Poziom jakości: Różnice pomiędzy wersjami
Z Encyklopedia Zarządzania
mNie podano opisu zmian |
(LinkTitles.) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Poziom jakości''' to wartość jakości, możliwa do zmierzenia. To określony (przez klienta, producenta, wymagania prawne itp.) i zmierzony stan wykonania usługi bądź zakupionego towaru. | '''Poziom jakości''' to [[wartość]] jakości, możliwa do zmierzenia. To określony (przez klienta, producenta, wymagania prawne itp.) i zmierzony stan wykonania [[usługi]] bądź zakupionego towaru. | ||
Na poziom jakości wpływają trzy czynniki: | Na poziom jakości wpływają trzy czynniki: | ||
# '''Funkcjonalność''': | # '''Funkcjonalność''': | ||
#* sprawność techniczna | #* [[sprawność]] techniczna | ||
#* nowoczesność | #* nowoczesność | ||
#* [[normalizacja]] | #* [[normalizacja]] | ||
# '''Użyteczność''': | # '''[[Użyteczność]]''': | ||
#* trwałość | #* trwałość | ||
#* sprawność wykorzystania | #* sprawność wykorzystania | ||
#* niezawodność działania | #* [[niezawodność]] działania | ||
# '''Przydatność''': | # '''[[Przydatność]]''': | ||
#* warunki eksploatacji | #* warunki eksploatacji | ||
#* warunki społeczne | #* warunki społeczne | ||
Linia 17: | Linia 17: | ||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
* Iwasiewicz A., ''[[Zarządzanie]] jakością'', Wyd. Nauk. PWN, Warszawa-Kraków 1999 | * Iwasiewicz A., ''[[Zarządzanie]] jakością'', Wyd. Nauk. PWN, Warszawa-Kraków 1999 | ||
* Karaszweski R., ''Zarządzanie jakością, Koncepcje, metody i narzędzia stosowane przez liderów światowego biznesu'', Wyd. "Dom Organizatora", Toruń 2005 | * Karaszweski R., ''[[Zarządzanie jakością]], Koncepcje, metody i narzędzia stosowane przez liderów światowego biznesu'', Wyd. "Dom Organizatora", Toruń 2005 | ||
[[Kategoria:Zarządzanie jakością]] | [[Kategoria:Zarządzanie jakością]] |
Wersja z 03:34, 21 maj 2020
Poziom jakości to wartość jakości, możliwa do zmierzenia. To określony (przez klienta, producenta, wymagania prawne itp.) i zmierzony stan wykonania usługi bądź zakupionego towaru.
Na poziom jakości wpływają trzy czynniki:
- Funkcjonalność:
- sprawność techniczna
- nowoczesność
- normalizacja
- Użyteczność:
- trwałość
- sprawność wykorzystania
- niezawodność działania
- Przydatność:
- warunki eksploatacji
- warunki społeczne
- jednorodność jakości
Bibliografia
- Iwasiewicz A., Zarządzanie jakością, Wyd. Nauk. PWN, Warszawa-Kraków 1999
- Karaszweski R., Zarządzanie jakością, Koncepcje, metody i narzędzia stosowane przez liderów światowego biznesu, Wyd. "Dom Organizatora", Toruń 2005
Autor: Barbara Zbyrad
To jest zalążek artykułu. |