Wartość dodana (Ekonomia): Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Zarządzania
m (Infobox update)
 
(LinkTitles.)
Linia 18: Linia 18:
{{disambig2|[[:Kategoria:Ekonomia|pojęcia ekonomicznego]]|[[wartość dodana|inne znaczenia]]}}
{{disambig2|[[:Kategoria:Ekonomia|pojęcia ekonomicznego]]|[[wartość dodana|inne znaczenia]]}}


'''[[Wartość dodana]]''' - jest to przyrost wartości dóbr w wyniku procesu produkcji (E. Kubiak, H. Nakonieczna - Kisiel 1999, s. 43) lub można ją też rozumieć jako różnicę pomiędzy utargiem przedsiębiorstwa a kosztami zakupów materiałów i usług od innych firm, zatem jest to różnica pomiędzy przychodem ze [[sprzedaż]]y a kosztem pozyskania koniecznych [[nakład]]ów; różnica pomiędzy przychodem ze sprzedaży a kosztem nabycia dóbr i usług od innych firm (R. Barro 1997 s. 59).
'''[[Wartość dodana]]''' - jest to [[przyrost]] wartości dóbr w wyniku procesu produkcji (E. Kubiak, H. Nakonieczna - Kisiel 1999, s. 43) lub można ją też rozumieć jako różnicę pomiędzy utargiem przedsiębiorstwa a kosztami zakupów materiałów i usług od innych firm, zatem jest to różnica pomiędzy przychodem ze [[sprzedaż]]y a kosztem pozyskania koniecznych [[nakład]]ów; różnica pomiędzy przychodem ze sprzedaży a kosztem nabycia dóbr i usług od innych firm (R. Barro 1997 s. 59).


Wartość dodana stanowi różnicę pomiędzy wartością rynkową produktu lub usługi a kosztami wytworzenia (W. Smid 2012, s. 576).
[[Wartość]] dodana stanowi różnicę pomiędzy wartością rynkową produktu lub [[usługi]] a kosztami wytworzenia (W. Smid 2012, s. 576).


==Sposób obliczania==
==Sposób obliczania==
Linia 38: Linia 38:
'''Przykład'''
'''Przykład'''


Do wyprodukowania danego dobra lub usługi (np. posiłek) niezbędny jest kapitał (np. w formie narzędzi takich jak patelnie i garnki) oraz praca (np. kucharza), a także dobra pośrednie, w tym wypadku surowce żywnościowe. Produkcją jest tu proces przekształcania surowców żywnościowych w dobro finalne jakim jest posiłek. Ma on większą wartość niż same surowce, z których kucharz go przygotował, w związku z tym wynikiem tego procesu nie jest sam posiłek, ale wartość dodana do surowców żywnościowych.  
Do wyprodukowania danego dobra lub usługi (np. posiłek) niezbędny jest [[kapitał]] (np. w formie narzędzi takich jak patelnie i garnki) oraz [[praca]] (np. kucharza), a także dobra pośrednie, w tym wypadku [[surowce]] żywnościowe. Produkcją jest tu [[proces]] przekształcania surowców żywnościowych w [[dobro]] finalne jakim jest posiłek. Ma on większą wartość niż same surowce, z których kucharz go przygotował, w związku z tym wynikiem tego procesu nie jest sam posiłek, ale wartość dodana do surowców żywnościowych.  
Jeżeli kucharka za pomocą swoich narzędzi przekształci produkty spożywcze o wartości 50 zł w posiłki, których całkowita wartość wynosi 130 zł, wówczas powstały w tym procesie produkt można określić jako wartość dodaną w wysokości 80 zł (R. H. Frank 2007, s. 318).
Jeżeli kucharka za pomocą swoich narzędzi przekształci produkty spożywcze o wartości 50 zł w posiłki, których całkowita wartość wynosi 130 zł, wówczas powstały w tym procesie [[produkt]] można określić jako wartość dodaną w wysokości 80 zł (R. H. Frank 2007, s. 318).


==Wartość dodana w makroekonomii==
==Wartość dodana w makroekonomii==
Sumę wartości dodanej wykorzystuje się w obliczaniu [[PKB]]. Przedsiębiorstwo tworzy wartość dodaną poprzez przetwarzanie surowców i dóbr pośrednich w dobra finalne, które jest w stanie sprzedać na rynku. Wartość dodana, która powstaje w tym przypadku to różnica pomiędzy przychodami ze sprzedaży przedsiębiorstwa, a kosztami surowców, dóbr pośrednich oraz dóbr importowanych zza granicy. Jeżeli dane przedsiębiorstwo wytwarza dobra pośrednie, to jej przychody są kosztami dla klientów tej firmy, którzy są także producentami. Wartość dodaną, o której mowa, nie liczy się podwójnie, dlatego odejmuje się ją ze sprzedaży dóbr i usług przez tych klientów podczas obliczania ich własnej wartości dodanej. W przypadku jeżeli to konsument jest ostatecznym nabywcom i kupuje ostateczne (finalne) dobro lub usługę na rynku, cena za to dobro obejmuje całą wartość dodaną wytworzoną na wszystkich etapach procesu produkcyjnego (M. Burda, Ch. Wyplosz 2013, s. 57).
Sumę wartości dodanej wykorzystuje się w obliczaniu [[PKB]]. [[Przedsiębiorstwo]] tworzy wartość dodaną poprzez przetwarzanie surowców i dóbr pośrednich w dobra finalne, które jest w stanie sprzedać na rynku. Wartość dodana, która powstaje w tym przypadku to różnica pomiędzy przychodami ze sprzedaży przedsiębiorstwa, a kosztami surowców, dóbr pośrednich oraz dóbr importowanych zza granicy. Jeżeli [[dane]] przedsiębiorstwo wytwarza dobra pośrednie, to jej [[przychody]] są kosztami dla klientów tej firmy, którzy są także producentami. Wartość dodaną, o której mowa, nie liczy się podwójnie, dlatego odejmuje się ją ze sprzedaży dóbr i usług przez tych klientów podczas obliczania ich własnej wartości dodanej. W przypadku jeżeli to [[konsument]] jest ostatecznym nabywcom i kupuje ostateczne (finalne) dobro lub usługę na rynku, [[cena]] za to dobro obejmuje całą wartość dodaną wytworzoną na wszystkich etapach procesu produkcyjnego (M. Burda, Ch. Wyplosz 2013, s. 57).


==Bibliografia==
==Bibliografia==
* Barro R. (1997), ''Makroekonomia'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa,
* Barro R. (1997), ''[[Makroekonomia]]'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa,
* Begg D., Fischer S., Dornbusch R. (2014), ''Makroekonomia'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa,
* Begg D., Fischer S., Dornbusch R. (2014), ''Makroekonomia'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa,
* Burda M., Wyplosz Ch. (2013), ''Makroekonomia. Podręcznik europejski'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa,
* Burda M., Wyplosz Ch. (2013), ''Makroekonomia. Podręcznik europejski'', Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa,
* Frank H. R. (2007), ''Mikroekonomia jakiej jeszcze nie było'', Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne GWP, Gdańsk,  
* Frank H. R. (2007), ''[[Mikroekonomia]] jakiej jeszcze nie było'', Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne GWP, Gdańsk,  
* Głowacki J. (2010), [http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.desklight-7214d428-853f-4186-8a02-ec11685e43a2 Mierzenie społecznej wartości dodanej], Ekonomia Społeczna, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Małopolska Szkoła Administracji Publicznej, nr 1,
* Głowacki J. (2010), [http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.desklight-7214d428-853f-4186-8a02-ec11685e43a2 Mierzenie społecznej wartości dodanej], [[Ekonomia]] Społeczna, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Małopolska Szkoła Administracji Publicznej, nr 1,
* Kubiak E., Nakonieczna - Kisiel H. (1999), ''Ekonomia Makroekonomiczne podstawy polityki gospodarczej'', Wydawnictwo Samorządowe FRDL, Warszawa,
* Kubiak E., Nakonieczna - Kisiel H. (1999), ''Ekonomia Makroekonomiczne podstawy polityki gospodarczej'', Wydawnictwo Samorządowe FRDL, Warszawa,
* Smid W. (2012), ''Boss Leksykon'', Dr Lex, Kraków,
* Smid W. (2012), ''Boss Leksykon'', Dr Lex, Kraków,

Wersja z 16:30, 22 maj 2020

Wartość dodana (Ekonomia)
Polecane artykuły


Disambig.png Ten artykuł dotyczy pojęcia ekonomicznego. Zobacz też: inne znaczenia.

Wartość dodana - jest to przyrost wartości dóbr w wyniku procesu produkcji (E. Kubiak, H. Nakonieczna - Kisiel 1999, s. 43) lub można ją też rozumieć jako różnicę pomiędzy utargiem przedsiębiorstwa a kosztami zakupów materiałów i usług od innych firm, zatem jest to różnica pomiędzy przychodem ze sprzedaży a kosztem pozyskania koniecznych nakładów; różnica pomiędzy przychodem ze sprzedaży a kosztem nabycia dóbr i usług od innych firm (R. Barro 1997 s. 59).

Wartość dodana stanowi różnicę pomiędzy wartością rynkową produktu lub usługi a kosztami wytworzenia (W. Smid 2012, s. 576).

Sposób obliczania

Aby obliczyć wartość dodaną należy od wartości dóbr wyprodukowanych w danym przedsiębiorstwie całości kosztów rzeczowych nakładów czynników wytwórczych zużytych do produkcji tych dóbr; od wartości dóbr finalnych należy odjąć wartość dóbr pośrednich używanych do produkcji, Przez dobra pośrednie rozumiemy tutaj dobra częściowo przetworzone, które stanowią nakład w procesie produkcji w przedsiębiorstwie w którym są używane Dobra finalne to dobra nabyte przez ostatecznego użytkownika (D. Begg, S. Fischer R. Dornbusch 2014, s. 24).

Wartość dodana składa się z:

  • płac,
  • procentów,
  • rent,
  • zysków dodanych do produkcji przez firmę (W. Smid 2012, s. 576).


Przykład

Do wyprodukowania danego dobra lub usługi (np. posiłek) niezbędny jest kapitał (np. w formie narzędzi takich jak patelnie i garnki) oraz praca (np. kucharza), a także dobra pośrednie, w tym wypadku surowce żywnościowe. Produkcją jest tu proces przekształcania surowców żywnościowych w dobro finalne jakim jest posiłek. Ma on większą wartość niż same surowce, z których kucharz go przygotował, w związku z tym wynikiem tego procesu nie jest sam posiłek, ale wartość dodana do surowców żywnościowych. Jeżeli kucharka za pomocą swoich narzędzi przekształci produkty spożywcze o wartości 50 zł w posiłki, których całkowita wartość wynosi 130 zł, wówczas powstały w tym procesie produkt można określić jako wartość dodaną w wysokości 80 zł (R. H. Frank 2007, s. 318).

Wartość dodana w makroekonomii

Sumę wartości dodanej wykorzystuje się w obliczaniu PKB. Przedsiębiorstwo tworzy wartość dodaną poprzez przetwarzanie surowców i dóbr pośrednich w dobra finalne, które jest w stanie sprzedać na rynku. Wartość dodana, która powstaje w tym przypadku to różnica pomiędzy przychodami ze sprzedaży przedsiębiorstwa, a kosztami surowców, dóbr pośrednich oraz dóbr importowanych zza granicy. Jeżeli dane przedsiębiorstwo wytwarza dobra pośrednie, to jej przychody są kosztami dla klientów tej firmy, którzy są także producentami. Wartość dodaną, o której mowa, nie liczy się podwójnie, dlatego odejmuje się ją ze sprzedaży dóbr i usług przez tych klientów podczas obliczania ich własnej wartości dodanej. W przypadku jeżeli to konsument jest ostatecznym nabywcom i kupuje ostateczne (finalne) dobro lub usługę na rynku, cena za to dobro obejmuje całą wartość dodaną wytworzoną na wszystkich etapach procesu produkcyjnego (M. Burda, Ch. Wyplosz 2013, s. 57).

Bibliografia

  • Barro R. (1997), Makroekonomia, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa,
  • Begg D., Fischer S., Dornbusch R. (2014), Makroekonomia, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa,
  • Burda M., Wyplosz Ch. (2013), Makroekonomia. Podręcznik europejski, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa,
  • Frank H. R. (2007), Mikroekonomia jakiej jeszcze nie było, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne GWP, Gdańsk,
  • Głowacki J. (2010), Mierzenie społecznej wartości dodanej, Ekonomia Społeczna, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Małopolska Szkoła Administracji Publicznej, nr 1,
  • Kubiak E., Nakonieczna - Kisiel H. (1999), Ekonomia Makroekonomiczne podstawy polityki gospodarczej, Wydawnictwo Samorządowe FRDL, Warszawa,
  • Smid W. (2012), Boss Leksykon, Dr Lex, Kraków,
  • Smutek-Brandys B.(2000), Mierniki kreowania dodatkowej wartości, Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, zeszyt nr 553.

Autor: Anna Solarz, Jolanta Mykitiuk