady, suszarka do rąk lub ręczniki, wieszak na ubrania, WC oddzielne dla kobiet i mężczyzn, pisuar w męskim WC | #* ogólnodostępna łazienka zawierająca: umywalki z blatem lub półką, oświetlone lustro, dozownik z płynnym mydłem, pojemnik na odpady, suszarka do rąk lub ręczniki, wieszak na ubrania, WC oddzielne dla kobiet i mężczyzn, pisuar w męskim WC | ||
Linia 270: | Linia 253: | ||
#* jednolity ubiór poszczególnych służb hotelowych | #* jednolity ubiór poszczególnych służb hotelowych | ||
|} | |} | ||
<google>n</google> | |||
==Typy hoteli na świecie== | ==Typy hoteli na świecie== | ||
Linia 282: | Linia 267: | ||
*# Hotele przy portach lotniczych - duże, dysponujące obsługą full-service. Restauracje oraz room-service mają wydłużone godziny pracy. | *# Hotele przy portach lotniczych - duże, dysponujące obsługą full-service. Restauracje oraz room-service mają wydłużone godziny pracy. | ||
*# Hotele przy kasynach - oferują niskie ceny za nocleg, tanie posiłki i gamę gier rozrywkowych. Większość przychodów w tego typu hotelach jest uzyskiwane z opłat za gry hazardowe. | *# Hotele przy kasynach - oferują niskie ceny za nocleg, tanie posiłki i gamę gier rozrywkowych. Większość przychodów w tego typu hotelach jest uzyskiwane z opłat za gry hazardowe. | ||
*# Hotele oferujące długie pobyty - oferują kuchnię z pełnym wyposażeniem, bezpłatne śniadanie kontynentalne, wieczorny cocktail. Przeznaczone dla podróżnych spędzających długi czas w danym miejscu, np. biznesmenów | *# Hotele oferujące długie pobyty - oferują kuchnię z pełnym wyposażeniem, bezpłatne śniadanie kontynentalne, wieczorny cocktail. Przeznaczone dla podróżnych spędzających długi czas w danym miejscu, np. biznesmenów (Sala 2008, s. 23-27) | ||
==Największe koncerny i marki hotelowe na świecie== | ==Największe koncerny i marki hotelowe na świecie== | ||
Linia 296: | Linia 281: | ||
* Marriott | * Marriott | ||
* Comfort | * Comfort | ||
* Hilton | * Hilton (Sala 2008, s. 113-116, 128-130) | ||
'''Zobacz także''': [[Rekomendacja hotelu]] | '''Zobacz także''': [[Rekomendacja hotelu]] | ||
{{infobox5|list1={{i5link|a=[[Motel]]}} — {{i5link|a=[[Dom wycieczkowy]]}} — {{i5link|a=[[Pensjonat]]}} — {{i5link|a=[[Schronisko młodzieżowe]]}} — {{i5link|a=[[Pole biwakowe]]}} — {{i5link|a=[[Schronisko]]}} — {{i5link|a=[[Kategoryzacja hoteli]]}} — {{i5link|a=[[Jakość transportu lotniczego]]}} — {{i5link|a=[[Droga ekspresowa]]}} }} | |||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
* Hundert M., Pawlicz A. (2014) | <noautolinks> | ||
* Hundert M., Pawlicz A. (2014), ''[https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/14733/EPT%201%20%2825%29%202014%20Pawlicz_Hundert.pdf?sequence=1&isAllowed=y Wybrane czynniki wpływające na ceny usług hotelarskich w polskich miastach wojewódzkich]'', Zeszyty naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego nr 805 | |||
* Koman S., Kubicki M. (1996) | * Koman S., Kubicki M. (1996), ''Poradnik ekonomiczny dla hotelarzy'', Wydawnictwo Polskie Hotele, Warszawa | ||
* Królikowski Z. (2010) | * Królikowski Z. (2010), ''[https://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-7547a4d2-fc94-4082-a60c-c7ab7f574c37 Wydatki na hotele i restauracje, kulturę i rekreację w gospodarstwach domowych w latach 1998-2008]'', Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis, nr 61 | ||
* '' | * ''Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie'', [https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20041881945 Dz.U. 2004 nr 188 poz. 1945] | ||
* Sala J. (2008) | * Sala J. (2008), ''Formy współczesnego hotelarstwa'', Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków | ||
* Turkowski M. (2010) | * Turkowski M. (2010), ''Marketing usług hotelarskich'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa | ||
* ''[ | * ''Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych'' [https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU19971330884 Dz.U. 1997 nr 133 poz. 884] | ||
* Witkowski | * Witkowski C. (2007), ''Aktywność międzynarodowych systemów hotelowych na polskim rynku'', AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa | ||
</noautolinks> | |||
{{a|Patryk Gębica}} | {{a|Patryk Gębica}} | ||
[[Kategoria: | [[Kategoria:Hotelarstwo]] | ||
{{msg:law}} | {{msg:law}} | ||
{{#metamaster:description|Hotel - zakład oferujący nocleg i wyżywienie za wynagrodzeniem. Istnieje 5 kategorii hoteli różniących się luksusem. }} |
Aktualna wersja na dzień 19:22, 8 sty 2024
Hotel to zakład oferujący podróżnym nocleg i wyżywienie w zamian za wynagrodzenie. Posiada co najmniej 10 pokoi (Koman, Kubicki 1996, s. 15,18) Zaszeregowania obiektów hotelarskich do kategorii hotelu dokonuje marszałek danego województwa. W zależności od wyposażenia hotelu, gamy świadczonych w nim usług, stopnia luksusu i wygody, istnieje pięć kategorii hoteli: najwyższa - pięć gwiazdek; oraz najniższa - jedna gwiazdka (Turkowski 2010, s. 17)
TL;DR
Artykuł opisuje klasyfikację hoteli w Polsce, zgodnie z wymaganiami określonymi przez Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy. Zawiera informacje dotyczące minimalnych wymagań dla hoteli w poszczególnych kategoriach, jak również opisuje różne typy hoteli na świecie, takie jak hotel garni, kurhotel, hotele centralne, kurortowe, przy portach lotniczych i przy kasynach. Artykuł również wymienia największe koncerny i marki hotelowe na świecie.
Klasyfikacja hoteli w Polsce
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, wymagania dla poszczególnych kategorii hoteli są następujące:
Kategoria hotelu | Minimalne wymagania |
---|---|
Jedna gwiazdka |
|
Dwie gwiazdki |
|
Trzy gwiazdki |
|
Cztery gwiazdki |
|
Pięć gwiazdek |
|
Typy hoteli na świecie
- W Niemczech:
- Hotel - obiekt oferujący zakwaterowanie w pokojach, urządzenia oraz pomieszczenia umożliwiające organizację różnego typu imprez i spotkań, powinien posiadać min. 20 pokoi, każdy pokój musi być wyposażony w łazienkę. Ponadto powinien posiadać recepcję, w której obsługuje się gości.
- Hotel garni - mały hotel, w którym oferowane są tylko śniadania.
- Hotel apartamentowy - oferuje mieszkania z zapleczem kuchennym umożliwiającym samodzielne przygotowywanie posiłków. Można jednak skorzystać z restauracji hotelowej.
- Kurhotel - oferuje zakwaterowanie, posiłki oraz usługi medyczno-terapeutyczne.
- W Stanach Zjednoczonych:
- Hotele centralne - zlokalizowane w centrach miast. Oferują różny poziom usług - od luksusowych, po klasę ekonomiczną.
- Hotele kurortowe - w egzotycznych miejscach, przygotowane na przyjęcie rodzin. Oferują całą gamę usług, ale muszą też być nastawione na obsługę dzieci.
- Hotele przy portach lotniczych - duże, dysponujące obsługą full-service. Restauracje oraz room-service mają wydłużone godziny pracy.
- Hotele przy kasynach - oferują niskie ceny za nocleg, tanie posiłki i gamę gier rozrywkowych. Większość przychodów w tego typu hotelach jest uzyskiwane z opłat za gry hazardowe.
- Hotele oferujące długie pobyty - oferują kuchnię z pełnym wyposażeniem, bezpłatne śniadanie kontynentalne, wieczorny cocktail. Przeznaczone dla podróżnych spędzających długi czas w danym miejscu, np. biznesmenów (Sala 2008, s. 23-27)
Największe koncerny i marki hotelowe na świecie
Koncern hotelowy to organizacja, która skupia min. dwa przedsiębiorstwa posiadające odrębną osobowość prawną, które działają w sektorze hotelarstwa. Główne korzyści z przynależności do koncernu hotelowego to możliwość obniżki kosztów poprzez ekonomię skali oraz możliwość tańszego zakupu od dostawców. Do największych koncernów hotelowych na świecie należą:
- InterContinental Hotels Group
- Wyndham Wordlwide
- Marriott Int.
- Hilton Corp.
- Accor
Marka hotelowa odróżnia hotel od konkurencji za pomocą przynajmniej jednego czynnika. Większość znanych marek należy do największych koncernów hotelowych. Wśród największych marek hotelowych wyróżniamy:
- Best Western
- Holiday Inn
- Marriott
- Comfort
- Hilton (Sala 2008, s. 113-116, 128-130)
Zobacz także: Rekomendacja hotelu
Hotel — artykuły polecane |
Motel — Dom wycieczkowy — Pensjonat — Schronisko młodzieżowe — Pole biwakowe — Schronisko — Kategoryzacja hoteli — Jakość transportu lotniczego — Droga ekspresowa |
Bibliografia
- Hundert M., Pawlicz A. (2014), Wybrane czynniki wpływające na ceny usług hotelarskich w polskich miastach wojewódzkich, Zeszyty naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego nr 805
- Koman S., Kubicki M. (1996), Poradnik ekonomiczny dla hotelarzy, Wydawnictwo Polskie Hotele, Warszawa
- Królikowski Z. (2010), Wydatki na hotele i restauracje, kulturę i rekreację w gospodarstwach domowych w latach 1998-2008, Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis, nr 61
- Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, Dz.U. 2004 nr 188 poz. 1945
- Sala J. (2008), Formy współczesnego hotelarstwa, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków
- Turkowski M. (2010), Marketing usług hotelarskich, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
- Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych Dz.U. 1997 nr 133 poz. 884
- Witkowski C. (2007), Aktywność międzynarodowych systemów hotelowych na polskim rynku, AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa
Autor: Patryk Gębica
Treść tego artykułu została oparta na aktach prawnych. Zwróć uwagę, że niektóre akty prawne mogły ulec zmianie od czasu publikacji tego tekstu. |