Próba (Towaroznawstwo): Różnice pomiędzy wersjami
(LinkTitles.) |
m (Pozycjonowanie) |
||
(Nie pokazano 13 wersji utworzonych przez 2 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Próba]] to ustalony sposób postępowania w celu stwierdzenia np. obecności lub nieobecności danego składnika w badanym materiale [I. Duda, 1994, s. 133]. Jest to praktyczne badanie własności danego materiału lub wyrobu, a także sprawdzanie prawidłowości działania urządzenia [S. Czerni, 1984, s. 748]. Hasło to oznacza także zawartość metalu szlachetnego w stopie, wyrażana zwykle w stosunku do 1000 części stopu; np. próba złota 900 oznacza, że na 1000 części wagowych stopu jest 900 części czystego złota [S. Czerni, 1984, s. 748]. Stwierdzenie to opisuje także usiłowanie, wysiłek podjęty w celu dokonania czegoś. Jest to także przygotowanie sztuki, koncertu itp. do odegrania przed publicznością. [E. Sobol, 1997, s. 792]. W matematyce hasło to znane jest jako [[zespół]] elementów pewnej zbiorowości podlegającej badaniu statystycznemu, na podstawie którego wnioskuje się o tych czy innych cechach badanej zbiorowości.[H. Bonecki, 1975, s. 712] W genetyce występuje jako zbiór elementów pobranych z populacji [J. Kielanowski, 1965, s. 470]. Próba dzieli się na kilkanaście rodzajów. Niektóre z nich to: | |||
* Próba alizarynowa: powszechnie stosowana w Polsce [[metoda]] rutynowa oznaczania świeżości mleka. Polega na zmieszaniu równych objętości mleka i alizaryny [I. Duda, 1994, s. 133]. | |||
* Próba fermentacyjna: metoda oceny ogólnego charakteru mikroflory w mleku surowym oparta na obserwacji wyglądu skrzepu powstałego po 24 i 48h inkubacji w temperaturze 38-40OC [I. Duda, 1994, s. 133]. | |||
* Próba Fiehego: metoda wykrywania obecności miodu sztucznego w miodzie naturalnym [I. Duda, 1994, s. 133]. | |||
* Próba Kreisa: metoda jakościowa wykrywania w tłuszczach obecności aldehydów, świadczących o przebiegu procesu jełczenia [I. Duda, 1994, s. 133]. | |||
* Próba metali szlachetnych: określenie zawartości kruszcu w jego stopie z innymi metalami [I. Duda, 1994, s. 133]. | |||
* Próba Nestlera: metoda jakościowa wykrywania liści herbaty ekstrahowanej na podstawie obecności alkaloidu. Próba opiera się na zjawisku sublimacji, której ulega podczas podgrzewania kofeina obecna w liściach herbaty nieekstrahowanej [I. Duda, 1994, s. 133]. | |||
* Próba podpuszczkowa: próba stosowana do oceny mleka dla potrzeb serowarstwa. Polega na ocenie wyglądu, kształtu i struktury sernika, oraz na ocenie smaku i zapachu serwatki. W zależności od wyniku mleko klasyfikuje się na 3 typy [I. Duda, 1994, s. 133]. | |||
Próba ślepa: wykonanie danego oznaczenia z użyciem wszystkich przewidywanych odczynników, ale bez użycia próbki oznaczanego materiału, które powinno dać [[wynik]] zerowy [I. Duda, 1994, s. 134]. | |||
* Próba Abla: jedna z prób trwałości chemicznej niektórych materiałów wybuchowych, polegająca na określeniu czasu zmiany zabarwienia tzw. Papierka jednoskrobiowego pod wpływem rozkładu materiału [S. Czerni, 1984, s. 748]. | |||
* Próba Baumanna: Próba makroskopowa pozwalająca określić rozmieszczenie wtrąceń siarczkowych w stali [S. Czerni, 1984, s. 748]. | |||
* Próba Bębnowa: próba mająca na celu określenie własności mechanicznych koksu, polegająca na rozkruszeniu go w obracającym się bębnie i następującym po tym przesianiu w ustalony sposób przez znormalizowane sita [S. Czerni, 1984, s. 748]. | |||
* Próba iskrowa: sposób przybliżonego określenia gatunku badanej stali na podstawie wyglądu iskier powstających przy szlifowaniu ściernicą próbki tej stali [S. Czerni, 1984, s. 748]. | |||
Próba kafarowa: próba, której celem jest sprawdzenie odporności na obciążenia dynamiczne hutniczych wyrobów stalowych oraz staliwnych [S. Czerni, 1984, s. 748]. | |||
* Próba klinowa: próba łamania klina, mająca na celu ustalenie skłonności żeliwa do grafityzacji, polegająca na odlaniu próbki w kształcie klina, przełamaniu jej i porównaniu przełomu z wzorcami [S. Czerni, 1984, s. 748]. | |||
* Próba lejności: próba technologiczna polegająca na odlaniu spirali w znormalizowanej formie; miarą lejności jest stopień wypełnienia formy [S. Czerni, 1984, s. 748]. | |||
* Próba napięciowa: próba, której celem jest sprawdzenie odporności na przebicie niektórych wyrobów elektrotechnicznych, polegająca na poddaniu ich napięciu wyższemu niż znamionowe [S. Czerni, 1984, s. 749]. | |||
* Próba przechyłu: próba, której celem jest zbadanie stateczności początkowej statku, polegająca na przechylaniu go za pomocą ciężaru przenoszonego z burty na burtę i pomiarze kąta przechyłu [S. Czerni, 1984, s. 749]. | |||
* Próba wodna: sprawdzanie szczelności zbiorników i przewodów przez napełnianie ich wodą pod ustalonym ciśnieniem próbnym odpowiednio większym od roboczego [S. Czerni, 1984, s. 749]. | |||
<google>n</google> | |||
==TL;DR== | |||
Próba to sposób badania materiałów i wyrobów, ale także wysiłek podejmowany w celu osiągnięcia czegoś. Istnieje wiele rodzajów prób, takich jak próba alizarynowa, fermentacyjna, Fiehego, Kreisa, metali szlachetnych, Nestlera, podpuszczkowa, ślepa, Abla, Baumanna, Bębnowa, iskrowa, kafarowa, klinowa, lejności, napięciowa, przechyłu i wodna. Każda z nich ma inną metodę i cel badania. | |||
{{infobox5|list1={{i5link|a=[[Ocena jakości]]}} — {{i5link|a=[[Odorymetria]]}} — {{i5link|a=[[Kwasowość]]}} — {{i5link|a=[[Ocena organoleptyczna]]}} — {{i5link|a=[[Kolorymetria]]}} — {{i5link|a=[[Areometria]]}} — {{i5link|a=[[Metody sensoryczne]]}} — {{i5link|a=[[Metody oznaczania wody]]}} — {{i5link|a=[[Ekstrakt]]}} }} | |||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
* | <noautolinks> | ||
* Czerni S., ''Leksykon | * Adamik K. (red.) (1965), ''Zootechniczny Słownik Encyklopedyczny'', Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa | ||
* | * Czerni S. (red.) (1984), ''Leksykon naukowo-techniczny'', Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa | ||
* | * Drabik L. (red.) (2019), ''Słownik języka polskiego PWN'', Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa | ||
* | * Duda I. (red.) (1995), ''Słownik pojęć towaroznawczych'', Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków | ||
* PWN (1975), ''Encyklopedia Powszechna PWN'', PWN, Warszawa | |||
</noautolinks> | |||
[[Kategoria:Ocena produktów]] | |||
{{a|Grzegorz Poręba}} | |||
{{#metamaster:description|Próba to sposób stwierdzania obecności składnika w materiale. Może dotyczyć zawartości metalu szlachetnego, przygotowania sztuki czy badania statystycznego. Istnieje wiele rodzajów prób, np. alizarynowa, fermentacyjna, Fiehego czy Nestlera.}} | |||
{{ |
Aktualna wersja na dzień 18:35, 18 lis 2023
Próba to ustalony sposób postępowania w celu stwierdzenia np. obecności lub nieobecności danego składnika w badanym materiale [I. Duda, 1994, s. 133]. Jest to praktyczne badanie własności danego materiału lub wyrobu, a także sprawdzanie prawidłowości działania urządzenia [S. Czerni, 1984, s. 748]. Hasło to oznacza także zawartość metalu szlachetnego w stopie, wyrażana zwykle w stosunku do 1000 części stopu; np. próba złota 900 oznacza, że na 1000 części wagowych stopu jest 900 części czystego złota [S. Czerni, 1984, s. 748]. Stwierdzenie to opisuje także usiłowanie, wysiłek podjęty w celu dokonania czegoś. Jest to także przygotowanie sztuki, koncertu itp. do odegrania przed publicznością. [E. Sobol, 1997, s. 792]. W matematyce hasło to znane jest jako zespół elementów pewnej zbiorowości podlegającej badaniu statystycznemu, na podstawie którego wnioskuje się o tych czy innych cechach badanej zbiorowości.[H. Bonecki, 1975, s. 712] W genetyce występuje jako zbiór elementów pobranych z populacji [J. Kielanowski, 1965, s. 470]. Próba dzieli się na kilkanaście rodzajów. Niektóre z nich to:
- Próba alizarynowa: powszechnie stosowana w Polsce metoda rutynowa oznaczania świeżości mleka. Polega na zmieszaniu równych objętości mleka i alizaryny [I. Duda, 1994, s. 133].
- Próba fermentacyjna: metoda oceny ogólnego charakteru mikroflory w mleku surowym oparta na obserwacji wyglądu skrzepu powstałego po 24 i 48h inkubacji w temperaturze 38-40OC [I. Duda, 1994, s. 133].
- Próba Fiehego: metoda wykrywania obecności miodu sztucznego w miodzie naturalnym [I. Duda, 1994, s. 133].
- Próba Kreisa: metoda jakościowa wykrywania w tłuszczach obecności aldehydów, świadczących o przebiegu procesu jełczenia [I. Duda, 1994, s. 133].
- Próba metali szlachetnych: określenie zawartości kruszcu w jego stopie z innymi metalami [I. Duda, 1994, s. 133].
- Próba Nestlera: metoda jakościowa wykrywania liści herbaty ekstrahowanej na podstawie obecności alkaloidu. Próba opiera się na zjawisku sublimacji, której ulega podczas podgrzewania kofeina obecna w liściach herbaty nieekstrahowanej [I. Duda, 1994, s. 133].
- Próba podpuszczkowa: próba stosowana do oceny mleka dla potrzeb serowarstwa. Polega na ocenie wyglądu, kształtu i struktury sernika, oraz na ocenie smaku i zapachu serwatki. W zależności od wyniku mleko klasyfikuje się na 3 typy [I. Duda, 1994, s. 133].
Próba ślepa: wykonanie danego oznaczenia z użyciem wszystkich przewidywanych odczynników, ale bez użycia próbki oznaczanego materiału, które powinno dać wynik zerowy [I. Duda, 1994, s. 134].
- Próba Abla: jedna z prób trwałości chemicznej niektórych materiałów wybuchowych, polegająca na określeniu czasu zmiany zabarwienia tzw. Papierka jednoskrobiowego pod wpływem rozkładu materiału [S. Czerni, 1984, s. 748].
- Próba Baumanna: Próba makroskopowa pozwalająca określić rozmieszczenie wtrąceń siarczkowych w stali [S. Czerni, 1984, s. 748].
- Próba Bębnowa: próba mająca na celu określenie własności mechanicznych koksu, polegająca na rozkruszeniu go w obracającym się bębnie i następującym po tym przesianiu w ustalony sposób przez znormalizowane sita [S. Czerni, 1984, s. 748].
- Próba iskrowa: sposób przybliżonego określenia gatunku badanej stali na podstawie wyglądu iskier powstających przy szlifowaniu ściernicą próbki tej stali [S. Czerni, 1984, s. 748].
Próba kafarowa: próba, której celem jest sprawdzenie odporności na obciążenia dynamiczne hutniczych wyrobów stalowych oraz staliwnych [S. Czerni, 1984, s. 748].
- Próba klinowa: próba łamania klina, mająca na celu ustalenie skłonności żeliwa do grafityzacji, polegająca na odlaniu próbki w kształcie klina, przełamaniu jej i porównaniu przełomu z wzorcami [S. Czerni, 1984, s. 748].
- Próba lejności: próba technologiczna polegająca na odlaniu spirali w znormalizowanej formie; miarą lejności jest stopień wypełnienia formy [S. Czerni, 1984, s. 748].
- Próba napięciowa: próba, której celem jest sprawdzenie odporności na przebicie niektórych wyrobów elektrotechnicznych, polegająca na poddaniu ich napięciu wyższemu niż znamionowe [S. Czerni, 1984, s. 749].
- Próba przechyłu: próba, której celem jest zbadanie stateczności początkowej statku, polegająca na przechylaniu go za pomocą ciężaru przenoszonego z burty na burtę i pomiarze kąta przechyłu [S. Czerni, 1984, s. 749].
- Próba wodna: sprawdzanie szczelności zbiorników i przewodów przez napełnianie ich wodą pod ustalonym ciśnieniem próbnym odpowiednio większym od roboczego [S. Czerni, 1984, s. 749].
TL;DR
Próba to sposób badania materiałów i wyrobów, ale także wysiłek podejmowany w celu osiągnięcia czegoś. Istnieje wiele rodzajów prób, takich jak próba alizarynowa, fermentacyjna, Fiehego, Kreisa, metali szlachetnych, Nestlera, podpuszczkowa, ślepa, Abla, Baumanna, Bębnowa, iskrowa, kafarowa, klinowa, lejności, napięciowa, przechyłu i wodna. Każda z nich ma inną metodę i cel badania.
Próba (Towaroznawstwo) — artykuły polecane |
Ocena jakości — Odorymetria — Kwasowość — Ocena organoleptyczna — Kolorymetria — Areometria — Metody sensoryczne — Metody oznaczania wody — Ekstrakt |
Bibliografia
- Adamik K. (red.) (1965), Zootechniczny Słownik Encyklopedyczny, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa
- Czerni S. (red.) (1984), Leksykon naukowo-techniczny, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa
- Drabik L. (red.) (2019), Słownik języka polskiego PWN, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
- Duda I. (red.) (1995), Słownik pojęć towaroznawczych, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków
- PWN (1975), Encyklopedia Powszechna PWN, PWN, Warszawa
Autor: Grzegorz Poręba