Alkaliczność: Różnice pomiędzy wersjami
m (Dodanie MetaData Description) |
m (cleanup bibliografii i rotten links) |
||
(Nie pokazano 9 wersji utworzonych przez 2 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Alkaliczność''' (zasadowość), stopień zasadowości, stopień alkaliczności; stężenie jonów wodorotlenowych w roztworach o odczynie zasadowym (→pH). | '''Alkaliczność''' (zasadowość), stopień zasadowości, stopień alkaliczności; stężenie jonów wodorotlenowych w roztworach o odczynie zasadowym (→pH). | ||
Liczba wskazująca ile jonów wodorowych może odczepić jedna cząsteczka kwasu podczas dysocjacji elektrolitycznej, np. kwas solny jest kwasem jednozasadowym, siarkowy | Liczba wskazująca ile jonów wodorowych może odczepić jedna cząsteczka kwasu podczas dysocjacji elektrolitycznej, np. kwas solny jest kwasem jednozasadowym, siarkowy - dwuzasadowym. Obecnie przyjmuje się poprawniejszy termin kwas jednoprotonowy lub dwuprotonowy [Chodkowski J., Hulanicki A., Kawecki W., Rodewald W., Sołoniewicz R., 1993.] | ||
* Zasadowość (alkaliczność) | * Zasadowość (alkaliczność) | ||
Stężenie jonów wodorowych OH^- nie większe niż 10^(-7), czyli wykładników jonów wodorowych mniejszy niż 7. Z. można charakteryzować ilościowo za pomocą [[pH]] roztworu. | Stężenie jonów wodorowych OH^- nie większe niż 10^(-7), czyli wykładników jonów wodorowych mniejszy niż 7. Z. można charakteryzować ilościowo za pomocą [[pH]] roztworu. | ||
Właściwość czystych substancji lub ich mieszanin wywoływania złożonego wrażenia smakowo-czuciowego, określonego jako alkaliczny. Zob. [[alkaliczny smak]]. [HM] [Duda I, 1995] | Właściwość czystych substancji lub ich mieszanin wywoływania złożonego wrażenia smakowo-czuciowego, określonego jako alkaliczny. Zob. [[alkaliczny smak]]. [HM] [Duda I, 1995] | ||
* zasadowość, '''alkaliczność''', cecha roztworów elektrolitów mających → pH większe od 7; z. stwierdza się za pomocą [[wskaźnik]]ów lub pomiarów pehametrycznych | * zasadowość, '''alkaliczność''', cecha roztworów elektrolitów mających → pH większe od 7; z. stwierdza się za pomocą [[wskaźnik]]ów lub pomiarów pehametrycznych [Góral E., 1996.] | ||
* zasadowość, '''alkaliczność''', cecha roztworu, w którym stężenie jonów wodorotlenowych jest większe od stężenia jonów wodorowych (→ pH jest większe od 7).[Boguta G., 1995.] | * zasadowość, '''alkaliczność''', cecha roztworu, w którym stężenie jonów wodorotlenowych jest większe od stężenia jonów wodorowych (→ pH jest większe od 7).[Boguta G., 1995.] | ||
==Wpływ alkaliczności na odbiorców== | ==Wpływ alkaliczności na odbiorców== | ||
Alkaliczność produktu może mieć wpływ na skórę i inne tkanki ciała klienta, ponieważ wysoka alkaliczność może powodować podrażnienie, suchość i wysuszenie skóry. Przedmioty o wysokiej alkaliczności mogą również powodować reakcje alergiczne lub uczulenia. Dlatego ważne jest, aby klienci byli świadomi poziomu alkaliczności produktów, które stosują, szczególnie jeśli mają skłonności do skóry wrażliwej. | Alkaliczność produktu może mieć wpływ na skórę i inne tkanki ciała klienta, ponieważ wysoka alkaliczność może powodować podrażnienie, suchość i wysuszenie skóry. Przedmioty o wysokiej alkaliczności mogą również powodować reakcje alergiczne lub uczulenia. Dlatego ważne jest, aby klienci byli świadomi poziomu alkaliczności produktów, które stosują, szczególnie jeśli mają skłonności do skóry wrażliwej. | ||
Linia 33: | Linia 17: | ||
Ważne jest, aby przedsiębiorca regularnie kontrolował alkaliczność swoich produktów, zarówno w trakcie produkcji, jak i przed wprowadzeniem ich na rynek, aby mieć pewność, że są one bezpieczne dla konsumentów i spełniają wymagane normy jakości. | Ważne jest, aby przedsiębiorca regularnie kontrolował alkaliczność swoich produktów, zarówno w trakcie produkcji, jak i przed wprowadzeniem ich na rynek, aby mieć pewność, że są one bezpieczne dla konsumentów i spełniają wymagane normy jakości. | ||
==Bibliografia | {{infobox5|list1={{i5link|a=[[Próba (Towaroznawstwo)]]}} — {{i5link|a=[[Areometria]]}} — {{i5link|a=[[PH]]}} — {{i5link|a=[[Średnia geometryczna]]}} — {{i5link|a=[[Profilografia]]}} — {{i5link|a=[[Kolorymetria]]}} — {{i5link|a=[[Kurtoza]]}} — {{i5link|a=[[Percentyl]]}} — {{i5link|a=[[Kwasowość]]}} }} | ||
* | |||
* Duda I | <google>n</google> | ||
* | |||
==Bibliografia== | |||
<noautolinks> | |||
* Boguta G. (red.) (1995), ''Mała Encyklopedia PWN'', Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa | |||
* Czarnecka-Żołek E. i in. (red.) (1993), ''Encyklopedia Techniki. Chemia.'' Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa | |||
* Duda I. (red.) (1995), ''Słownik pojęć towaroznawczych'', Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków | |||
* Wojnowski J. (2004), ''Wielka Encyklopedia PWN'', Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa | |||
</noautolinks> | |||
{{a|Justyna Gawor}} | {{a|Justyna Gawor}} | ||
[[Kategoria:Towaroznawstwo]] | [[Kategoria:Towaroznawstwo spożywcze]] | ||
{{#metamaster:description|Alkaliczność - stopień zasadowości roztworów. Dowiedz się więcej o alkaliczności na naszej stronie.}} | {{#metamaster:description|Alkaliczność - stopień zasadowości roztworów. Dowiedz się więcej o alkaliczności na naszej stronie.}} |
Aktualna wersja na dzień 23:23, 24 lis 2023
Alkaliczność (zasadowość), stopień zasadowości, stopień alkaliczności; stężenie jonów wodorotlenowych w roztworach o odczynie zasadowym (→pH).
Liczba wskazująca ile jonów wodorowych może odczepić jedna cząsteczka kwasu podczas dysocjacji elektrolitycznej, np. kwas solny jest kwasem jednozasadowym, siarkowy - dwuzasadowym. Obecnie przyjmuje się poprawniejszy termin kwas jednoprotonowy lub dwuprotonowy [Chodkowski J., Hulanicki A., Kawecki W., Rodewald W., Sołoniewicz R., 1993.]
- Zasadowość (alkaliczność)
Stężenie jonów wodorowych OH^- nie większe niż 10^(-7), czyli wykładników jonów wodorowych mniejszy niż 7. Z. można charakteryzować ilościowo za pomocą pH roztworu.
Właściwość czystych substancji lub ich mieszanin wywoływania złożonego wrażenia smakowo-czuciowego, określonego jako alkaliczny. Zob. alkaliczny smak. [HM] [Duda I, 1995]
- zasadowość, alkaliczność, cecha roztworów elektrolitów mających → pH większe od 7; z. stwierdza się za pomocą wskaźników lub pomiarów pehametrycznych [Góral E., 1996.]
- zasadowość, alkaliczność, cecha roztworu, w którym stężenie jonów wodorotlenowych jest większe od stężenia jonów wodorowych (→ pH jest większe od 7).[Boguta G., 1995.]
Wpływ alkaliczności na odbiorców
Alkaliczność produktu może mieć wpływ na skórę i inne tkanki ciała klienta, ponieważ wysoka alkaliczność może powodować podrażnienie, suchość i wysuszenie skóry. Przedmioty o wysokiej alkaliczności mogą również powodować reakcje alergiczne lub uczulenia. Dlatego ważne jest, aby klienci byli świadomi poziomu alkaliczności produktów, które stosują, szczególnie jeśli mają skłonności do skóry wrażliwej.
Przedsiębiorca może kontrolować alkaliczność swoich produktów poprzez kilka różnych metod. Jednym z najprostszych jest użycie pH-metru, który pozwala na dokładne określenie poziomu alkaliczności. Inną metodą jest użycie specjalnych papierków pH, które zmieniają kolor w zależności od poziomu alkaliczności. Przedsiębiorca może również skorzystać z usług laboratorium, które oferuje pomiary pH i analizy chemiczne produktów.
Ważne jest, aby przedsiębiorca regularnie kontrolował alkaliczność swoich produktów, zarówno w trakcie produkcji, jak i przed wprowadzeniem ich na rynek, aby mieć pewność, że są one bezpieczne dla konsumentów i spełniają wymagane normy jakości.
Alkaliczność — artykuły polecane |
Próba (Towaroznawstwo) — Areometria — PH — Średnia geometryczna — Profilografia — Kolorymetria — Kurtoza — Percentyl — Kwasowość |
Bibliografia
- Boguta G. (red.) (1995), Mała Encyklopedia PWN, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
- Czarnecka-Żołek E. i in. (red.) (1993), Encyklopedia Techniki. Chemia. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa
- Duda I. (red.) (1995), Słownik pojęć towaroznawczych, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków
- Wojnowski J. (2004), Wielka Encyklopedia PWN, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
Autor: Justyna Gawor