Hotelarstwo: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Zarządzania
m (clean link in heading)
m (cleanup bibliografii i rotten links)
Linia 22: Linia 22:
Hotelarstwo to działalność polegająca na udzielaniu gościnności przyjezdnym. Hotele zapewniają nocleg, wyżywienie, bezpieczeństwo i rozrywkę. Branża hotelarska cechuje się stałą gotowością obiektu, wysokim kosztem inwestycji i sezonowymi wahaniami popytu. Rozwój hotelarstwa zależy od gospodarki, polityki, zamożności społeczeństwa i atrakcyjności turystycznej. Usługi hotelarskie są sezonowe, z intensywną pracą ludzką i oferują różne dodatkowe usługi.
Hotelarstwo to działalność polegająca na udzielaniu gościnności przyjezdnym. Hotele zapewniają nocleg, wyżywienie, bezpieczeństwo i rozrywkę. Branża hotelarska cechuje się stałą gotowością obiektu, wysokim kosztem inwestycji i sezonowymi wahaniami popytu. Rozwój hotelarstwa zależy od gospodarki, polityki, zamożności społeczeństwa i atrakcyjności turystycznej. Usługi hotelarskie są sezonowe, z intensywną pracą ludzką i oferują różne dodatkowe usługi.


== Charakterystyka branży hotelarskiej ==  
== Charakterystyka branży hotelarskiej ==
<google>t</google>
<google>t</google>
Cechy wyróżniające branżę hotelarską to (C. Witkowski 2007, s. 33):  
Cechy wyróżniające branżę hotelarską to (C. Witkowski 2007, s. 33):
* powinność pozostania obiektu w stałej gotowości przez 24 godziny na dobę
* powinność pozostania obiektu w stałej gotowości przez 24 godziny na dobę
* decyzyjność gościa dotycząca wyboru terminu i okresu pobytu oraz miejsca i dodatkowych usług
* decyzyjność gościa dotycząca wyboru terminu i okresu pobytu oraz miejsca i dodatkowych usług
* stosunkowo wysoka kapitałochłonność, duży [[udział]] majątku trwałego w całości majątku przedsiębiorstwa, istotną część kosztów stanowi [[amortyzacja]]  
* stosunkowo wysoka kapitałochłonność, duży [[udział]] majątku trwałego w całości majątku przedsiębiorstwa, istotną część kosztów stanowi [[amortyzacja]]
* duży udział kosztów stałych w strukturze kosztów  
* duży udział kosztów stałych w strukturze kosztów
* sezonowe wahania popytu na [[usługi]] hotelarskie wymuszające niekiedy elastyczną politykę cen
* sezonowe wahania popytu na [[usługi]] hotelarskie wymuszające niekiedy elastyczną politykę cen
* stabilność potencjału – nie jest możliwe szybkie dostosowanie hotelu do zmian popytu
* stabilność potencjału – nie jest możliwe szybkie dostosowanie hotelu do zmian popytu
Linia 35: Linia 35:


== Czynniki wpływające na rozwój hotelarstwa ==
== Czynniki wpływające na rozwój hotelarstwa ==
Warunki rozwoju hotelarstwa to między innymi (C. Witkowski 2007, s. 33):  
Warunki rozwoju hotelarstwa to między innymi (C. Witkowski 2007, s. 33):
* [[rozwój]] gospodarczy państwa
* [[rozwój]] gospodarczy państwa
* sytuacja polityczna i społeczna kraju  
* sytuacja polityczna i społeczna kraju
* [[polityka]] zagraniczna, członkostwo w organizacjach międzynarodowych
* [[polityka]] zagraniczna, członkostwo w organizacjach międzynarodowych
* zamożność społeczeństwa
* zamożność społeczeństwa
* [[położenie geograficzne]], atrakcyjność kulturalna, [[walory]] turystyczne  
* [[położenie geograficzne]], atrakcyjność kulturalna, [[walory]] turystyczne
* bezpieczeństwo wewnętrzne i międzynarodowe
* bezpieczeństwo wewnętrzne i międzynarodowe
* uwarunkowania prawa celnego i dewizowego, przepisy graniczne, wymagania wizowe
* uwarunkowania prawa celnego i dewizowego, przepisy graniczne, wymagania wizowe
* rozwój działalności biznesowej  
* rozwój działalności biznesowej
* [[dostępność]] komunikacyjna
* [[dostępność]] komunikacyjna


== Cechy usług hotelarskich ==  
== Cechy usług hotelarskich ==
Jedną z najbardziej charakterystycznych cech hotelarstwa jest '''sezonowość''', którą może występować w odniesieniu do pory roku, miesiąca, ale również w ciągu dnia (poranki odznaczają się większą intensywnością pracy spowodowaną wyjazdami gości oraz obsługą śniadań). Sezonowe zmiany w obłożeniu hoteli w istotny sposób wpływają na kształtowanie cen pokoi i ich modyfikacje, a także są powodem organizowania różnego rodzaju akcji promocyjnych.
Jedną z najbardziej charakterystycznych cech hotelarstwa jest '''sezonowość''', którą może występować w odniesieniu do pory roku, miesiąca, ale również w ciągu dnia (poranki odznaczają się większą intensywnością pracy spowodowaną wyjazdami gości oraz obsługą śniadań). Sezonowe zmiany w obłożeniu hoteli w istotny sposób wpływają na kształtowanie cen pokoi i ich modyfikacje, a także są powodem organizowania różnego rodzaju akcji promocyjnych.


[[Świadczenie]] usługi oraz korzystanie z niej odbywa się w tym samym miejscu, a czas potrzebny do jej wytworzenia jest krótki. [[Usługodawca]] otrzymuje opinię o jakości usługi szybciej niż ma to miejsce przy sprzedaży dóbr materialnych.
[[Świadczenie]] usługi oraz korzystanie z niej odbywa się w tym samym miejscu, a czas potrzebny do jej wytworzenia jest krótki. [[Usługodawca]] otrzymuje opinię o jakości usługi szybciej niż ma to miejsce przy sprzedaży dóbr materialnych.
Kontakt personelu zatrudnionego w hotelu z gościem ma charakter bezpośredni, stąd usługę cechuje '''wysoka intensywność pracy ludzkiej'''. Następstwem tego jest duży udział wynagrodzeń pracowników w kosztach generowanych przez [[hotel]].  
Kontakt personelu zatrudnionego w hotelu z gościem ma charakter bezpośredni, stąd usługę cechuje '''wysoka intensywność pracy ludzkiej'''. Następstwem tego jest duży udział wynagrodzeń pracowników w kosztach generowanych przez [[hotel]].


Usługi dodatkowe oferowane przez hotel '''uzupełniają się wzajemnie''', często oferowane są w pakietach i są dostosowywane do upodobań i przyzwyczajeń gości. Wśród nich można wyróżnić również '''usługi nieodpłatne''', których [[zakres]] warunkuje standard hotelu. Najczęściej występujące to budzenie gości, [[zmiana]] pościeli i ręczników czy możliwość skorzystania z depozytu lub przechowalni bagażu (T. Tulibacki 2009 s.83).  
Usługi dodatkowe oferowane przez hotel '''uzupełniają się wzajemnie''', często oferowane są w pakietach i są dostosowywane do upodobań i przyzwyczajeń gości. Wśród nich można wyróżnić również '''usługi nieodpłatne''', których [[zakres]] warunkuje standard hotelu. Najczęściej występujące to budzenie gości, [[zmiana]] pościeli i ręczników czy możliwość skorzystania z depozytu lub przechowalni bagażu (T. Tulibacki 2009 s.83).


Coraz powszechniejsze stają się usługi, które można określić jako '''"fakultatywne"'''. Oferowane są one na terenie hotelu, jednak dostęp do nich mają również osoby niekorzystające z usług noclegowych danego ośrodka. Zalicza się do nich między innymi restauracje, sklepiki, salony fryzjerskie i kosmetyczne czy możliwość skorzystania z sal konferencyjnych (A. Kowalik 2006, s.170)
Coraz powszechniejsze stają się usługi, które można określić jako '''"fakultatywne"'''. Oferowane są one na terenie hotelu, jednak dostęp do nich mają również osoby niekorzystające z usług noclegowych danego ośrodka. Zalicza się do nich między innymi restauracje, sklepiki, salony fryzjerskie i kosmetyczne czy możliwość skorzystania z sal konferencyjnych (A. Kowalik 2006, s.170)


== Bibliografia ==
==Bibliografia==
* Bień A., Czekaj D. (2015), [http://kolegia.sgh.waw.pl/pl/KES/czasopisma/kwartalnik_szpp/Documents/numer%202(6)%202015/SZPP%20nr%202_2015_A_Bie%C5%84.pdf ''Kształtowanie się polskiego rynku usług hotelarskich w realiach teoretycznych i praktycznych gospodarki XXI wieku.''] "Studia z Polityki Publicznej", nr 2
<noautolinks>
* Bień A., Czekaj D. (2015), ''Kształtowanie się polskiego rynku usług hotelarskich w realiach teoretycznych i praktycznych gospodarki XXI wieku.'' "Studia z Polityki Publicznej", nr 2
* Chudy W., Szopa R., Kucharski M., (2018) [http://doi.prz.edu.pl/pl/pdf/zim/321 ''Analiza wykorzystania miejsc noclegowych w przedsiębiorstwach hotelarskich w świetle badań''] "Modern Management Review", nr 25, s. 23-36
* Chudy W., Szopa R., Kucharski M., (2018) [http://doi.prz.edu.pl/pl/pdf/zim/321 ''Analiza wykorzystania miejsc noclegowych w przedsiębiorstwach hotelarskich w świetle badań''] "Modern Management Review", nr 25, s. 23-36
* Firlej K., Spychalska B. (2015), [http://www.kpsw.edu.pl/pobierz/wydawnictwo/re8/11_firlej_spychalska.pdf ''Wybrane uwarunkowania rozwoju branży hotelarskiej w Polsce''], "Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy", nr 8.
* Firlej K., Spychalska B. (2015), ''Wybrane uwarunkowania rozwoju branży hotelarskiej w Polsce'', "Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy", nr 8
* Konsewicz G., Grabowski J. (1980), ''Hotelarstwo, cz. I'', Centrum Kształcenia Ustawicznego'', Jelenia Góra
* Konsewicz G., Grabowski J. (1980), ''Hotelarstwo, cz. I'', Centrum Kształcenia Ustawicznego'', Jelenia Góra
* Kowalik A., Kwieciński M. (2006) [https://r.uek.krakow.pl/bitstream/123456789/2511/1/131277682.pdf ''Dystrybucja usług hotelarskich''], "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 731.
* Kowalik A., Kwieciński M. (2006) ''Dystrybucja usług hotelarskich'', "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 731
* Tulibacki T. (2009), ''[[Organizacja]] Pracy Część 1'', WSiP
* Tulibacki T. (2009), ''Organizacja Pracy Część 1'', WSiP
* Witkowski C. (2007), ''Hotelarstwo cz. 1 - Podstawy hotelarstwa'', Almamer Wyższa Szkoła Ekonomiczna
* Witkowski C. (2007), ''Hotelarstwo cz. 1 - Podstawy hotelarstwa'', Almamer Wyższa Szkoła Ekonomiczna
</noautolinks>


[[Kategoria:Turystyka]]
[[Kategoria:Turystyka]]

Wersja z 12:54, 26 paź 2023

Hotelarstwo
Polecane artykuły

"Hotelarstwo to społecznie zorganizowana działalność usługowa polegająca na udzielaniu gościnności przyjezdnym. Zaspokaja potrzebę wypoczynku, pożywienia, noclegu, higieny, opieki nad zdrowiem i mieniem, rozrywek kulturalnych, łączności z otoczeniem. Hotelarstwo jest podstawową branżą turystyki jako gałęzi gospodarki narodowej. Jest to także zawód polegający na świadczeniu usług udzielania gościny" (G. Konsewicz 1980, s. 10).

Istotą hotelarstwa jest więc udzielanie gościnności za odpowiednią opłatą. Działania hotelów polegają na świadczeniu różnego rodzaju usług, z których najważniejsze polegają na zapewnieniu noclegu i wyżywienia. Uznaje się, że goście meldują się się w hotelach z zasady na krótki czas (C. Witkowski 2007, s. 33).

Hotele oprócz potrzeb niższego rzędu takich jak potrzeba odpoczynku, snu czy zaspokojenia głodu zapewniają również poczucie bezpieczeństwa (zarówno osobistego jak i bezpieczeństwo mienia), są miejscem dostarczającym rozrywki i kontaktów interpersonalnych. Dodatkowo hotele o wyższym standardzie są w stanie zaspokoić potrzebę uznania poprzez np. udostępnienie gościom dostępu do stref VIP czy umożliwienie wpisania się do księgi pamiątkowej (A. Kowalik 2006, s. 170).

TL;DR

Hotelarstwo to działalność polegająca na udzielaniu gościnności przyjezdnym. Hotele zapewniają nocleg, wyżywienie, bezpieczeństwo i rozrywkę. Branża hotelarska cechuje się stałą gotowością obiektu, wysokim kosztem inwestycji i sezonowymi wahaniami popytu. Rozwój hotelarstwa zależy od gospodarki, polityki, zamożności społeczeństwa i atrakcyjności turystycznej. Usługi hotelarskie są sezonowe, z intensywną pracą ludzką i oferują różne dodatkowe usługi.

Charakterystyka branży hotelarskiej

Cechy wyróżniające branżę hotelarską to (C. Witkowski 2007, s. 33):

  • powinność pozostania obiektu w stałej gotowości przez 24 godziny na dobę
  • decyzyjność gościa dotycząca wyboru terminu i okresu pobytu oraz miejsca i dodatkowych usług
  • stosunkowo wysoka kapitałochłonność, duży udział majątku trwałego w całości majątku przedsiębiorstwa, istotną część kosztów stanowi amortyzacja
  • duży udział kosztów stałych w strukturze kosztów
  • sezonowe wahania popytu na usługi hotelarskie wymuszające niekiedy elastyczną politykę cen
  • stabilność potencjału – nie jest możliwe szybkie dostosowanie hotelu do zmian popytu
  • bardzo duża istotność lokalizacji miejsc noclegowych
  • podaż przewyższająca popyt

Czynniki wpływające na rozwój hotelarstwa

Warunki rozwoju hotelarstwa to między innymi (C. Witkowski 2007, s. 33):

  • rozwój gospodarczy państwa
  • sytuacja polityczna i społeczna kraju
  • polityka zagraniczna, członkostwo w organizacjach międzynarodowych
  • zamożność społeczeństwa
  • położenie geograficzne, atrakcyjność kulturalna, walory turystyczne
  • bezpieczeństwo wewnętrzne i międzynarodowe
  • uwarunkowania prawa celnego i dewizowego, przepisy graniczne, wymagania wizowe
  • rozwój działalności biznesowej
  • dostępność komunikacyjna

Cechy usług hotelarskich

Jedną z najbardziej charakterystycznych cech hotelarstwa jest sezonowość, którą może występować w odniesieniu do pory roku, miesiąca, ale również w ciągu dnia (poranki odznaczają się większą intensywnością pracy spowodowaną wyjazdami gości oraz obsługą śniadań). Sezonowe zmiany w obłożeniu hoteli w istotny sposób wpływają na kształtowanie cen pokoi i ich modyfikacje, a także są powodem organizowania różnego rodzaju akcji promocyjnych.

Świadczenie usługi oraz korzystanie z niej odbywa się w tym samym miejscu, a czas potrzebny do jej wytworzenia jest krótki. Usługodawca otrzymuje opinię o jakości usługi szybciej niż ma to miejsce przy sprzedaży dóbr materialnych. Kontakt personelu zatrudnionego w hotelu z gościem ma charakter bezpośredni, stąd usługę cechuje wysoka intensywność pracy ludzkiej. Następstwem tego jest duży udział wynagrodzeń pracowników w kosztach generowanych przez hotel.

Usługi dodatkowe oferowane przez hotel uzupełniają się wzajemnie, często oferowane są w pakietach i są dostosowywane do upodobań i przyzwyczajeń gości. Wśród nich można wyróżnić również usługi nieodpłatne, których zakres warunkuje standard hotelu. Najczęściej występujące to budzenie gości, zmiana pościeli i ręczników czy możliwość skorzystania z depozytu lub przechowalni bagażu (T. Tulibacki 2009 s.83).

Coraz powszechniejsze stają się usługi, które można określić jako "fakultatywne". Oferowane są one na terenie hotelu, jednak dostęp do nich mają również osoby niekorzystające z usług noclegowych danego ośrodka. Zalicza się do nich między innymi restauracje, sklepiki, salony fryzjerskie i kosmetyczne czy możliwość skorzystania z sal konferencyjnych (A. Kowalik 2006, s.170)

Bibliografia

  • Bień A., Czekaj D. (2015), Kształtowanie się polskiego rynku usług hotelarskich w realiach teoretycznych i praktycznych gospodarki XXI wieku. "Studia z Polityki Publicznej", nr 2
  • Chudy W., Szopa R., Kucharski M., (2018) Analiza wykorzystania miejsc noclegowych w przedsiębiorstwach hotelarskich w świetle badań "Modern Management Review", nr 25, s. 23-36
  • Firlej K., Spychalska B. (2015), Wybrane uwarunkowania rozwoju branży hotelarskiej w Polsce, "Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy", nr 8
  • Konsewicz G., Grabowski J. (1980), Hotelarstwo, cz. I, Centrum Kształcenia Ustawicznego, Jelenia Góra
  • Kowalik A., Kwieciński M. (2006) Dystrybucja usług hotelarskich, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 731
  • Tulibacki T. (2009), Organizacja Pracy Część 1, WSiP
  • Witkowski C. (2007), Hotelarstwo cz. 1 - Podstawy hotelarstwa, Almamer Wyższa Szkoła Ekonomiczna

Autor: Natalia Stefańczyk, Oliwia Wilk