Fast food: Różnice pomiędzy wersjami
m (Infobox update) |
m (cleanup bibliografii i rotten links) |
||
(Nie pokazano 16 wersji utworzonych przez 3 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Fast food''' to z języka angielskiego szybkie jedzenie, czyli żywność przygotowywana w szybkim tempie i wydawana na poczekaniu, najczęściej w restauracjach lub budkach z żywnością, znajdujących się na ulicach, charakteryzująca się wysoką zawartością tłuszczów, kalorii, węglowodanów oraz substancji chemicznych, często przy równoczesnym niedoborze wartościowych dla organizmu witamin, błonnika i minerałów. Szkodliwe substancje chemiczne znajdujące się w fast foodach te mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie oraz prowadzić do wielu schorzeń typu otyłość, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze czy zaparcia. | |||
==TL;DR== | |||
Fast food to żywność przygotowywana w szybkim tempie, zawierająca dużo tłuszczów, kalorii i substancji chemicznych. Popularność fast foodów wynika z szybkości obsługi, niskich cen i smaku. Częste spożywanie fast foodów prowadzi do wielu problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, nadciśnienie, choroby serca i cukrzyca. Fast foody mają negatywny wpływ na komfort psychiczny i mogą prowadzić do depresji. Zawarte w nich substancje chemiczne uszkadzają kubki smakowe i mogą powodować choroby serca, miażdżycę i raka jelita grubego. | |||
==Żywności typu "Fast food" - menu== | |||
Dzisiejsze fast foody serwowane przez najpopularniejsze sieci "fast food", specjalizujące się w produkcji i sprzedaży tego typu żywności oferują następujące typy produktów: | |||
==Żywności typu "Fast food"- menu== | :* '''[[Grupa]] I''': Produkty węglowodanowo - tłuszczowe (zaliczają się tutaj produkty takie jak frytki oraz ciastka), | ||
Dzisiejsze fast foody serwowane przez najpopularniejsze sieci "fast food", specjalizujące się w produkcji i sprzedaży tego typu żywności oferują następujące typy produktów: | :* '''Grupa II''': Produkty węglowodanowo - tłuszczowo - białkowe (pizze, hamburgery, hot-dogi, kurczak w panierce, cieście i przyprawach, cheeseburgery, kebaby, wrapy, burgery), | ||
:* '''Grupa I''': Produkty węglowodanowo | :* '''Grupa III''': Napoje i desery (coca - cola, pepsi, herbata, kawa, soki, koktajle, lody, czekolada, ciastka), | ||
:* '''Grupa II''': Produkty węglowodanowo | |||
:* '''Grupa III''': Napoje i desery (coca | |||
:* '''Grupa IV''': Dodatki (sałatki, chipsy, sosy, ketchup, majonez, cukier, sól, prażona kukurydza) | :* '''Grupa IV''': Dodatki (sałatki, chipsy, sosy, ketchup, majonez, cukier, sól, prażona kukurydza) | ||
==Najpopularniejsze w Polsce sieci typu fast food== | ==Najpopularniejsze w Polsce sieci typu fast food== | ||
Linia 34: | Linia 20: | ||
:* Pizza Hut | :* Pizza Hut | ||
:* Telepizza | :* Telepizza | ||
<google>n</google> | |||
==Popularność fast foodów== | ==Popularność fast foodów== | ||
Linia 39: | Linia 27: | ||
==Wpływ produktów typu "fast food" na organizm== | ==Wpływ produktów typu "fast food" na organizm== | ||
Częste spożywanie produktów należących do grupy fast food prowadzi do wielu zaburzeń w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Obecność fast foodów w diecie znacząco zwiększa ryzyko zawału serca i nadciśnienia tętniczego. W żywności tej znajdują się duże ilości kwasów tłuszczowych i izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych | Częste spożywanie produktów należących do grupy fast food prowadzi do wielu zaburzeń w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Obecność fast foodów w diecie znacząco zwiększa [[ryzyko]] zawału serca i nadciśnienia tętniczego. W żywności tej znajdują się duże ilości kwasów tłuszczowych i izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych (Kosmider A. 2005, s. 140) Wysoka zawartość węglowodanów w jedzeniu typu fast food prowadzi do otyłości. W procesie trawienia węglowodany rozkładane są na glukozę, a spożywanie ich w [[zbyt]] dużej ilości może powodować zaburzenia w produkcji insuliny, które prowadzą do problemów z koncentracją, zasypianiem i stresem. Wysoki poziom cukru w osoczu może być przyczyną insulinoodporności lub cukrzycy typu 2. (S. Stender 2007, s. 887) Frytki, cheeseburgery, kebaby, pizze i tym podobne produkty wpływają negatywnie na komfort psychiczny człowieka, zwiększając częstotliwość występowania depresji wśród osób spożywających ich nadmiar. Środki chemiczne zawarte w składzie fast foodów mogą uszkadzać kubki smakowe, które nie są wystarczająco przystosowane do odczuwania sztucznych substancji, co powoduje stopniową utratę smaku. Charakterystycznym elementem żywności typu fast food jest zawartość kwasów tłuszczowych typu trans, które są niebezpieczne dla zdrowia. Podwyższają one frakcję LDL we krwi, czyli poziom "złego" cholesterolu. LDL pełnią w organizmie istotną rolę, jednak ich nadmiar odkłada się w komórkach ścian tętniczych. Wówczas dochodzi do zwężenia tętnic wieńcowych co skutkuje chorobami serca. Jednocześnie obniża się poziom "dobrego" cholesterolu we krwi. Tłuszcze typu trans wykazują tendencję do zlepiania tętnic, przyczyniając się w ten sposób do miażdżycy, zawałów serca i wylewów (D. Szostak-Węgierek 2009, s. 337-339) Nadmierne spożycie fast foodów może prowadzić także do raka jelita grubego. Zbyt wysoka zawartość soli znajdująca się w produktach typu fast food jest przyczyną wzdęć, obrzęków, kamicy nerkowej oraz chorób serca. Produkty te są również istotnym źródłem fosforanów, które obniżają [[magazynowanie]] wapnia w kościach i zwiększają ryzyko osteoporozy (A. Ziółkowska 2010, s. 606-610) | ||
{{infobox5|list1={{i5link|a=[[Wartości odżywcze]]}} — {{i5link|a=[[Pierwiastki śladowe]]}} — {{i5link|a=[[Rośliny przemysłowe]]}} — {{i5link|a=[[Metale szlachetne]]}} — {{i5link|a=[[Grupy żywności]]}} — {{i5link|a=[[Gospodarstwo ekologiczne]]}} — {{i5link|a=[[Transport lądowy]]}} — {{i5link|a=[[Zasoby nieodnawialne]]}} — {{i5link|a=[[Lipoliza]]}} }} | |||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
* Bowman S | <noautolinks> | ||
* Kosmider A. (2005) | * Bowman S. (2004), ''Effects of fast-food consumption on energy intake and diet quality among children in a national household survey'', Pediatrics, 113(1) | ||
* Mojska H. (2010) | * Kosmider A. (2005), ''Postawa wobec żywności typu fast-food i jej popularność wśród młodzieży szkolnej z regionu Mazowsza.'' Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2(56) | ||
* Rosenheck R. (2008) | * Mojska H. (2010), ''[http://phie.pl/pdf/phe-2010/phe-2010-4-556.pdf Produkty fast food jako źródło soli w diecie dzieci i młodzieży]'', Probl. Hig. Epidemiol, 91(4) | ||
* Schlosser E. (2012) | * Rosenheck R. (2008), ''Fast food consumption and increased caloric intake: a systematic review of a trajectory towards weight gain and obesity risk'', Obesity Reviews, 9(6) | ||
* Stender S. (2007) | * Schlosser E. (2012), ''Fast food nation: The dark side of the all-American meal'', Houghton Mifflin Harcourt | ||
* Szostak-Węgierek D. (2009) | * Stender S. (2007), ''Fast food: unfriendly and unhealthy'', International Journal of Obesity, 31(6) | ||
* Ziółkowska A. (2010) | * Szostak-Węgierek D. (2009), ''Dlaczego w polskich szkołach nie powinna być sprzedawana żywność typu fast food?''. Kardiologia Polska, 67(3) | ||
* Ziółkowska A. (2010), ''Zachowania żywieniowe młodzieży gimnazjalnej z Warszawy i miejscowości podwarszawskich.'' Problemy Higieny i Epidemiologii, 91(4) | |||
</noautolinks> | |||
{{a|Maria Syjud}} | |||
[[Kategoria:Towaroznawstwo spożywcze]] | |||
{{ | {{#metamaster:description|Fast food to żywność przygotowywana w szybkim tempie, najczęściej bogata w tłuszcze i kalorie. Częste spożywanie może prowadzić do otyłości, miażdżycy i innych chorób.}} | ||
Aktualna wersja na dzień 23:22, 9 sty 2024
Fast food to z języka angielskiego szybkie jedzenie, czyli żywność przygotowywana w szybkim tempie i wydawana na poczekaniu, najczęściej w restauracjach lub budkach z żywnością, znajdujących się na ulicach, charakteryzująca się wysoką zawartością tłuszczów, kalorii, węglowodanów oraz substancji chemicznych, często przy równoczesnym niedoborze wartościowych dla organizmu witamin, błonnika i minerałów. Szkodliwe substancje chemiczne znajdujące się w fast foodach te mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie oraz prowadzić do wielu schorzeń typu otyłość, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze czy zaparcia.
TL;DR
Fast food to żywność przygotowywana w szybkim tempie, zawierająca dużo tłuszczów, kalorii i substancji chemicznych. Popularność fast foodów wynika z szybkości obsługi, niskich cen i smaku. Częste spożywanie fast foodów prowadzi do wielu problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, nadciśnienie, choroby serca i cukrzyca. Fast foody mają negatywny wpływ na komfort psychiczny i mogą prowadzić do depresji. Zawarte w nich substancje chemiczne uszkadzają kubki smakowe i mogą powodować choroby serca, miażdżycę i raka jelita grubego.
Dzisiejsze fast foody serwowane przez najpopularniejsze sieci "fast food", specjalizujące się w produkcji i sprzedaży tego typu żywności oferują następujące typy produktów:
- Grupa I: Produkty węglowodanowo - tłuszczowe (zaliczają się tutaj produkty takie jak frytki oraz ciastka),
- Grupa II: Produkty węglowodanowo - tłuszczowo - białkowe (pizze, hamburgery, hot-dogi, kurczak w panierce, cieście i przyprawach, cheeseburgery, kebaby, wrapy, burgery),
- Grupa III: Napoje i desery (coca - cola, pepsi, herbata, kawa, soki, koktajle, lody, czekolada, ciastka),
- Grupa IV: Dodatki (sałatki, chipsy, sosy, ketchup, majonez, cukier, sól, prażona kukurydza)
Najpopularniejsze w Polsce sieci typu fast food
Do sieci oferujących żywność typu fast food, które zdobyły w Polsce największą popularność zaliczyć należy:
- McDonald’s Corporation
- Burger King
- Subway
- Kentucky Fried Chicken
- Da Grasso
- Pizza Hut
- Telepizza
Popularność fast foodów
Niewątpliwe jest, że fast foody obecnie stały się bardzo popularną żywnością i stanowią konkurencję dla pozostałej żywności na całym świecie. Restauracje i budki z żywnością serwujące fast foody znajdują się niemal wszędzie: zarówno w centach miast jak i na obrzeżach, w centrach handlowych, stacjach benzynowych, lokalnych sklepach, na dworcach kolejowych i autobusowych. Popularność jedzenia fast food głównie wynika z szerzącego się konsumpcjonizmu oraz globalizacji, która przyczyniła się do wzrostu zainteresowania fast foodami nie tylko w Ameryce, skąd pochodzi ten rodzaj żywności, ale również na świecie. Ważnym czynnikiem, dzięki któremu fast food zyskał popularność jest sposób jego przygotowania, a dokładnie szybkość obsługi. Jedzenie przygotowywane i wydawane jest w ciągu kilku minut, co sprawia, że wiele osób, które nie mają wystarczająco dużo czasu na przygotowanie posiłku, sięga po nie w drodze do szkoły, pracy lub w przerwie obiadowej. Ponadto ceny fast foodów również zachęcają do ich konsumpcji, gdyż są wyraźnie niższe niż ceny przygotowania bądź zakupu wysokowartościowych posiłków. Kolejnym czynnikiem jest nienaganny smak i uczucie sytości, jakie zapewnia spożycie produktu typu fast food. Wynika to z wysokiej zawartości tłuszczów i węglowodanów, które na długi czas zaspokajają uczucie głodu.
Wpływ produktów typu "fast food" na organizm
Częste spożywanie produktów należących do grupy fast food prowadzi do wielu zaburzeń w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Obecność fast foodów w diecie znacząco zwiększa ryzyko zawału serca i nadciśnienia tętniczego. W żywności tej znajdują się duże ilości kwasów tłuszczowych i izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych (Kosmider A. 2005, s. 140) Wysoka zawartość węglowodanów w jedzeniu typu fast food prowadzi do otyłości. W procesie trawienia węglowodany rozkładane są na glukozę, a spożywanie ich w zbyt dużej ilości może powodować zaburzenia w produkcji insuliny, które prowadzą do problemów z koncentracją, zasypianiem i stresem. Wysoki poziom cukru w osoczu może być przyczyną insulinoodporności lub cukrzycy typu 2. (S. Stender 2007, s. 887) Frytki, cheeseburgery, kebaby, pizze i tym podobne produkty wpływają negatywnie na komfort psychiczny człowieka, zwiększając częstotliwość występowania depresji wśród osób spożywających ich nadmiar. Środki chemiczne zawarte w składzie fast foodów mogą uszkadzać kubki smakowe, które nie są wystarczająco przystosowane do odczuwania sztucznych substancji, co powoduje stopniową utratę smaku. Charakterystycznym elementem żywności typu fast food jest zawartość kwasów tłuszczowych typu trans, które są niebezpieczne dla zdrowia. Podwyższają one frakcję LDL we krwi, czyli poziom "złego" cholesterolu. LDL pełnią w organizmie istotną rolę, jednak ich nadmiar odkłada się w komórkach ścian tętniczych. Wówczas dochodzi do zwężenia tętnic wieńcowych co skutkuje chorobami serca. Jednocześnie obniża się poziom "dobrego" cholesterolu we krwi. Tłuszcze typu trans wykazują tendencję do zlepiania tętnic, przyczyniając się w ten sposób do miażdżycy, zawałów serca i wylewów (D. Szostak-Węgierek 2009, s. 337-339) Nadmierne spożycie fast foodów może prowadzić także do raka jelita grubego. Zbyt wysoka zawartość soli znajdująca się w produktach typu fast food jest przyczyną wzdęć, obrzęków, kamicy nerkowej oraz chorób serca. Produkty te są również istotnym źródłem fosforanów, które obniżają magazynowanie wapnia w kościach i zwiększają ryzyko osteoporozy (A. Ziółkowska 2010, s. 606-610)
Fast food — artykuły polecane |
Wartości odżywcze — Pierwiastki śladowe — Rośliny przemysłowe — Metale szlachetne — Grupy żywności — Gospodarstwo ekologiczne — Transport lądowy — Zasoby nieodnawialne — Lipoliza |
Bibliografia
- Bowman S. (2004), Effects of fast-food consumption on energy intake and diet quality among children in a national household survey, Pediatrics, 113(1)
- Kosmider A. (2005), Postawa wobec żywności typu fast-food i jej popularność wśród młodzieży szkolnej z regionu Mazowsza. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2(56)
- Mojska H. (2010), Produkty fast food jako źródło soli w diecie dzieci i młodzieży, Probl. Hig. Epidemiol, 91(4)
- Rosenheck R. (2008), Fast food consumption and increased caloric intake: a systematic review of a trajectory towards weight gain and obesity risk, Obesity Reviews, 9(6)
- Schlosser E. (2012), Fast food nation: The dark side of the all-American meal, Houghton Mifflin Harcourt
- Stender S. (2007), Fast food: unfriendly and unhealthy, International Journal of Obesity, 31(6)
- Szostak-Węgierek D. (2009), Dlaczego w polskich szkołach nie powinna być sprzedawana żywność typu fast food?. Kardiologia Polska, 67(3)
- Ziółkowska A. (2010), Zachowania żywieniowe młodzieży gimnazjalnej z Warszawy i miejscowości podwarszawskich. Problemy Higieny i Epidemiologii, 91(4)
Autor: Maria Syjud