Refraktometria

Z Encyklopedia Zarządzania
Wersja z dnia 22:09, 21 maj 2020 autorstwa 127.0.0.1 (dyskusja) (LinkTitles.)
Refraktometria
Polecane artykuły


Refraktometria jest metodą analityczną polegającą na pomiarze współczynników załamania światła na granicy dwóch różnych ośrodków. Współczynnik załamania światła danego ciała jest jednym z parametrów charakteryzujących to ciało, podobnie jak gęstość lub temperatura topnienia i wrzenia. Refraktometria znalazła zastosowanie w analizach biochemicznych i farmaceutycznych oraz w przemyśle i kontroli środków spożywczych (mleka, masła, piwa, wina, soków, miodu itp.) pomiar współczynnika załamania umożliwia identyfikację substancji, oznaczenie jej czystości oraz stężenia roztworów. Refraktometria korzysta z praw optyki geometrycznej, do której należą prawa odbicia i załamania światła.[A. S. Gajewski 2013, s. 84]

Refraktometria, Analiza refraktometryczna - metoda analizy instrumentalnej, oparta na pomiarze współczynnika załamania światła ; a.r. stosowana jest do identyfikacji substancji, kontroli czystości i do analizy mieszanin, głównie złożonych z dwóch składników, które różnią się znacznie współczynnikiem refrakcji. [[[Zespół]] redaktorów działu słownictwa technicznego WNT 1984, s. 22]

Refraktometria -metoda badania substancji oparta na pomiarze współczynnika załamania światła, stosowana do identyfikacji substancji i do kontroli czystości. Uwaga: w zastosowaniu do analizy ilościowej mieszanin, głównie złożonych z dwóch składników znacznie różniących się współczynnikiem załamania stosuje się termin analiza refraktometryczna. [ I. Milewska –Burczykowa i in., s. 141]

Refraktometria - dział analizy instrumentalnej, w której wykorzystano pomiar współczynnika załamania światła do identyfikacji czystych substancji oraz oznaczenia jednego składnika w ciekłych układach dwuskładnikowych, jeżeli współczynnik załamania światła składników różnią się między sobą dostatecznie. Pomiar wykonuje się za pomocą refraktometrów. Metodę refraktometryczną stosuje się najczęściej do identyfikacji tłuszczów i olejów, oznaczenia sacharozy (w przem. cukrowniczym), gliceryny i in. [ Praca zbiorowa 1993, s. 628] Refraktometria –metoda, w której wykorzystuje się pomiar współczynnika załamania światła do identyfikacji substancji oraz jej oznaczania [E. Szyszko 1982, s. 2]

Bibliografia

  • Gajewski S.A., Ćwiczeni laboratoryjne z fizyki - Pomocnicze materiały dydaktyczne dla studiów niestacjonarnych, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków 2013
  • Zespół redaktorów działu słownictwa technicznego WNT, Leksykon naukowo techniczny, Wydawnictwo Naukowo- Techniczne, Warszawa 1984
  • Milewska- Burczykowa I. i in., Słownik chemii analitycznej, Wydawnictwo Naukowo- Techniczne, Warszawa 1984
  • Praca zbiorowa, Encyklopedia Techniki chemia, Wydawnictwo Naukowo - Techniczne,

Warszawa 1993

  • Szyszko E., Instrumentalne metody analityczne, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1982

Autor: Paulina Bylinowska