Dom wycieczkowy: Różnice pomiędzy wersjami
m (Dodanie TL;DR) |
m (cleanup bibliografii i rotten links) |
||
(Nie pokazano 13 wersji utworzonych przez 2 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Dom wycieczkowy''' to obiekt hotelarski, który świadczy podstawowe [[usługi]] i jest przystosowany głównie do samoobsługi gości. Musi posiadać przynajmniej 30 miejsc noclegowych (Koman, Kubicki 1996, s. 18) W zależności od rodzaju i zakresu oferowanych usług, domy wycieczkowe dzieli się na trzy kategorie oznakowane cyframi rzymskimi: najniższa - [[kategoria]] III oraz najwyższa - kategoria I. (Sala 2008, s. 21) | |||
'''Dom wycieczkowy''' to obiekt hotelarski, który świadczy podstawowe [[usługi]] i jest przystosowany głównie do samoobsługi gości. Musi posiadać przynajmniej 30 miejsc noclegowych | |||
==TL;DR== | ==TL;DR== | ||
Linia 22: | Linia 5: | ||
==Klasyfikacja domów wycieczkowych w Polsce== | ==Klasyfikacja domów wycieczkowych w Polsce== | ||
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, wymagania dla poszczególnych kategorii domów wycieczkowych są następujące: | Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, wymagania dla poszczególnych kategorii domów wycieczkowych są następujące: | ||
{| class="wikitable" | {| class="wikitable" | ||
|- | |- | ||
! Kategoria domu wycieczkowego !! Minimalne wymagania | ! Kategoria domu wycieczkowego !! Minimalne wymagania | ||
|- | |- | ||
| Kategoria III || | | Kategoria III || | ||
# Instalacje w budynku: | # Instalacje w budynku: | ||
#* ogrzewanie zapewniające zimą temperaturę powyżej 19°C | #* ogrzewanie zapewniające zimą temperaturę powyżej 19°C | ||
Linia 63: | Linia 45: | ||
#* wydzielona sala do samodzielnego przygotowywania i spożywania posiłków | #* wydzielona sala do samodzielnego przygotowywania i spożywania posiłków | ||
|- | |- | ||
| Kategoria II || | | Kategoria II || | ||
# Zagospodarowanie terenu: | # Zagospodarowanie terenu: | ||
#* bezpośrednie wejście do hallu | #* bezpośrednie wejście do hallu | ||
Linia 105: | Linia 87: | ||
#* podawanie śniadań | #* podawanie śniadań | ||
|- | |- | ||
| Kategoria I || | | Kategoria I || | ||
# Zagospodarowanie terenu: | # Zagospodarowanie terenu: | ||
#* bezpośrednie wejście do hallu | #* bezpośrednie wejście do hallu | ||
Linia 147: | Linia 129: | ||
#* podawanie śniadań | #* podawanie śniadań | ||
|} | |} | ||
<google>n</google> | |||
{{infobox5|list1={{i5link|a=[[Schronisko młodzieżowe]]}} — {{i5link|a=[[Pensjonat]]}} — {{i5link|a=[[Motel]]}} — {{i5link|a=[[Hotel]]}} — {{i5link|a=[[Pole biwakowe]]}} — {{i5link|a=[[Schronisko]]}} — {{i5link|a=[[Kategoryzacja hoteli]]}} — {{i5link|a=[[Kemping]]}} — {{i5link|a=[[Droga ekspresowa]]}} }} | |||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
* Koman S., Kubicki M. (1996) | <noautolinks> | ||
* Olszewska B. (1989) | * Koman S., Kubicki M. (1996), ''Poradnik ekonomiczny dla hotelarzy'', Wydawnictwo Polskie Hotele, Warszawa | ||
* '' | * Olszewska B. (1989), ''[https://dspace.uni.lodz.pl/xmlui/bitstream/handle/11089/23701/41_turyzm5_Acta_Universitatis_Lodziensis_Turyzm_V_1989_%5b137%5d.pdf?sequence=1&isAllowed=y Funkcja turystyczno-wypoczynkowa Mrągowa]'', Acta Universitatis Lodziensis, Turyzm 5 | ||
* Sala J. (2008) | * ''Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie'', [https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20041881945 Dz.U. 2004 nr 188 poz. 1945] | ||
* Spychała A. (2009) | * Sala J. (2008), ''Formy współczesnego hotelarstwa'', Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków | ||
* Szpilko D., Ziółkowski R. (2010) | * Spychała A. (2009), ''Zagospodarowanie turystyczne Parku Krajobrazowego Dolina Baryczy'', Problemy Ekologii Krajobrazu, T. XXV | ||
* Turkowski M. (2010) | * Szpilko D., Ziółkowski R. (2010), ''[https://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BPB9-0007-0015 Zagospodarowanie turystyczne obszarów chronionych województwa podlaskiego]'', Ekonomia i Zarządzanie vol. 2, nr 1 | ||
* ''[ | * Turkowski M. (2010), ''Marketing usług hotelarskich'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa | ||
* Witkowski | * ''Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych'' [https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU19971330884 Dz.U. 1997 nr 133 poz. 884] | ||
* Witkowski C. (2007), ''Aktywność międzynarodowych systemów hotelowych na polskim rynku'', AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa | |||
</noautolinks> | |||
{{a|Patryk Gębica}} | {{a|Patryk Gębica}} | ||
[[Kategoria: | [[Kategoria:Hotelarstwo]] | ||
{{msg:law}} | {{msg:law}} | ||
{{#metamaster:description|Dom wycieczkowy to obiekt hotelarski z przynajmniej 30 miejscami noclegowymi, głównie do samoobsługi gości. Dostępne trzy kategorie oferują różny zakres usług.}} |
Aktualna wersja na dzień 23:37, 16 gru 2023
Dom wycieczkowy to obiekt hotelarski, który świadczy podstawowe usługi i jest przystosowany głównie do samoobsługi gości. Musi posiadać przynajmniej 30 miejsc noclegowych (Koman, Kubicki 1996, s. 18) W zależności od rodzaju i zakresu oferowanych usług, domy wycieczkowe dzieli się na trzy kategorie oznakowane cyframi rzymskimi: najniższa - kategoria III oraz najwyższa - kategoria I. (Sala 2008, s. 21)
TL;DR
Artykuł opisuje klasyfikację domów wycieczkowych w Polsce na podstawie wymagań dotyczących instalacji, recepcji, usług, części mieszkalnej i usług gastronomicznych. Istnieją trzy kategorie: III, II i I, różniące się od siebie zakresem i jakością świadczonych usług.
Klasyfikacja domów wycieczkowych w Polsce
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, wymagania dla poszczególnych kategorii domów wycieczkowych są następujące:
Kategoria domu wycieczkowego | Minimalne wymagania |
---|---|
Kategoria III |
|
Kategoria II |
|
Kategoria I |
|
Dom wycieczkowy — artykuły polecane |
Schronisko młodzieżowe — Pensjonat — Motel — Hotel — Pole biwakowe — Schronisko — Kategoryzacja hoteli — Kemping — Droga ekspresowa |
Bibliografia
- Koman S., Kubicki M. (1996), Poradnik ekonomiczny dla hotelarzy, Wydawnictwo Polskie Hotele, Warszawa
- Olszewska B. (1989), Funkcja turystyczno-wypoczynkowa Mrągowa, Acta Universitatis Lodziensis, Turyzm 5
- Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, Dz.U. 2004 nr 188 poz. 1945
- Sala J. (2008), Formy współczesnego hotelarstwa, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków
- Spychała A. (2009), Zagospodarowanie turystyczne Parku Krajobrazowego Dolina Baryczy, Problemy Ekologii Krajobrazu, T. XXV
- Szpilko D., Ziółkowski R. (2010), Zagospodarowanie turystyczne obszarów chronionych województwa podlaskiego, Ekonomia i Zarządzanie vol. 2, nr 1
- Turkowski M. (2010), Marketing usług hotelarskich, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
- Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych Dz.U. 1997 nr 133 poz. 884
- Witkowski C. (2007), Aktywność międzynarodowych systemów hotelowych na polskim rynku, AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa
Autor: Patryk Gębica
Treść tego artykułu została oparta na aktach prawnych. Zwróć uwagę, że niektóre akty prawne mogły ulec zmianie od czasu publikacji tego tekstu. |