Schronisko młodzieżowe

Z Encyklopedia Zarządzania
Wersja z dnia 15:32, 3 lis 2023 autorstwa Zybex (dyskusja | edycje) (cleanup bibliografii i rotten links)
Schronisko młodzieżowe
Polecane artykuły

Schronisko młodzieżowe to obiekt hotelarski, który świadczy podstawowe usługi hotelarskie. Głównie dostosowane jest do samoobsługi gości (Koman, Kubicki 1996, s. 18) Schronisko młodzieżowe jest przeznaczone do indywidualnej oraz grupowej turystyki młodzieżowej. Nie posiada wymogów co do liczby miejsc noclegowych. W zależności od rodzaju i zakresu oferowanych usług, schroniska młodzieżowe dzieli się na trzy kategorie oznakowane cyframi rzymskimi: najniższa - kategoria III oraz najwyższa - kategoria I. (Sala 2008, s. 21)

Klasyfikacja schronisk młodzieżowych w Polsce

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, wymagania dla poszczególnych kategorii schronisk młodzieżowych są następujące:

Kategoria schroniska młodzieżowego Minimalne wymagania
Kategoria III
  1. Ogólne wymagania:
    • doraźnie organizowane pomieszczenia noclegowe (np. w szkole, internacie)
    • zimna bieżąca woda przez całą dobę, woda ciepła o określonych godzinach rano i wieczorem
    • ogrzewanie utrzymujące temperaturę powyżej 19°C
    • możliwość przechowywania pieniędzy, wartościowych przedmiotów, sprzętu turystycznego oraz bagażu
    • pomieszczenie, w którym można suszyć odzież
    • zaopatrzona apteczka
  2. Część mieszkalna:
    • powierzchnia sypialni na jedną osobę:
      1. przy łóżkach jednopoziomowych - 2,5m²
      2. przy łóżkach piętrowych - 1,5m²
    • urządzenia higieniczno-sanitarne:
      1. umywalka z blatem oraz lustrem - jedna na min. 15 osób
      2. prysznice
      3. WC - jedno na min. 15 osób
    • wyposażenie pokoju: łóżka lub stelaże z materacami, poduszka i kołdra na każdą osobę, bielizna pościelowa, szafa na ubrania lub luźne wieszaki, stół, krzesło lub taboret (min. 1 na osobę), lustro i kosz na śmieci
Kategoria II
  1. Ogólne wymagania:
    • samodzielny budynek, lub jego wydzielona część
    • zimna i ciepła bieżąca woda przez całą dobę
    • ogrzewanie utrzymujące temperaturę powyżej 19°C
    • odpowiednio wyposażona świetlica
    • możliwość przechowywania pieniędzy, wartościowych przedmiotów, sprzętu turystycznego oraz bagażu
    • pomieszczenie, w którym można suszyć odzież
    • zaopatrzona apteczka
  2. Część mieszkalna:
    • powierzchnia sypialni na jedną osobę:
      1. przy łóżkach jednopoziomowych - 2,5m²
      2. przy łóżkach piętrowych - 1,5m²
    • urządzenia higieniczno-sanitarne:
      1. umywalka z blatem oraz lustrem - jedna na min. 10 osób
      2. prysznic - jeden na min. 15 osób
      3. WC - jedno na min. 15 osób
    • wyposażenie pokoju: łóżka lub stelaże z materacami, poduszka i kołdra na każdą osobę, bielizna pościelowa, szafa na ubrania lub luźne wieszaki, szafka nocna, stół, krzesło lub taboret (min. 1 na osobę), lustro i kosz na śmieci
  3. Gastronomia:
    • samoobsługowa kuchnia
    • jadalnia
Kategoria I
  1. Ogólne wymagania:
    • samodzielny budynek, lub jego wydzielona część
    • zimna i ciepła bieżąca woda przez całą dobę
    • ogrzewanie utrzymujące temperaturę powyżej 19°C
    • odpowiednio wyposażona świetlica
    • możliwość przechowywania pieniędzy, wartościowych przedmiotów, sprzętu turystycznego oraz bagażu
    • pomieszczenie, w którym można suszyć odzież
    • zaopatrzona apteczka
  2. Część mieszkalna:
    • powierzchnia sypialni na jedną osobę:
      1. przy łóżkach jednopoziomowych - 2,5m²
      2. przy łóżkach piętrowych - 1,5m²
    • co najmniej 50% miejsc noclegowych w salach mniejszych niż ośmioosobowe
    • urządzenia higieniczno-sanitarne:
      1. umywalka z blatem oraz lustrem - jedna na min. 5 osób
      2. prysznic - jeden na min. 15 osób
      3. WC - jedno na min. 15 osób
    • wyposażenie pokoju: łóżka lub stelaże z materacami, poduszka i kołdra na każdą osobę, bielizna pościelowa, szafa na ubrania, szafka nocna, stół, krzesło lub taboret (min. 1 na osobę), lustro i kosz na śmieci
  3. Gastronomia:
    • samoobsługowa kuchnia
    • jadalnia

Bibliografia

  • Dziankowska J. (2011). Strategia zrównoważonego rozwoju dla "wioski bocianiej" Kłopot, 14. Akademia Letnia "Wyzwania Zrównoważonego Rozwoju", s. 1-28
  • Dziegieć E. (1990). Przemiany wsi Cisna i Wołkowyja pod wpływem funkcji turystycznej, Acta Universitatis Lodziensis, Turyzm 6, s. 83-102
  • Koman S., Kubicki M. (1996). Poradnik ekonomiczny dla hotelarzy, Wydawnictwo Polskie Hotele, Warszawa
  • Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, Dz.U. 2004 nr 188 poz. 1945
  • Sala J. (2008). Formy współczesnego hotelarstwa, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków
  • Szpilko D., Ziółkowski R. (2010). Zagospodarowanie turystyczne obszarów chronionych województwa podlaskiego, Ekonomia i zarządzanie vol. 2, nr 1, s. 52-73
  • Turkowski M. (2010). Marketing usług hotelarskich, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
  • Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych Dz.U. 1997 nr 133 poz. 884
  • Witkowski Cz. (2007). Aktywność międzynarodowych systemów hotelowych na polskim rynku, AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa


Autor: Patryk Gębica

Uwaga.png

Treść tego artykułu została oparta na aktach prawnych.

Zwróć uwagę, że niektóre akty prawne mogły ulec zmianie od czasu publikacji tego tekstu.