Dom wycieczkowy: Różnice pomiędzy wersjami
m (Dodanie MetaData Description) |
m (cleanup bibliografii i rotten links) |
||
Linia 13: | Linia 13: | ||
</ul> | </ul> | ||
}} | }} | ||
'''Dom wycieczkowy''' to obiekt hotelarski, który świadczy podstawowe [[usługi]] i jest przystosowany głównie do samoobsługi gości. Musi posiadać przynajmniej 30 miejsc noclegowych. (Koman, Kubicki 1996, s. 18) W zależności od rodzaju i zakresu oferowanych usług, domy wycieczkowe dzieli się na trzy kategorie oznakowane cyframi rzymskimi: najniższa - [[kategoria]] III oraz najwyższa - kategoria I. (Sala 2008, s. 21) | '''Dom wycieczkowy''' to obiekt hotelarski, który świadczy podstawowe [[usługi]] i jest przystosowany głównie do samoobsługi gości. Musi posiadać przynajmniej 30 miejsc noclegowych. (Koman, Kubicki 1996, s. 18) W zależności od rodzaju i zakresu oferowanych usług, domy wycieczkowe dzieli się na trzy kategorie oznakowane cyframi rzymskimi: najniższa - [[kategoria]] III oraz najwyższa - kategoria I. (Sala 2008, s. 21) | ||
Linia 22: | Linia 20: | ||
==Klasyfikacja domów wycieczkowych w Polsce== | ==Klasyfikacja domów wycieczkowych w Polsce== | ||
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, wymagania dla poszczególnych kategorii domów wycieczkowych są następujące: | Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, wymagania dla poszczególnych kategorii domów wycieczkowych są następujące: | ||
<google>t</google> | <google>t</google> | ||
{| class="wikitable" | {| class="wikitable" | ||
Linia 28: | Linia 26: | ||
! Kategoria domu wycieczkowego !! Minimalne wymagania | ! Kategoria domu wycieczkowego !! Minimalne wymagania | ||
|- | |- | ||
| Kategoria III || | | Kategoria III || | ||
# Instalacje w budynku: | # Instalacje w budynku: | ||
#* ogrzewanie zapewniające zimą temperaturę powyżej 19°C | #* ogrzewanie zapewniające zimą temperaturę powyżej 19°C | ||
Linia 63: | Linia 61: | ||
#* wydzielona sala do samodzielnego przygotowywania i spożywania posiłków | #* wydzielona sala do samodzielnego przygotowywania i spożywania posiłków | ||
|- | |- | ||
| Kategoria II || | | Kategoria II || | ||
# Zagospodarowanie terenu: | # Zagospodarowanie terenu: | ||
#* bezpośrednie wejście do hallu | #* bezpośrednie wejście do hallu | ||
Linia 105: | Linia 103: | ||
#* podawanie śniadań | #* podawanie śniadań | ||
|- | |- | ||
| Kategoria I || | | Kategoria I || | ||
# Zagospodarowanie terenu: | # Zagospodarowanie terenu: | ||
#* bezpośrednie wejście do hallu | #* bezpośrednie wejście do hallu | ||
Linia 149: | Linia 147: | ||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
<noautolinks> | |||
* ''[http://bip.rbip.wzp.pl/sites/bip.wzp.pl/files/articles/rozporzadzeniewsprawieobiektowhotelarskich.tekstujednolicony.pdf Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie]'', s. 21-23 | |||
* Koman S., Kubicki M. (1996). ''Poradnik ekonomiczny dla hotelarzy'', Wydawnictwo Polskie Hotele, Warszawa | * Koman S., Kubicki M. (1996). ''Poradnik ekonomiczny dla hotelarzy'', Wydawnictwo Polskie Hotele, Warszawa | ||
* Olszewska B. (1989). ''[http://dspace.uni.lodz.pl/xmlui/bitstream/handle/11089/23701/41_turyzm5_Acta_Universitatis_Lodziensis_Turyzm_V_1989_%5b137%5d.pdf?sequence=1&isAllowed=y Funkcja turystyczno-wypoczynkowa Mrągowa]'', Acta Universitatis Lodziensis, Turyzm 5, s. 41-65 | * Olszewska B. (1989). ''[http://dspace.uni.lodz.pl/xmlui/bitstream/handle/11089/23701/41_turyzm5_Acta_Universitatis_Lodziensis_Turyzm_V_1989_%5b137%5d.pdf?sequence=1&isAllowed=y Funkcja turystyczno-wypoczynkowa Mrągowa]'', Acta Universitatis Lodziensis, Turyzm 5, s. 41-65 | ||
* Sala J. (2008). ''Formy współczesnego hotelarstwa'', Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków | * Sala J. (2008). ''Formy współczesnego hotelarstwa'', Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków | ||
* Spychała A. (2009). '' | * Spychała A. (2009). ''Zagospodarowanie turystyczne Parku Krajobrazowego "Dolina Baryczy"'', Problemy Ekologii Krajobrazu, T. XXV, s. 85-93 | ||
* Szpilko D., Ziółkowski R. (2010). ''[http://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BPB9-0007-0015 Zagospodarowanie turystyczne obszarów chronionych województwa podlaskiego]'', | * Szpilko D., Ziółkowski R. (2010). ''[http://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BPB9-0007-0015 Zagospodarowanie turystyczne obszarów chronionych województwa podlaskiego]'', Ekonomia i Zarządzanie vol. 2 nr 1, s. 52-73 | ||
* Turkowski M. (2010). '' | * Turkowski M. (2010). ''Marketing usług hotelarskich'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa | ||
* ''[ | * ''Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych'' [https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU19971330884 Dz.U. 1997 nr 133 poz. 884] | ||
* Witkowski Cz. (2007). ''Aktywność międzynarodowych systemów hotelowych na polskim rynku'', AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa | * Witkowski Cz. (2007). ''Aktywność międzynarodowych systemów hotelowych na polskim rynku'', AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa | ||
</noautolinks> | |||
{{a|Patryk Gębica}} | {{a|Patryk Gębica}} |
Wersja z 10:10, 27 paź 2023
Dom wycieczkowy |
---|
Polecane artykuły |
Dom wycieczkowy to obiekt hotelarski, który świadczy podstawowe usługi i jest przystosowany głównie do samoobsługi gości. Musi posiadać przynajmniej 30 miejsc noclegowych. (Koman, Kubicki 1996, s. 18) W zależności od rodzaju i zakresu oferowanych usług, domy wycieczkowe dzieli się na trzy kategorie oznakowane cyframi rzymskimi: najniższa - kategoria III oraz najwyższa - kategoria I. (Sala 2008, s. 21)
TL;DR
Artykuł opisuje klasyfikację domów wycieczkowych w Polsce na podstawie wymagań dotyczących instalacji, recepcji, usług, części mieszkalnej i usług gastronomicznych. Istnieją trzy kategorie: III, II i I, różniące się od siebie zakresem i jakością świadczonych usług.
Klasyfikacja domów wycieczkowych w Polsce
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, wymagania dla poszczególnych kategorii domów wycieczkowych są następujące:
Kategoria domu wycieczkowego | Minimalne wymagania |
---|---|
Kategoria III |
|
Kategoria II |
|
Kategoria I |
|
Bibliografia
- Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, s. 21-23
- Koman S., Kubicki M. (1996). Poradnik ekonomiczny dla hotelarzy, Wydawnictwo Polskie Hotele, Warszawa
- Olszewska B. (1989). Funkcja turystyczno-wypoczynkowa Mrągowa, Acta Universitatis Lodziensis, Turyzm 5, s. 41-65
- Sala J. (2008). Formy współczesnego hotelarstwa, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków
- Spychała A. (2009). Zagospodarowanie turystyczne Parku Krajobrazowego "Dolina Baryczy", Problemy Ekologii Krajobrazu, T. XXV, s. 85-93
- Szpilko D., Ziółkowski R. (2010). Zagospodarowanie turystyczne obszarów chronionych województwa podlaskiego, Ekonomia i Zarządzanie vol. 2 nr 1, s. 52-73
- Turkowski M. (2010). Marketing usług hotelarskich, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
- Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych Dz.U. 1997 nr 133 poz. 884
- Witkowski Cz. (2007). Aktywność międzynarodowych systemów hotelowych na polskim rynku, AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa
Autor: Patryk Gębica
Treść tego artykułu została oparta na aktach prawnych. Zwróć uwagę, że niektóre akty prawne mogły ulec zmianie od czasu publikacji tego tekstu. |