Ekstrakt: Różnice pomiędzy wersjami
m (cleanup bibliografii i rotten links) |
m (cleanup bibliografii i rotten links) |
||
(Nie pokazano 10 wersji utworzonych przez 2 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
Ekstrakt <łac. extractum = to, co wyciągnięte> [Szkiłądź H., 1980, s. 181] - składnik lub [[grupa]] składników wydobytych z mieszaniny stałych, płynnych lub gazowych [[produkt]]ów przy zastosowaniu odpowiedniego rozpuszczalnika (wody - ekstrakt wodny; eteru - eterowy itd.). | |||
Ekstrakt <łac. extractum = to, co wyciągnięte> [Szkiłądź H., 1980, s. 181] - składnik lub [[grupa]] składników wydobytych z mieszaniny stałych, płynnych lub gazowych [[produkt]]ów przy zastosowaniu odpowiedniego rozpuszczalnika (wody | |||
[Duda I., 1994, s. 49]. | [Duda I., 1994, s. 49]. | ||
Linia 21: | Linia 6: | ||
Ekstrakt może stanowić zarówno produkt gł. procesu (np. w otrzymywaniu metodą ekstrakcyjną tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, olejków eterycznych, antybiotyków, witamin), jak i uboczny lub odpadkowy (np. w niektórych procesach ekstrakcyjnego rozdzielania produktów przerobu ropy naftowej, w oczyszczaniu i odbarwianiu gliceryny) [Suchodolski B., 1964, s. 349]. | Ekstrakt może stanowić zarówno produkt gł. procesu (np. w otrzymywaniu metodą ekstrakcyjną tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, olejków eterycznych, antybiotyków, witamin), jak i uboczny lub odpadkowy (np. w niektórych procesach ekstrakcyjnego rozdzielania produktów przerobu ropy naftowej, w oczyszczaniu i odbarwianiu gliceryny) [Suchodolski B., 1964, s. 349]. | ||
Ekstrakty otrzymuje się również z części roślinnych za pomocą ługowania (ekstrakcji) wodą, alkoholem, eterem itp. Ekstrakty zawierają przede wszystkim te składniki roślin, które rozpuszczają się w cieczach użytych do ekstrakcji. Niepożądane w niektórych e. składniki, jak np. białko, chlorofil i inne, usuwa się po odpowiednim stężeniu cieczy. Zależnie od konsystencji rozróżnia się e. rzadkie, gęste oraz stałe. Wiele e. znajduje częste zastosowanie w lecznictwie; poza tym odgrywają one pewną rolę, jako środki żywnościowe (rozmaite e. roślinne, mięsne itp.) | Ekstrakty otrzymuje się również z części roślinnych za pomocą ługowania (ekstrakcji) wodą, alkoholem, eterem itp. Ekstrakty zawierają przede wszystkim te składniki roślin, które rozpuszczają się w cieczach użytych do ekstrakcji. Niepożądane w niektórych e. składniki, jak np. białko, chlorofil i inne, usuwa się po odpowiednim stężeniu cieczy. Zależnie od konsystencji rozróżnia się e. rzadkie, gęste oraz stałe. Wiele e. znajduje częste zastosowanie w lecznictwie; poza tym odgrywają one pewną rolę, jako środki żywnościowe (rozmaite e. roślinne, mięsne itp.).. | ||
W analityce wyróżnia się następujące rodzaje ekstraktów: | |||
* e. areometryczny - suma substancji rozpuszczalnych w wodzie i nielotnych z parą wodną, oznaczanych areometrem. W skład e. areometrycznego wchodzą głównie: cukry (glukoza, fruktoza, sacharoza), kwasy organiczne i substancje mineralne; nie wchodzą natomiast: kwasy lotne, substancje zapachowe, alkohol i dwutlenek siarki. E. areometryczny mierzy się najczęściej areometrem Ballinga; | |||
* e. bezcukrowy (zredukowany) - [[wartość]] uzyskana przez odjęcie sacharozy i cukrów bezpośrednio redukujących (wyrażonych jako cukier inwertowany) od ogólnej zawartości e. oznaczanego metodą piknometryczną. Stanowi sumę niecukrowych składników e. W skład e. bezcukrowego wchodzą: nielotne kwasy (jabłkowy, cytrynowy, winowy i in.), substancje azotowe organiczne, związki nieorganiczne (głównie potas, wapń, fosfor), barwniki, garbniki, hemicelulozy oraz glicerol (w przypadku win). E. bezcukrowy jest ważnym wskaźnikiem jakości takich produktów, jak: soki, wina, syropy, nektary itp. Wartości e. bezcukrowego są normowane, mniejsze wartości świadczą o rozcieńczeniu produktu wodą, | |||
* e. densymetryczny - suma substancji rozpuszczalnych w wodzie i nielotnych z parą wodną, zawartych w badanej próbce produktu. Oznacza się go określając gęstość badanego roztworu (wyciągu) w temp. 15-20 °C i podając ją w stosunku do wody o temp. 4 °C. Do oznaczania stosuje się piknometr, a następnie odczytuje zawartość ekstraktu z tablic Windischa lub Plato-Grosfelda. [[Wynik]] podaje się w procentach wagowych lub w g na 100 cm3 roztworu (wyciągu). E. densymetryczny może być też oznaczony mniej dokładnie, za pomocą wagi hydrostatycznej, | |||
* e. ogólny (całkowity) - suma nielotnych składników, czyli sucha pozostałość wolna od substancji lotnych. Termin używany najczęściej w odniesieniu do produktów przemysłu fermentacyjnego. E. ogólny oznacza się przez ważenie pozostałości po odparowaniu (np. wina) w określonych warunkach lub przez [[pomiar]] piknometrem gęstości produktu pozbawionego alkoholu i obliczenie (reguła Tabariego) lub odczyt e. z odpowiednich tablic; | |||
* e. pozorny - e. roztworów (soków, wyciągów, syropów, win), oznaczony jedną z metod oznaczania e. (areometryczną, refraktometryczną, densymetryczną) bez usunięcia alkoholu z próbki. Zawarty w próbce alkohol powoduje błędy wskutek rozrzedzenia środowiska lub zmiany współczynnika refrakcji; | |||
* e. refraktometryczny - suma substancji rozpuszczalnych w wodzie i nielotnych z parą wodną, oznaczana (np. w sokach owocowych lub roztworach sacharozy) za pomocą refraktometru; | |||
* e. resztowy - [[wskaźnik]] jakości soków pitnych i napojów owocowych; różnica między e. bezcukrowym i zawartością kwasów organicznych wyrażoną jako kwasowość ogólna; | |||
* e. rzeczywisty - e. roztworów (soków, wyciągów, syropów, win) oznaczany jedną z metod oznaczania e. (areometryczną, densymetryczną, refraktometryczną) po usunięciu alkoholu z próbki, np. przez odparowanie i uzupełnienie odparowanego alkoholu wodą do pierwotnej objętości próbki. E. rzeczywisty wyrażany jest często w g na 100 cm3 próbki [Duda I., 1994, s. 49-50]. | |||
<google>n</google> | |||
W biologii stosuje się pojęcie ekstrakt zarodkowy | W biologii stosuje się pojęcie ekstrakt zarodkowy - homogenat 10-dniowych zarodków kurcząt lub myszy oddzielony od resztek tkanek przez wirowanie. W.z. należy do tzw. pożywek naturalnych. Używany był powszechnie w starszych technikach hodowli tkanek. Pobudzał proliferację i migrację komórek z eksplantu oraz różnicowanie się komórek pigmentowych i komórek chrząstki. Obecnie jest jeszcze czasem stosowany w hodowlach komórek nerwowych i mięśniowych, a także w niektórych hodowlach narządowych. | ||
'''Patrz też:''' | '''Patrz też:''' | ||
Linia 42: | Linia 27: | ||
==TL;DR== | ==TL;DR== | ||
Ekstrakt to składnik wydobyty z mieszaniny produktów za pomocą rozpuszczalnika. Może być zarówno głównym produktem, jak i odpadkiem. Ekstrakty są otrzymywane również z roślin poprzez ługowanie. W analizie wyróżnia się różne rodzaje ekstraktów, takie jak areometryczny, bezcukrowy, densymetryczny itp. W biologii stosuje się ekstrakt zarodkowy. | Ekstrakt to składnik wydobyty z mieszaniny produktów za pomocą rozpuszczalnika. Może być zarówno głównym produktem, jak i odpadkiem. Ekstrakty są otrzymywane również z roślin poprzez ługowanie. W analizie wyróżnia się różne rodzaje ekstraktów, takie jak areometryczny, bezcukrowy, densymetryczny itp. W biologii stosuje się ekstrakt zarodkowy. | ||
{{infobox5|list1={{i5link|a=[[Pieczywo]]}} — {{i5link|a=[[Metody oznaczania wody]]}} — {{i5link|a=[[Kwasowość]]}} — {{i5link|a=[[Galwanizacja]]}} — {{i5link|a=[[Klarowność]]}} — {{i5link|a=[[Próba (Towaroznawstwo)]]}} — {{i5link|a=[[Barwniki spożywcze]]}} — {{i5link|a=[[Higroskopijność]]}} — {{i5link|a=[[Areometria]]}} }} | |||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
<noautolinks> | <noautolinks> | ||
* | * Duda I. (red.) (1984), ''Słownik pojęć towaroznawczych'', Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków | ||
* Encyklopedia | * Otałęga Z. (red.) (2000), ''Encyklopedia biologiczna'', Agencja Publicystyczno-Wydawnicza Opres, Kraków | ||
* | * PWN (1965), ''Wielka Encyklopedia Powszechna'', PWN, Warszawa | ||
* | * PWN (1975), ''Encyklopedia Powszechna PWN'', PWN, Warszawa | ||
* PWN (2004), ''Nowa encyklopedia powszechna PWN'', Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa | |||
* | * Tokarski J. (red.) (1980), ''Słownik Wyrazów Obcych PWN'', PWN, Warszawa | ||
</noautolinks> | </noautolinks> | ||
{{a|Kamil Kowalik}} | {{a|Kamil Kowalik}} | ||
[[Kategoria:Towaroznawstwo]] | [[Kategoria:Towaroznawstwo przemysłowe]] | ||
{{#metamaster:description|Składnik lub grupa składników wydobyta z mieszaniny produktów. Ekstrakty są również uzyskiwane z części roślinnych.}} | {{#metamaster:description|Składnik lub grupa składników wydobyta z mieszaniny produktów. Ekstrakty są również uzyskiwane z części roślinnych.}} |
Aktualna wersja na dzień 23:41, 25 lis 2023
Ekstrakt <łac. extractum = to, co wyciągnięte> [Szkiłądź H., 1980, s. 181] - składnik lub grupa składników wydobytych z mieszaniny stałych, płynnych lub gazowych produktów przy zastosowaniu odpowiedniego rozpuszczalnika (wody - ekstrakt wodny; eteru - eterowy itd.). [Duda I., 1994, s. 49].
Roztwór otrzymywany w procesie ekstrakcji, zawierający składnik lub składniki ekstrahowane, rozpuszczalnik użyty do ekstrakcji oraz niewielką ilość innych składników mieszaniny pierwotnej; ekstrahowany składnik lub składniki otrzymuje się przez oddzielenie rozpuszczalnika (np. przez destylację); niepożądane składniki mieszaniny pierwotnej są usuwane z e. w odrębnym procesie (np. przez krystalizację)[Kofman J. i in., 1998, s. 218]. Po oddzieleniu rozpuszczalnika otrzymuje się e. czysty (końcowy)[ Karolczuk-Kędzierska M., 2003, s. 396].
Ekstrakt może stanowić zarówno produkt gł. procesu (np. w otrzymywaniu metodą ekstrakcyjną tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, olejków eterycznych, antybiotyków, witamin), jak i uboczny lub odpadkowy (np. w niektórych procesach ekstrakcyjnego rozdzielania produktów przerobu ropy naftowej, w oczyszczaniu i odbarwianiu gliceryny) [Suchodolski B., 1964, s. 349].
Ekstrakty otrzymuje się również z części roślinnych za pomocą ługowania (ekstrakcji) wodą, alkoholem, eterem itp. Ekstrakty zawierają przede wszystkim te składniki roślin, które rozpuszczają się w cieczach użytych do ekstrakcji. Niepożądane w niektórych e. składniki, jak np. białko, chlorofil i inne, usuwa się po odpowiednim stężeniu cieczy. Zależnie od konsystencji rozróżnia się e. rzadkie, gęste oraz stałe. Wiele e. znajduje częste zastosowanie w lecznictwie; poza tym odgrywają one pewną rolę, jako środki żywnościowe (rozmaite e. roślinne, mięsne itp.)..
W analityce wyróżnia się następujące rodzaje ekstraktów:
- e. areometryczny - suma substancji rozpuszczalnych w wodzie i nielotnych z parą wodną, oznaczanych areometrem. W skład e. areometrycznego wchodzą głównie: cukry (glukoza, fruktoza, sacharoza), kwasy organiczne i substancje mineralne; nie wchodzą natomiast: kwasy lotne, substancje zapachowe, alkohol i dwutlenek siarki. E. areometryczny mierzy się najczęściej areometrem Ballinga;
- e. bezcukrowy (zredukowany) - wartość uzyskana przez odjęcie sacharozy i cukrów bezpośrednio redukujących (wyrażonych jako cukier inwertowany) od ogólnej zawartości e. oznaczanego metodą piknometryczną. Stanowi sumę niecukrowych składników e. W skład e. bezcukrowego wchodzą: nielotne kwasy (jabłkowy, cytrynowy, winowy i in.), substancje azotowe organiczne, związki nieorganiczne (głównie potas, wapń, fosfor), barwniki, garbniki, hemicelulozy oraz glicerol (w przypadku win). E. bezcukrowy jest ważnym wskaźnikiem jakości takich produktów, jak: soki, wina, syropy, nektary itp. Wartości e. bezcukrowego są normowane, mniejsze wartości świadczą o rozcieńczeniu produktu wodą,
- e. densymetryczny - suma substancji rozpuszczalnych w wodzie i nielotnych z parą wodną, zawartych w badanej próbce produktu. Oznacza się go określając gęstość badanego roztworu (wyciągu) w temp. 15-20 °C i podając ją w stosunku do wody o temp. 4 °C. Do oznaczania stosuje się piknometr, a następnie odczytuje zawartość ekstraktu z tablic Windischa lub Plato-Grosfelda. Wynik podaje się w procentach wagowych lub w g na 100 cm3 roztworu (wyciągu). E. densymetryczny może być też oznaczony mniej dokładnie, za pomocą wagi hydrostatycznej,
- e. ogólny (całkowity) - suma nielotnych składników, czyli sucha pozostałość wolna od substancji lotnych. Termin używany najczęściej w odniesieniu do produktów przemysłu fermentacyjnego. E. ogólny oznacza się przez ważenie pozostałości po odparowaniu (np. wina) w określonych warunkach lub przez pomiar piknometrem gęstości produktu pozbawionego alkoholu i obliczenie (reguła Tabariego) lub odczyt e. z odpowiednich tablic;
- e. pozorny - e. roztworów (soków, wyciągów, syropów, win), oznaczony jedną z metod oznaczania e. (areometryczną, refraktometryczną, densymetryczną) bez usunięcia alkoholu z próbki. Zawarty w próbce alkohol powoduje błędy wskutek rozrzedzenia środowiska lub zmiany współczynnika refrakcji;
- e. refraktometryczny - suma substancji rozpuszczalnych w wodzie i nielotnych z parą wodną, oznaczana (np. w sokach owocowych lub roztworach sacharozy) za pomocą refraktometru;
- e. resztowy - wskaźnik jakości soków pitnych i napojów owocowych; różnica między e. bezcukrowym i zawartością kwasów organicznych wyrażoną jako kwasowość ogólna;
- e. rzeczywisty - e. roztworów (soków, wyciągów, syropów, win) oznaczany jedną z metod oznaczania e. (areometryczną, densymetryczną, refraktometryczną) po usunięciu alkoholu z próbki, np. przez odparowanie i uzupełnienie odparowanego alkoholu wodą do pierwotnej objętości próbki. E. rzeczywisty wyrażany jest często w g na 100 cm3 próbki [Duda I., 1994, s. 49-50].
W biologii stosuje się pojęcie ekstrakt zarodkowy - homogenat 10-dniowych zarodków kurcząt lub myszy oddzielony od resztek tkanek przez wirowanie. W.z. należy do tzw. pożywek naturalnych. Używany był powszechnie w starszych technikach hodowli tkanek. Pobudzał proliferację i migrację komórek z eksplantu oraz różnicowanie się komórek pigmentowych i komórek chrząstki. Obecnie jest jeszcze czasem stosowany w hodowlach komórek nerwowych i mięśniowych, a także w niektórych hodowlach narządowych.
Patrz też:
TL;DR
Ekstrakt to składnik wydobyty z mieszaniny produktów za pomocą rozpuszczalnika. Może być zarówno głównym produktem, jak i odpadkiem. Ekstrakty są otrzymywane również z roślin poprzez ługowanie. W analizie wyróżnia się różne rodzaje ekstraktów, takie jak areometryczny, bezcukrowy, densymetryczny itp. W biologii stosuje się ekstrakt zarodkowy.
Ekstrakt — artykuły polecane |
Pieczywo — Metody oznaczania wody — Kwasowość — Galwanizacja — Klarowność — Próba (Towaroznawstwo) — Barwniki spożywcze — Higroskopijność — Areometria |
Bibliografia
- Duda I. (red.) (1984), Słownik pojęć towaroznawczych, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków
- Otałęga Z. (red.) (2000), Encyklopedia biologiczna, Agencja Publicystyczno-Wydawnicza Opres, Kraków
- PWN (1965), Wielka Encyklopedia Powszechna, PWN, Warszawa
- PWN (1975), Encyklopedia Powszechna PWN, PWN, Warszawa
- PWN (2004), Nowa encyklopedia powszechna PWN, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
- Tokarski J. (red.) (1980), Słownik Wyrazów Obcych PWN, PWN, Warszawa
Autor: Kamil Kowalik