Alkaliczność
Alkaliczność |
---|
Polecane artykuły |
Alkaliczność (zasadowość), stopień zasadowości, stopień alkaliczności; stężenie jonów wodorotlenowych w roztworach o odczynie zasadowym (→pH).
Liczba wskazująca ile jonów wodorowych może odczepić jedna cząsteczka kwasu podczas dysocjacji elektrolitycznej, np. kwas solny jest kwasem jednozasadowym, siarkowy – dwuzasadowym. Obecnie przyjmuje się poprawniejszy termin kwas jednoprotonowy lub dwuprotonowy. [Chodkowski J., Hulanicki A., Kawecki W., Rodewald W., Sołoniewicz R., 1993.]
- Zasadowość (alkaliczność)
Stężenie jonów wodorowych OH^- nie większe niż 10^(-7), czyli wykładników jonów wodorowych mniejszy niż 7. Z. można charakteryzować ilościowo za pomocą pH roztworu.
Właściwość czystych substancji lub ich mieszanin wywoływania złożonego wrażenia smakowo-czuciowego, określonego jako alkaliczny. Zob. alkaliczny smak. [HM] [Duda I, 1995]
- ZASADOWOŚĆ, alkaliczność, cecha roztworów elektrolitów mających → pH większe od 7; z. stwierdza się za pomocą wskaźników lub pomiarów pehametrycznych. [Góral E., 1996.]
- ZASADOWOŚĆ ROZTWORU, alkaliczność, cecha roztworu, w którym stężenie jonów wodorotlenowych jest większe od stężenia jonów wodorowych (→ pH jest większe od 7).[Boguta G., 1995.]
Bibliografia:
- Chodkowski J., Hulanicki A., Kawecki W., Rodewald W., Sołoniewicz R., Chemia. Encyklopedia techniki, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 1993.
- Duda I, (red), Słownik pojęć towaroznawczych, Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Kraków 1995.
- Góral E., Nowa Encyklopedia PWN.TOM 6, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1996.
- Boguta G., Mała Encyklopedia PWN, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1995
Autor: Justyna Gawor