Pensjonat: Różnice pomiędzy wersjami
m (Dodanie MetaData Description) |
m (cleanup bibliografii i rotten links) |
||
Linia 13: | Linia 13: | ||
</ul> | </ul> | ||
}} | }} | ||
'''Pensjonat''' jest obiektem, który świadczy [[usługi]] hotelarskie wraz z całodziennym wyżywieniem oraz dysponuje minimum siedmioma pokojami. Obowiązkowo musi znajdować się w nim stałe urządzenie grzewcze i przynajmniej jedna placówka gastronomiczna. Jest to obiekt hotelarski, czyli budynek, lub wyodrębniona jego część, której [[organizacja]] i [[wyposażenie]] pozwala na świadczenie usług hotelarskich oraz jest przeznaczony do okresowego lub permanentnego świadczenia tych usług. (Koman, Kubicki 1996, s. 18) Odpowiedni stopień luksusu oraz wygody spowodował zakwalifikowanie danego obiektu hotelarskiego do kategorii pensjonatów. Zaszeregowania obiektów hotelarskich do kategorii pensjonatów dokonuje marszałek województwa, w którym znajduje się dany obiekt. W zależności od wyposażenia i zakresu świadczonych usług wyróżnia się pięć kategorii pensjonatów: najwyższa - pięć gwiazdek; oraz najniższa - jedna gwiazdka. (Turkowski 2010, s. 17) | '''Pensjonat''' jest obiektem, który świadczy [[usługi]] hotelarskie wraz z całodziennym wyżywieniem oraz dysponuje minimum siedmioma pokojami. Obowiązkowo musi znajdować się w nim stałe urządzenie grzewcze i przynajmniej jedna placówka gastronomiczna. Jest to obiekt hotelarski, czyli budynek, lub wyodrębniona jego część, której [[organizacja]] i [[wyposażenie]] pozwala na świadczenie usług hotelarskich oraz jest przeznaczony do okresowego lub permanentnego świadczenia tych usług. (Koman, Kubicki 1996, s. 18) Odpowiedni stopień luksusu oraz wygody spowodował zakwalifikowanie danego obiektu hotelarskiego do kategorii pensjonatów. Zaszeregowania obiektów hotelarskich do kategorii pensjonatów dokonuje marszałek województwa, w którym znajduje się dany obiekt. W zależności od wyposażenia i zakresu świadczonych usług wyróżnia się pięć kategorii pensjonatów: najwyższa - pięć gwiazdek; oraz najniższa - jedna gwiazdka. (Turkowski 2010, s. 17) | ||
Linia 30: | Linia 28: | ||
! [[Kategoria]] pensjonatu !! Minimalne wymagania | ! [[Kategoria]] pensjonatu !! Minimalne wymagania | ||
|- | |- | ||
| Jedna gwiazdka || | | Jedna gwiazdka || | ||
* utwardzona nawierzchnia dojazdów i dojść, zadbana zieleń ozdobna i izolacyjna, oświetlenie dojść oraz dojazdu | * utwardzona nawierzchnia dojazdów i dojść, zadbana zieleń ozdobna i izolacyjna, oświetlenie dojść oraz dojazdu | ||
* wentylacja mechaniczna wyciągowa | * wentylacja mechaniczna wyciągowa | ||
Linia 40: | Linia 38: | ||
* dźwig osobowy powyżej 4 kondygnacji mieszkalnej | * dźwig osobowy powyżej 4 kondygnacji mieszkalnej | ||
* hall recepcyjny o powierzchni min. 10 m² | * hall recepcyjny o powierzchni min. 10 m² | ||
* [[zespół]] higieniczno-sanitarny posiadający: umywalki z blatem lub półką, lustro z oświetleniem nad każdą umywalką, suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowe, trudno zapalny pojemnik na śmieci, dozownik do płynnego mydła, wieszaki ścienne, WC oraz pisuar w WC męskim | * [[zespół]] higieniczno-sanitarny posiadający: umywalki z blatem lub półką, lustro z oświetleniem nad każdą umywalką, suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowe, trudno zapalny pojemnik na śmieci, dozownik do płynnego mydła, wieszaki ścienne, WC oraz pisuar w WC męskim | ||
* powierzchnia mieszkalna w pokojach: | * powierzchnia mieszkalna w pokojach: | ||
# jednoosobowym - 8 m² | # jednoosobowym - 8 m² | ||
# dwuosobowym - 10 m² | # dwuosobowym - 10 m² | ||
Linia 60: | Linia 58: | ||
* [[zmiana]] pościeli i ręczników co trzy dni, lub częściej na życzenie gości | * [[zmiana]] pościeli i ręczników co trzy dni, lub częściej na życzenie gości | ||
|- | |- | ||
| Dwie gwiazdki || | | Dwie gwiazdki || | ||
* utwardzona nawierzchnia dojazdów i dojść, zadbana zieleń ozdobna i izolacyjna, oświetlenie dojść oraz dojazdu | * utwardzona nawierzchnia dojazdów i dojść, zadbana zieleń ozdobna i izolacyjna, oświetlenie dojść oraz dojazdu | ||
* wentylacja mechaniczna wyciągowa | * wentylacja mechaniczna wyciągowa | ||
Linia 71: | Linia 69: | ||
* hall recepcyjny o powierzchni min. 15 m² | * hall recepcyjny o powierzchni min. 15 m² | ||
* zespół higieniczno-sanitarny posiadający: umywalki z blatem lub półką, lustro z oświetleniem nad każdą umywalką, suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowe, trudno zapalny pojemnik na śmieci, dozownik do płynnego mydła, wieszaki ścienne, WC oraz pisuar w WC męskim | * zespół higieniczno-sanitarny posiadający: umywalki z blatem lub półką, lustro z oświetleniem nad każdą umywalką, suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowe, trudno zapalny pojemnik na śmieci, dozownik do płynnego mydła, wieszaki ścienne, WC oraz pisuar w WC męskim | ||
* powierzchnia mieszkalna w pokojach: | * powierzchnia mieszkalna w pokojach: | ||
# jednoosobowym - 9 m² | # jednoosobowym - 9 m² | ||
# dwuosobowym - 12 m² | # dwuosobowym - 12 m² | ||
Linia 91: | Linia 89: | ||
* zmiana pościeli i ręczników co trzy dni, lub częściej na życzenie gości | * zmiana pościeli i ręczników co trzy dni, lub częściej na życzenie gości | ||
|- | |- | ||
| Trzy gwiazdki || | | Trzy gwiazdki || | ||
* bezpośrednie wejście do hallu recepcyjnego, które ma chronić przed nadmiernym napływem powietrza z zewnątrz | * bezpośrednie wejście do hallu recepcyjnego, które ma chronić przed nadmiernym napływem powietrza z zewnątrz | ||
* utwardzona nawierzchnia dojazdów i dojść, zadbana zieleń ozdobna i izolacyjna, oświetlenie dojść oraz dojazdu | * utwardzona nawierzchnia dojazdów i dojść, zadbana zieleń ozdobna i izolacyjna, oświetlenie dojść oraz dojazdu | ||
Linia 104: | Linia 102: | ||
* hall recepcyjny o powierzchni min. 20 m² | * hall recepcyjny o powierzchni min. 20 m² | ||
* zespół higieniczno-sanitarny posiadający: umywalki z blatem lub półką, lustro z oświetleniem nad każdą umywalką, suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowe, trudno zapalny pojemnik na śmieci, dozownik do płynnego mydła, wieszaki ścienne, WC oraz pisuar w WC męskim | * zespół higieniczno-sanitarny posiadający: umywalki z blatem lub półką, lustro z oświetleniem nad każdą umywalką, suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowe, trudno zapalny pojemnik na śmieci, dozownik do płynnego mydła, wieszaki ścienne, WC oraz pisuar w WC męskim | ||
* powierzchnia mieszkalna w pokojach: | * powierzchnia mieszkalna w pokojach: | ||
# jednoosobowym - 10 m² | # jednoosobowym - 10 m² | ||
# dwuosobowym - 14 m² | # dwuosobowym - 14 m² | ||
Linia 126: | Linia 124: | ||
* jednolity ubiór poszczególnych służb | * jednolity ubiór poszczególnych służb | ||
|- | |- | ||
| Cztery gwiazdki || | | Cztery gwiazdki || | ||
* bezpośrednie wejście do hallu recepcyjnego, które ma chronić przed nadmiernym napływem powietrza z zewnątrz | * bezpośrednie wejście do hallu recepcyjnego, które ma chronić przed nadmiernym napływem powietrza z zewnątrz | ||
* wydzielona droga dostaw | * wydzielona droga dostaw | ||
Linia 141: | Linia 139: | ||
* hall recepcyjny o powierzchni min. 25 m² | * hall recepcyjny o powierzchni min. 25 m² | ||
* zespół higieniczno-sanitarny posiadający: umywalki z blatem lub półką, lustro z oświetleniem nad każdą umywalką, suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowe, trudno zapalny pojemnik na śmieci, dozownik do płynnego mydła, wieszaki ścienne, WC oraz pisuar w WC męskim | * zespół higieniczno-sanitarny posiadający: umywalki z blatem lub półką, lustro z oświetleniem nad każdą umywalką, suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowe, trudno zapalny pojemnik na śmieci, dozownik do płynnego mydła, wieszaki ścienne, WC oraz pisuar w WC męskim | ||
* powierzchnia mieszkalna w pokojach: | * powierzchnia mieszkalna w pokojach: | ||
# jednoosobowym - 12 m² | # jednoosobowym - 12 m² | ||
# dwuosobowym - 16 m² | # dwuosobowym - 16 m² | ||
Linia 165: | Linia 163: | ||
* jednolity ubiór poszczególnych służb | * jednolity ubiór poszczególnych służb | ||
|- | |- | ||
| Pięć gwiazdek || | | Pięć gwiazdek || | ||
* bezpośrednie wejście do hallu recepcyjnego, które ma chronić przed nadmiernym napływem powietrza z zewnątrz | * bezpośrednie wejście do hallu recepcyjnego, które ma chronić przed nadmiernym napływem powietrza z zewnątrz | ||
* wydzielona droga dostaw | * wydzielona droga dostaw | ||
Linia 180: | Linia 178: | ||
* hall recepcyjny o powierzchni min. 30 m² | * hall recepcyjny o powierzchni min. 30 m² | ||
* zespół higieniczno-sanitarny posiadający: umywalki z blatem lub półką, lustro z oświetleniem nad każdą umywalką, suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowe, trudno zapalny pojemnik na śmieci, dozownik do płynnego mydła, wieszaki ścienne, WC oraz pisuar w WC męskim | * zespół higieniczno-sanitarny posiadający: umywalki z blatem lub półką, lustro z oświetleniem nad każdą umywalką, suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowe, trudno zapalny pojemnik na śmieci, dozownik do płynnego mydła, wieszaki ścienne, WC oraz pisuar w WC męskim | ||
* powierzchnia mieszkalna w pokojach: | * powierzchnia mieszkalna w pokojach: | ||
# jednoosobowym - 14 m² | # jednoosobowym - 14 m² | ||
# dwuosobowym - 18 m² | # dwuosobowym - 18 m² | ||
Linia 212: | Linia 210: | ||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
<noautolinks> | |||
* ''[http://bip.rbip.wzp.pl/sites/bip.wzp.pl/files/articles/rozporzadzeniewsprawieobiektowhotelarskich.tekstujednolicony.pdf Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie]'', s. 13-17 | |||
* Koman S., Kubicki M. (1996). ''Poradnik ekonomiczny dla hotelarzy'', Wydawnictwo Polskie Hotele, Warszawa | * Koman S., Kubicki M. (1996). ''Poradnik ekonomiczny dla hotelarzy'', Wydawnictwo Polskie Hotele, Warszawa | ||
* Pawlikowska-Piechotka A. (2003). ''[https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.desklight-2d753413-1198-496f-85bc-a5dc596e7f25/content/partContents/b07e5a0d-da0c-3803-89ae-ab73eca25ad5 Dwory o funkcjach turystycznych]'', Ochrona zabytków nr 1-2, s. 171-181 | * Pawlikowska-Piechotka A. (2003). ''[https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.desklight-2d753413-1198-496f-85bc-a5dc596e7f25/content/partContents/b07e5a0d-da0c-3803-89ae-ab73eca25ad5 Dwory o funkcjach turystycznych]'', Ochrona zabytków nr 1-2, s. 171-181 | ||
* Sala J. (2008). ''Formy współczesnego hotelarstwa'', Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków | * Sala J. (2008). ''Formy współczesnego hotelarstwa'', Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków | ||
* Seweryn R. (2007). '' | * Seweryn R. (2007). ''Konsumpcja turystycznych usług noclegowych w Krakowie w 2004 roku'', Zeszyty naukowe nr 742, s. 81-98 | ||
* Tkocz M. (2010). ''[http://www.krajobraz.kulturowy.us.edu.pl/publikacje.artykuly/turystyka/tkocz.pdf Ewolucja przestrzeni turystycznej gminy Wilkowice a przemiany krajobrazu]'', Krajobraz a | * Tkocz M. (2010). ''[http://www.krajobraz.kulturowy.us.edu.pl/publikacje.artykuly/turystyka/tkocz.pdf Ewolucja przestrzeni turystycznej gminy Wilkowice a przemiany krajobrazu]'', Krajobraz a turystyka - Prace Komisji Krajobrazu Kulturowego nr 14, s. 296-305 | ||
* Turkowski M. (2010). '' | * Turkowski M. (2010). ''Marketing usług hotelarskich'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa | ||
* ''[ | * ''Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych'' [https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU19971330884 Dz.U. 1997 nr 133 poz. 884] | ||
* Witkowski Cz. (2007). ''Aktywność międzynarodowych systemów hotelowych na polskim rynku'', AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa | * Witkowski Cz. (2007). ''Aktywność międzynarodowych systemów hotelowych na polskim rynku'', AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa | ||
</noautolinks> | |||
{{a|Patryk Gębica}} | {{a|Patryk Gębica}} |
Wersja z 11:21, 27 paź 2023
Pensjonat |
---|
Polecane artykuły |
Pensjonat jest obiektem, który świadczy usługi hotelarskie wraz z całodziennym wyżywieniem oraz dysponuje minimum siedmioma pokojami. Obowiązkowo musi znajdować się w nim stałe urządzenie grzewcze i przynajmniej jedna placówka gastronomiczna. Jest to obiekt hotelarski, czyli budynek, lub wyodrębniona jego część, której organizacja i wyposażenie pozwala na świadczenie usług hotelarskich oraz jest przeznaczony do okresowego lub permanentnego świadczenia tych usług. (Koman, Kubicki 1996, s. 18) Odpowiedni stopień luksusu oraz wygody spowodował zakwalifikowanie danego obiektu hotelarskiego do kategorii pensjonatów. Zaszeregowania obiektów hotelarskich do kategorii pensjonatów dokonuje marszałek województwa, w którym znajduje się dany obiekt. W zależności od wyposażenia i zakresu świadczonych usług wyróżnia się pięć kategorii pensjonatów: najwyższa - pięć gwiazdek; oraz najniższa - jedna gwiazdka. (Turkowski 2010, s. 17)
TL;DR
Pensjonat to obiekt hotelarski oferujący usługi zakwaterowania i wyżywienia, z podziałem na pięć kategorii od jednej do pięciu gwiazdek. W Polsce istnieją określone wymagania dla każdej kategorii pensjonatu. W Niemczech wyróżnia się dwa typy pensjonatów: standardowe i uzdrowiskowe.
Klasyfikacja pensjonatów w Polsce
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, wymagania dla poszczególnych kategorii pensjonatu są następujące:
Kategoria pensjonatu | Minimalne wymagania |
---|---|
Jedna gwiazdka |
|
Dwie gwiazdki |
|
Trzy gwiazdki |
|
Cztery gwiazdki |
|
Pięć gwiazdek |
|
Pensjonaty w Niemczech
Pensjonaty to obiekty popularne nie tylko w Polsce. W Niemczech wyróżnia się ich dwa typy:
- Pensjonaty - obiekty hotelowe oferujące standardowe usługi zakwaterowania i noclegu. Oferowane usługi gastronomiczne są skierowane wyłącznie do gości pensjonatu.
- Pensjonaty uzdrowiskowe (tzw. Kurheimy) - obiekty noclegowe, które znajdują się w uzdrowisku, albo miejscowości kuracyjnej. Pozostałe cechy są zbliżone do zwykłych pensjonatów. (Sala 2008, s. 23-24)
Bibliografia
- Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, s. 13-17
- Koman S., Kubicki M. (1996). Poradnik ekonomiczny dla hotelarzy, Wydawnictwo Polskie Hotele, Warszawa
- Pawlikowska-Piechotka A. (2003). Dwory o funkcjach turystycznych, Ochrona zabytków nr 1-2, s. 171-181
- Sala J. (2008). Formy współczesnego hotelarstwa, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków
- Seweryn R. (2007). Konsumpcja turystycznych usług noclegowych w Krakowie w 2004 roku, Zeszyty naukowe nr 742, s. 81-98
- Tkocz M. (2010). Ewolucja przestrzeni turystycznej gminy Wilkowice a przemiany krajobrazu, Krajobraz a turystyka - Prace Komisji Krajobrazu Kulturowego nr 14, s. 296-305
- Turkowski M. (2010). Marketing usług hotelarskich, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
- Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych Dz.U. 1997 nr 133 poz. 884
- Witkowski Cz. (2007). Aktywność międzynarodowych systemów hotelowych na polskim rynku, AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa
Autor: Patryk Gębica
Treść tego artykułu została oparta na aktach prawnych. Zwróć uwagę, że niektóre akty prawne mogły ulec zmianie od czasu publikacji tego tekstu. |