Yoshio Kondo: Różnice pomiędzy wersjami
m (Dodanie MetaData Description) |
m (cleanup bibliografii i rotten links) |
||
Linia 14: | Linia 14: | ||
}} | }} | ||
==Yoshio Kondo== | ==Yoshio Kondo== | ||
[[Lider]] zarządzania jakością. Prezes International Association of Quality, profesor Kyoto University. Podkreślał wzajemne powiązania między jakością i ludźmi. Otrzymał wiele nagród, wśród nich nagrodę Deminga w 1971 roku. | [[Lider]] zarządzania jakością. Prezes International Association of Quality, profesor Kyoto University. Podkreślał wzajemne powiązania między jakością i ludźmi. Otrzymał wiele nagród, wśród nich nagrodę Deminga w 1971 roku. | ||
Kondo opublikował ponad 500 artykułów i referatów, a także kilkanaście książek, z których dwie - [[Motywacja]] Ludzka kluczowym czynnikiem Zarządzania i [[Kontrola]] Jakości całej firmy: tło i [[rozwój]] - zostały przetłumaczone na język angielski. | Kondo opublikował ponad 500 artykułów i referatów, a także kilkanaście książek, z których dwie - [[Motywacja]] Ludzka kluczowym czynnikiem Zarządzania i [[Kontrola]] Jakości całej firmy: tło i [[rozwój]] - zostały przetłumaczone na język angielski. | ||
Kondo był prezesem Japońskiego Towarzystwa Kontroli Jakości, członek Komitetu Nagrody Deminga, doradcą kół jakości w Japonii. | Kondo był prezesem Japońskiego Towarzystwa Kontroli Jakości, członek Komitetu Nagrody Deminga, doradcą kół jakości w Japonii. | ||
Był również przewodniczącym Międzynarodowej Akademii Jakości. | Był również przewodniczącym Międzynarodowej Akademii Jakości. | ||
Zmarł 1 kwietnia 2011, w wieku 87 lat. | Zmarł 1 kwietnia 2011, w wieku 87 lat. | ||
==Najważniejsze poglądy== | ==Najważniejsze poglądy== | ||
[[Praca]] ludzka zawiera trzy komponenty | [[Praca]] ludzka zawiera trzy komponenty | ||
* [[kreatywność]] - radość wyobraźni | * [[kreatywność]] - radość wyobraźni | ||
Linia 36: | Linia 34: | ||
<google>text</google> | <google>text</google> | ||
* Zwróć uwagę czy duże znaczenie dla pracowników ma słowo [[odpowiedzialność]] w stosunku do ich pracy. Bardzo często u pracowników występuje słabość i niewytłumaczone skłonności do przesunięcia odpowiedzialności poza siebie w sytuacji gdy praca " idzie źle". | * Zwróć uwagę czy duże znaczenie dla pracowników ma słowo [[odpowiedzialność]] w stosunku do ich pracy. Bardzo często u pracowników występuje słabość i niewytłumaczone skłonności do przesunięcia odpowiedzialności poza siebie w sytuacji gdy praca " idzie źle". | ||
* Daj czas na kreowanie pomysłów- ludzie na początku swoje myśli koncentrują na odpowiedzialności dopiero potem wracają do istoty problemu i głęboko o nim myślą. Bardzo często genialne pomysły powstają w momencie, kiedy problemy są odizolowane i jest czas na głębokie przemyślenia i analizę | * Daj czas na kreowanie pomysłów- ludzie na początku swoje myśli koncentrują na odpowiedzialności dopiero potem wracają do istoty problemu i głęboko o nim myślą. Bardzo często genialne pomysły powstają w momencie, kiedy problemy są odizolowane i jest czas na głębokie przemyślenia i analizę | ||
* Inspiruj pomysły i urzeczywistniaj ich realizację - nie należy nowy pomysł oceniać krytycznie. Każda idea zmienia swoją pierwotna formę w coraz bardziej doskonałą, dlatego należy zachęcać do jej rozwoju gwarantując swoim autorytetem możliwość jej wdrożenia | * Inspiruj pomysły i urzeczywistniaj ich realizację - nie należy nowy pomysł oceniać krytycznie. Każda idea zmienia swoją pierwotna formę w coraz bardziej doskonałą, dlatego należy zachęcać do jej rozwoju gwarantując swoim autorytetem możliwość jej wdrożenia | ||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
* M.Jedliński, | <noautolinks> | ||
* Quality Digest Magazine, Dirk Dusharme, 04/04/2011 | * M.Jedliński, Jakość w nowoczesnym zarządzaniu, Zachodniopomorska Szkoła Biznesu w Szczecinie, Szczecin 2000, s. 52-54 | ||
* Quality Digest Magazine, Dirk Dusharme, 04/04/2011 | |||
</noautolinks> | |||
{{a|Natalia Włodarczyk}} | {{a|Natalia Włodarczyk}} |
Wersja z 14:50, 26 paź 2023
Yoshio Kondo |
---|
Polecane artykuły |
Yoshio Kondo
Lider zarządzania jakością. Prezes International Association of Quality, profesor Kyoto University. Podkreślał wzajemne powiązania między jakością i ludźmi. Otrzymał wiele nagród, wśród nich nagrodę Deminga w 1971 roku. Kondo opublikował ponad 500 artykułów i referatów, a także kilkanaście książek, z których dwie - Motywacja Ludzka kluczowym czynnikiem Zarządzania i Kontrola Jakości całej firmy: tło i rozwój - zostały przetłumaczone na język angielski.
Kondo był prezesem Japońskiego Towarzystwa Kontroli Jakości, członek Komitetu Nagrody Deminga, doradcą kół jakości w Japonii. Był również przewodniczącym Międzynarodowej Akademii Jakości.
Zmarł 1 kwietnia 2011, w wieku 87 lat.
Najważniejsze poglądy
Praca ludzka zawiera trzy komponenty
- kreatywność - radość wyobraźni
- aktywność fizyczna - radość pracy wysuwająca na pierwszy plan nieprzeciętne dokonania
- socjalizacja - zadowolenie z uziału w radościach i smutkach wszystkich osób nas otaczających, znajomych, przyjaciół.
Elementy te są częścią kreatywności i socjalizacji, które pozwalają przedsiębiorstwom na kontrolę jakości.
Kondo wymienia cztery punkty wspierające proces tworzenia bardziej kreatywnej pracy, będącej kluczowym elementem motywacji
- Przekazując instrukcję pracy, wyjaśnij jej prawdziwe cele- dzięki temu pracownicy są w stanie skoncentrować się na metodach i środkach, które posłużą do osiągnięcia tych celów. Należy odstawić wszystkie formy restrykcji mandatowych związanych z zabezpieczeniem jakości a skupić się na metodach i środkach opartych na wskazówkach, poradach. Pracownicy dzięki temu nabierają odwagi by określić swoje najlepsze sposoby do osiągnięcia celu
- Zwróć uwagę czy duże znaczenie dla pracowników ma słowo odpowiedzialność w stosunku do ich pracy. Bardzo często u pracowników występuje słabość i niewytłumaczone skłonności do przesunięcia odpowiedzialności poza siebie w sytuacji gdy praca " idzie źle".
- Daj czas na kreowanie pomysłów- ludzie na początku swoje myśli koncentrują na odpowiedzialności dopiero potem wracają do istoty problemu i głęboko o nim myślą. Bardzo często genialne pomysły powstają w momencie, kiedy problemy są odizolowane i jest czas na głębokie przemyślenia i analizę
- Inspiruj pomysły i urzeczywistniaj ich realizację - nie należy nowy pomysł oceniać krytycznie. Każda idea zmienia swoją pierwotna formę w coraz bardziej doskonałą, dlatego należy zachęcać do jej rozwoju gwarantując swoim autorytetem możliwość jej wdrożenia
Bibliografia
- M.Jedliński, Jakość w nowoczesnym zarządzaniu, Zachodniopomorska Szkoła Biznesu w Szczecinie, Szczecin 2000, s. 52-54
- Quality Digest Magazine, Dirk Dusharme, 04/04/2011
Autor: Natalia Włodarczyk