Zdolność absorpcyjna: Różnice pomiędzy wersjami
Nie podano opisu zmian |
Nie podano opisu zmian |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
Możliwości Absorpcyjne | '''Możliwości Absorpcyjne''' | ||
Zdolność organizacji do absorpcji wiedzy zewnętrznej (absorptive capacity) jest konceptem występującym aktualnie w literaturze nauk o zarządzaniu od początku lat 90. poprzedniego wieku. Zwyczajowa, jednowymiarowa percepcja zdolności absorpcyjnej firmy zakłada, że organizacja dysponuje takim samym poziomem tej zdolności w odniesieniu do uczenia się od każdego z partnerów w danym otoczeniu (A. Lis 2017, s. 317). | Zdolność organizacji do absorpcji wiedzy zewnętrznej (absorptive capacity) jest konceptem występującym aktualnie w literaturze nauk o zarządzaniu od początku lat 90. poprzedniego wieku. Zwyczajowa, jednowymiarowa percepcja zdolności absorpcyjnej firmy zakłada, że organizacja dysponuje takim samym poziomem tej zdolności w odniesieniu do uczenia się od każdego z partnerów w danym otoczeniu (A. Lis 2017, s. 317). | ||
Linia 8: | Linia 8: | ||
'''W odniesieniu do zdolności absorpcyjnej wyróżnić możemy 4 następują cechy charakterystyczne, tj.''' | '''W odniesieniu do zdolności absorpcyjnej wyróżnić możemy 4 następują cechy charakterystyczne, tj.''' | ||
# Zdolność pozyskiwania w głównej mierze dotyczy umiejętności organizacji w odniesieniu do lokalizowania, identyfikowania, określenia przydatności i uzyskiwania wiedzy z zewnątrz, która jest bardzo istotna dla rozwoju jego działalności, | # Zdolność pozyskiwania w głównej mierze dotyczy umiejętności organizacji w odniesieniu do lokalizowania, identyfikowania, określenia przydatności i uzyskiwania wiedzy z zewnątrz, która jest bardzo istotna dla rozwoju jego działalności, | ||
# Zdolność asymilacji odnosi się do umiejętności organizacji koniecznych do przyswojenia wiedzy z zewnątrz, która dotyczy jej analizy, porządkowania i interpretacji, które pozwalają na jej internalizację i zrozumienie, | # Zdolność asymilacji odnosi się do umiejętności organizacji koniecznych do przyswojenia wiedzy z zewnątrz, która dotyczy jej analizy, porządkowania i interpretacji, które pozwalają na jej internalizację i zrozumienie, |
Wersja z 15:12, 22 gru 2022
Możliwości Absorpcyjne
Zdolność organizacji do absorpcji wiedzy zewnętrznej (absorptive capacity) jest konceptem występującym aktualnie w literaturze nauk o zarządzaniu od początku lat 90. poprzedniego wieku. Zwyczajowa, jednowymiarowa percepcja zdolności absorpcyjnej firmy zakłada, że organizacja dysponuje takim samym poziomem tej zdolności w odniesieniu do uczenia się od każdego z partnerów w danym otoczeniu (A. Lis 2017, s. 317).
W literaturze przedmiotu absorpcja określana jest jako zdolność i umiejętność do identyfikacji, asymilacji i wykorzystania dostępnej i posiadanej wiedzy, natomiast zdolności absorpcyjne organizacji są jednym z wielu czynników tworzących ich długotrwałą przewagę konkurencyjną. Ich szczególne i bardzo istotne z punktu widzenia organizacji znaczenie uwypuklane jest szczególnie w odniesieniu do innowacyjności firm, a szczególnie wykorzystywania modeli innowacji otwartych w kreowaniu nowych innowacji (D. Jelonek 2016, s. 57).
Jedną z wielu potencjalnych nowych koncepcji jest problematyka zdolności absorpcyjnej, czyli umiejętności asymilacji wiedzy ze źródeł zewnętrznych, ale także jej wykorzystania w pracy oraz w działaniach zespołu projektowego. Koncepcja zdolności absorpcyjnej jest pewnego rodzaju typem syntezy łączącej powstałe trudności zarządzania wiedzą i organizacyjnego kształcenia się z bardzo istotnymi tematami zarządzania strategicznego, tj. przewaga konkurencyjna, ale również z trudnościami w kontekście innowacyjności, w tym otwartych innowacji. O konieczności badań nad zdolnością absorpcji głównym determinantem nie jest tylko taki całościowy charakter, ale w głównej mierzę brak polskich badań nad problematyką zdolności absorpcyjnej zespołów projektowych lub w znacznie bardziej rozbudowanym kontekście organizacji, które zorientowane są projektowo. Warto również zauważyć, że zdolność absorpcji od niedawna jest składową następnych istotnych koncepcji obecnego zarządzania, tj. kompetencje dynamiczne czy oburęczność organizacyjna. Ich implementacja w kontekście zarządzania projektami jest również relatywnie częściej analizowanym tematem badań nad organizacjami tymczasowymi (A. Kozarkiewicz 2016, s. 177).
W odniesieniu do zdolności absorpcyjnej wyróżnić możemy 4 następują cechy charakterystyczne, tj.
- Zdolność pozyskiwania w głównej mierze dotyczy umiejętności organizacji w odniesieniu do lokalizowania, identyfikowania, określenia przydatności i uzyskiwania wiedzy z zewnątrz, która jest bardzo istotna dla rozwoju jego działalności,
- Zdolność asymilacji odnosi się do umiejętności organizacji koniecznych do przyswojenia wiedzy z zewnątrz, która dotyczy jej analizy, porządkowania i interpretacji, które pozwalają na jej internalizację i zrozumienie,
- Zdolność przetwarzania dotyczy umiejętności organizacji, która w znacznym stopniu ułatwiają transfer i zestawienie posiadanej poprzednio wiedzy z wiedzą nabytą lub zasymilowaną, która obejmuje implementację lub eliminacje zasobów wiedzy, jak również interpretację i tworzenie powiązań faktycznej wiedzy w nowy, odrębny sposób,
- Zdolność wykorzystania odnosi się bezpośrednio do umiejętności organizacji do dodania nabytej, zasymilowanej i przetworzonej wiedzy do tej działalność w taki sposób aby możliwe było praktycznie jej zastosowanie i wykorzystanie. Zdolność ta jest bazą do tworzenia lub ulepszania nowych dóbr, systemów, procesów, form organizacyjnych oraz kompetencji (A. Ryszko 2015, s.55).
Bibliografia
- Ryszko A. (2015), Zdolność absorpcyjna przedsiębiorstwa a funkcjonowanie ekoinnowacyjnego modelu biznesowego – studium przypadku, "Innowacje w Zarządzaniu i Inżynierii Produkcji", t. 1.
Autor: Sara Kwiatkowska
..