Agroturystyka: Różnice pomiędzy wersjami
m (Dodanie TL;DR) |
m (cleanup bibliografii i rotten links) |
||
(Nie pokazano 15 wersji utworzonych przez 2 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
W ostatnim ćwierćwieczu XX w. w literaturze polskiej jak i literaturze światowej pojawiło się pojęcie agroturystyka (agroturism). Składa się ona z dwóch członków: agro i [[turystyka]]. Przedrostek agro wywodzi się od terminu greckiego agros, co oznaczającego rolę, i agronomos, odnoszącego się do zarządzającego majątkiem rolnym, natomiast turystyka to forma czynnego wypoczynku poza miejscem zamieszkania, która jest inspirowana potrzebami poznawczymi, wypoczynkowymi i sportowymi. Obejmuje wszelkie formy dobrowolnej zmiany miejsca pobytu. | |||
W ostatnim ćwierćwieczu XX w. w literaturze polskiej jak i literaturze światowej pojawiło się pojęcie agroturystyka (agroturism). Składa się ona z dwóch członków: agro i [[turystyka]]. Przedrostek agro wywodzi się od terminu greckiego agros, co oznaczającego rolę, i agronomos, odnoszącego się do zarządzającego majątkiem rolnym, natomiast turystyka to forma czynnego wypoczynku | |||
Pojęcie agroturystyki na przestrzenie ostatnich lat uległo pewnym modyfikacjom i obecnie można je zdefiniować jako formę [[turystyka|turystyki]] wiejskiej stanowiącą specyficzne [[przedsięwzięcie]] turystyczne w gospodarstwie rolnym - [[gospodarstwo agroturystyczne|gospodarstwie agroturystycznym]], organizowane przez rolnika z wykorzystaniem zasobów własnych gospodarstwa i walorów turystycznych okolicy. Agroturystyka wiąże się z współpracą ze społecznością lokalną i jest przeznaczona dla turystów poszukujących ciszy oraz zainteresowanych obyczajami wsi (J. Wojciechowska, 2009, s. 22). | Pojęcie agroturystyki na przestrzenie ostatnich lat uległo pewnym modyfikacjom i obecnie można je zdefiniować jako formę [[turystyka|turystyki]] wiejskiej stanowiącą specyficzne [[przedsięwzięcie]] turystyczne w gospodarstwie rolnym - [[gospodarstwo agroturystyczne|gospodarstwie agroturystycznym]], organizowane przez rolnika z wykorzystaniem zasobów własnych gospodarstwa i walorów turystycznych okolicy. Agroturystyka wiąże się z współpracą ze społecznością lokalną i jest przeznaczona dla turystów poszukujących ciszy oraz zainteresowanych obyczajami wsi (J. Wojciechowska, 2009, s. 22). | ||
Linia 27: | Linia 10: | ||
Agroturystyka, pojęcie które pojawiło się na końcu XX wieku, jest formą turystyki na obszarach wiejskich, w której turysta korzysta z noclegów w czynnym gospodarstwie rolnym i ma możliwość obserwacji codziennego życia rolników. W Polsce jest to sposób na rozwiązanie problemów finansowych gospodarstw rolnych. Agroturystyka przynosi wiele korzyści, takich jak ekonomiczne i środowiskowe, ale napotyka także na bariery, takie jak niski poziom infrastruktury, problemy finansowe i brak promocji. | Agroturystyka, pojęcie które pojawiło się na końcu XX wieku, jest formą turystyki na obszarach wiejskich, w której turysta korzysta z noclegów w czynnym gospodarstwie rolnym i ma możliwość obserwacji codziennego życia rolników. W Polsce jest to sposób na rozwiązanie problemów finansowych gospodarstw rolnych. Agroturystyka przynosi wiele korzyści, takich jak ekonomiczne i środowiskowe, ale napotyka także na bariery, takie jak niski poziom infrastruktury, problemy finansowe i brak promocji. | ||
== Wyróżniki agroturystyki== | <google>n</google> | ||
Cechy specyficzne agroturystyki widoczne są zarówno po stronie popytu, jak i podaży. | |||
W sferze popytu wyróżnik agroturystyki uwidacznia się w tym, że turyści: | ==Wyróżniki agroturystyki== | ||
* korzystają z noclegów lub pobytów w czynnym gospodarstwie rolnym, | Cechy specyficzne agroturystyki widoczne są zarówno po stronie popytu, jak i podaży. | ||
W sferze popytu wyróżnik agroturystyki uwidacznia się w tym, że turyści: | |||
* korzystają z noclegów lub pobytów w czynnym gospodarstwie rolnym, | |||
* mają możliwość bezpośredniej obserwacji codziennego życia zawodowego odwiedzanej rodziny rolniczej oraz włączania się w to życie, | * mają możliwość bezpośredniej obserwacji codziennego życia zawodowego odwiedzanej rodziny rolniczej oraz włączania się w to życie, | ||
* chcą kontaktu ze społecznością wiejską | * chcą kontaktu ze społecznością wiejską | ||
Linia 36: | Linia 21: | ||
* udostępniania turystom własnego miejsca zamieszkania, pracy i odpoczynku, | * udostępniania turystom własnego miejsca zamieszkania, pracy i odpoczynku, | ||
* ujawnienia gościom własnego stylu życia rodzinnego, zawodowego i społecznego (J. Wojciechowska, 2010, s. 600). | * ujawnienia gościom własnego stylu życia rodzinnego, zawodowego i społecznego (J. Wojciechowska, 2010, s. 600). | ||
==Korzyści agroturystyki== | |||
==Korzyści agroturystyki== | |||
Głównymi korzyściami agroturystycznymi są [[walory przyrodnicze]], antropogeniczne, jej aspekty. Należy pamiętać, że agroturystyka pełni szereg funkcji w odniesieniu do turysty, środowiska i gospodarki, terenów odwiedzanych. Są to funkcje: ekonomiczna, poznawcza, kształcąca, zdrowotna, dochodowa, zatrudnieniowa, aktywizacji terenów wiejskich. Najczęściej wyróżniane są trzy grupy funkcji agroturystyki: ekonomiczna, środowiskowa i socjopsychologiczna. [[Funkcja]] socjopsychologiczna ma związek z poszerzaniem szacunku wobec ludności wiejskiej, przenikania się kultury wiejskiej z miejską, a także możliwość obcowania w tradycyjnym stylu życia ludności wiejskiej. Kolejna funkcja ekonomiczna dotyczy pobudzania rozwoju gospodarstw rolnych, hodowlanych i ogrodniczych, powstania dodatkowego źródła dochodu dla [[gospodarstwo domowe|gospodarstw domowych]], gmin, [[samorząd terytorialny|samorządów terytorialnych]] a także województw. Funkcja środowiskowa ma ścisły związek z ochroną i dbałością o środowisko naturalne. Agroturystyka to jedna z form [[agrobiznes]]u pozwalająca na zaspokojenie potrzeb ekonomicznych ludności wiejskiej. | Głównymi korzyściami agroturystycznymi są [[walory przyrodnicze]], antropogeniczne, jej aspekty. Należy pamiętać, że agroturystyka pełni szereg funkcji w odniesieniu do turysty, środowiska i gospodarki, terenów odwiedzanych. Są to funkcje: ekonomiczna, poznawcza, kształcąca, zdrowotna, dochodowa, zatrudnieniowa, aktywizacji terenów wiejskich. Najczęściej wyróżniane są trzy grupy funkcji agroturystyki: ekonomiczna, środowiskowa i socjopsychologiczna. [[Funkcja]] socjopsychologiczna ma związek z poszerzaniem szacunku wobec ludności wiejskiej, przenikania się kultury wiejskiej z miejską, a także możliwość obcowania w tradycyjnym stylu życia ludności wiejskiej. Kolejna funkcja ekonomiczna dotyczy pobudzania rozwoju gospodarstw rolnych, hodowlanych i ogrodniczych, powstania dodatkowego źródła dochodu dla [[gospodarstwo domowe|gospodarstw domowych]], gmin, [[samorząd terytorialny|samorządów terytorialnych]] a także województw. Funkcja środowiskowa ma ścisły związek z ochroną i dbałością o środowisko naturalne. Agroturystyka to jedna z form [[agrobiznes]]u pozwalająca na zaspokojenie potrzeb ekonomicznych ludności wiejskiej. | ||
==Funkcje agroturystyki== | ==Funkcje agroturystyki== | ||
Funkcje agroturystyki w ujęciu rodzajowym można przedstawić jako: | Funkcje agroturystyki w ujęciu rodzajowym można przedstawić jako: | ||
* zdobywanie dodatkowych źródeł dochodu dla gmin, miejscowości, samorządów terytorialnych. | * zdobywanie dodatkowych źródeł dochodu dla gmin, miejscowości, samorządów terytorialnych. | ||
* pozyskiwanie dodatkowego dochodu dla gospodarzy: poprzez wzrost dochodów wzrośnie możliwość przeznaczania [[nakłady|nakładów]] na przedsięwzięcia inwestycyjne typu remont, budowa. | * pozyskiwanie dodatkowego dochodu dla gospodarzy: poprzez wzrost dochodów wzrośnie możliwość przeznaczania [[nakłady|nakładów]] na przedsięwzięcia inwestycyjne typu remont, budowa. | ||
* zdobywanie nowych informacji, doświadczeń, [[umiejętności]], dokształcanie się w zakresie obsługi turystów, możliwość nauki nowych języków. | * zdobywanie nowych informacji, doświadczeń, [[umiejętności]], dokształcanie się w zakresie obsługi turystów, możliwość nauki nowych języków. | ||
Linia 57: | Linia 40: | ||
==Bariery rozwoju agroturystyki== | ==Bariery rozwoju agroturystyki== | ||
Wśród ograniczeń rozwoju agroturystyki można wymienić: | Wśród ograniczeń rozwoju agroturystyki można wymienić: | ||
* bariery wynikające z warunków przyrodniczo-krajobrazowych: niezbyt korzystny [[klimat]], słabe urozmaicenie rzeźby terenu, [[degradacja]] krajobrazu, zbyt duża intensyfikacja gospodarki, [[zanieczyszczenie środowiska]] przyrodniczego | * bariery wynikające z warunków przyrodniczo-krajobrazowych: niezbyt korzystny [[klimat]], słabe urozmaicenie rzeźby terenu, [[degradacja]] krajobrazu, zbyt duża intensyfikacja gospodarki, [[zanieczyszczenie środowiska]] przyrodniczego, | ||
* bariery społeczno-psychologiczne: niski poziom wykształcenia i niskie [[kwalifikacje]] mieszkańców obszarów wiejskich, nieznajomość lub słaba znajomość języków obcych, brak pracowników do prac fizycznych, niezadowolenie z pobytu turystów, niechęć do innowacji, mała aktywność, przyswajanie pewnych nawyków | * bariery społeczno-psychologiczne: niski poziom wykształcenia i niskie [[kwalifikacje]] mieszkańców obszarów wiejskich, nieznajomość lub słaba znajomość języków obcych, brak pracowników do prac fizycznych, niezadowolenie z pobytu turystów, niechęć do innowacji, mała aktywność, przyswajanie pewnych nawyków, | ||
* bariery prawno-podatkowe: brak klarownych uregulowań prawnych sprzyjających rozwojowi wszystkich podmiotów turystycznych funkcjonujących na obszarach wiejskich, ograniczająca [[polityka]] fiskalna państwa | * bariery prawno-podatkowe: brak klarownych uregulowań prawnych sprzyjających rozwojowi wszystkich podmiotów turystycznych funkcjonujących na obszarach wiejskich, ograniczająca [[polityka]] fiskalna państwa, | ||
* bariery instytucjonalne: słaba współ[[praca]] pomiędzy instytucjami wspierającymi rozwój turystyki na obszarach wiejskich | * bariery instytucjonalne: słaba współ[[praca]] pomiędzy instytucjami wspierającymi rozwój turystyki na obszarach wiejskich, | ||
* bariery techniczne: niski poziom infrastruktury technicznej i społecznej, a głównie turystycznej na obszarach wiejskich oraz niska [[jakość]] świadczonych usług | * bariery techniczne: niski poziom infrastruktury technicznej i społecznej, a głównie turystycznej na obszarach wiejskich oraz niska [[jakość]] świadczonych usług, | ||
* bariery finansowe: niedostateczna ilość środków własnych na adaptację obiektów o charakterze turystycznym, trudności kredytowe, wysokie [[koszty]] związane z podniesieniem standardu obiektów turystycznych | * bariery finansowe: niedostateczna ilość środków własnych na adaptację obiektów o charakterze turystycznym, trudności kredytowe, wysokie [[koszty]] związane z podniesieniem standardu obiektów turystycznych, | ||
* bariera marketingowa: słaba [[promocja]] obszarów wiejskich i samych podmiotów turystycznych funkcjonujących na tych obszarach, brak spójnego systemu rezerwacji i dystrybucji miejsc noclegowych (W. Sroka, T. Wojewodzic, 2010, s. 35). | * bariera marketingowa: słaba [[promocja]] obszarów wiejskich i samych podmiotów turystycznych funkcjonujących na tych obszarach, brak spójnego systemu rezerwacji i dystrybucji miejsc noclegowych (W. Sroka, T. Wojewodzic, 2010, s. 35). | ||
Patrz także: [[Agroturystyka profesjonalna]] | |||
{{infobox5|list1={{i5link|a=[[Konsekwencje rozwoju turystyki]]}} — {{i5link|a=[[Funkcje turystyki]]}} — {{i5link|a=[[Determinanty popytu turystycznego]]}} — {{i5link|a=[[Turystyka medyczna]]}} — {{i5link|a=[[Turystyka alternatywna]]}} — {{i5link|a=[[Turystyka]]}} — {{i5link|a=[[Turystyka biznesowa]]}} — {{i5link|a=[[Sport zimowy]]}} — {{i5link|a=[[Aktywizacja zawodowa]]}} }} | |||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
<noautolinks> | |||
* Dębniewska M. (1997), ''Agroturystyka: koszty, ceny, efekty'', Poltext, Warszawa | |||
* Kurtyka I. (2010), ''[http://acta_oeconomia.sggw.pl/pdf/Acta_Scientiarum_Oeconomia_9_2_2010a.pdf#page=111 Agroturystyka jako forma przedsiębiorczości na terenie parku krajobrazowego dolina Baryczy]'', Acta Scientiarum Polonorum, nr 9 (2) | |||
* Sroka W., Wojewodzic T. (2010), ''Agroturystyka - panaceum na problemy rolnictwa?'', Problemy zagospodarowania ziem górskich, nr 57 | |||
* Sznajder M., Przezbórska L. (2006), ''Agroturystyka'', Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa | |||
* Wasilewski A. (2013), ''[https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/4897/Stan%20%c5%9brodowiska%20naturalnego%2c%20rolnictwo%20ekologiczne%20i%20agroturystyka%20we%20wsiach%20obj%c4%99tych%20ankiet%c4%85%20IERiG%c5%bb-PIB.pdf?sequence=1&isAllowed=y Stan środowiska naturalnego, rolnictwo ekologiczne i agroturystyka we wsiach objętych ankietą IERIGŻ-PIB]'', IERIGŻ-PIB, Warszawa | |||
* Wojciechowska J. (2009), ''Procesy i uwarunkowania rozwoju agroturystyki w Polsce'', Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź | |||
* Wojciechowska J. (2010), ''Agroturystyka - signum polskiej turystyki'', Acta Scientiarum Polonorum, nr 9 (4) | |||
</noautolinks> | |||
{{a|Sylwia Hołda, Justyna Narkowicz}} | |||
[[Kategoria:Usługi turystyczne]] | |||
{{#metamaster:description|Agroturystyka to forma turystyki wiejskiej, oferująca aktywny wypoczynek na gospodarstwach rolnych. Zajmuje się turystyką przyrodniczą, zdrowotną, krajoznawczą, kulturową i etniczną.}} | |||
{{ | |||
Aktualna wersja na dzień 17:00, 22 gru 2023
W ostatnim ćwierćwieczu XX w. w literaturze polskiej jak i literaturze światowej pojawiło się pojęcie agroturystyka (agroturism). Składa się ona z dwóch członków: agro i turystyka. Przedrostek agro wywodzi się od terminu greckiego agros, co oznaczającego rolę, i agronomos, odnoszącego się do zarządzającego majątkiem rolnym, natomiast turystyka to forma czynnego wypoczynku poza miejscem zamieszkania, która jest inspirowana potrzebami poznawczymi, wypoczynkowymi i sportowymi. Obejmuje wszelkie formy dobrowolnej zmiany miejsca pobytu.
Pojęcie agroturystyki na przestrzenie ostatnich lat uległo pewnym modyfikacjom i obecnie można je zdefiniować jako formę turystyki wiejskiej stanowiącą specyficzne przedsięwzięcie turystyczne w gospodarstwie rolnym - gospodarstwie agroturystycznym, organizowane przez rolnika z wykorzystaniem zasobów własnych gospodarstwa i walorów turystycznych okolicy. Agroturystyka wiąże się z współpracą ze społecznością lokalną i jest przeznaczona dla turystów poszukujących ciszy oraz zainteresowanych obyczajami wsi (J. Wojciechowska, 2009, s. 22).
Agroturystyka stanowi więc element turystyki wiejskiej, która obejmuje wiele rodzajów aktywności rekreacyjnej: turystykę przyrodniczą, turystykę zdrowotną, turystykę krajoznawczą, turystykę kulturową i turystykę etniczną. Cechą odróżniającą agroturystyki jest jej lokalizacja wyłącznie na terenach o charakterze rolniczym (A. Wasilewski, 2013, s. 32).
W Polsce, podobnie jak w krajach Europy Zachodniej, agroturystyka jawi się jako sposób rozwiązania trudności finansowych gospodarstw najuboższych, jak również gospodarstw rolnych o dobrej kondycji ekonomicznej. Agroturystyka jest propozycją wejścia na rynek turystyczny gospodarstw rolnych i położonych na obszarach atrakcyjnych turystycznie, czyli posiadających walory turystyczne i antropogeniczne, oferujących produkt turystyczny w zagrodzie rolnika (I. Kurtyka, 2010, s. 112).
TL;DR
Agroturystyka, pojęcie które pojawiło się na końcu XX wieku, jest formą turystyki na obszarach wiejskich, w której turysta korzysta z noclegów w czynnym gospodarstwie rolnym i ma możliwość obserwacji codziennego życia rolników. W Polsce jest to sposób na rozwiązanie problemów finansowych gospodarstw rolnych. Agroturystyka przynosi wiele korzyści, takich jak ekonomiczne i środowiskowe, ale napotyka także na bariery, takie jak niski poziom infrastruktury, problemy finansowe i brak promocji.
Wyróżniki agroturystyki
Cechy specyficzne agroturystyki widoczne są zarówno po stronie popytu, jak i podaży. W sferze popytu wyróżnik agroturystyki uwidacznia się w tym, że turyści:
- korzystają z noclegów lub pobytów w czynnym gospodarstwie rolnym,
- mają możliwość bezpośredniej obserwacji codziennego życia zawodowego odwiedzanej rodziny rolniczej oraz włączania się w to życie,
- chcą kontaktu ze społecznością wiejską
W sferze podaży agroturystyka przejawia się w decyzji właścicieli gospodarstw rolnych w zakresie:
- udostępniania turystom własnego miejsca zamieszkania, pracy i odpoczynku,
- ujawnienia gościom własnego stylu życia rodzinnego, zawodowego i społecznego (J. Wojciechowska, 2010, s. 600).
Korzyści agroturystyki
Głównymi korzyściami agroturystycznymi są walory przyrodnicze, antropogeniczne, jej aspekty. Należy pamiętać, że agroturystyka pełni szereg funkcji w odniesieniu do turysty, środowiska i gospodarki, terenów odwiedzanych. Są to funkcje: ekonomiczna, poznawcza, kształcąca, zdrowotna, dochodowa, zatrudnieniowa, aktywizacji terenów wiejskich. Najczęściej wyróżniane są trzy grupy funkcji agroturystyki: ekonomiczna, środowiskowa i socjopsychologiczna. Funkcja socjopsychologiczna ma związek z poszerzaniem szacunku wobec ludności wiejskiej, przenikania się kultury wiejskiej z miejską, a także możliwość obcowania w tradycyjnym stylu życia ludności wiejskiej. Kolejna funkcja ekonomiczna dotyczy pobudzania rozwoju gospodarstw rolnych, hodowlanych i ogrodniczych, powstania dodatkowego źródła dochodu dla gospodarstw domowych, gmin, samorządów terytorialnych a także województw. Funkcja środowiskowa ma ścisły związek z ochroną i dbałością o środowisko naturalne. Agroturystyka to jedna z form agrobiznesu pozwalająca na zaspokojenie potrzeb ekonomicznych ludności wiejskiej.
Funkcje agroturystyki
Funkcje agroturystyki w ujęciu rodzajowym można przedstawić jako:
- zdobywanie dodatkowych źródeł dochodu dla gmin, miejscowości, samorządów terytorialnych.
- pozyskiwanie dodatkowego dochodu dla gospodarzy: poprzez wzrost dochodów wzrośnie możliwość przeznaczania nakładów na przedsięwzięcia inwestycyjne typu remont, budowa.
- zdobywanie nowych informacji, doświadczeń, umiejętności, dokształcanie się w zakresie obsługi turystów, możliwość nauki nowych języków.
- rozwój wiejskiej infrastruktury, co ułatwia życie na wsi i podnosi jego standard.
- ulepszanie i poprawianie wyglądu domu w środku i na zewnątrz, zwiększenie dbałości o estetykę wsi, ulic budynków publicznych.
- pomaganie w rozwoju terenom położonym w nie korzystnych warunkach.
- tworzenie dodatkowych baz noclegowych, rozszerzanie ofert i podnoszenie jakości usług, co umożliwia bezpośredni zbyt niektórych produktów co powoduje rozwój dodatkowych rynków zbytu na towary żywnościowe.
- przeciwdziałaniu migracji ludności z obszarów wiejskich czego skutkiem jest wyludnianie tych terenów.
- tworzenie nowych miejsc pracy oraz zmniejszaniu bezrobocia.
- organizowanie spotkań ludziom, pogłębianie wiedzy o świecie i innych ludziach, zachowanie tolerancji wobec innych postaw i zachowań.
Bariery rozwoju agroturystyki
Wśród ograniczeń rozwoju agroturystyki można wymienić:
- bariery wynikające z warunków przyrodniczo-krajobrazowych: niezbyt korzystny klimat, słabe urozmaicenie rzeźby terenu, degradacja krajobrazu, zbyt duża intensyfikacja gospodarki, zanieczyszczenie środowiska przyrodniczego,
- bariery społeczno-psychologiczne: niski poziom wykształcenia i niskie kwalifikacje mieszkańców obszarów wiejskich, nieznajomość lub słaba znajomość języków obcych, brak pracowników do prac fizycznych, niezadowolenie z pobytu turystów, niechęć do innowacji, mała aktywność, przyswajanie pewnych nawyków,
- bariery prawno-podatkowe: brak klarownych uregulowań prawnych sprzyjających rozwojowi wszystkich podmiotów turystycznych funkcjonujących na obszarach wiejskich, ograniczająca polityka fiskalna państwa,
- bariery instytucjonalne: słaba współpraca pomiędzy instytucjami wspierającymi rozwój turystyki na obszarach wiejskich,
- bariery techniczne: niski poziom infrastruktury technicznej i społecznej, a głównie turystycznej na obszarach wiejskich oraz niska jakość świadczonych usług,
- bariery finansowe: niedostateczna ilość środków własnych na adaptację obiektów o charakterze turystycznym, trudności kredytowe, wysokie koszty związane z podniesieniem standardu obiektów turystycznych,
- bariera marketingowa: słaba promocja obszarów wiejskich i samych podmiotów turystycznych funkcjonujących na tych obszarach, brak spójnego systemu rezerwacji i dystrybucji miejsc noclegowych (W. Sroka, T. Wojewodzic, 2010, s. 35).
Patrz także: Agroturystyka profesjonalna
Agroturystyka — artykuły polecane |
Konsekwencje rozwoju turystyki — Funkcje turystyki — Determinanty popytu turystycznego — Turystyka medyczna — Turystyka alternatywna — Turystyka — Turystyka biznesowa — Sport zimowy — Aktywizacja zawodowa |
Bibliografia
- Dębniewska M. (1997), Agroturystyka: koszty, ceny, efekty, Poltext, Warszawa
- Kurtyka I. (2010), Agroturystyka jako forma przedsiębiorczości na terenie parku krajobrazowego dolina Baryczy, Acta Scientiarum Polonorum, nr 9 (2)
- Sroka W., Wojewodzic T. (2010), Agroturystyka - panaceum na problemy rolnictwa?, Problemy zagospodarowania ziem górskich, nr 57
- Sznajder M., Przezbórska L. (2006), Agroturystyka, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
- Wasilewski A. (2013), Stan środowiska naturalnego, rolnictwo ekologiczne i agroturystyka we wsiach objętych ankietą IERIGŻ-PIB, IERIGŻ-PIB, Warszawa
- Wojciechowska J. (2009), Procesy i uwarunkowania rozwoju agroturystyki w Polsce, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź
- Wojciechowska J. (2010), Agroturystyka - signum polskiej turystyki, Acta Scientiarum Polonorum, nr 9 (4)
Autor: Sylwia Hołda, Justyna Narkowicz