Gospodarstwo ekologiczne: Różnice pomiędzy wersjami
m (Dodanie MetaData Description) |
m (cleanup bibliografii i rotten links) |
||
Linia 13: | Linia 13: | ||
</ul> | </ul> | ||
}} | }} | ||
'''Gospodarstwo ekologiczne''' - ''[[system]] gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego, które '''nie zostały przetworzone technologicznie'''. Podstawową [[zasada]] jest odrzucenie w procesie produkcji środków chemii rolnej, weterynaryjnej. Dodatkowo gospodarstwo ekologiczne nie powinno znajdować się na terenie narażonym na skażenie przez różnego rodzaju zanieczyszczenia, które mogą być emitowane przez zakłady przemysłowe, drogi czy składowiska odpadów. Rolnictwo ekologiczne charakteryzuje się także zrównoważona [[produkcja]], nieprowadzącą do degradacji środowiska naturalnego. Tak produkowana żywność wyróżnia się '''wysokimi walorami odżywczymi''', '''smakiem''' i '''nie zawiera żadnych hormonów wzrostu''' czy '''sztucznych nawozów'''.'' (Warchał M. (red.) (2016) [https://books.google.pl/books?id=i11DDQAAQBAJ&pg=PA398&dq=gospodarstwo%20ekologiczne&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwij45PV86beAhXhwosKHaNZDFYQ6AEIGzAE&fbclid=IwAR01DgEbAPzwkTonChTeb-xkFbryEwItPyhC-SwKG9yYltA37KdwkDsinlQ#v=onepage&q&f=true ''Cywilizacja zdrowia''], Wydawnictwo internetowe e-bookowo.pl, s. 398) | '''Gospodarstwo ekologiczne''' - ''[[system]] gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego, które '''nie zostały przetworzone technologicznie'''. Podstawową [[zasada]] jest odrzucenie w procesie produkcji środków chemii rolnej, weterynaryjnej. Dodatkowo gospodarstwo ekologiczne nie powinno znajdować się na terenie narażonym na skażenie przez różnego rodzaju zanieczyszczenia, które mogą być emitowane przez zakłady przemysłowe, drogi czy składowiska odpadów. Rolnictwo ekologiczne charakteryzuje się także zrównoważona [[produkcja]], nieprowadzącą do degradacji środowiska naturalnego. Tak produkowana żywność wyróżnia się '''wysokimi walorami odżywczymi''', '''smakiem''' i '''nie zawiera żadnych hormonów wzrostu''' czy '''sztucznych nawozów'''.'' (Warchał M. (red.) (2016) [https://books.google.pl/books?id=i11DDQAAQBAJ&pg=PA398&dq=gospodarstwo%20ekologiczne&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwij45PV86beAhXhwosKHaNZDFYQ6AEIGzAE&fbclid=IwAR01DgEbAPzwkTonChTeb-xkFbryEwItPyhC-SwKG9yYltA37KdwkDsinlQ#v=onepage&q&f=true ''Cywilizacja zdrowia''], Wydawnictwo internetowe e-bookowo.pl, s. 398) | ||
Linia 26: | Linia 25: | ||
Gospodarstwa ekologiczne to w większości '''małe gospodarstwa''', które cechuje '''wysoka jakość ich produktów''', co ma bezpośredni wpływ na '''cenę''' wyrobów. Konsumenci, którzy coraz częściej zwracają uwagę na pochodzenie kupowanej przez nich żywności, coraz częściej są skłonni zapłacić wyższą cenę za [[towary]] ekologiczne, a więc takie w których zawartość środków chemicznych jest naprawdę niewielka. Osoby prowadzące gospodarstwa ekologiczne wystrzegają się nie tylko używania środków chemicznych, ale również urządzeń mechanicznych, dbają w ten sposób o charakterystyczną dla produktów ekologicznych [[jakość]]. | Gospodarstwa ekologiczne to w większości '''małe gospodarstwa''', które cechuje '''wysoka jakość ich produktów''', co ma bezpośredni wpływ na '''cenę''' wyrobów. Konsumenci, którzy coraz częściej zwracają uwagę na pochodzenie kupowanej przez nich żywności, coraz częściej są skłonni zapłacić wyższą cenę za [[towary]] ekologiczne, a więc takie w których zawartość środków chemicznych jest naprawdę niewielka. Osoby prowadzące gospodarstwa ekologiczne wystrzegają się nie tylko używania środków chemicznych, ale również urządzeń mechanicznych, dbają w ten sposób o charakterystyczną dla produktów ekologicznych [[jakość]]. | ||
Produktami charakterystycznymi dla gospodarstw ekologicznych jest '''nabiał''', w tym na przykład '''długodojrzewające sery''', różnego rodzaju przetwory: '''powidła''', '''dżemy''', '''tradycyjne wędliny'''. | Produktami charakterystycznymi dla gospodarstw ekologicznych jest '''nabiał''', w tym na przykład '''długodojrzewające sery''', różnego rodzaju przetwory: '''powidła''', '''dżemy''', '''tradycyjne wędliny'''. | ||
W przypadku gospodarstw o charakterze przemysłowym występuje spory nacisk na '''unowocześnione metody''', '''zakup maszyn''', '''[[inwestycje]] w infrastrukturę'''. Tego typu gospodarstwa działają na '''dużo większą skalę''', dzięki temu mogą obniżyć [[koszt jednostkowy|jednostkowe koszty]] produkcji, co bezpośrednio przekłada się na wyższą [[wskaźnik rentowności|rentowność]]. Minusem omawianego gospodarstwa jest znacznie '''niższa jakość''' produktów niż w przypadku wyrobów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, rekompensatą ma być niższa [[cena]]. (Jegorow D. (red.) 2012, s. 118) | W przypadku gospodarstw o charakterze przemysłowym występuje spory nacisk na '''unowocześnione metody''', '''zakup maszyn''', '''[[inwestycje]] w infrastrukturę'''. Tego typu gospodarstwa działają na '''dużo większą skalę''', dzięki temu mogą obniżyć [[koszt jednostkowy|jednostkowe koszty]] produkcji, co bezpośrednio przekłada się na wyższą [[wskaźnik rentowności|rentowność]]. Minusem omawianego gospodarstwa jest znacznie '''niższa jakość''' produktów niż w przypadku wyrobów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, rekompensatą ma być niższa [[cena]]. (Jegorow D. (red.) 2012, s. 118) | ||
==Porównanie gospodarstwa ekologicznego z konwencjonalnym== | ==Porównanie gospodarstwa ekologicznego z konwencjonalnym== | ||
Linia 39: | Linia 38: | ||
! Gospodarstwa konwencjonalne | ! Gospodarstwa konwencjonalne | ||
|- | |- | ||
| wiele celów działalności: [[zysk]], ale również [[bioróżnorodność]], ochrona | | wiele celów działalności: [[zysk]], ale również [[bioróżnorodność]], ochrona | ||
środowiska, | środowiska, | ||
| głównym motywem działalności jest zysk finansowy, | | głównym motywem działalności jest zysk finansowy, | ||
|- | |- | ||
| szeroki wachlarz wytwarzanych produktów, | | szeroki wachlarz wytwarzanych produktów, | ||
| daleko idąca [[specjalizacja]] produkcji, w tym genetycznie modyfikowane | | daleko idąca [[specjalizacja]] produkcji, w tym genetycznie modyfikowane | ||
uprawy oraz zwierzęta hodowlane, | uprawy oraz zwierzęta hodowlane, | ||
|- | |- | ||
Linia 51: | Linia 50: | ||
|- | |- | ||
| zastosowanie nawozów naturalnych, | | zastosowanie nawozów naturalnych, | ||
| szerokie wykorzystanie nawozów sztucznych, chemicznych środków | | szerokie wykorzystanie nawozów sztucznych, chemicznych środków | ||
ochrony roślin oraz syntetycznych dodatków do pasz, | ochrony roślin oraz syntetycznych dodatków do pasz, | ||
|- | |- | ||
Linia 61: | Linia 60: | ||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
* Bukowski M. (red.) (2011) | <noautolinks> | ||
* Bukowski M. (red.) (2011) 2007-2013.gov.pl/analizyraportypodsumowania/baza_projektow_badawczych_efs/documents/lubelszczyzna06042012_2.pdf ''Lubelszczyzna 2020. Rozwój, ale w jakim kierunku?'', Instytut Badań Strukturalnych, Warszawa | |||
* Jegorow D. (red.) (2012) [https://books.google.pl/books?id=IUvyBQAAQBAJ&pg=PA118&dq=gospodarstwo%20ekologiczne&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwij45PV86beAhXhwosKHaNZDFYQ6AEIEzAC&fbclid=IwAR1ETV6BW8gdu8cJ7Rte9pRbztmkY2GYnafT7pGPo0pV43VB4hfnm-8iCz0#v=onepage&q&f=true ''Wpływ sektora B+R na wzrost konkurencyjności polskiej gospodarki poprzez rozwój innowacji Tom 2''], Chełmskie Stowarzyszenie Rozwoju Społeczno-Gospodarczego CIVIS, Chełm | * Jegorow D. (red.) (2012) [https://books.google.pl/books?id=IUvyBQAAQBAJ&pg=PA118&dq=gospodarstwo%20ekologiczne&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwij45PV86beAhXhwosKHaNZDFYQ6AEIEzAC&fbclid=IwAR1ETV6BW8gdu8cJ7Rte9pRbztmkY2GYnafT7pGPo0pV43VB4hfnm-8iCz0#v=onepage&q&f=true ''Wpływ sektora B+R na wzrost konkurencyjności polskiej gospodarki poprzez rozwój innowacji Tom 2''], Chełmskie Stowarzyszenie Rozwoju Społeczno-Gospodarczego CIVIS, Chełm | ||
* Warchał M. (red.) (2016) [https://books.google.pl/books?id=i11DDQAAQBAJ&pg=PA398&dq=gospodarstwo%20ekologiczne&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwij45PV86beAhXhwosKHaNZDFYQ6AEIGzAE&fbclid=IwAR01DgEbAPzwkTonChTeb-xkFbryEwItPyhC-SwKG9yYltA37KdwkDsinlQ#v=onepage&q&f=true ''Cywilizacja zdrowia''], Wydawnictwo internetowe e-bookowo.pl | * Warchał M. (red.) (2016) [https://books.google.pl/books?id=i11DDQAAQBAJ&pg=PA398&dq=gospodarstwo%20ekologiczne&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwij45PV86beAhXhwosKHaNZDFYQ6AEIGzAE&fbclid=IwAR01DgEbAPzwkTonChTeb-xkFbryEwItPyhC-SwKG9yYltA37KdwkDsinlQ#v=onepage&q&f=true ''Cywilizacja zdrowia''], Wydawnictwo internetowe e-bookowo.pl | ||
</noautolinks> | |||
{{a|Anna Myrta}} | {{a|Anna Myrta}} |
Wersja z 11:38, 27 paź 2023
Gospodarstwo ekologiczne |
---|
Polecane artykuły |
Gospodarstwo ekologiczne - system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego, które nie zostały przetworzone technologicznie. Podstawową zasada jest odrzucenie w procesie produkcji środków chemii rolnej, weterynaryjnej. Dodatkowo gospodarstwo ekologiczne nie powinno znajdować się na terenie narażonym na skażenie przez różnego rodzaju zanieczyszczenia, które mogą być emitowane przez zakłady przemysłowe, drogi czy składowiska odpadów. Rolnictwo ekologiczne charakteryzuje się także zrównoważona produkcja, nieprowadzącą do degradacji środowiska naturalnego. Tak produkowana żywność wyróżnia się wysokimi walorami odżywczymi, smakiem i nie zawiera żadnych hormonów wzrostu czy sztucznych nawozów. (Warchał M. (red.) (2016) Cywilizacja zdrowia, Wydawnictwo internetowe e-bookowo.pl, s. 398)
TL;DR
Gospodarstwo ekologiczne to system produkcji roślinnej i zwierzęcej, który odrzuca stosowanie środków chemicznych i sztucznych nawozów. Produkty ekologiczne mają wysoką jakość i wartość odżywczą. Gospodarstwa o charakterze przemysłowym są większe i korzystają z nowoczesnych metod produkcji, jednak ich produkty mają niższą jakość. Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne nie są konkurencyjne, ale się uzupełniają. Rolnictwo konwencjonalne skupia się na masowej produkcji taniej żywności, podczas gdy rolnictwo ekologiczne koncentruje się na produkcji wysokiej jakości produktów.
Gospodarstwo ekologiczne a gospodarstwo o charakterze przemysłowym
Do dwóch najpopularniejszych nowoczesnych modeli gospodarstwa rolnego należy rolnictwo ekologiczne oraz rolnictwo charakteryzujące się dużą ilością zwierząt hodowlanych, bądź sporą powierzchnią gruntów rolnych, a więc mowa tutaj o wyspecjalizowanym gospodarstwie o charakterze przemysłowym.
Gospodarstwa ekologiczne to w większości małe gospodarstwa, które cechuje wysoka jakość ich produktów, co ma bezpośredni wpływ na cenę wyrobów. Konsumenci, którzy coraz częściej zwracają uwagę na pochodzenie kupowanej przez nich żywności, coraz częściej są skłonni zapłacić wyższą cenę za towary ekologiczne, a więc takie w których zawartość środków chemicznych jest naprawdę niewielka. Osoby prowadzące gospodarstwa ekologiczne wystrzegają się nie tylko używania środków chemicznych, ale również urządzeń mechanicznych, dbają w ten sposób o charakterystyczną dla produktów ekologicznych jakość. Produktami charakterystycznymi dla gospodarstw ekologicznych jest nabiał, w tym na przykład długodojrzewające sery, różnego rodzaju przetwory: powidła, dżemy, tradycyjne wędliny.
W przypadku gospodarstw o charakterze przemysłowym występuje spory nacisk na unowocześnione metody, zakup maszyn, inwestycje w infrastrukturę. Tego typu gospodarstwa działają na dużo większą skalę, dzięki temu mogą obniżyć jednostkowe koszty produkcji, co bezpośrednio przekłada się na wyższą rentowność. Minusem omawianego gospodarstwa jest znacznie niższa jakość produktów niż w przypadku wyrobów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, rekompensatą ma być niższa cena. (Jegorow D. (red.) 2012, s. 118)
Porównanie gospodarstwa ekologicznego z konwencjonalnym
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne są często przeciwstawiane sobie nawzajem i to w sposób konfrontacyjny. Takie podejście jest jednak niesłuszne. Oba modele gospodarowania nie stanowią dla siebie konkurencji, ale się uzupełniają. Rolnictwo konwencjonalne nastawione jest na masową produkcję taniej żywności, na którą jest i będzie duże zapotrzebowanie. Rolnictwo ekologiczne, aby było rentowne musi być nastawione na wytwarzanie wyselekcjonowanych produktów wysokiej jakości, na które również jest zapotrzebowanie, ale w innym segmencie rynku żywnościowego. Wraz ze wzrostem zamożności Polaków ten segment będzie rósł, ale jeszcze przez długi czas nie będzie dominował nad segmentem żywności konwencjonalnej. (Jegorow D. (red.) (2012) Wpływ sektora B+R na wzrost konkurencyjności polskiej gospodarki poprzez rozwój innowacji Tom 2, Chełmskie Stowarzyszenie Rozwoju Społeczno-Gospodarczego CIVIS, Chełm, s. 118)
Gospodarstwo ekologiczne | Gospodarstwa konwencjonalne |
---|---|
wiele celów działalności: zysk, ale również bioróżnorodność, ochrona
środowiska, |
głównym motywem działalności jest zysk finansowy, |
szeroki wachlarz wytwarzanych produktów, | daleko idąca specjalizacja produkcji, w tym genetycznie modyfikowane
uprawy oraz zwierzęta hodowlane, |
ograniczona mechanizacja produkcji rolnej, | zastosowanie maszyn rolniczych, |
zastosowanie nawozów naturalnych, | szerokie wykorzystanie nawozów sztucznych, chemicznych środków
ochrony roślin oraz syntetycznych dodatków do pasz, |
wysoka cena, ale i na ogół wyższa jakość produktów. | niższa cena, ale i często niższa jakość produktów. |
Źródło: (Bukowski M. (red.) (2011) 2007-2013.gov.pl/analizyraportypodsumowania/baza_projektow_badawczych_efs/documents/lubelszczyzna06042012_2.pdf Lubelszczyzna 2020. Rozwój, ale w jakim kierunku?, Instytut Badań Strukturalnych, Warszawa, s. 130.)
Bibliografia
- Bukowski M. (red.) (2011) 2007-2013.gov.pl/analizyraportypodsumowania/baza_projektow_badawczych_efs/documents/lubelszczyzna06042012_2.pdf Lubelszczyzna 2020. Rozwój, ale w jakim kierunku?, Instytut Badań Strukturalnych, Warszawa
- Jegorow D. (red.) (2012) Wpływ sektora B+R na wzrost konkurencyjności polskiej gospodarki poprzez rozwój innowacji Tom 2, Chełmskie Stowarzyszenie Rozwoju Społeczno-Gospodarczego CIVIS, Chełm
- Warchał M. (red.) (2016) Cywilizacja zdrowia, Wydawnictwo internetowe e-bookowo.pl
Autor: Anna Myrta