Controlling produkcji
Controlling produkcji |
---|
Polecane artykuły |
Controlling produkcji to element systemu controllingu przedsiębiorstwa, który wykorzystując różne instrumenty wspiera działania kierownictwa w zakresie planowania, realizacji i kontroli procesu produkcji pozwalając na osiąganie założonych celów.
Zadania controllingu produkcji (M.Sierpińska, B.Niedbała, s.345):
- wzrost produktywności poprzez kontrolę i planowanie, można to także uzyskać skracając czas produkcji
- zapewnienie optymalnego programu produkcji poprzez kontrolę kosztów stałych produkcji, długość procesu produkcyjnego oraz magazynowania
- wyznaczenie zaangażowania kapitałowego czyli wykorzystanie posiadanych środków trwałych a także jego zmniejszenie.
- określeniu zaangażowania kapitałowego (wykorzystanie posiadanych środków trwałych)
Cele controllingu produkcji (M.Sierpińska, B.Niedbała, s.345):
- finansowe - marże pokrycia na wysokim poziomie, a także maksymalne wykorzystanie zdolności produkcyjnych
- ilościowe/jakościowe - niewielka ilość odpadów, dobra jakość produktu, stosowanie się do norm ISO
- czasowe - krótkie czasy dostawy i ich przebiegu
- ekologiczne - dbanie o środowisko naturalne poprze ograniczenie emisji szkodliwych odpadów, a także zmniejszenie zużycia jego zasobów
- elastyczności - możliwość dostosowania się do zmian panujących na rynku, zapewnienie rozwoju pracowników przez podniesienie jego kwalifikacji
- socjalne - zapewnienie pracownikowi dobrych warunków pracy, bezpieczeństwa jego stanowiska
Planowanie produkcji
W celu rozpoczęcia wytwarzania jakiegoś produktu należy wcześniej ustalić co produkować, jak produkować oraz w jakiej ilości. Należy także ustalić plan techniczny który ma sprawdzić czy ustalona wielkość sprzedaży i zapasy wyrobów gotowych w magazynie są możliwe do osiągnięcia. Czynniki planowania produkcji jakie należy uwzględnić to wielkość sprzedaży ustalona poprzez działy sprzedaży i marketingu, ilość wyrobów gotowych w magazynie na początek i na koniec okresu, ilość zakupionych materiałów ustalenie obecnej ilości.
Controller produkcji w planach musisz zawrzeć takiej elementy jak (E.Nowak 2011, s.43):
- rodzaj wytwarzanego produktu oraz technologia jego wytwarzania
- posiadany majątek produkcyjny który może zapewnić realizację celu produkcyjnego
- zdolności i kwalifikacje pracowników produkcyjnych
- organizacja dostaw materiałów i surowców do produkcji
- organizacja odbioru wytworzonych produktów do magazynu
- program produkcji wraz ze zdolnościami produkcyjnymi.
- plan kosztów produkcji
Wąskie gardło w produkcji
Wąskie gardło w produkcji może być przyczyną niedoboru takich czynników, jak technologia lub pracownicy. Powoduje ono ograniczenie wielkości produkcji i hamuje inne czynności w łańcuchu ściśle powiązanych ze sobą stanowisk. W najgorszej sytuacji może nawet doprowadzić do zahamowania produkcji. Wąskie gardło najczęściej dotyczy czynności, które trwają najdłużej i są przydzielone niewłaściwej liczbie zatrudnionych pracowników. Wąskie gardło jest również postrzegane jako stanowisko o najniższych możliwościach produkcyjnych. Tego typu miejsce ogranicza przepływ towarów i materiałów, tworząc jednocześnie granice wydajności dla całego systemu produkcyjnego. Ponieważ wąskie gardło w produkcji wyznacza efektywność całego systemu produkcyjnego, bardzo często opiera się na nim harmonogram pracy tegoż systemu. Wąskie gardło może także spowodować problemy z funkcjonowaniem przedsiębiorstwa na danym rynku oraz wytwarzaniem wysokiej jakości produktów. Wąskie gardło jest zasobem, na którym nie ma możliwości nadrobienia zaległych lub opóźnionych zleceń produkcyjnych. Do identyfikacji i eliminacji wąskich gardeł służy teoria ograniczeń(A.Koliński, A.Tomkowiak 2011 s.2-4)
Z punktu widzenia występowania wąskich gardeł, wyróżnia się następujące podejścia do planowania produkcji gdy w procesie produkcyjnym:
- nie występuje wąskie gardło,
- występuje jedno wąskie gardło,
- wiele wąskich gardeł
Bibliografia
- Kochalski C., Zerbst S. (2013), Controlling produkcji przy wykorzystaniu metody ABC XYZ Studium przypadku, Zeszyty naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego nr 786 Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia nr 64/1
- Koliński A. (2011), Przegląd metod i technik oceny efektywności procesu produkcyjnego Logistyka 5/2011
- Koliński A., Tomkowiak A. (2010), Wykorzystanie koncepcji analizy wąskich gardeł w zarządzaniu produkcją Wyższa Szkoła Logistyki
- Nowak E. (red.) (2011), Controlling w działalności przedsiębiorstwa, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
- Plich M., Rypińska P., Trojanowska J., Koliński A.(2011), Wykorzystanie wybranych metod planowania i sterowania produkcją w controllingu produkcji Logistyka 5/2011
- Sierpińska M., Niedbała B. (2003), Controlling operacyjny w przedsiębiorstwie, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
Autor: Justyna Pietras