Dom wycieczkowy: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Zarządzania
m (cleanup bibliografii i rotten links)
m (cleanup bibliografii i rotten links)
 
(Nie pokazano 4 wersji utworzonych przez 2 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
{{infobox4
|list1=
<ul>
<li>[[Schronisko młodzieżowe]]</li>
<li>[[Pensjonat]]</li>
<li>[[Motel]]</li>
<li>[[Hotel]]</li>
<li>[[Pole biwakowe]]</li>
<li>[[Schronisko]]</li>
<li>[[Kategoryzacja hoteli]]</li>
<li>[[Kemping]]</li>
<li>[[Droga ekspresowa]]</li>
</ul>
}}
'''Dom wycieczkowy''' to obiekt hotelarski, który świadczy podstawowe [[usługi]] i jest przystosowany głównie do samoobsługi gości. Musi posiadać przynajmniej 30 miejsc noclegowych (Koman, Kubicki 1996, s. 18) W zależności od rodzaju i zakresu oferowanych usług, domy wycieczkowe dzieli się na trzy kategorie oznakowane cyframi rzymskimi: najniższa - [[kategoria]] III oraz najwyższa - kategoria I. (Sala 2008, s. 21)
'''Dom wycieczkowy''' to obiekt hotelarski, który świadczy podstawowe [[usługi]] i jest przystosowany głównie do samoobsługi gości. Musi posiadać przynajmniej 30 miejsc noclegowych (Koman, Kubicki 1996, s. 18) W zależności od rodzaju i zakresu oferowanych usług, domy wycieczkowe dzieli się na trzy kategorie oznakowane cyframi rzymskimi: najniższa - [[kategoria]] III oraz najwyższa - kategoria I. (Sala 2008, s. 21)


Linia 21: Linia 6:
==Klasyfikacja domów wycieczkowych w Polsce==
==Klasyfikacja domów wycieczkowych w Polsce==
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, wymagania dla poszczególnych kategorii domów wycieczkowych są następujące:
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, wymagania dla poszczególnych kategorii domów wycieczkowych są następujące:
<google>t</google>
{| class="wikitable"
{| class="wikitable"
|-
|-
Linia 145: Linia 129:
#* podawanie śniadań
#* podawanie śniadań
|}
|}
<google>n</google>
{{infobox5|list1={{i5link|a=[[Schronisko młodzieżowe]]}} &mdash; {{i5link|a=[[Pensjonat]]}} &mdash; {{i5link|a=[[Motel]]}} &mdash; {{i5link|a=[[Hotel]]}} &mdash; {{i5link|a=[[Pole biwakowe]]}} &mdash; {{i5link|a=[[Schronisko]]}} &mdash; {{i5link|a=[[Kategoryzacja hoteli]]}} &mdash; {{i5link|a=[[Kemping]]}} &mdash; {{i5link|a=[[Droga ekspresowa]]}} }}


==Bibliografia==
==Bibliografia==
<noautolinks>
<noautolinks>
* Koman S., Kubicki M. (1996), ''Poradnik ekonomiczny dla hotelarzy'', Wydawnictwo Polskie Hotele, Warszawa
* Koman S., Kubicki M. (1996), ''Poradnik ekonomiczny dla hotelarzy'', Wydawnictwo Polskie Hotele, Warszawa
* Olszewska B. (1989). ''[https://dspace.uni.lodz.pl/xmlui/bitstream/handle/11089/23701/41_turyzm5_Acta_Universitatis_Lodziensis_Turyzm_V_1989_%5b137%5d.pdf?sequence=1&isAllowed=y Funkcja turystyczno-wypoczynkowa Mrągowa]'', Acta Universitatis Lodziensis, Turyzm 5, s. 41-65
* Olszewska B. (1989), ''[https://dspace.uni.lodz.pl/xmlui/bitstream/handle/11089/23701/41_turyzm5_Acta_Universitatis_Lodziensis_Turyzm_V_1989_%5b137%5d.pdf?sequence=1&isAllowed=y Funkcja turystyczno-wypoczynkowa Mrągowa]'', Acta Universitatis Lodziensis, Turyzm 5
* ''Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie'', [https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20041881945 Dz.U. 2004 nr 188 poz. 1945]
* ''Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie'', [https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20041881945 Dz.U. 2004 nr 188 poz. 1945]
* Sala J. (2008), ''Formy współczesnego hotelarstwa'', Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków
* Sala J. (2008), ''Formy współczesnego hotelarstwa'', Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków
* Spychała A. (2009). ''Zagospodarowanie turystyczne Parku Krajobrazowego "Dolina Baryczy"'', Problemy Ekologii Krajobrazu, T. XXV, s. 85-93
* Spychała A. (2009), ''Zagospodarowanie turystyczne Parku Krajobrazowego Dolina Baryczy'', Problemy Ekologii Krajobrazu, T. XXV
* Szpilko D., Ziółkowski R. (2010). ''[https://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BPB9-0007-0015 Zagospodarowanie turystyczne obszarów chronionych województwa podlaskiego]'', Ekonomia i Zarządzanie vol. 2 nr 1, s. 52-73
* Szpilko D., Ziółkowski R. (2010), ''[https://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BPB9-0007-0015 Zagospodarowanie turystyczne obszarów chronionych województwa podlaskiego]'', Ekonomia i Zarządzanie vol. 2, nr 1
* Turkowski M. (2010), ''Marketing usług hotelarskich'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
* Turkowski M. (2010), ''Marketing usług hotelarskich'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
* ''Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych'' [https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU19971330884 Dz.U. 1997 nr 133 poz. 884]
* ''Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych'' [https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU19971330884 Dz.U. 1997 nr 133 poz. 884]

Aktualna wersja na dzień 23:37, 16 gru 2023

Dom wycieczkowy to obiekt hotelarski, który świadczy podstawowe usługi i jest przystosowany głównie do samoobsługi gości. Musi posiadać przynajmniej 30 miejsc noclegowych (Koman, Kubicki 1996, s. 18) W zależności od rodzaju i zakresu oferowanych usług, domy wycieczkowe dzieli się na trzy kategorie oznakowane cyframi rzymskimi: najniższa - kategoria III oraz najwyższa - kategoria I. (Sala 2008, s. 21)

TL;DR

Artykuł opisuje klasyfikację domów wycieczkowych w Polsce na podstawie wymagań dotyczących instalacji, recepcji, usług, części mieszkalnej i usług gastronomicznych. Istnieją trzy kategorie: III, II i I, różniące się od siebie zakresem i jakością świadczonych usług.

Klasyfikacja domów wycieczkowych w Polsce

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, wymagania dla poszczególnych kategorii domów wycieczkowych są następujące:

Kategoria domu wycieczkowego Minimalne wymagania
Kategoria III
  1. Instalacje w budynku:
    • ogrzewanie zapewniające zimą temperaturę powyżej 19°C
    • dostęp do bieżącej wody, zarówno zimnej jak i ciepłej
  2. Recepcja:
    • hall recepcyjny wyposażony w telefon dla gości
    • możliwość przechowywania pieniędzy, wartościowych przedmiotów, bagażu oraz sprzętu turystycznego
    • informacja turystyczna
    • budzenie
  3. Inne usługi:
    • stanowisko umożliwiające drobne naprawy sprzętu turystycznego
  4. Część mieszkalna:
    • minimalna powierzchnia pokoju:
      1. jednoosobowego - 8m²
      2. dwuosobowego - 8m²
      3. trzyosobowego - 12m²
      4. czteroosobowego - 15m²
      5. większego niż czteroosobowy - 2,5m² na każdą kolejną osobę
    • maksymalnie 20 miejsc noclegowych w pokoju
    • łazienka ogólna:
      1. osobne umywalnie dla kobiet i mężczyzn
      2. bieżąca zimna i ciepła woda
      3. maksymalnie 10 osób na jedną umywalkę
      4. maksymalnie 15 osób na jeden prysznic
      5. osobne WC dla kobiet i mężczyzn
      6. maksymalnie 20 kobiet przypadające na jedno WC damskie
      7. maksymalnie 20 mężczyzn przypadających na jedno WC męskie
      8. maksymalnie 35 mężczyzn przypadających na jeden pisuar w WC męskim
    • wyposażenie dodatkowe łazienek: wieszaki, lustro nad umywalką z półką, gniazdko z osłoną, niepalny kosz na śmieci
    • meble w pokoju: łóżko o wymiarach 80x190cm, stół (jeden na 8 osób), krzesło (1 na osobę), szafka lub stolik przy łóżku, wieszak ścienny lub stojący
    • wyposażenie dodatkowe w pokoju: firanki lub żaluzje przyciemniające
  5. Usługi gastronomiczne:
    • sprzedaż gorących napojów prowadzona przez recepcje (np. automaty)
    • wydzielona sala do samodzielnego przygotowywania i spożywania posiłków
Kategoria II
  1. Zagospodarowanie terenu:
    • bezpośrednie wejście do hallu
    • parking lub miejsca parkingowe co najmniej w odległości 200m od budynku
  2. Instalacje w budynku:
    • ogrzewanie zapewniające zimą temperaturę powyżej 19°C
    • dostęp do bieżącej wody, zarówno zimnej jak i ciepłej
  3. Recepcja:
    • hall recepcyjny wyposażony w telefon dla gości
    • możliwość przechowywania pieniędzy, wartościowych przedmiotów, bagażu oraz sprzętu turystycznego
    • informacja turystyczna
    • budzenie
  4. Inne usługi:
    • sprzedaż drobnych artykułów, np. pamiątek lub kosmetyków
    • świetlica
    • stanowisko do prasowania z żelazkiem
    • stanowisko umożliwiające drobne naprawy sprzętu turystycznego
  5. Część mieszkalna:
    • minimalna powierzchnia pokoju:
      1. jednoosobowego - 8m²
      2. dwuosobowego - 10m²
      3. trzyosobowego - 13m²
      4. czteroosobowego - 16m²
      5. większego niż czteroosobowy - 2,5m² na każdą kolejną osobę
    • maksymalnie 12 miejsc noclegowych w pokoju
    • łazienka ogólna:
      1. osobne umywalnie dla kobiet i mężczyzn
      2. bieżąca zimna i ciepła woda
      3. maksymalnie 5 osób na jedną umywalkę
      4. maksymalnie 15 osób na jeden prysznic
      5. osobne WC dla kobiet i mężczyzn
      6. maksymalnie 15 kobiet przypadające na jedno WC damskie
      7. maksymalnie 15 mężczyzn przypadających na jedno WC męskie
      8. maksymalnie 30 mężczyzn przypadających na jeden pisuar w WC męskim
    • wyposażenie dodatkowe łazienek: wieszaki, lustro nad umywalką z półką, oświetlenie lustra, gniazdko z osłoną, niepalny kosz na śmieci
    • meble w pokoju: łóżko o wymiarach 80x190cm, stół (jeden na 8 osób), krzesło (1 na osobę), szafka lub stolik przy łóżku, szafa ubraniowa lub wnęka, lustro, niepalny kosz na śmieci, lampka nocna (przy każdym łóżku w pokojach 1-4-osobowych), wieszak ścienny lub stojący
    • wyposażenie dodatkowe w pokoju: instalacja radiowa (w pokojach 1-2-osobowych), dywan, firanki lub żaluzje przyciemniające i przepuszczające światło, elementy dekoracyjne
  6. Usługi gastronomiczne:
    • sprzedaż gorących napojów prowadzona przez recepcje (np. automaty)
    • wydzielona sala do samodzielnego przygotowywania i spożywania posiłków
    • podawanie śniadań
Kategoria I
  1. Zagospodarowanie terenu:
    • bezpośrednie wejście do hallu
    • parking lub miejsca parkingowe co najmniej w odległości 200m od budynku
  2. Instalacje w budynku:
    • ogrzewanie zapewniające zimą temperaturę powyżej 19°C
    • dostęp do bieżącej wody, zarówno zimnej jak i ciepłej
  3. Recepcja:
    • hall recepcyjny wyposażony w telefon dla gości
    • możliwość przechowywania pieniędzy, wartościowych przedmiotów, bagażu oraz sprzętu turystycznego
    • informacja turystyczna
    • budzenie
  4. Inne usługi:
    • sprzedaż drobnych artykułów, np. pamiątek lub kosmetyków
    • świetlica
    • stanowisko do prasowania z żelazkiem
    • stanowisko umożliwiające drobne naprawy sprzętu turystycznego
  5. Część mieszkalna:
    • minimalna powierzchnia pokoju:
      1. jednoosobowego - 9m²
      2. dwuosobowego - 12m²
      3. trzyosobowego - 15m²
      4. czteroosobowego - 17m²
      5. większego niż czteroosobowy - 2,5m² na każdą kolejną osobę
    • maksymalnie 8 miejsc noclegowych w pokoju
    • łazienka ogólna:
      1. osobne umywalnie dla kobiet i mężczyzn
      2. bieżąca zimna i ciepła woda
      3. maksymalnie 5 osób na jedną umywalkę
      4. maksymalnie 10 osób na jeden prysznic
      5. osobne WC dla kobiet i mężczyzn
      6. maksymalnie 10 kobiet przypadające na jedno WC damskie
      7. maksymalnie 10 mężczyzn przypadających na jedno WC męskie
      8. maksymalnie 25 mężczyzn przypadających na jeden pisuar w WC męskim
    • wyposażenie dodatkowe łazienek: wieszaki, lustro nad umywalką z półką, oświetlenie lustra, gniazdko z osłoną, niepalny kosz na śmieci
    • meble w pokoju: łóżko o wymiarach 80x190cm, stół (jeden na 8 osób), krzesło (1 na osobę), szafka lub stolik przy łóżku, szafa ubraniowa lub wnęka, lustro, niepalny kosz na śmieci, lampka nocna (przy każdym łóżku w pokojach 1-4-osobowych), wieszak ścienny lub stojący
    • wyposażenie dodatkowe w pokoju: instalacja radiowa (w pokojach 1-2-osobowych), dywan, firanki lub żaluzje przyciemniające i przepuszczające światło, elementy dekoracyjne
  6. Usługi gastronomiczne:
    • sprzedaż gorących napojów prowadzona przez recepcje (np. automaty)
    • wydzielona sala do samodzielnego przygotowywania i spożywania posiłków
    • podawanie śniadań


Dom wycieczkowyartykuły polecane
Schronisko młodzieżowePensjonatMotelHotelPole biwakoweSchroniskoKategoryzacja hoteliKempingDroga ekspresowa

Bibliografia

  • Koman S., Kubicki M. (1996), Poradnik ekonomiczny dla hotelarzy, Wydawnictwo Polskie Hotele, Warszawa
  • Olszewska B. (1989), Funkcja turystyczno-wypoczynkowa Mrągowa, Acta Universitatis Lodziensis, Turyzm 5
  • Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, Dz.U. 2004 nr 188 poz. 1945
  • Sala J. (2008), Formy współczesnego hotelarstwa, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków
  • Spychała A. (2009), Zagospodarowanie turystyczne Parku Krajobrazowego Dolina Baryczy, Problemy Ekologii Krajobrazu, T. XXV
  • Szpilko D., Ziółkowski R. (2010), Zagospodarowanie turystyczne obszarów chronionych województwa podlaskiego, Ekonomia i Zarządzanie vol. 2, nr 1
  • Turkowski M. (2010), Marketing usług hotelarskich, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
  • Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych Dz.U. 1997 nr 133 poz. 884
  • Witkowski C. (2007), Aktywność międzynarodowych systemów hotelowych na polskim rynku, AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa


Autor: Patryk Gębica

Uwaga.png

Treść tego artykułu została oparta na aktach prawnych.

Zwróć uwagę, że niektóre akty prawne mogły ulec zmianie od czasu publikacji tego tekstu.