Model Silvestro: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Zarządzania
m (Infobox update)
 
(LinkTitles.)
Linia 16: Linia 16:




R. Silvestro zaprezentował w 1998 roku [[model]] [[system zarządzania jakością|systemu zarządzania jakością]] dostosowany do specyfiki organizacji [[rodzaje usług|usługowych]]. Składa się on z trzech części: wewnętrzna zawiera kluczowe obszary, środkowa je rozwija, a zewnętrzna pokazuje metody wspomagające działanie [[TQM]] w obszarze usług.  
R. Silvestro zaprezentował w 1998 roku [[model]] [[system zarządzania jakością|systemu zarządzania jakością]] dostosowany do specyfiki organizacji [[rodzaje usług|usługowych]]. Składa się on z trzech części: wewnętrzna zawiera kluczowe obszary, środkowa je rozwija, a zewnętrzna pokazuje metody wspomagające [[działanie]] [[TQM]] w obszarze usług.  


==Kluczowe obszary==
==Kluczowe obszary==
Linia 25: Linia 25:
* [[ciągłe doskonalenie]],  
* [[ciągłe doskonalenie]],  
* eliminację marnotrawstwa,  
* eliminację marnotrawstwa,  
* pomiar [[jakość|jakości]].  
* [[pomiar]] [[jakość|jakości]].  
Orientacja prokliencka w usługach jest wynikiem [[efektywność|efektywnego]] zarządzania oraz interakcji pomiędzy dostawcą a [[klient]]em. Osiągnięcie właściwego nastawienia do klienta wymaga zidentyfikowania [[klient]]ów zewnętrznych i wewnętrznych oraz rozpoznania ich potrzeb. Relacje z dostawcami muszą uwzględniać ich uświadamianie w zakresie potrzeb zewnętrznego klienta w celu zapewnienia właściwego działania łańcucha jakości.
Orientacja prokliencka w usługach jest wynikiem [[efektywność|efektywnego]] zarządzania oraz interakcji pomiędzy dostawcą a [[klient]]em. Osiągnięcie właściwego nastawienia do klienta wymaga zidentyfikowania [[klient]]ów zewnętrznych i wewnętrznych oraz rozpoznania ich potrzeb. Relacje z dostawcami muszą uwzględniać ich uświadamianie w zakresie potrzeb zewnętrznego klienta w celu zapewnienia właściwego działania łańcucha jakości.


Linia 33: Linia 33:
[[Grafika:Model_Silvestro.jpg|right|thumb|400px|frame|Model Silvestro]]
[[Grafika:Model_Silvestro.jpg|right|thumb|400px|frame|Model Silvestro]]
* [[Przywództwo]] w organizacjach usługowych wymaga, podobnie jak w produkcyjnych, orientacji [[strategia|strategii]] na [[potrzeby]] klienta, spłaszczenia [[struktura organizacyjna|struktury organizacyjnej]], ułatwiania i [[motywacja do pracy|stymulowania]] pracy.  
* [[Przywództwo]] w organizacjach usługowych wymaga, podobnie jak w produkcyjnych, orientacji [[strategia|strategii]] na [[potrzeby]] klienta, spłaszczenia [[struktura organizacyjna|struktury organizacyjnej]], ułatwiania i [[motywacja do pracy|stymulowania]] pracy.  
* [[Uprawomocnienie]] jest niezbędne w stosunku do [[pracownik]]ów mających bezpośredni kontakt z klientem tak, aby mógł on załatwić wszystkie sprawy z niewielką liczbą osób. Natomiast w stosunku do pozostałych pracowników powinno przyjąć taki zakres, jaki jest potrzebny dla świadczenia pomocy "pierwszej linii".  
* [[Uprawomocnienie]] jest niezbędne w stosunku do [[pracownik]]ów mających bezpośredni kontakt z klientem tak, aby mógł on załatwić wszystkie sprawy z niewielką liczbą osób. Natomiast w stosunku do pozostałych pracowników powinno przyjąć taki [[zakres]], jaki jest potrzebny dla świadczenia pomocy "pierwszej linii".  
* Zdaniem R. Silvestro [[ciągłe doskonalenie]] w usługach powinno dotyczyć [[proces]]ów.  
* Zdaniem R. Silvestro [[ciągłe doskonalenie]] w usługach powinno dotyczyć [[proces]]ów.  
* Eliminacja marnotrawstwa w przedsiębiorstwie usługowym wiąże się z wprowadzeniem metod służących wykonywaniu zadań dobrze za pierwszym razem, ale jednocześnie zachęcaniem klientów do zwracania pracownikom uwagi na wszelkie zauważone niedoskonałości.  
* Eliminacja marnotrawstwa w przedsiębiorstwie usługowym wiąże się z wprowadzeniem metod służących wykonywaniu zadań dobrze za pierwszym razem, ale jednocześnie zachęcaniem klientów do zwracania pracownikom uwagi na wszelkie zauważone niedoskonałości.  

Wersja z 21:40, 20 maj 2020

Model Silvestro
Polecane artykuły


R. Silvestro zaprezentował w 1998 roku model systemu zarządzania jakością dostosowany do specyfiki organizacji usługowych. Składa się on z trzech części: wewnętrzna zawiera kluczowe obszary, środkowa je rozwija, a zewnętrzna pokazuje metody wspomagające działanie TQM w obszarze usług.

Kluczowe obszary

Wyodrębniono sześć kluczowych obszarów (R. Silvestro 1998, s. 305 i nast.):

Orientacja prokliencka w usługach jest wynikiem efektywnego zarządzania oraz interakcji pomiędzy dostawcą a klientem. Osiągnięcie właściwego nastawienia do klienta wymaga zidentyfikowania klientów zewnętrznych i wewnętrznych oraz rozpoznania ich potrzeb. Relacje z dostawcami muszą uwzględniać ich uświadamianie w zakresie potrzeb zewnętrznego klienta w celu zapewnienia właściwego działania łańcucha jakości.

Podejścia

Model Silvestro
  • Przywództwo w organizacjach usługowych wymaga, podobnie jak w produkcyjnych, orientacji strategii na potrzeby klienta, spłaszczenia struktury organizacyjnej, ułatwiania i stymulowania pracy.
  • Uprawomocnienie jest niezbędne w stosunku do pracowników mających bezpośredni kontakt z klientem tak, aby mógł on załatwić wszystkie sprawy z niewielką liczbą osób. Natomiast w stosunku do pozostałych pracowników powinno przyjąć taki zakres, jaki jest potrzebny dla świadczenia pomocy "pierwszej linii".
  • Zdaniem R. Silvestro ciągłe doskonalenie w usługach powinno dotyczyć procesów.
  • Eliminacja marnotrawstwa w przedsiębiorstwie usługowym wiąże się z wprowadzeniem metod służących wykonywaniu zadań dobrze za pierwszym razem, ale jednocześnie zachęcaniem klientów do zwracania pracownikom uwagi na wszelkie zauważone niedoskonałości.
  • Ze względu na trudności w uzyskaniu liczbowych danych, ograniczone zastosowanie mają w mierzeniu jakości usług metody statystyczne. Mogą być wykorzystywane głównie w obszarze tzw. back-office oraz w przypadku masowo świadczonych usług.

Metody

Zaproponowany przez R. Silvestro model jest zorientowany na metody i sposoby wdrożenia kluczowych obszarów w organizacjach usługowych, przez co może być wykorzystany do budowy modelu SZJ dla urzędów administracji samorządowej.

Bibliografia

  • Silvestro R., The manufacturing TQM and service quality literatures: synergistic or conflicting paradigms?, International Journal of Quality & Reliability Management, 3/1998, Emerald Group Publishing, Bradford 1998

Autor: Sławomir Wawak