Przydatność: Różnice pomiędzy wersjami
Z Encyklopedia Zarządzania
m (Infobox update) |
(LinkTitles.) |
||
Linia 15: | Linia 15: | ||
'''Przydatność''' – nadawanie się do czegoś, zdatność, użyteczność [''Uniwersalny słownik języka polskiego'' 2003, s. 778]. Pojęcie to szeroko rozumiane zawiera wiele aspektów: | '''Przydatność''' – nadawanie się do czegoś, zdatność, [[użyteczność]] [''Uniwersalny słownik języka polskiego'' 2003, s. 778]. Pojęcie to szeroko rozumiane zawiera wiele aspektów: | ||
* Przydatność użytkowa - termin ten w znaczeniu historycznym związany jest z systemem transakcji handlowych bezpośrednich między wytwórcą a konsumentem; w przeszłości wartość użytkowa miała większe znaczenie niż obecnie, ponieważ określała, w jakim stopniu dany produkt lub usługa odpowiadały indywidualnym potrzebom danego użytkownika; z czasem, wraz ze stopniowym tworzeniem się komórek handlowych, pojawiła się potrzeba wprowadzenia specyfikacji właściwości produktu – w ten sposób doszło do wyodrębnienia dwóch kryteriów przydatności użytkowej, tj. jakości projektowej, czyli klasy produktu, oraz jakości wykonania; w związku z coraz większą ilością złożonych produktów o dużej trwałości wyróżniono dalsze dwa parametry przydatności użytkowej: dyspozycyjność oraz stopień obsługi technicznej [R. Karaszewski 2005, s. 26]. | * Przydatność użytkowa - termin ten w znaczeniu historycznym związany jest z systemem transakcji handlowych bezpośrednich między wytwórcą a konsumentem; w przeszłości [[wartość]] użytkowa miała większe znaczenie niż obecnie, ponieważ określała, w jakim stopniu dany [[produkt]] lub [[usługa]] odpowiadały indywidualnym potrzebom danego użytkownika; z czasem, wraz ze stopniowym tworzeniem się komórek handlowych, pojawiła się [[potrzeba]] wprowadzenia specyfikacji właściwości produktu – w ten sposób doszło do wyodrębnienia dwóch kryteriów przydatności użytkowej, tj. jakości projektowej, czyli klasy produktu, oraz jakości wykonania; w związku z coraz większą ilością złożonych produktów o dużej trwałości wyróżniono dalsze dwa parametry przydatności użytkowej: [[dyspozycyjność]] oraz stopień obsługi technicznej [R. Karaszewski 2005, s. 26]. | ||
* Przydatność użytkowa produktu - koncepcja produktu musi zawierać wymagania i oczekiwania klienta, który jest punktem wyjścia wszystkich działań w przedsiębiorstwie. To klient ocenia jakość oferowanego produktu i, tak jak sędzia wydaje werdykt o jego przydatności do wykorzystania. Ocenie tej podlegają takie parametry wyrobu jak: projekt, wykonanie, dostępność produktu, bezpieczeństwo użytkowania oraz możliwość jego wykorzystania [Z. Zymonik 2002, s. 70]. | * Przydatność użytkowa produktu - koncepcja produktu musi zawierać wymagania i oczekiwania klienta, który jest punktem wyjścia wszystkich działań w przedsiębiorstwie. To [[klient]] ocenia jakość oferowanego produktu i, tak jak sędzia wydaje werdykt o jego przydatności do wykorzystania. Ocenie tej podlegają takie parametry wyrobu jak: [[projekt]], wykonanie, [[dostępność]] produktu, bezpieczeństwo użytkowania oraz możliwość jego wykorzystania [Z. Zymonik 2002, s. 70]. | ||
* Przydatność jako doniosłość teoretyczna pojęcia - to, najogólniej rzecz biorąc, jego przydatność do formułowania praw ogólnych. Im większą liczbę praw potrafimy sformułować o desygnatach danego pojęcia, bądź inaczej: w im większą liczbę praw dane pojęcie jest uwikłane pośrednio lub bezpośrednio, tym większa jest jego teoretyczna doniosłość [S. Nowak 2007, s. 192]. | * Przydatność jako doniosłość teoretyczna pojęcia - to, najogólniej rzecz biorąc, jego przydatność do formułowania praw ogólnych. Im większą liczbę praw potrafimy sformułować o desygnatach danego pojęcia, bądź inaczej: w im większą liczbę praw [[dane]] pojęcie jest uwikłane pośrednio lub bezpośrednio, tym większa jest jego teoretyczna doniosłość [S. Nowak 2007, s. 192]. | ||
* Przydatność w teorii - każdy sumienny praktyk z łatwością stwierdzi przydatność szerokich ram teorii, którymi może się posłużyć jako miernikiem swoich osobistych osiągnięć i które mogą mu dostarczyć "zestawu pytań kontrolnych" ułatwiających sprawdzenie, czy w swych codziennych poczynaniach pamiętał o wszystkich ważnych okolicznościach [J. Zieleniewski 1964, s. 22]. | * Przydatność w teorii - każdy sumienny praktyk z łatwością stwierdzi przydatność szerokich ram teorii, którymi może się posłużyć jako miernikiem swoich osobistych osiągnięć i które mogą mu dostarczyć "zestawu pytań kontrolnych" ułatwiających sprawdzenie, czy w swych codziennych poczynaniach pamiętał o wszystkich ważnych okolicznościach [J. Zieleniewski 1964, s. 22]. | ||
* Przydatność przerobowa – przydatność do przemysłowego przerobu wynikająca z odpowiednich cech morfologicznych i odmianowych (smak, zapach, barwa, konsystencja) [Słownik pojęć towaroznawczych 1995, s. 136] – w kontekście spożywczym. | * Przydatność przerobowa – przydatność do przemysłowego przerobu wynikająca z odpowiednich cech morfologicznych i odmianowych (smak, zapach, barwa, konsystencja) [Słownik pojęć towaroznawczych 1995, s. 136] – w kontekście spożywczym. | ||
Linia 25: | Linia 25: | ||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
* Karaszewski R., Zarządzanie jakością, Dom Organizatora, Toruń 2005 | * Karaszewski R., [[Zarządzanie]] jakością, Dom Organizatora, Toruń 2005 | ||
* Nowak S., Metodologia badań społecznych, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007 | * Nowak S., [[Metodologia]] badań społecznych, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007 | ||
* ''Słownik pojęć towaroznawczych'' red. I. Duda, Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Wydawnictwo Uczelniane, Kraków 1995 | * ''Słownik pojęć towaroznawczych'' red. I. Duda, Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Wydawnictwo Uczelniane, Kraków 1995 | ||
* Zieleniewski J., Organizacja zespołów ludzkich. Wstęp do teorii organizacji i kierowania, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 196 | * Zieleniewski J., [[Organizacja]] zespołów ludzkich. Wstęp do teorii organizacji i kierowania, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 196 | ||
* Zymonik Z., Koszty jakości w zarządzaniu przedsiębiorstwem. (Prace Naukowe Instytutu Organizacji i Zarządzania Politechniki Wrocławskiej. Monografie, nr 33), Wydawnictwo Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 2002 | * Zymonik Z., [[Koszty]] jakości w zarządzaniu przedsiębiorstwem. (Prace Naukowe Instytutu Organizacji i Zarządzania Politechniki Wrocławskiej. Monografie, nr 33), Wydawnictwo Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 2002 | ||
{{a|Wilk Dawid}} | {{a|Wilk Dawid}} | ||
[[Kategoria:Towaroznawstwo]] | [[Kategoria:Towaroznawstwo]] | ||
[[Kategoria:Pojęcia podstawowe]] | [[Kategoria:Pojęcia podstawowe]] |
Wersja z 06:40, 21 maj 2020
Przydatność |
---|
Polecane artykuły |
Przydatność – nadawanie się do czegoś, zdatność, użyteczność [Uniwersalny słownik języka polskiego 2003, s. 778]. Pojęcie to szeroko rozumiane zawiera wiele aspektów:
- Przydatność użytkowa - termin ten w znaczeniu historycznym związany jest z systemem transakcji handlowych bezpośrednich między wytwórcą a konsumentem; w przeszłości wartość użytkowa miała większe znaczenie niż obecnie, ponieważ określała, w jakim stopniu dany produkt lub usługa odpowiadały indywidualnym potrzebom danego użytkownika; z czasem, wraz ze stopniowym tworzeniem się komórek handlowych, pojawiła się potrzeba wprowadzenia specyfikacji właściwości produktu – w ten sposób doszło do wyodrębnienia dwóch kryteriów przydatności użytkowej, tj. jakości projektowej, czyli klasy produktu, oraz jakości wykonania; w związku z coraz większą ilością złożonych produktów o dużej trwałości wyróżniono dalsze dwa parametry przydatności użytkowej: dyspozycyjność oraz stopień obsługi technicznej [R. Karaszewski 2005, s. 26].
- Przydatność użytkowa produktu - koncepcja produktu musi zawierać wymagania i oczekiwania klienta, który jest punktem wyjścia wszystkich działań w przedsiębiorstwie. To klient ocenia jakość oferowanego produktu i, tak jak sędzia wydaje werdykt o jego przydatności do wykorzystania. Ocenie tej podlegają takie parametry wyrobu jak: projekt, wykonanie, dostępność produktu, bezpieczeństwo użytkowania oraz możliwość jego wykorzystania [Z. Zymonik 2002, s. 70].
- Przydatność jako doniosłość teoretyczna pojęcia - to, najogólniej rzecz biorąc, jego przydatność do formułowania praw ogólnych. Im większą liczbę praw potrafimy sformułować o desygnatach danego pojęcia, bądź inaczej: w im większą liczbę praw dane pojęcie jest uwikłane pośrednio lub bezpośrednio, tym większa jest jego teoretyczna doniosłość [S. Nowak 2007, s. 192].
- Przydatność w teorii - każdy sumienny praktyk z łatwością stwierdzi przydatność szerokich ram teorii, którymi może się posłużyć jako miernikiem swoich osobistych osiągnięć i które mogą mu dostarczyć "zestawu pytań kontrolnych" ułatwiających sprawdzenie, czy w swych codziennych poczynaniach pamiętał o wszystkich ważnych okolicznościach [J. Zieleniewski 1964, s. 22].
- Przydatność przerobowa – przydatność do przemysłowego przerobu wynikająca z odpowiednich cech morfologicznych i odmianowych (smak, zapach, barwa, konsystencja) [Słownik pojęć towaroznawczych 1995, s. 136] – w kontekście spożywczym.
Bibliografia
- Karaszewski R., Zarządzanie jakością, Dom Organizatora, Toruń 2005
- Nowak S., Metodologia badań społecznych, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007
- Słownik pojęć towaroznawczych red. I. Duda, Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Wydawnictwo Uczelniane, Kraków 1995
- Zieleniewski J., Organizacja zespołów ludzkich. Wstęp do teorii organizacji i kierowania, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 196
- Zymonik Z., Koszty jakości w zarządzaniu przedsiębiorstwem. (Prace Naukowe Instytutu Organizacji i Zarządzania Politechniki Wrocławskiej. Monografie, nr 33), Wydawnictwo Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 2002
Autor: Wilk Dawid