Przechowalnictwo: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Zarządzania
m (Infobox update)
 
m (cleanup bibliografii i rotten links)
 
(Nie pokazano 12 wersji utworzonych przez 3 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
{{infobox4
Jednym z podstawowych zadań przechowalnictwa jest zapewnienie takich warunków przechowywania wyrobów, które zabezpieczyłyby zachowanie ich właściwości użytkowych[Korzeniowski A. i in., 1978, s. 7]. Jest to bardzo ważna czynność, która w znacznej mierze wpływa na późniejszą [[jakość]] produktów. Istotna rolą w prawidłowym wykonaniu tej czynności są warunki klimatyczne oraz miejsce przechowywania danego wyrobu, które są cechami indywidualnymi zależnymi od właściwości danego wyrobu.
|list1=
<ul>
<li>[[Maska przeciwpyłowa]]</li>
<li>[[Odpady]]</li>
<li>[[Skład produktu]]</li>
<li>[[Warunki pracy - fizyczno-chemiczne]]</li>
<li>[[Okres przechowywania]]</li>
<li>[[Linia produkcyjna]]</li>
<li>[[Dobra praktyka produkcyjna]]</li>
<li>[[Ładunek drobnicowy]]</li>
<li>[[Gospodarka odpadami]]</li>
</ul>
}}


Prawidłowe przechowywanie ma zapewnić nam jakość oraz tą samą ilość wyrobu podczas przechowywania go w magazynie. Również ważnym zadaniem jest zapewnienie bezpiecznych warunków pracy personelu magazynowego, bezpieczeństwa budowli i mienia magazynu oraz środowiska naturalnego [Kizyn M., Poznań 2011, s. 151]


Jednym z podstawowych zadań przechowalnictwa jest zapewnienie takich warunków przechowywania wyrobów, które zabezpieczyłyby zachowanie ich właściwości użytkowych[Korzeniowski A. i in., 1978, s. 7]. Jest to bardzo ważna czynność, która w znacznej mierze wpływa na późniejszą jakość produktów. Istotna rolą w prawidłowym wykonaniu tej czynności są warunki klimatyczne oraz miejsce przechowywania danego wyrobu, które są cechami indywidualnymi zależnymi od właściwości danego wyrobu.
Podstawowymi czynnikami zapewniającymi wymagane warunki przechowywania są:
 
Prawidłowe przechowywanie ma zapewnić nam jakość oraz tą samą ilość wyrobu podczas przechowywania go w magazynie. Również ważnym zadaniem jest zapewnienie bezpiecznych warunków pracy personelu magazynowego, bezpieczeństwa budowli i mienia magazynu oraz środowiska naturalnego. [Kizyn M., Poznań 2011, s. 151]
 
Podstawowymi czynnikami zapewniającymi wymagane warunki przechowywania są:  
# Rodzaj przestrzeni magazynu, która może być:
# Rodzaj przestrzeni magazynu, która może być:
* Zamknięta (budynki magazynowe, zbiorniki zamknięte). W takiej konfiguracji powinny być przechowywane wyroby wymagające odpowiedniej temperatury, wilgotności oraz czystości powietrza. Substancje te też są nieodporne na zewnętrzne warunki atmosferyczne takie jak (opady deszczu, śniegu oraz działanie promieni słonecznych)
* Zamknięta (budynki magazynowe, zbiorniki zamknięte). W takiej konfiguracji powinny być przechowywane [[wyroby]] wymagające odpowiedniej temperatury, wilgotności oraz czystości powietrza. Substancje te też są nieodporne na zewnętrzne warunki atmosferyczne takie jak (opady deszczu, śniegu oraz [[działanie]] promieni słonecznych)
* Półotwarta (wiaty magazynowe). Składowane w niej substancje są odporne na zewnętrzne warunki atmosferyczne panujące w naszej atmosferze, takie jak temperatura, wilgotność, ciśnienie, wiatr natomiast nieodporne na opady deszczu, śniegu oraz działanie promieni świetlnych.
* Półotwarta (wiaty magazynowe). Składowane w niej substancje są odporne na zewnętrzne warunki atmosferyczne panujące w naszej atmosferze, takie jak temperatura, wilgotność, ciśnienie, wiatr natomiast nieodporne na opady deszczu, śniegu oraz działanie promieni świetlnych.
* Otwarta (składowiska, doły, place składowe). Składowane w niej substancje są odporne na czynniki zewnętrzne  
* Otwarta (składowiska, doły, place składowe). Składowane w niej substancje są odporne na czynniki zewnętrzne
# Specjalne wymagania konstrukcyjno-budowlane i instalacyjne
# Specjalne wymagania konstrukcyjno-budowlane i instalacyjne
# Warunki klimatyczne w magazynie
# Warunki klimatyczne w magazynie
Linia 29: Linia 13:
# Sposób składowania substancji
# Sposób składowania substancji
# Sposób rozmieszczenia substancji w strefie składowania
# Sposób rozmieszczenia substancji w strefie składowania
# Warunki kontroli substancji w czasie przechowywania  
# Warunki kontroli substancji w czasie przechowywania
# Warunki konserwacji substancji w czasie przechowywania  
# Warunki konserwacji substancji w czasie przechowywania
# Dopuszczalne okresy przechowywania
# Dopuszczalne okresy przechowywania
# Rodzaje środków ochrony indywidualnej dla pracowników magazynowych
# Rodzaje środków ochrony indywidualnej dla pracowników magazynowych
# Zasady postępowania w razie awaryjnych sytuacji
# Zasady postępowania w razie awaryjnych sytuacji
# Sposób postępowania z odpadami  
# Sposób postępowania z odpadami
[A.Korzeniowski i in. 2006, s. 15-16]
[A.Korzeniowski i in. 2006, s. 15-16]
<google>t</google>


Przechowalnictwo ma na celu zachowanie przydatności dóbr materialnych przez jak najdłuższy czas. Optymalne warunki przechowywania (gł. temperatura, wilgotność, skład gazowy atmosfery, promieniowanie słoneczne) są różne dla poszczególnych płodów. Odpowiednich ich regulowanie i modyfikowanie pozwala zapobiegać niepożądanemu kiełkowaniu, wysychaniu, przemarzaniu, samo zagrzewaniu, zawilżaniu i rozwojowi mikroflory. [Nowa Encyklopedia Powszechna PWN, 2002, s. 483]
<google>n</google>
 
Przechowalnictwo ma na celu zachowanie przydatności dóbr materialnych przez jak najdłuższy czas. Optymalne warunki przechowywania (gł. temperatura, wilgotność, skład gazowy atmosfery, promieniowanie słoneczne) są różne dla poszczególnych płodów. Odpowiednich ich regulowanie i modyfikowanie pozwala zapobiegać niepożądanemu kiełkowaniu, wysychaniu, przemarzaniu, samo zagrzewaniu, zawilżaniu i rozwojowi mikroflory [Nowa Encyklopedia Powszechna PWN, 2002, s. 483]


Biorąc pod uwagę oddziaływanie wyżej wymienionych czynników klimatycznych można wyodrębnić następujące grupy materiałów i towarów:
Biorąc pod uwagę oddziaływanie wyżej wymienionych czynników klimatycznych można wyodrębnić następujące grupy materiałów i [[towarów]]:
* Odporne na narażenia klimatyczne, na które nie mają wpływu czynniki atmosferyczne. Towary takie należy przechowywać na składowiskach, np. kruszywo, stal zbrojeniowa, rury żeliwne i kanalizacyjne, niektóre wyroby hutnicze.
* Odporne na narażenia klimatyczne, na które nie mają wpływu czynniki atmosferyczne. [[Towary]] takie należy przechowywać na składowiskach, np. kruszywo, stal zbrojeniowa, rury żeliwne i kanalizacyjne, niektóre wyroby hutnicze.
* Częściowo odporne na narażenia klimatyczne, wymagające zabezpieczenia przed odpadami atmosferycznymi lub działaniem energii promienistej. Należy przechowywać je pod wiatami, np. liny w bębnach, stolarka budowlana.
* Częściowo odporne na narażenia klimatyczne, wymagające zabezpieczenia przed odpadami atmosferycznymi lub działaniem energii promienistej. Należy przechowywać je pod wiatami, np. liny w bębnach, stolarka budowlana.
* Nieodporne na narażenia klimatyczne (większość towarów przemysłowych). Należy je przechowywać w pomieszczeniach zamkniętych, ogrzewanych lub nieogrzewanych, budowlach specjalnych, np. zbiornikach.  
* Nieodporne na narażenia klimatyczne (większość towarów przemysłowych). Należy je przechowywać w pomieszczeniach zamkniętych, ogrzewanych lub nieogrzewanych, budowlach specjalnych, np. zbiornikach.
[Korzeniowski A. i in.,1993, s. 7-8]
[Korzeniowski A. i in.,1993, s. 7-8]


Bardzo duże znaczenie ma prawidłowe przechowywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, ponieważ niewłaściwe ich przechowywanie może prowadzić nie tylko do zmian jakości, ale mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Warunki magazynowania tych środków są szczegółowo określane w dyrektywach i rozporządzeniach. [A.Korzeniowski i in. 2006, s. 401-402]
Bardzo duże znaczenie ma prawidłowe przechowywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, ponieważ niewłaściwe ich przechowywanie może prowadzić nie tylko do zmian jakości, ale mogą stanowić poważne [[zagrożenie]] dla zdrowia konsumentów. Warunki magazynowania tych środków są szczegółowo określane w dyrektywach i rozporządzeniach [A.Korzeniowski i in. 2006, s. 401-402]


Dla przykładu w poniższej tabeli zostały przedstawione zalecane przez Międzynarodowy Instytut Chłodnictwa temperatury przechowywania wybranych rodzajów mięsa surowego.
Dla przykładu w poniższej tabeli zostały przedstawione zalecane przez Międzynarodowy Instytut Chłodnictwa temperatury przechowywania wybranych rodzajów mięsa surowego.
Linia 53: Linia 38:
|-
|-
|
|
<center>Produkt</center>
<center>[[Produkt]]</center>


|
|
Linia 123: Linia 108:


|
|
<center>-3 do -1</center>
<center>-3 do - 1</center>


|
|
Linia 173: Linia 158:


[A.Korzeniowski i in. 2006, s. 401-402]
[A.Korzeniowski i in. 2006, s. 401-402]
==TL;DR==
Przechowalnictwo ma na celu zachowanie jakości produktów. Warunki przechowywania zależą od rodzaju substancji, rodzaju przestrzeni magazynu, warunków klimatycznych, instalacji budynku, sposobu składowania i kontroli substancji. Przechowywanie ma również duże znaczenie dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Temperatury przechowywania mięsa surowego są szczegółowo określone w dyrektywach i rozporządzeniach.
{{infobox5|list1={{i5link|a=[[Maska przeciwpyłowa]]}} &mdash; {{i5link|a=[[Odpady]]}} &mdash; {{i5link|a=[[Skład produktu]]}} &mdash; {{i5link|a=[[Warunki pracy - fizyczno-chemiczne]]}} &mdash; {{i5link|a=[[Okres przechowywania]]}} &mdash; {{i5link|a=[[Linia produkcyjna]]}} &mdash; {{i5link|a=[[Dobra praktyka produkcyjna]]}} &mdash; {{i5link|a=[[Ładunek drobnicowy]]}} &mdash; {{i5link|a=[[Gospodarka odpadami]]}} }}


==Bibliografia==
==Bibliografia==
* Kizyn A., ''Poradnik przechowywania substancji niebezpiecznych zgodnie z wytycznymi unijnymi REACH i CLP'', Wydawnictwo Biblioteka Logistyka, Poznań 2011
<noautolinks>
* ''Magazynowanie towarów niebezpiecznych przemysłowcyh i spożywczych'', Praca Zbiorowa pod redakcją Korzeniowskiego A., Wydawnictwo Biblioteka Logistyka, Poznań 2006
* Karczewski M. i in. (1978), ''Warunki przechowywania wyrobów w magazynach'', Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
* ''Nowa encyklopedia powszechna PWN'' tom 5 P-S, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002
* Kizyn A. (2011), ''Poradnik przechowywania substancji niebezpiecznych zgodnie z wytycznymi unijnymi REACH i CLP'', Wydawnictwo Biblioteka Logistyka, Poznań
* Korzeniowski A. Karczewski J., ''Technika i technologia przechowywania artykułów przemysłowych'', Poznań 1993
* Korzeniowski A., Karczewski J. (1993), ''Technika i technologia przechowywania artykułów przemysłowych'', Poznań
* M. Karczewski i in., ''Warunki przechowywania wyrobów w magazynach'', Państwowe Wydawnictow Ekonomiczne, Warszawa 1978
* Korzeniowski A. (red.) (2006), ''Magazynowanie towarów niebezpiecznych przemysłowych i spożywczych'', Wydawnictwo Biblioteka Logistyka, Poznań
* PWN (2004), ''Nowa encyklopedia powszechna PWN'', Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
</noautolinks>
[[Kategoria:Opakowalnictwo]]
{{a|Tomasz Trybała}}


[[Kategoria:Towaroznawstwo]]
{{#metamaster:description|Przechowalnictwo to dział dbający o właściwe warunki przechowywania produktów. Dowiedz się o rodzajach magazynów, składowaniu i kontroli substancji. Zachowaj jakość towarów i ochronę zdrowia.}}
{{a|Tomasz Trybała}}

Aktualna wersja na dzień 18:06, 25 gru 2023

Jednym z podstawowych zadań przechowalnictwa jest zapewnienie takich warunków przechowywania wyrobów, które zabezpieczyłyby zachowanie ich właściwości użytkowych[Korzeniowski A. i in., 1978, s. 7]. Jest to bardzo ważna czynność, która w znacznej mierze wpływa na późniejszą jakość produktów. Istotna rolą w prawidłowym wykonaniu tej czynności są warunki klimatyczne oraz miejsce przechowywania danego wyrobu, które są cechami indywidualnymi zależnymi od właściwości danego wyrobu.

Prawidłowe przechowywanie ma zapewnić nam jakość oraz tą samą ilość wyrobu podczas przechowywania go w magazynie. Również ważnym zadaniem jest zapewnienie bezpiecznych warunków pracy personelu magazynowego, bezpieczeństwa budowli i mienia magazynu oraz środowiska naturalnego [Kizyn M., Poznań 2011, s. 151]

Podstawowymi czynnikami zapewniającymi wymagane warunki przechowywania są:

  1. Rodzaj przestrzeni magazynu, która może być:
  • Zamknięta (budynki magazynowe, zbiorniki zamknięte). W takiej konfiguracji powinny być przechowywane wyroby wymagające odpowiedniej temperatury, wilgotności oraz czystości powietrza. Substancje te też są nieodporne na zewnętrzne warunki atmosferyczne takie jak (opady deszczu, śniegu oraz działanie promieni słonecznych)
  • Półotwarta (wiaty magazynowe). Składowane w niej substancje są odporne na zewnętrzne warunki atmosferyczne panujące w naszej atmosferze, takie jak temperatura, wilgotność, ciśnienie, wiatr natomiast nieodporne na opady deszczu, śniegu oraz działanie promieni świetlnych.
  • Otwarta (składowiska, doły, place składowe). Składowane w niej substancje są odporne na czynniki zewnętrzne
  1. Specjalne wymagania konstrukcyjno-budowlane i instalacyjne
  2. Warunki klimatyczne w magazynie
  3. Wymagany rodzaj instalacji w budynku magazynowym
  4. Sposób składowania substancji
  5. Sposób rozmieszczenia substancji w strefie składowania
  6. Warunki kontroli substancji w czasie przechowywania
  7. Warunki konserwacji substancji w czasie przechowywania
  8. Dopuszczalne okresy przechowywania
  9. Rodzaje środków ochrony indywidualnej dla pracowników magazynowych
  10. Zasady postępowania w razie awaryjnych sytuacji
  11. Sposób postępowania z odpadami

[A.Korzeniowski i in. 2006, s. 15-16]

Przechowalnictwo ma na celu zachowanie przydatności dóbr materialnych przez jak najdłuższy czas. Optymalne warunki przechowywania (gł. temperatura, wilgotność, skład gazowy atmosfery, promieniowanie słoneczne) są różne dla poszczególnych płodów. Odpowiednich ich regulowanie i modyfikowanie pozwala zapobiegać niepożądanemu kiełkowaniu, wysychaniu, przemarzaniu, samo zagrzewaniu, zawilżaniu i rozwojowi mikroflory [Nowa Encyklopedia Powszechna PWN, 2002, s. 483]

Biorąc pod uwagę oddziaływanie wyżej wymienionych czynników klimatycznych można wyodrębnić następujące grupy materiałów i towarów:

  • Odporne na narażenia klimatyczne, na które nie mają wpływu czynniki atmosferyczne. Towary takie należy przechowywać na składowiskach, np. kruszywo, stal zbrojeniowa, rury żeliwne i kanalizacyjne, niektóre wyroby hutnicze.
  • Częściowo odporne na narażenia klimatyczne, wymagające zabezpieczenia przed odpadami atmosferycznymi lub działaniem energii promienistej. Należy przechowywać je pod wiatami, np. liny w bębnach, stolarka budowlana.
  • Nieodporne na narażenia klimatyczne (większość towarów przemysłowych). Należy je przechowywać w pomieszczeniach zamkniętych, ogrzewanych lub nieogrzewanych, budowlach specjalnych, np. zbiornikach.

[Korzeniowski A. i in.,1993, s. 7-8]

Bardzo duże znaczenie ma prawidłowe przechowywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, ponieważ niewłaściwe ich przechowywanie może prowadzić nie tylko do zmian jakości, ale mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Warunki magazynowania tych środków są szczegółowo określane w dyrektywach i rozporządzeniach [A.Korzeniowski i in. 2006, s. 401-402]

Dla przykładu w poniższej tabeli zostały przedstawione zalecane przez Międzynarodowy Instytut Chłodnictwa temperatury przechowywania wybranych rodzajów mięsa surowego.

Produkt
Temperatura [°C]
Wilgotność względna
[%]
Czas przechowywania
Wołowina
-1,5 do 0
90
3 tyg.
Mięso jagnięce
-1 do 0
90 do 95
10-15 dni
Wieprzowina
-1,5 do 0
90 do 95
1-2 tyg.
Cielęcina
-1 do 0
90
1-3 tyg.
Bekon wędzony
-3 do - 1
80 do 90
1 mies.
Słomina
-1 do 0
80 do 95
4-8 mies.
Podroby
-1 do 0
85 do 90
7 dni
Drób (kurczaki)
-1 do 0
Powyzej 95
  1. ni

[A.Korzeniowski i in. 2006, s. 401-402]

TL;DR

Przechowalnictwo ma na celu zachowanie jakości produktów. Warunki przechowywania zależą od rodzaju substancji, rodzaju przestrzeni magazynu, warunków klimatycznych, instalacji budynku, sposobu składowania i kontroli substancji. Przechowywanie ma również duże znaczenie dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Temperatury przechowywania mięsa surowego są szczegółowo określone w dyrektywach i rozporządzeniach.


Przechowalnictwoartykuły polecane
Maska przeciwpyłowaOdpadySkład produktuWarunki pracy - fizyczno-chemiczneOkres przechowywaniaLinia produkcyjnaDobra praktyka produkcyjnaŁadunek drobnicowyGospodarka odpadami

Bibliografia

  • Karczewski M. i in. (1978), Warunki przechowywania wyrobów w magazynach, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
  • Kizyn A. (2011), Poradnik przechowywania substancji niebezpiecznych zgodnie z wytycznymi unijnymi REACH i CLP, Wydawnictwo Biblioteka Logistyka, Poznań
  • Korzeniowski A., Karczewski J. (1993), Technika i technologia przechowywania artykułów przemysłowych, Poznań
  • Korzeniowski A. (red.) (2006), Magazynowanie towarów niebezpiecznych przemysłowych i spożywczych, Wydawnictwo Biblioteka Logistyka, Poznań
  • PWN (2004), Nowa encyklopedia powszechna PWN, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa

Autor: Tomasz Trybała