Olej: Różnice pomiędzy wersjami
Z Encyklopedia Zarządzania
m (Infobox update) |
(LinkTitles.) |
||
Linia 21: | Linia 21: | ||
* Oleje przemysłowe – oleje mineralne o bardzo zróżnicowanych własnościach i różnorakim przeznaczeniu, stosowane w różnych gałęziach przemysłu. Do olei przemysłowych zaliczmy oleje wrzecionowe maszynowe, turbinowe, przekładniowe [Słownik pojęć towaroznawczych pod red. Ignacego Dudy, Wydawnictwo: Akademia Ekonomiczna w Krakowie 1994] | * Oleje przemysłowe – oleje mineralne o bardzo zróżnicowanych własnościach i różnorakim przeznaczeniu, stosowane w różnych gałęziach przemysłu. Do olei przemysłowych zaliczmy oleje wrzecionowe maszynowe, turbinowe, przekładniowe [Słownik pojęć towaroznawczych pod red. Ignacego Dudy, Wydawnictwo: Akademia Ekonomiczna w Krakowie 1994] | ||
* Oleje roślinne surowe- tłuszcze mające w temperaturze pokojowej konsystencję płynną, otrzymywane z nasion lub owoców roślinnych oleistych nie poddane rafinacji. Oleje surowe po przeprowadzaniu pełnej rafinacji to oleje roślinne rafinowane przeznaczone co celów spożywczych. Do najważniejszych olejów roślinnych surowych należą: olej arachidowy, olej bawełniany, olej kokosowy, olej makowy, olej sezamowy, olej słonecznikowy, olej sojowy, olej z dyni oleistej, olej z kapusty abisyńskiej, olej z ziaren palowych.[Ziemiański Michał, Słownik towaroznawczy artykułów żywnościowych. Warszawa: Wydawnictwo przemysłu lekkiego i spożywczego 1968] | * Oleje roślinne surowe- tłuszcze mające w temperaturze pokojowej konsystencję płynną, otrzymywane z nasion lub owoców roślinnych oleistych nie poddane rafinacji. Oleje surowe po przeprowadzaniu pełnej rafinacji to oleje roślinne rafinowane przeznaczone co celów spożywczych. Do najważniejszych olejów roślinnych surowych należą: olej arachidowy, olej bawełniany, olej kokosowy, olej makowy, olej sezamowy, olej słonecznikowy, olej sojowy, olej z dyni oleistej, olej z kapusty abisyńskiej, olej z ziaren palowych.[Ziemiański Michał, Słownik towaroznawczy artykułów żywnościowych. Warszawa: Wydawnictwo przemysłu lekkiego i spożywczego 1968] | ||
* Olej rybny olej otrzymywany z całych ryb lub ich części jako główny produkt przy przerobie tłustych ryb poławianych specjalnie w tym celu (menhaden) lub jako produkt uboczny powstający przy wytwarzaniu mączki rybnej z odpadów przy obróbce wstępnej. Olej rybny składa się z trójglicerydów kwasów tłuszczowych i domieszki substancji nie ulegających zmydlaniu. Ogólny udział kwasów tłuszczowych wynosi około 20% (…), zależnie od rodzaju i gatunku surowca oleje rybne zawierają od kilku do kilkuset tysięcy j.m. witaminy A w 1g i ok. 10-krotnie mniej witaminy D. Szczególnie bogate w witaminy są oleje z wątrób ryb. Olej rybny surowy jest to olej nie poddany obróbce uszlachetniającej, zaś olej rybny techniczny pochodzi z nieświeżych surowców. Oleje rybne w zależności od pochodzenia i własności stosowane są do celów leczniczych, spożywczych i technicznych. [Nowa encyklopedia powszechna PWN, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1997] | * Olej rybny olej otrzymywany z całych ryb lub ich części jako główny [[produkt]] przy przerobie tłustych ryb poławianych specjalnie w tym celu (menhaden) lub jako [[produkt uboczny]] powstający przy wytwarzaniu mączki rybnej z odpadów przy obróbce wstępnej. Olej rybny składa się z trójglicerydów kwasów tłuszczowych i domieszki substancji nie ulegających zmydlaniu. Ogólny [[udział]] kwasów tłuszczowych wynosi około 20% (…), zależnie od rodzaju i gatunku surowca oleje rybne zawierają od kilku do kilkuset tysięcy j.m. witaminy A w 1g i ok. 10-krotnie mniej witaminy D. Szczególnie bogate w witaminy są oleje z wątrób ryb. Olej rybny surowy jest to olej nie poddany obróbce uszlachetniającej, zaś olej rybny techniczny pochodzi z nieświeżych surowców. Oleje rybne w zależności od pochodzenia i własności stosowane są do celów leczniczych, spożywczych i technicznych. [Nowa encyklopedia powszechna PWN, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1997] | ||
<google>text</google> | <google>text</google> | ||
Linia 27: | Linia 27: | ||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
* Leksykon naukowo-techniczny, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 1984 | * Leksykon naukowo-techniczny, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 1984 | ||
* Encyklopedia techniki przemysł spożywczy, Wydawnictwo Naukowo- Techniczne, Warszawa 1978 | * Encyklopedia techniki [[przemysł]] spożywczy, Wydawnictwo Naukowo- Techniczne, Warszawa 1978 | ||
* Encyklopedia Powszechna PWN, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa | * Encyklopedia Powszechna PWN, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa | ||
1975 | 1975 |
Wersja z 23:23, 20 maj 2020
Olej |
---|
Polecane artykuły |
Olej- oleista ciecz lub łatwo topliwe ciało stałe nierozpuszczalne w wodzie; oleje roślinne są mieszaninami estrów gliceryny, kwasów tłuszczowych; oleje mineralne są mieszaninami węglowodorów; oleje zwierzęce są to ciekłe tłuszcze zwierzęce o dużej charakterystycznej dla nich zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych [Leksykon naukowo-techniczny, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 1984]
Rodzaje
- Oleje zwierzęce – ciekłe tłuszcze zwierzęce o dużej charakterystycznej dla nich zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych; do najważniejszych olei zwierzęcych należą trany otrzymywane z ryb i ssaków morskich; ze zwierząt lądowych otrzymuje się między innymi spoż. oleomargarynę oraz oleje używane do celów technicznych np. olej kostny (otrzymywany z kości, rogów itp.) olej kokonowy (z odpadowych poczwarek jedwabnika) [Encyklopedia Powszechna PWN, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1975]
- Oleje przemysłowe – oleje mineralne o bardzo zróżnicowanych własnościach i różnorakim przeznaczeniu, stosowane w różnych gałęziach przemysłu. Do olei przemysłowych zaliczmy oleje wrzecionowe maszynowe, turbinowe, przekładniowe [Słownik pojęć towaroznawczych pod red. Ignacego Dudy, Wydawnictwo: Akademia Ekonomiczna w Krakowie 1994]
- Oleje roślinne surowe- tłuszcze mające w temperaturze pokojowej konsystencję płynną, otrzymywane z nasion lub owoców roślinnych oleistych nie poddane rafinacji. Oleje surowe po przeprowadzaniu pełnej rafinacji to oleje roślinne rafinowane przeznaczone co celów spożywczych. Do najważniejszych olejów roślinnych surowych należą: olej arachidowy, olej bawełniany, olej kokosowy, olej makowy, olej sezamowy, olej słonecznikowy, olej sojowy, olej z dyni oleistej, olej z kapusty abisyńskiej, olej z ziaren palowych.[Ziemiański Michał, Słownik towaroznawczy artykułów żywnościowych. Warszawa: Wydawnictwo przemysłu lekkiego i spożywczego 1968]
- Olej rybny olej otrzymywany z całych ryb lub ich części jako główny produkt przy przerobie tłustych ryb poławianych specjalnie w tym celu (menhaden) lub jako produkt uboczny powstający przy wytwarzaniu mączki rybnej z odpadów przy obróbce wstępnej. Olej rybny składa się z trójglicerydów kwasów tłuszczowych i domieszki substancji nie ulegających zmydlaniu. Ogólny udział kwasów tłuszczowych wynosi około 20% (…), zależnie od rodzaju i gatunku surowca oleje rybne zawierają od kilku do kilkuset tysięcy j.m. witaminy A w 1g i ok. 10-krotnie mniej witaminy D. Szczególnie bogate w witaminy są oleje z wątrób ryb. Olej rybny surowy jest to olej nie poddany obróbce uszlachetniającej, zaś olej rybny techniczny pochodzi z nieświeżych surowców. Oleje rybne w zależności od pochodzenia i własności stosowane są do celów leczniczych, spożywczych i technicznych. [Nowa encyklopedia powszechna PWN, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1997]
Bibliografia
- Leksykon naukowo-techniczny, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 1984
- Encyklopedia techniki przemysł spożywczy, Wydawnictwo Naukowo- Techniczne, Warszawa 1978
- Encyklopedia Powszechna PWN, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa
1975
- Słownik pojęć towaroznawczych pod red. Ignacego Dudy, Wydawnictwo: Akademia Ekonomiczna w Krakowie 1994
- Ziemiański Michał, Słownik towaroznawczy artykułów żywnościowych. Warszawa: Wydawnictwo przemysłu lekkiego i spożywczego 1968]
- Nowa encyklopedia powszechna PWN, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1997
Autor: Sylwia Wyleciał