Techniki organizatorskie par excellence: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Zarządzania
m (Clean up)
m (Infobox5 upgrade)
Linia 1: Linia 1:
{{infobox4
|list1=
<ul>
<li>[[Metoda chronometrażu]]</li>
<li>[[Wzorcowanie]]</li>
<li>[[SMED]]</li>
<li>[[Badanie metod pracy]]</li>
<li>[[7 narzędzi TQC]]</li>
<li>[[ABC]]</li>
<li>[[Fotografia dnia roboczego]]</li>
<li>[[Zarządzanie czasem wg PMBOK]]</li>
<li>[[Chronometraż]]</li>
</ul>
}}
'''Techniki organizatorskie par excellence''' to zbiór technik, które zostały opracowane z myślą o wsparciu doskonalenia procesów zarządzania. Należą do nich:
'''Techniki organizatorskie par excellence''' to zbiór technik, które zostały opracowane z myślą o wsparciu doskonalenia procesów zarządzania. Należą do nich:
# [[Badanie metod pracy]] polegające na systematycznym rejestrowaniu, analizowaniu oraz wydaniu krytycznej oceny istniejących sposobów wykonania pracy a następnie na zaprojektowaniu i wprowadzeniu w życie metod łatwiejszych i efektywniejszych
# [[Badanie metod pracy]] polegające na systematycznym rejestrowaniu, analizowaniu oraz wydaniu krytycznej oceny istniejących sposobów wykonania pracy a następnie na zaprojektowaniu i wprowadzeniu w życie metod łatwiejszych i efektywniejszych
Linia 34: Linia 19:
# Badanie i organizowanie pracy biurowej obejmujące [[zespół]] technik wykorzystywanych do systematycznego badania i usprawniania organizacji, sposobów pracy.
# Badanie i organizowanie pracy biurowej obejmujące [[zespół]] technik wykorzystywanych do systematycznego badania i usprawniania organizacji, sposobów pracy.
<google>t</google>
<google>t</google>
{{infobox5|list1={{i5link|a=[[Metoda chronometrażu]]}} &mdash; {{i5link|a=[[Wzorcowanie]]}} &mdash; {{i5link|a=[[SMED]]}} &mdash; {{i5link|a=[[Badanie metod pracy]]}} &mdash; {{i5link|a=[[7 narzędzi TQC]]}} &mdash; {{i5link|a=[[ABC]]}} &mdash; {{i5link|a=[[Fotografia dnia roboczego]]}} &mdash; {{i5link|a=[[Zarządzanie czasem wg PMBOK]]}} &mdash; {{i5link|a=[[Chronometraż]]}} }}


==Bibliografia==
==Bibliografia==

Wersja z 05:50, 18 lis 2023

Techniki organizatorskie par excellence to zbiór technik, które zostały opracowane z myślą o wsparciu doskonalenia procesów zarządzania. Należą do nich:

  1. Badanie metod pracy polegające na systematycznym rejestrowaniu, analizowaniu oraz wydaniu krytycznej oceny istniejących sposobów wykonania pracy a następnie na zaprojektowaniu i wprowadzeniu w życie metod łatwiejszych i efektywniejszych
  2. Mierzenie pracy obejmujące zbiór metod i technik służących do wyznaczania struktury zużycia czasu pracy oraz trwania operacji, czynności i ruchów roboczych. Podstawowymi metodami mierzenia pracy są:
  3. Normowanie czasu pracy tworzące rodzinę metod i technik umożliwiających określenie czasowych norm pracy oraz normatywów pracochłonności
  4. Metody wartościowania pracy mające na celu określenie stopnia trudności wykonywania pracy na konkretnych stanowiskach pracy a w konsekwencji do stworzenia podstawy dla konstrukcji systemu płac
  5. Metody koordynowania procesów pracy w czasie czyli zbiór metod i technik służących do koordynacji i kontroli przebiegów procesów pracy w czasie np.:
    • wykresy Gantta
    • harmonogramy Adamieckiego
  6. Organizowanie procesów pracy w przestrzeni, do którego zalicza się zbiór metod służących do rozmieszczania procesów pracy w przestrzeni np.:
  7. Analiza wartości w skład której wchodzi zbiór metod i technik szczegółowych pozwalających polepszać funkcjonalność lub znajdować możliwości redukcji kosztów w systemach, produktach np.:
  8. Badanie i organizowanie pracy biurowej obejmujące zespół technik wykorzystywanych do systematycznego badania i usprawniania organizacji, sposobów pracy.


Techniki organizatorskie par excellenceartykuły polecane
Metoda chronometrażuWzorcowanieSMEDBadanie metod pracy7 narzędzi TQCABCFotografia dnia roboczegoZarządzanie czasem wg PMBOKChronometraż

Bibliografia

  • Martyniak Z. (1975), Organizacja i zarządzanie. 30 problemów teorii i praktyki, Książka i wiedza, Warszawa
  • Stabryła A., Trzcieniecki J. (red.) (1982), Organizacja i zarządzanie. Zarys problematyki, Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Kraków


Autor: Katarzyna Sordyl