Pensjonat: Różnice pomiędzy wersjami
m (Infobox update) |
(LinkTitles.) |
||
Linia 16: | Linia 16: | ||
'''Pensjonat''' jest obiektem, który świadczy usługi hotelarskie wraz z całodziennym wyżywieniem oraz dysponuje minimum siedmioma pokojami. Obowiązkowo musi znajdować się w nim stałe urządzenie grzewcze i przynajmniej jedna placówka gastronomiczna. Jest to obiekt hotelarski, czyli budynek, lub wyodrębniona jego część, której organizacja i wyposażenie pozwala na świadczenie usług hotelarskich oraz jest przeznaczony do okresowego lub permanentnego świadczenia tych usług. (Koman, Kubicki 1996, s. 18) Odpowiedni stopień luksusu oraz wygody spowodował zakwalifikowanie danego obiektu hotelarskiego do kategorii pensjonatów. Zaszeregowania obiektów hotelarskich do kategorii pensjonatów dokonuje marszałek województwa, w którym znajduje się dany obiekt. W zależności od wyposażenia i zakresu świadczonych usług wyróżnia się pięć kategorii pensjonatów: najwyższa - pięć gwiazdek; oraz najniższa - jedna gwiazdka. (Turkowski 2010, s. 17) | '''Pensjonat''' jest obiektem, który świadczy [[usługi]] hotelarskie wraz z całodziennym wyżywieniem oraz dysponuje minimum siedmioma pokojami. Obowiązkowo musi znajdować się w nim stałe urządzenie grzewcze i przynajmniej jedna placówka gastronomiczna. Jest to obiekt hotelarski, czyli budynek, lub wyodrębniona jego część, której [[organizacja]] i [[wyposażenie]] pozwala na świadczenie usług hotelarskich oraz jest przeznaczony do okresowego lub permanentnego świadczenia tych usług. (Koman, Kubicki 1996, s. 18) Odpowiedni stopień luksusu oraz wygody spowodował zakwalifikowanie danego obiektu hotelarskiego do kategorii pensjonatów. Zaszeregowania obiektów hotelarskich do kategorii pensjonatów dokonuje marszałek województwa, w którym znajduje się dany obiekt. W zależności od wyposażenia i zakresu świadczonych usług wyróżnia się pięć kategorii pensjonatów: najwyższa - pięć gwiazdek; oraz najniższa - jedna gwiazdka. (Turkowski 2010, s. 17) | ||
==Klasyfikacja pensjonatów w Polsce== | ==Klasyfikacja pensjonatów w Polsce== | ||
Linia 25: | Linia 25: | ||
{| class="wikitable" | {| class="wikitable" | ||
|- | |- | ||
! Kategoria pensjonatu !! Minimalne wymagania | ! [[Kategoria]] pensjonatu !! Minimalne wymagania | ||
|- | |- | ||
| Jedna gwiazdka || | | Jedna gwiazdka || | ||
Linia 37: | Linia 37: | ||
* dźwig osobowy powyżej 4 kondygnacji mieszkalnej | * dźwig osobowy powyżej 4 kondygnacji mieszkalnej | ||
* hall recepcyjny o powierzchni min. 10 m² | * hall recepcyjny o powierzchni min. 10 m² | ||
* zespół higieniczno-sanitarny posiadający: umywalki z blatem lub półką, lustro z oświetleniem nad każdą umywalką, suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowe, trudno zapalny pojemnik na śmieci, dozownik do płynnego mydła, wieszaki ścienne, WC oraz pisuar w WC męskim | * [[zespół]] higieniczno-sanitarny posiadający: umywalki z blatem lub półką, lustro z oświetleniem nad każdą umywalką, suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowe, trudno zapalny pojemnik na śmieci, dozownik do płynnego mydła, wieszaki ścienne, WC oraz pisuar w WC męskim | ||
* powierzchnia mieszkalna w pokojach: | * powierzchnia mieszkalna w pokojach: | ||
# jednoosobowym - 8 m² | # jednoosobowym - 8 m² | ||
Linia 55: | Linia 55: | ||
* możliwość oglądania telewizji w miejscu ogólnodostępnym | * możliwość oglądania telewizji w miejscu ogólnodostępnym | ||
* pralka lub możliwość wyprania rzeczy gości | * pralka lub możliwość wyprania rzeczy gości | ||
* zmiana pościeli i ręczników co trzy dni, lub częściej na życzenie gości | * [[zmiana]] pościeli i ręczników co trzy dni, lub częściej na życzenie gości | ||
|- | |- | ||
| Dwie gwiazdki || | | Dwie gwiazdki || | ||
Linia 107: | Linia 107: | ||
* jednolite wyposażenie meblowe zawierające: łóżko jednoosobowe o wymiarach min. 90x200 cm., łóżko dwuosobowe o wymiarach min. 140x200 cm., nocny stolik, szafa garderobiana (min. 5 wieszaków na osobę), biurko lub stół, bagażnik, krzesło (jedno na osobę), lustro oraz wieszak ścienny lub stojący | * jednolite wyposażenie meblowe zawierające: łóżko jednoosobowe o wymiarach min. 90x200 cm., łóżko dwuosobowe o wymiarach min. 140x200 cm., nocny stolik, szafa garderobiana (min. 5 wieszaków na osobę), biurko lub stół, bagażnik, krzesło (jedno na osobę), lustro oraz wieszak ścienny lub stojący | ||
* oświetlenie: lampka nocna, lampka do pracy przy stole lub biurku i oświetlenie ogólne | * oświetlenie: lampka nocna, lampka do pracy przy stole lub biurku i oświetlenie ogólne | ||
* wyposażenie uzupełniające: wykładzina dywanowa, firany lub żaluzje lub rolety przepuszczające światło oraz przyciemniające, informacje na temat usług oraz bezpieczeństwa gości, popielniczka, zestaw do czyszczenia odzieży, kosz na śmieci | * wyposażenie uzupełniające: wykładzina dywanowa, firany lub żaluzje lub rolety przepuszczające światło oraz przyciemniające, [[informacje]] na temat usług oraz bezpieczeństwa gości, popielniczka, zestaw do czyszczenia odzieży, kosz na śmieci | ||
* wyposażenie podstawowe łazienki: wanna z baterią i natryskiem lub kabina prysznicowa, umywalka z blatem lub półką i WC | * wyposażenie podstawowe łazienki: wanna z baterią i natryskiem lub kabina prysznicowa, umywalka z blatem lub półką i WC | ||
* wyposażenie uzupełniające łazienki: osłona wanny lub natrysku, dywanik przy wannie (kabinie prysznicowej), mydelniczka, papiernica, wieszaki na ręczniki, uchwyty przy wannie i prysznicu, oświetlone lustro, uniwersalne osłonięte gniazdko elektryczne, trudno zapalny kosz na śmieci, mydło, ręcznik, ręcznik kąpielowy, szklanka lub kubek jednorazowy, torba higieniczna | * wyposażenie uzupełniające łazienki: osłona wanny lub natrysku, dywanik przy wannie (kabinie prysznicowej), mydelniczka, papiernica, wieszaki na ręczniki, uchwyty przy wannie i prysznicu, oświetlone lustro, uniwersalne osłonięte gniazdko elektryczne, trudno zapalny kosz na śmieci, mydło, ręcznik, ręcznik kąpielowy, szklanka lub kubek jednorazowy, torba higieniczna | ||
Linia 113: | Linia 113: | ||
* budzenie | * budzenie | ||
* przechowywanie bagażu i przedmiotów wartościowych | * przechowywanie bagażu i przedmiotów wartościowych | ||
* akceptacja kart płatniczych | * [[akceptacja]] kart płatniczych | ||
* room-service czynny przez min. 12 godz. na dobę | * room-service czynny przez min. 12 godz. na dobę | ||
* podawanie min. 2 posiłków dziennie | * podawanie min. 2 posiłków dziennie | ||
Linia 148: | Linia 148: | ||
* całodobowy dostęp do ciepłych napojów | * całodobowy dostęp do ciepłych napojów | ||
* budzenie | * budzenie | ||
* usługa bagażowa | * [[usługa]] bagażowa | ||
* przechowywanie bagażu i przedmiotów wartościowych | * przechowywanie bagażu i przedmiotów wartościowych | ||
* akceptacja kart płatniczych | * akceptacja kart płatniczych | ||
Linia 214: | Linia 214: | ||
* Sala J. (2008). ''Formy współczesnego hotelarstwa'', Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków | * Sala J. (2008). ''Formy współczesnego hotelarstwa'', Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków | ||
* Seweryn R. (2007). ''[http://r.uek.krakow.pl/jspui/bitstream/123456789/2463/1/153271798.pdf Konsumpcja turystycznych usług noclegowych w Krakowie w 2004 roku]'', Zeszyty naukowe nr 742, s. 81-98 | * Seweryn R. (2007). ''[http://r.uek.krakow.pl/jspui/bitstream/123456789/2463/1/153271798.pdf Konsumpcja turystycznych usług noclegowych w Krakowie w 2004 roku]'', Zeszyty naukowe nr 742, s. 81-98 | ||
* Tkocz M. (2010). ''[http://www.krajobraz.kulturowy.us.edu.pl/publikacje.artykuly/turystyka/tkocz.pdf Ewolucja przestrzeni turystycznej gminy Wilkowice a przemiany krajobrazu]'', Krajobraz a turystyka - Prace Komisji Krajobrazu Kulturowego nr 14, s. 296-305 | * Tkocz M. (2010). ''[http://www.krajobraz.kulturowy.us.edu.pl/publikacje.artykuly/turystyka/tkocz.pdf Ewolucja przestrzeni turystycznej gminy Wilkowice a przemiany krajobrazu]'', Krajobraz a [[turystyka]] - Prace Komisji Krajobrazu Kulturowego nr 14, s. 296-305 | ||
* Turkowski M. (2010). ''Marketing usług hotelarskich'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa | * Turkowski M. (2010). ''[[Marketing]] usług hotelarskich'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa | ||
* ''[http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20140000196/U/D20140196Lj.pdf Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 roku o usługach turystycznych]'', s. 33-40 | * ''[http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20140000196/U/D20140196Lj.pdf Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 roku o usługach turystycznych]'', s. 33-40 | ||
* Witkowski Cz. (2007). ''Aktywność międzynarodowych systemów hotelowych na polskim rynku'', AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa | * Witkowski Cz. (2007). ''Aktywność międzynarodowych systemów hotelowych na polskim rynku'', AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa |
Wersja z 01:05, 21 maj 2020
Pensjonat |
---|
Polecane artykuły |
Pensjonat jest obiektem, który świadczy usługi hotelarskie wraz z całodziennym wyżywieniem oraz dysponuje minimum siedmioma pokojami. Obowiązkowo musi znajdować się w nim stałe urządzenie grzewcze i przynajmniej jedna placówka gastronomiczna. Jest to obiekt hotelarski, czyli budynek, lub wyodrębniona jego część, której organizacja i wyposażenie pozwala na świadczenie usług hotelarskich oraz jest przeznaczony do okresowego lub permanentnego świadczenia tych usług. (Koman, Kubicki 1996, s. 18) Odpowiedni stopień luksusu oraz wygody spowodował zakwalifikowanie danego obiektu hotelarskiego do kategorii pensjonatów. Zaszeregowania obiektów hotelarskich do kategorii pensjonatów dokonuje marszałek województwa, w którym znajduje się dany obiekt. W zależności od wyposażenia i zakresu świadczonych usług wyróżnia się pięć kategorii pensjonatów: najwyższa - pięć gwiazdek; oraz najniższa - jedna gwiazdka. (Turkowski 2010, s. 17)
Klasyfikacja pensjonatów w Polsce
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, wymagania dla poszczególnych kategorii pensjonatu są następujące:
Kategoria pensjonatu | Minimalne wymagania |
---|---|
Jedna gwiazdka |
|
Dwie gwiazdki |
|
Trzy gwiazdki |
|
Cztery gwiazdki |
|
Pięć gwiazdek |
|
Pensjonaty w Niemczech
Pensjonaty to obiekty popularne nie tylko w Polsce. W Niemczech wyróżnia się ich dwa typy:
- Pensjonaty - obiekty hotelowe oferujące standardowe usługi zakwaterowania i noclegu. Oferowane usługi gastronomiczne są skierowane wyłącznie do gości pensjonatu.
- Pensjonaty uzdrowiskowe (tzw. Kurheimy) - obiekty noclegowe, które znajdują się w uzdrowisku, albo miejscowości kuracyjnej. Pozostałe cechy są zbliżone do zwykłych pensjonatów. (Sala 2008, s. 23-24)
Bibliografia
- Koman S., Kubicki M. (1996). Poradnik ekonomiczny dla hotelarzy, Wydawnictwo Polskie Hotele, Warszawa
- Pawlikowska-Piechotka A. (2003). Dwory o funkcjach turystycznych, Ochrona zabytków nr 1-2, s. 171-181
- Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, s. 13-17
- Sala J. (2008). Formy współczesnego hotelarstwa, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków
- Seweryn R. (2007). Konsumpcja turystycznych usług noclegowych w Krakowie w 2004 roku, Zeszyty naukowe nr 742, s. 81-98
- Tkocz M. (2010). Ewolucja przestrzeni turystycznej gminy Wilkowice a przemiany krajobrazu, Krajobraz a turystyka - Prace Komisji Krajobrazu Kulturowego nr 14, s. 296-305
- Turkowski M. (2010). Marketing usług hotelarskich, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
- Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 roku o usługach turystycznych, s. 33-40
- Witkowski Cz. (2007). Aktywność międzynarodowych systemów hotelowych na polskim rynku, AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa
Autor: Patryk Gębica
Treść tego artykułu została oparta na aktach prawnych. Zwróć uwagę, że niektóre akty prawne mogły ulec zmianie od czasu publikacji tego tekstu. |