Gospodarstwo ekologiczne: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Zarządzania
m (Infobox update)
 
(LinkTitles.)
Linia 15: Linia 15:




'''Gospodarstwo ekologiczne''' - ''system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego, które '''nie zostały przetworzone technologicznie'''. Podstawową zasada jest odrzucenie w procesie produkcji środków chemii rolnej, weterynaryjnej. Dodatkowo gospodarstwo ekologiczne nie powinno znajdować się na terenie narażonym na skażenie przez różnego rodzaju zanieczyszczenia, które mogą być emitowane przez zakłady przemysłowe, drogi czy składowiska odpadów. Rolnictwo ekologiczne charakteryzuje się także zrównoważona produkcja, nieprowadzącą do degradacji środowiska naturalnego. Tak produkowana żywność wyróżnia się '''wysokimi walorami odżywczymi''', '''smakiem''' i '''nie zawiera żadnych hormonów wzrostu''' czy '''sztucznych nawozów'''.'' (Warchał M. (red.) (2016) [https://books.google.pl/books?id=i11DDQAAQBAJ&pg=PA398&dq=gospodarstwo%20ekologiczne&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwij45PV86beAhXhwosKHaNZDFYQ6AEIGzAE&fbclid=IwAR01DgEbAPzwkTonChTeb-xkFbryEwItPyhC-SwKG9yYltA37KdwkDsinlQ#v=onepage&q&f=true ''Cywilizacja zdrowia''], Wydawnictwo internetowe e-bookowo.pl, s. 398)
'''Gospodarstwo ekologiczne''' - ''[[system]] gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego, które '''nie zostały przetworzone technologicznie'''. Podstawową [[zasada]] jest odrzucenie w procesie produkcji środków chemii rolnej, weterynaryjnej. Dodatkowo gospodarstwo ekologiczne nie powinno znajdować się na terenie narażonym na skażenie przez różnego rodzaju zanieczyszczenia, które mogą być emitowane przez zakłady przemysłowe, drogi czy składowiska odpadów. Rolnictwo ekologiczne charakteryzuje się także zrównoważona [[produkcja]], nieprowadzącą do degradacji środowiska naturalnego. Tak produkowana żywność wyróżnia się '''wysokimi walorami odżywczymi''', '''smakiem''' i '''nie zawiera żadnych hormonów wzrostu''' czy '''sztucznych nawozów'''.'' (Warchał M. (red.) (2016) [https://books.google.pl/books?id=i11DDQAAQBAJ&pg=PA398&dq=gospodarstwo%20ekologiczne&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwij45PV86beAhXhwosKHaNZDFYQ6AEIGzAE&fbclid=IwAR01DgEbAPzwkTonChTeb-xkFbryEwItPyhC-SwKG9yYltA37KdwkDsinlQ#v=onepage&q&f=true ''Cywilizacja zdrowia''], Wydawnictwo internetowe e-bookowo.pl, s. 398)


==Gospodarstwo ekologiczne a gospodarstwo o charakterze przemysłowym==
==Gospodarstwo ekologiczne a gospodarstwo o charakterze przemysłowym==
Linia 22: Linia 22:
Do dwóch najpopularniejszych nowoczesnych modeli gospodarstwa rolnego należy '''rolnictwo ekologiczne''' oraz rolnictwo charakteryzujące się dużą ilością zwierząt hodowlanych, bądź sporą powierzchnią gruntów rolnych, a więc mowa tutaj o wyspecjalizowanym '''gospodarstwie o charakterze przemysłowym'''.
Do dwóch najpopularniejszych nowoczesnych modeli gospodarstwa rolnego należy '''rolnictwo ekologiczne''' oraz rolnictwo charakteryzujące się dużą ilością zwierząt hodowlanych, bądź sporą powierzchnią gruntów rolnych, a więc mowa tutaj o wyspecjalizowanym '''gospodarstwie o charakterze przemysłowym'''.


Gospodarstwa ekologiczne to w większości '''małe gospodarstwa''', które cechuje '''wysoka jakość ich produktów''', co ma bezpośredni wpływ na '''cenę''' wyrobów. Konsumenci, którzy coraz częściej zwracają uwagę na pochodzenie kupowanej przez nich żywności, coraz częściej są skłonni zapłacić wyższą cenę za towary ekologiczne, a więc takie w których zawartość środków chemicznych jest naprawdę niewielka. Osoby prowadzące gospodarstwa ekologiczne wystrzegają się nie tylko używania środków chemicznych, ale również urządzeń mechanicznych, dbają w ten sposób o charakterystyczną dla produktów ekologicznych [[jakość]].
Gospodarstwa ekologiczne to w większości '''małe gospodarstwa''', które cechuje '''wysoka jakość ich produktów''', co ma bezpośredni wpływ na '''cenę''' wyrobów. Konsumenci, którzy coraz częściej zwracają uwagę na pochodzenie kupowanej przez nich żywności, coraz częściej są skłonni zapłacić wyższą cenę za [[towary]] ekologiczne, a więc takie w których zawartość środków chemicznych jest naprawdę niewielka. Osoby prowadzące gospodarstwa ekologiczne wystrzegają się nie tylko używania środków chemicznych, ale również urządzeń mechanicznych, dbają w ten sposób o charakterystyczną dla produktów ekologicznych [[jakość]].
Produktami charakterystycznymi dla gospodarstw ekologicznych jest '''nabiał''', w tym na przykład '''długodojrzewające sery''', różnego rodzaju przetwory: '''powidła''', '''dżemy''', '''tradycyjne wędliny'''.  
Produktami charakterystycznymi dla gospodarstw ekologicznych jest '''nabiał''', w tym na przykład '''długodojrzewające sery''', różnego rodzaju przetwory: '''powidła''', '''dżemy''', '''tradycyjne wędliny'''.  


W przypadku gospodarstw o charakterze przemysłowym występuje spory nacisk na '''unowocześnione metody''', '''zakup maszyn''', '''inwestycje w infrastrukturę'''. Tego typu gospodarstwa działają na '''dużo większą skalę''', dzięki temu mogą obniżyć [[koszt jednostkowy|jednostkowe koszty]] produkcji, co bezpośrednio przekłada się na wyższą [[wskaźnik rentowności|rentowność]]. Minusem omawianego gospodarstwa jest znacznie '''niższa jakość''' produktów niż w przypadku wyrobów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, rekompensatą ma być niższa cena. (Jegorow D. (red.) 2012, s. 118)  
W przypadku gospodarstw o charakterze przemysłowym występuje spory nacisk na '''unowocześnione metody''', '''zakup maszyn''', '''[[inwestycje]] w infrastrukturę'''. Tego typu gospodarstwa działają na '''dużo większą skalę''', dzięki temu mogą obniżyć [[koszt jednostkowy|jednostkowe koszty]] produkcji, co bezpośrednio przekłada się na wyższą [[wskaźnik rentowności|rentowność]]. Minusem omawianego gospodarstwa jest znacznie '''niższa jakość''' produktów niż w przypadku wyrobów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, rekompensatą ma być niższa [[cena]]. (Jegorow D. (red.) 2012, s. 118)  


==Porównanie gospodarstwa ekologicznego z konwencjonalnym==
==Porównanie gospodarstwa ekologicznego z konwencjonalnym==


''Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne są często przeciwstawiane sobie nawzajem i to w sposób konfrontacyjny. Takie podejście jest jednak niesłuszne. Oba modele gospodarowania '''nie stanowią dla siebie konkurencji''', ale się '''uzupełniają'''. Rolnictwo konwencjonalne nastawione jest na masową produkcję taniej żywności, na którą jest i będzie duże zapotrzebowanie. Rolnictwo ekologiczne, aby było rentowne musi być nastawione na wytwarzanie wyselekcjonowanych produktów wysokiej jakości, na które również jest zapotrzebowanie, ale w innym segmencie rynku żywnościowego. Wraz ze wzrostem zamożności Polaków ten segment będzie rósł, ale jeszcze przez długi czas nie będzie dominował nad segmentem żywności konwencjonalnej.'' (Jegorow D. (red.) (2012) [https://books.google.pl/books?id=IUvyBQAAQBAJ&pg=PA118&dq=gospodarstwo%20ekologiczne&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwij45PV86beAhXhwosKHaNZDFYQ6AEIEzAC&fbclid=IwAR1ETV6BW8gdu8cJ7Rte9pRbztmkY2GYnafT7pGPo0pV43VB4hfnm-8iCz0#v=onepage&q&f=true ''Wpływ sektora B+R na wzrost konkurencyjności polskiej gospodarki poprzez rozwój innowacji Tom 2''], Chełmskie Stowarzyszenie Rozwoju Społeczno-Gospodarczego CIVIS, Chełm, s. 118)
''Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne są często przeciwstawiane sobie nawzajem i to w sposób konfrontacyjny. Takie podejście jest jednak niesłuszne. Oba [[modele]] gospodarowania '''nie stanowią dla siebie konkurencji''', ale się '''uzupełniają'''. Rolnictwo konwencjonalne nastawione jest na masową produkcję taniej żywności, na którą jest i będzie duże [[zapotrzebowanie]]. Rolnictwo ekologiczne, aby było rentowne musi być nastawione na wytwarzanie wyselekcjonowanych produktów wysokiej jakości, na które również jest zapotrzebowanie, ale w innym segmencie rynku żywnościowego. Wraz ze wzrostem zamożności Polaków ten segment będzie rósł, ale jeszcze przez długi czas nie będzie dominował nad segmentem żywności konwencjonalnej.'' (Jegorow D. (red.) (2012) [https://books.google.pl/books?id=IUvyBQAAQBAJ&pg=PA118&dq=gospodarstwo%20ekologiczne&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwij45PV86beAhXhwosKHaNZDFYQ6AEIEzAC&fbclid=IwAR1ETV6BW8gdu8cJ7Rte9pRbztmkY2GYnafT7pGPo0pV43VB4hfnm-8iCz0#v=onepage&q&f=true ''Wpływ sektora B+R na wzrost konkurencyjności polskiej gospodarki poprzez rozwój innowacji Tom 2''], Chełmskie [[Stowarzyszenie]] Rozwoju Społeczno-Gospodarczego CIVIS, Chełm, s. 118)


{| class="wikitable" border="1"
{| class="wikitable" border="1"
Linia 36: Linia 36:
! Gospodarstwa konwencjonalne
! Gospodarstwa konwencjonalne
|-
|-
| wiele celów działalności: zysk, ale również bioróżnorodność, ochrona  
| wiele celów działalności: [[zysk]], ale również [[bioróżnorodność]], ochrona  
środowiska,
środowiska,
| głównym motywem działalności jest zysk finansowy,
| głównym motywem działalności jest zysk finansowy,
|-
|-
| szeroki wachlarz wytwarzanych produktów,
| szeroki wachlarz wytwarzanych produktów,
| daleko idąca specjalizacja produkcji, w tym genetycznie modyfikowane  
| daleko idąca [[specjalizacja]] produkcji, w tym genetycznie modyfikowane  
uprawy oraz zwierzęta hodowlane,
uprawy oraz zwierzęta hodowlane,
|-
|-

Wersja z 22:28, 19 maj 2020

Gospodarstwo ekologiczne
Polecane artykuły


Gospodarstwo ekologiczne - system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego, które nie zostały przetworzone technologicznie. Podstawową zasada jest odrzucenie w procesie produkcji środków chemii rolnej, weterynaryjnej. Dodatkowo gospodarstwo ekologiczne nie powinno znajdować się na terenie narażonym na skażenie przez różnego rodzaju zanieczyszczenia, które mogą być emitowane przez zakłady przemysłowe, drogi czy składowiska odpadów. Rolnictwo ekologiczne charakteryzuje się także zrównoważona produkcja, nieprowadzącą do degradacji środowiska naturalnego. Tak produkowana żywność wyróżnia się wysokimi walorami odżywczymi, smakiem i nie zawiera żadnych hormonów wzrostu czy sztucznych nawozów. (Warchał M. (red.) (2016) Cywilizacja zdrowia, Wydawnictwo internetowe e-bookowo.pl, s. 398)

Gospodarstwo ekologiczne a gospodarstwo o charakterze przemysłowym

Do dwóch najpopularniejszych nowoczesnych modeli gospodarstwa rolnego należy rolnictwo ekologiczne oraz rolnictwo charakteryzujące się dużą ilością zwierząt hodowlanych, bądź sporą powierzchnią gruntów rolnych, a więc mowa tutaj o wyspecjalizowanym gospodarstwie o charakterze przemysłowym.

Gospodarstwa ekologiczne to w większości małe gospodarstwa, które cechuje wysoka jakość ich produktów, co ma bezpośredni wpływ na cenę wyrobów. Konsumenci, którzy coraz częściej zwracają uwagę na pochodzenie kupowanej przez nich żywności, coraz częściej są skłonni zapłacić wyższą cenę za towary ekologiczne, a więc takie w których zawartość środków chemicznych jest naprawdę niewielka. Osoby prowadzące gospodarstwa ekologiczne wystrzegają się nie tylko używania środków chemicznych, ale również urządzeń mechanicznych, dbają w ten sposób o charakterystyczną dla produktów ekologicznych jakość. Produktami charakterystycznymi dla gospodarstw ekologicznych jest nabiał, w tym na przykład długodojrzewające sery, różnego rodzaju przetwory: powidła, dżemy, tradycyjne wędliny.

W przypadku gospodarstw o charakterze przemysłowym występuje spory nacisk na unowocześnione metody, zakup maszyn, inwestycje w infrastrukturę. Tego typu gospodarstwa działają na dużo większą skalę, dzięki temu mogą obniżyć jednostkowe koszty produkcji, co bezpośrednio przekłada się na wyższą rentowność. Minusem omawianego gospodarstwa jest znacznie niższa jakość produktów niż w przypadku wyrobów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, rekompensatą ma być niższa cena. (Jegorow D. (red.) 2012, s. 118)

Porównanie gospodarstwa ekologicznego z konwencjonalnym

Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne są często przeciwstawiane sobie nawzajem i to w sposób konfrontacyjny. Takie podejście jest jednak niesłuszne. Oba modele gospodarowania nie stanowią dla siebie konkurencji, ale się uzupełniają. Rolnictwo konwencjonalne nastawione jest na masową produkcję taniej żywności, na którą jest i będzie duże zapotrzebowanie. Rolnictwo ekologiczne, aby było rentowne musi być nastawione na wytwarzanie wyselekcjonowanych produktów wysokiej jakości, na które również jest zapotrzebowanie, ale w innym segmencie rynku żywnościowego. Wraz ze wzrostem zamożności Polaków ten segment będzie rósł, ale jeszcze przez długi czas nie będzie dominował nad segmentem żywności konwencjonalnej. (Jegorow D. (red.) (2012) Wpływ sektora B+R na wzrost konkurencyjności polskiej gospodarki poprzez rozwój innowacji Tom 2, Chełmskie Stowarzyszenie Rozwoju Społeczno-Gospodarczego CIVIS, Chełm, s. 118)

Gospodarstwo ekologiczne Gospodarstwa konwencjonalne
wiele celów działalności: zysk, ale również bioróżnorodność, ochrona

środowiska,

głównym motywem działalności jest zysk finansowy,
szeroki wachlarz wytwarzanych produktów, daleko idąca specjalizacja produkcji, w tym genetycznie modyfikowane

uprawy oraz zwierzęta hodowlane,

ograniczona mechanizacja produkcji rolnej, zastosowanie maszyn rolniczych,
zastosowanie nawozów naturalnych, szerokie wykorzystanie nawozów sztucznych, chemicznych środków

ochrony roślin oraz syntetycznych dodatków do pasz,

wysoka cena, ale i na ogół wyższa jakość produktów. niższa cena, ale i często niższa jakość produktów.

Źródło: (Bukowski M. (red.) (2011) 2007-2013.gov.pl/analizyraportypodsumowania/baza_projektow_badawczych_efs/documents/lubelszczyzna06042012_2.pdf Lubelszczyzna 2020. Rozwój, ale w jakim kierunku?, Instytut Badań Strukturalnych, Warszawa, s. 130.)

Bibliografia

Autor: Anna Myrta