Przetwarzalność informacji: Różnice pomiędzy wersjami
(LinkTitles.) |
m (Dodanie MetaData Description) |
||
Linia 33: | Linia 33: | ||
{{a|[[Krzysztof Woźniak]], Kornel Masłowski}} | {{a|[[Krzysztof Woźniak]], Kornel Masłowski}} | ||
[[Kategoria:Kryteria oceny informacji]] | [[Kategoria:Kryteria oceny informacji]] | ||
{{#metamaster:description|Przetwarzalność informacji - gromadzenie, przetwarzanie i dostosowywanie informacji do potrzeb. Dowiedz się więcej na stronie encyklopedii.}} |
Wersja z 18:04, 12 paź 2023
Przetwarzalność informacji |
---|
Polecane artykuły |
Związana jest z formą informacji podlegającej gromadzeniu i przetwarzaniu.
Nie każdy rodzaj informacji podlegać może informatycznemu przetwarzaniu np. dokumenty w postaci graficznej czy też zapisy głosu w większości przypadków nie da się przetworzyć z pomocą narzędzi informatycznych.
Przetwarzanie informacji to proces semiotyczny przekształcający zgromadzone informacje w celu uzyskania informacji zgodnie z określonymi potrzebami informacyjnymi odbiorcy. Przetwarzalność informacji jest tym wyższa im przy niższym nakładzie można ją przekształcić z jednego formatu w drugi [Gryncewicz s. 99].
Ocena przetwarzalności
Pi = Koszt przetwarzania informacji + Koszt pozyskania informacji w alternatywnym formacie + koszt podjęcia decyzji bez informacji ze względu na niemożność przetworzenia
Bibliografia
- Flakiewicz W., Informacyjne systemy zarządzania, Podstawy budowy i funkcjonowania, PWE, Warszawa 1990
- Informatyka ekonomiczna, pod red. E. Niedzielskiej, Wydawnictwo AE im. Oskara Langego we Wrocławiu, Wrocław 1998
- Kisielnicki J., Sroka H., Systemy informacyjne biznesu, Agencja wydawnicza - Placet, Warszawa 1999
- O'Brien J.A., Management Information Systems, A Managerial End User Perspective, Irwin, Homewood Ill, Boston 1990
- Woźniak K., System informacji menedżerskiej jako instrument zarządzania strategicznego w firmie, praca doktorska, Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Kraków 2005
Autor: Krzysztof Woźniak, Kornel Masłowski