Yoshio Kondo: Różnice pomiędzy wersjami
m (Infobox update) |
m (cleanup bibliografii i rotten links) |
||
(Nie pokazano 8 wersji utworzonych przez 3 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Yoshio Kondo''' jest uznawany za jednego z liderów zarządzania jakością. Prezes International Association of Quality, profesor Kyoto University. Podkreślał wzajemne powiązania między jakością i ludźmi. Otrzymał wiele nagród, wśród nich nagrodę Deminga w 1971 roku. | |||
Kondo opublikował ponad 500 artykułów i referatów, a także kilkanaście książek, z których dwie - [[Motywacja]] Ludzka kluczowym czynnikiem Zarządzania i [[Kontrola]] Jakości całej firmy: tło i [[rozwój]] - zostały przetłumaczone na język angielski. | |||
Kondo był prezesem Japońskiego Towarzystwa Kontroli Jakości, członek Komitetu Nagrody Deminga, doradcą kół jakości w Japonii. | |||
Kondo był prezesem Japońskiego Towarzystwa Kontroli Jakości, członek Komitetu Nagrody Deminga, doradcą kół jakości w Japonii. | |||
Był również przewodniczącym Międzynarodowej Akademii Jakości. | Był również przewodniczącym Międzynarodowej Akademii Jakości. | ||
Zmarł 1 kwietnia 2011, w wieku 87 lat. | Zmarł 1 kwietnia 2011, w wieku 87 lat. | ||
==Najważniejsze poglądy== | ==Najważniejsze poglądy== | ||
Praca ludzka zawiera trzy komponenty | [[Praca]] ludzka zawiera trzy komponenty | ||
* kreatywność - radość wyobraźni | * [[kreatywność]] - radość wyobraźni | ||
* aktywność fizyczna - radość pracy wysuwająca na pierwszy plan nieprzeciętne dokonania | * aktywność fizyczna - radość pracy wysuwająca na pierwszy [[plan]] nieprzeciętne dokonania | ||
* socjalizacja - zadowolenie z | * [[socjalizacja]] - zadowolenie z udziału w radościach i smutkach wszystkich osób nas otaczających, znajomych, przyjaciół. | ||
Elementy te są częścią kreatywności i socjalizacji, które pozwalają przedsiębiorstwom na kontrolę jakości. | Elementy te są częścią kreatywności i socjalizacji, które pozwalają przedsiębiorstwom na kontrolę jakości. | ||
Kondo wymienia cztery punkty wspierające proces tworzenia bardziej kreatywnej pracy, będącej kluczowym elementem motywacji | Kondo wymienia cztery punkty wspierające [[proces]] tworzenia bardziej kreatywnej pracy, będącej kluczowym elementem motywacji | ||
* Przekazując instrukcję pracy, wyjaśnij jej prawdziwe cele- dzięki temu pracownicy są w stanie skoncentrować się na metodach i środkach, które posłużą do osiągnięcia tych celów. Należy odstawić wszystkie formy restrykcji mandatowych związanych z zabezpieczeniem jakości a skupić się na metodach i środkach opartych na wskazówkach, poradach. Pracownicy dzięki temu nabierają odwagi by określić swoje najlepsze sposoby do osiągnięcia celu | * Przekazując instrukcję pracy, wyjaśnij jej prawdziwe [[cele]] - dzięki temu pracownicy są w stanie skoncentrować się na metodach i środkach, które posłużą do osiągnięcia tych celów. Należy odstawić wszystkie formy restrykcji mandatowych związanych z zabezpieczeniem jakości a skupić się na metodach i środkach opartych na wskazówkach, poradach. Pracownicy dzięki temu nabierają odwagi by określić swoje najlepsze sposoby do osiągnięcia celu | ||
* Zwróć uwagę czy duże znaczenie dla pracowników ma słowo [[odpowiedzialność]] w stosunku do ich pracy. Bardzo często u pracowników występuje słabość i niewytłumaczone skłonności do przesunięcia odpowiedzialności poza siebie w sytuacji gdy praca " idzie źle". | |||
* Daj czas na kreowanie pomysłów - ludzie na początku swoje myśli koncentrują na odpowiedzialności dopiero potem wracają do istoty problemu i głęboko o nim myślą. Bardzo często genialne pomysły powstają w momencie, kiedy problemy są odizolowane i jest czas na głębokie przemyślenia i analizę | |||
* Inspiruj pomysły i urzeczywistniaj ich realizację - nie należy nowy pomysł oceniać krytycznie. Każda idea zmienia swoją pierwotna formę w coraz bardziej doskonałą, dlatego należy zachęcać do jej rozwoju gwarantując swoim autorytetem możliwość jej wdrożenia | |||
<google> | {{infobox5|list1={{i5link|a=[[Innowator]]}} — {{i5link|a=[[Koła jakości]]}} — {{i5link|a=[[Turkusowe zarządzanie]]}} — {{i5link|a=[[Motywacja wewnętrzna]]}} — {{i5link|a=[[Zarządzanie przez wartości]]}} — {{i5link|a=[[Motywowanie w projekcie]]}} — {{i5link|a=[[Charles de Freminville]]}} — {{i5link|a=[[Hyacinte Dubreuil]]}} — {{i5link|a=[[Action learning]]}} }} | ||
<google>n</google> | |||
==Bibliografia== | ==Bibliografia== | ||
* M. | <noautolinks> | ||
* Jedliński M. (2000), ''Jakość w nowoczesnym zarządzaniu'', Wydawnictwo Zachodniopomorskiej Szkoły biznesu, Szczecin | |||
</noautolinks> | |||
{{a|Natalia Włodarczyk}} | {{a|Natalia Włodarczyk}} | ||
[[Kategoria:Prekursorzy - jakość]] | [[Kategoria:Prekursorzy - jakość]] | ||
{{#metamaster:description|Lider zarządzania jakością. Prezes International Association of Quality, profesor Kyoto University. }} |
Aktualna wersja na dzień 18:58, 17 gru 2023
Yoshio Kondo jest uznawany za jednego z liderów zarządzania jakością. Prezes International Association of Quality, profesor Kyoto University. Podkreślał wzajemne powiązania między jakością i ludźmi. Otrzymał wiele nagród, wśród nich nagrodę Deminga w 1971 roku.
Kondo opublikował ponad 500 artykułów i referatów, a także kilkanaście książek, z których dwie - Motywacja Ludzka kluczowym czynnikiem Zarządzania i Kontrola Jakości całej firmy: tło i rozwój - zostały przetłumaczone na język angielski.
Kondo był prezesem Japońskiego Towarzystwa Kontroli Jakości, członek Komitetu Nagrody Deminga, doradcą kół jakości w Japonii. Był również przewodniczącym Międzynarodowej Akademii Jakości.
Zmarł 1 kwietnia 2011, w wieku 87 lat.
Najważniejsze poglądy
Praca ludzka zawiera trzy komponenty
- kreatywność - radość wyobraźni
- aktywność fizyczna - radość pracy wysuwająca na pierwszy plan nieprzeciętne dokonania
- socjalizacja - zadowolenie z udziału w radościach i smutkach wszystkich osób nas otaczających, znajomych, przyjaciół.
Elementy te są częścią kreatywności i socjalizacji, które pozwalają przedsiębiorstwom na kontrolę jakości.
Kondo wymienia cztery punkty wspierające proces tworzenia bardziej kreatywnej pracy, będącej kluczowym elementem motywacji
- Przekazując instrukcję pracy, wyjaśnij jej prawdziwe cele - dzięki temu pracownicy są w stanie skoncentrować się na metodach i środkach, które posłużą do osiągnięcia tych celów. Należy odstawić wszystkie formy restrykcji mandatowych związanych z zabezpieczeniem jakości a skupić się na metodach i środkach opartych na wskazówkach, poradach. Pracownicy dzięki temu nabierają odwagi by określić swoje najlepsze sposoby do osiągnięcia celu
- Zwróć uwagę czy duże znaczenie dla pracowników ma słowo odpowiedzialność w stosunku do ich pracy. Bardzo często u pracowników występuje słabość i niewytłumaczone skłonności do przesunięcia odpowiedzialności poza siebie w sytuacji gdy praca " idzie źle".
- Daj czas na kreowanie pomysłów - ludzie na początku swoje myśli koncentrują na odpowiedzialności dopiero potem wracają do istoty problemu i głęboko o nim myślą. Bardzo często genialne pomysły powstają w momencie, kiedy problemy są odizolowane i jest czas na głębokie przemyślenia i analizę
- Inspiruj pomysły i urzeczywistniaj ich realizację - nie należy nowy pomysł oceniać krytycznie. Każda idea zmienia swoją pierwotna formę w coraz bardziej doskonałą, dlatego należy zachęcać do jej rozwoju gwarantując swoim autorytetem możliwość jej wdrożenia
Yoshio Kondo — artykuły polecane |
Innowator — Koła jakości — Turkusowe zarządzanie — Motywacja wewnętrzna — Zarządzanie przez wartości — Motywowanie w projekcie — Charles de Freminville — Hyacinte Dubreuil — Action learning |
Bibliografia
- Jedliński M. (2000), Jakość w nowoczesnym zarządzaniu, Wydawnictwo Zachodniopomorskiej Szkoły biznesu, Szczecin
Autor: Natalia Włodarczyk