Posiłki regeneracyjne: Różnice pomiędzy wersjami
m (→Wymogi posiłku regeneracyjnego: Clean up, replaced: →) |
m (cleanup bibliografii i rotten links) |
||
(Nie pokazano 4 wersji utworzonych przez 2 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Posiłek regeneracyjny''' - posiłek wydawany nieodpłatnie przez pracodawcę dla pracowników, którzy są zatrudnieni w warunkach szczególnie uciążliwych i pracownikom, którzy są zatrudnieni przy zmaganiu się z [[Klęska żywiołowa|klęskami żywiołowymi]] i innymi zdarzeniami losowymi<ref name="ReferenceA">[[Rozporządzenie]] rady ministrów...1996, s.1</ref>. [[Pracodawca]] powinien określić jaki jest [[wydatek]] energetyczny na danym miejscu pracy. Warunki jego otrzymywania reguluje ''Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów''. | |||
'''Posiłek regeneracyjny''' | |||
==TL;DR== | ==TL;DR== | ||
Posiłek regeneracyjny to posiłek wydawany przez pracodawcę dla pracowników wykonujących pracę w szczególnie uciążliwych warunkach. Posiłek powinien zawierać około 1000kcal i odpowiedni podział makroskładników. Pracodawca może zapewnić możliwość korzystania z punktów gastronomicznych lub dostarczyć produkty, a także przekazać kupon lub bon na posiłek. Posiłki powinny być wydawane w czasie przerw w pracy, a napoje powinny być dostępne przez całą zmianę. Pracodawca musi także zapewnić odpowiednie warunki higieniczne. Posiłek regeneracyjny przysługuje pracownikom wykonującym pracę fizyczną, w trudnych warunkach i pod ziemią. Pracodawca musi także zapewnić napoje dla pracowników pracujących w ekstremalnych warunkach temperaturowych lub wykonujących pracę fizyczną. Posiłek regeneracyjny jest zwolniony z podatku dochodowego. | Posiłek regeneracyjny to posiłek wydawany przez pracodawcę dla pracowników wykonujących pracę w szczególnie uciążliwych warunkach. Posiłek powinien zawierać około 1000kcal i odpowiedni podział makroskładników. Pracodawca może zapewnić możliwość korzystania z punktów gastronomicznych lub dostarczyć produkty, a także przekazać kupon lub bon na posiłek. Posiłki powinny być wydawane w czasie przerw w pracy, a napoje powinny być dostępne przez całą zmianę. Pracodawca musi także zapewnić odpowiednie warunki higieniczne. Posiłek regeneracyjny przysługuje pracownikom wykonującym pracę fizyczną, w trudnych warunkach i pod ziemią. Pracodawca musi także zapewnić napoje dla pracowników pracujących w ekstremalnych warunkach temperaturowych lub wykonujących pracę fizyczną. Posiłek regeneracyjny jest zwolniony z podatku dochodowego. | ||
==Wymogi posiłku regeneracyjnego == | ==Wymogi posiłku regeneracyjnego== | ||
Posiłek regeneracyjny dla pracownika fizycznego powinien zawiera jedno danie gorące i napój, który jest dostosowany do warunków pracy ze względów profilaktycznych. Jego kaloryczność powinna wynosić około 1000kcal oraz powinna uwzględniać odpowiedni podział makroskładników: | Posiłek regeneracyjny dla pracownika fizycznego powinien zawiera jedno danie gorące i napój, który jest dostosowany do warunków pracy ze względów profilaktycznych. Jego kaloryczność powinna wynosić około 1000kcal oraz powinna uwzględniać odpowiedni podział makroskładników: | ||
* 50-55% węglowodanów | * 50-55% węglowodanów | ||
Linia 25: | Linia 11: | ||
W sytuacji, gdy pracodawca nie jest w stanie wydawać posiłków np. z przyczyn organizacyjnych, może zapewnić możliwość korzystania z punktów gastronomicznych lub przyrządzania posiłków z otrzymywanych od pracodawcy produktów. Nowelizacja rozporządzenia uwzględnia również przekazanie pracownikowi kuponów, bonów, talonów lub innych dowodów, które mogą uprawniać pracownika do otrzymania za ich okazaniem produktów lub posiłków w określonym przez pracodawcę miejscu lub punkcie gastronomicznym<ref name="ReferenceA"/>. | W sytuacji, gdy pracodawca nie jest w stanie wydawać posiłków np. z przyczyn organizacyjnych, może zapewnić możliwość korzystania z punktów gastronomicznych lub przyrządzania posiłków z otrzymywanych od pracodawcy produktów. Nowelizacja rozporządzenia uwzględnia również przekazanie pracownikowi kuponów, bonów, talonów lub innych dowodów, które mogą uprawniać pracownika do otrzymania za ich okazaniem produktów lub posiłków w określonym przez pracodawcę miejscu lub punkcie gastronomicznym<ref name="ReferenceA"/>. | ||
Posiłki powinny być wydawane w dniach wykonywania pracy w trudnych warunkach, w czasie przerw w pracy, po ok. 3-4 godzinach. Z kolei napoje powinny być dostępne podczas całej zmiany roboczej, bez ograniczeń. Należy tutaj również zaznaczyć, że pracodawca powinien zapewnić odpowiednie warunki higieniczne, w których [[pracownik]] będzie miał możliwość zjeść posiłek regeneracyjny lub go przygotować. | Posiłki powinny być wydawane w dniach wykonywania pracy w trudnych warunkach, w czasie przerw w pracy, po ok. 3-4 godzinach. Z kolei napoje powinny być dostępne podczas całej zmiany roboczej, bez ograniczeń. Należy tutaj również zaznaczyć, że pracodawca powinien zapewnić odpowiednie warunki higieniczne, w których [[pracownik]] będzie miał możliwość zjeść posiłek regeneracyjny lub go przygotować. | ||
Nie istnieje możliwość wypłacenia ekwiwalentu pieniężnego zamiast posiłku regeneracyjnego. Sposób wydawania posiłków regeneracyjnych w każdym zakładzie pracy powinien być opracowany z organizacjami związkowymi. Szczegóły organizacyjne dotyczące ich wydawania powinny być zapisane w regulaminie danego zakładu pracy. | Nie istnieje możliwość wypłacenia ekwiwalentu pieniężnego zamiast posiłku regeneracyjnego. Sposób wydawania posiłków regeneracyjnych w każdym zakładzie pracy powinien być opracowany z organizacjami związkowymi. Szczegóły organizacyjne dotyczące ich wydawania powinny być zapisane w regulaminie danego zakładu pracy. | ||
<google>n</google> | |||
==Komu przysługuje posiłek regeneracyjny?== | ==Komu przysługuje posiłek regeneracyjny?== | ||
Linia 47: | Linia 34: | ||
'''Przykład:''' Pracodawca wraz ze służbą BHP określił dla pracownika zatrudnionego na stanowisku operator wózka widłowego wydatek energetyczny w ciągu jednej zmiany roboczej na ok. 1700kcal (7118 kJ). W związku w tym pracownik będzie uprawniony do otrzymywania posiłków regeneracyjnych w okresie zimowym. W związku z tym, że w okresie letnim wydatek energetyczny nie będzie przekraczał wydatku energetycznego w ciągu jednej zmiany roboczej, posiłek regeneracyjny nie będzie przysługiwał. | '''Przykład:''' Pracodawca wraz ze służbą BHP określił dla pracownika zatrudnionego na stanowisku operator wózka widłowego wydatek energetyczny w ciągu jednej zmiany roboczej na ok. 1700kcal (7118 kJ). W związku w tym pracownik będzie uprawniony do otrzymywania posiłków regeneracyjnych w okresie zimowym. W związku z tym, że w okresie letnim wydatek energetyczny nie będzie przekraczał wydatku energetycznego w ciągu jednej zmiany roboczej, posiłek regeneracyjny nie będzie przysługiwał. | ||
== Komu pracodawca zapewnia napoje? == | ==Komu pracodawca zapewnia napoje?== | ||
'''[[Obowiązek]] zapewnienia napojów przez pracodawcę obejmuje pracowników, którzy, są zatrudnieni<ref>Rozporządzenie Rady Ministrów...1996, s.1</ref>:''' | '''[[Obowiązek]] zapewnienia napojów przez pracodawcę obejmuje pracowników, którzy, są zatrudnieni<ref>Rozporządzenie Rady Ministrów...1996, s.1</ref>:''' | ||
* w warunkach gorącego mikroklimatu tj. powyżej 25 °C | * w warunkach gorącego mikroklimatu tj. powyżej 25 °C | ||
Linia 55: | Linia 42: | ||
* przy stanowisku, gdzie temperatura przekracza 28 °C | * przy stanowisku, gdzie temperatura przekracza 28 °C | ||
Napoje powinny być dostępne w ilości, która zaspokoi [[potrzeby]] pracowników. Odpowiednio zimne lub gorące | Napoje powinny być dostępne w ilości, która zaspokoi [[potrzeby]] pracowników. Odpowiednio zimne lub gorące - uwzględniające warunki wykonywania pracy. | ||
==Posiłek regeneracyjny a podatek == | ==Posiłek regeneracyjny a podatek== | ||
Zgodnie z Ustawą z dnia 26 lipca 1991r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, zwolnione z [[Podatek|podatku]] są: "świadczenia rzeczowe i ekwiwalenty za te świadczenia, przysługujące na podstawie przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, jeżeli zasady ich przyznawania wynikają z odrębnych ustaw lub przepisów wykonawczych wydanych na podstawie tych ustaw"<ref>[[Ustawa]] o podatku dochodowym...1991,s.51</ref>. | Zgodnie z Ustawą z dnia 26 lipca 1991r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, zwolnione z [[Podatek|podatku]] są: "świadczenia rzeczowe i ekwiwalenty za te świadczenia, przysługujące na podstawie przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, jeżeli zasady ich przyznawania wynikają z odrębnych ustaw lub przepisów wykonawczych wydanych na podstawie tych ustaw"<ref>[[Ustawa]] o podatku dochodowym...1991,s.51</ref>. | ||
{{infobox5|list1={{i5link|a=[[Czas pracy kierowcy]]}} — {{i5link|a=[[Badania lekarskie]]}} — {{i5link|a=[[Przerwa w pracy]]}} — {{i5link|a=[[Doba pracownicza]]}} — {{i5link|a=[[Dni wolne]]}} — {{i5link|a=[[Godziny nadliczbowe]]}} — {{i5link|a=[[Świadczenie urlopowe]]}} — {{i5link|a=[[Badania profilaktyczne]]}} — {{i5link|a=[[Dni ustawowo wolne od pracy]]}} }} | |||
==Przypisy== | ==Przypisy== | ||
Linia 65: | Linia 54: | ||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
<noautolinks> | <noautolinks> | ||
* ''Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów'' | * ''Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.'' [https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU19960600279 Dz.U. 1996 nr 60 poz. 279] | ||
* Świderski F., Waszkiewicz-Robak B., Żebrowska-Krasuska M., Szterk A. | * Świderski F., Waszkiewicz-Robak B., Żebrowska-Krasuska M., Szterk A. (2014), ''[http://phie.pl/pdf/phe-2014/phe-2014-1-175.pdf Ocena wartości odżywczej zestawów posiłków profilaktycznych suchych przeznaczonych dla górników]'', Problemy higieny i epidemiologii | ||
* ''Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych.'' [https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=wdu19910800350 Dz. U. 1991 nr 80 poz. 350] | * ''Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych.'' [https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=wdu19910800350 Dz. U. 1991 nr 80 poz. 350] | ||
</noautolinks> | </noautolinks> | ||
Linia 72: | Linia 61: | ||
{{law}} | {{law}} | ||
[[Kategoria:Zarządzanie zasobami ludzkimi]] | [[Kategoria:Zarządzanie zasobami ludzkimi]] | ||
{{#metamaster:description|Posiłki regeneracyjne - bezpłatne posiłki dla pracowników w trudnych warunkach oraz podczas klęsk żywiołowych. Warunki ich otrzymywania reguluje Rozporządzenie Rady Ministrów.}} | {{#metamaster:description|Posiłki regeneracyjne - bezpłatne posiłki dla pracowników w trudnych warunkach oraz podczas klęsk żywiołowych. Warunki ich otrzymywania reguluje Rozporządzenie Rady Ministrów.}} |
Aktualna wersja na dzień 20:02, 1 gru 2023
Posiłek regeneracyjny - posiłek wydawany nieodpłatnie przez pracodawcę dla pracowników, którzy są zatrudnieni w warunkach szczególnie uciążliwych i pracownikom, którzy są zatrudnieni przy zmaganiu się z klęskami żywiołowymi i innymi zdarzeniami losowymi[1]. Pracodawca powinien określić jaki jest wydatek energetyczny na danym miejscu pracy. Warunki jego otrzymywania reguluje Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.
TL;DR
Posiłek regeneracyjny to posiłek wydawany przez pracodawcę dla pracowników wykonujących pracę w szczególnie uciążliwych warunkach. Posiłek powinien zawierać około 1000kcal i odpowiedni podział makroskładników. Pracodawca może zapewnić możliwość korzystania z punktów gastronomicznych lub dostarczyć produkty, a także przekazać kupon lub bon na posiłek. Posiłki powinny być wydawane w czasie przerw w pracy, a napoje powinny być dostępne przez całą zmianę. Pracodawca musi także zapewnić odpowiednie warunki higieniczne. Posiłek regeneracyjny przysługuje pracownikom wykonującym pracę fizyczną, w trudnych warunkach i pod ziemią. Pracodawca musi także zapewnić napoje dla pracowników pracujących w ekstremalnych warunkach temperaturowych lub wykonujących pracę fizyczną. Posiłek regeneracyjny jest zwolniony z podatku dochodowego.
Wymogi posiłku regeneracyjnego
Posiłek regeneracyjny dla pracownika fizycznego powinien zawiera jedno danie gorące i napój, który jest dostosowany do warunków pracy ze względów profilaktycznych. Jego kaloryczność powinna wynosić około 1000kcal oraz powinna uwzględniać odpowiedni podział makroskładników:
- 50-55% węglowodanów
- 30-35% tłuszczów
- 15 % białek
W sytuacji, gdy pracodawca nie jest w stanie wydawać posiłków np. z przyczyn organizacyjnych, może zapewnić możliwość korzystania z punktów gastronomicznych lub przyrządzania posiłków z otrzymywanych od pracodawcy produktów. Nowelizacja rozporządzenia uwzględnia również przekazanie pracownikowi kuponów, bonów, talonów lub innych dowodów, które mogą uprawniać pracownika do otrzymania za ich okazaniem produktów lub posiłków w określonym przez pracodawcę miejscu lub punkcie gastronomicznym[1].
Posiłki powinny być wydawane w dniach wykonywania pracy w trudnych warunkach, w czasie przerw w pracy, po ok. 3-4 godzinach. Z kolei napoje powinny być dostępne podczas całej zmiany roboczej, bez ograniczeń. Należy tutaj również zaznaczyć, że pracodawca powinien zapewnić odpowiednie warunki higieniczne, w których pracownik będzie miał możliwość zjeść posiłek regeneracyjny lub go przygotować.
Nie istnieje możliwość wypłacenia ekwiwalentu pieniężnego zamiast posiłku regeneracyjnego. Sposób wydawania posiłków regeneracyjnych w każdym zakładzie pracy powinien być opracowany z organizacjami związkowymi. Szczegóły organizacyjne dotyczące ich wydawania powinny być zapisane w regulaminie danego zakładu pracy.
Komu przysługuje posiłek regeneracyjny?
Zgodnie z Rozporządzenie Rady Ministrów pracodawca powinien zapewnić posiłki regeneracyjne pracownikom, którzy wykonują prace związane z wysiłkiem fizycznym i powodują podczas zmiany roboczej[1]:
1. wydatek energetyczny organizmu:
- u mężczyzn powyżej 2000kcal (8374 kJ)
- u kobiet powyżej 1100kcal (4605 kJ)
2. wydatek energetyczny organizmu, gdzie praca jest wykonywana w zamkniętych pomieszczeniach, w których temperatura nie przekracza 10C:
- u mężczyzn powyżej 1500kcal (6280 kJ)
- u kobiet 1000kcal (4187 kJ)
3. wydatek energetyczny organizmu, gdzie praca jest wykonywana na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; okres zimowy rozpoczyna się 1 listopada, kończy 31 marca:
- u mężczyzn powyżej 1500 kcal (6280 kJ)
- u kobiet powyżej 1000kcal (4187 kJ)
Posiłek regeneracyjny przysługuje również pracownikom, którzy wykonują pracę pod ziemią np. górnikom[2].
Przykład: Pracodawca wraz ze służbą BHP określił dla pracownika zatrudnionego na stanowisku operator wózka widłowego wydatek energetyczny w ciągu jednej zmiany roboczej na ok. 1700kcal (7118 kJ). W związku w tym pracownik będzie uprawniony do otrzymywania posiłków regeneracyjnych w okresie zimowym. W związku z tym, że w okresie letnim wydatek energetyczny nie będzie przekraczał wydatku energetycznego w ciągu jednej zmiany roboczej, posiłek regeneracyjny nie będzie przysługiwał.
Komu pracodawca zapewnia napoje?
Obowiązek zapewnienia napojów przez pracodawcę obejmuje pracowników, którzy, są zatrudnieni[3]:
- w warunkach gorącego mikroklimatu tj. powyżej 25 °C
- w warunkach zimnego mikroklimatu
- przy wykonywaniu pracy na otwartej przestrzeni; poniżej 10 °C lub powyżej 25 °C
- przy wykonywaniu pracy fizycznej, która powoduje określony wydatek energetyczny organizmu; u mężczyzn powyżej 1500kcal, u kobiet 1000kcal
- przy stanowisku, gdzie temperatura przekracza 28 °C
Napoje powinny być dostępne w ilości, która zaspokoi potrzeby pracowników. Odpowiednio zimne lub gorące - uwzględniające warunki wykonywania pracy.
Posiłek regeneracyjny a podatek
Zgodnie z Ustawą z dnia 26 lipca 1991r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, zwolnione z podatku są: "świadczenia rzeczowe i ekwiwalenty za te świadczenia, przysługujące na podstawie przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, jeżeli zasady ich przyznawania wynikają z odrębnych ustaw lub przepisów wykonawczych wydanych na podstawie tych ustaw"[4].
Posiłki regeneracyjne — artykuły polecane |
Czas pracy kierowcy — Badania lekarskie — Przerwa w pracy — Doba pracownicza — Dni wolne — Godziny nadliczbowe — Świadczenie urlopowe — Badania profilaktyczne — Dni ustawowo wolne od pracy |
Przypisy
Bibliografia
- Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Dz.U. 1996 nr 60 poz. 279
- Świderski F., Waszkiewicz-Robak B., Żebrowska-Krasuska M., Szterk A. (2014), Ocena wartości odżywczej zestawów posiłków profilaktycznych suchych przeznaczonych dla górników, Problemy higieny i epidemiologii
- Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych. Dz. U. 1991 nr 80 poz. 350
Autor: Paulina Żaczek
Treść tego artykułu została oparta na aktach prawnych. Zwróć uwagę, że niektóre akty prawne mogły ulec zmianie od czasu publikacji tego tekstu. |